Šta je novo?

WINDOWS 8.1

Ma ok je Win 8.1, čim se ugase aktivni ćoškovi, forsira dizanje u klasičan desktop i doda start meni... al' zašto bih to radio kada već sve imam u Win7?

Pa ako ti se ne svidja sve to, onda i nema razloga. Ko voli novotarije, windows phone look, taj ce preci na osmicu.

Windows 8.1 већ има варијанту да се директ стартује на десктоп па је метро мало мање видљив. Понекад погледам прогнозу или чисто завирим ... мени то не би сметало када бих морао да га користим.

Што се тиче овог воли ме, не воли ме ... приступ је погрешан. Као када би сада неко рекао да је Форд Т био ужасан ауто јер нити иде брзо нити је удобан нити има керефеке које данас има и Пунто. ;) Свака нова верзија Пенџера је доносила нешто што су смислили а колико се коме свиђа је небитно. Windows 3.1 је био одличан само зато што је дошао после 3.0 и донео револуционарне TTF али је све остало било никако из данашњег угла. Ту је помогао 3.11 али не нарочито, ипак је то била само испеглана верзија 3.1. Онда је дошао велики напредак са 95 и битне промене. То је и даље пеглано па се стигло до 98 а као млатимудијална варијанта се појавио Меее који је ипак био експеримент. Оно што је прескочено је NT серија која је била испред свега помињаног али са мало мање поменутог забављачког карактера. После одличног 4.0 је дошао 2000 који је био кратког века само зато што се појавио ХР са млатимудијом. Иако је био лош, та предност је била довољна да избаци претходника. Ко се не сећа, првих годину дана је ХР био најпљуванији Windows до тада и од тада. У време модема је сваких минут-два отварао прозор да направи конекцију и пита базу шта да ради. То је била мука преголема а тек је SP1 то мало оправио. Виста је дочекана на нож јер је била изнад просечног хардвера а већина није схватила (што је остало до данас) да заузеће меморије током рада није bug него feature. Седмица је само мало прераспоредила то и донела нове драјвере. Код мене се Виста задржала све до појаве Осмице када сам морао један ОС да шутнем па је отпала као старија.

Сада имам на хардовима и 7 и 8 и више волим да отворим 8.1 него 7 ... кад морам. А све је мање потребе за тим. Не видим неку ратлику, можда бих и нашао када бих више користио. Зато ме баш занима шта је то (осим што се многима не свиђа метро и скраћена графика на прозорима) што не ваља. Како год, 9 ће вероватно да послужи многима да кажу ... ево га одличан ОС, бежим ја са оног лошег ... какав год да буде. Моје искуство са овим ОС је да је сваки био ОК за своје време, само је било тешко да се привикнемо на новости. Ко није успео, прелазио је на пљување.

Pa ako ti se ne svidja sve to, onda i nema razloga. Ko voli novotarije, windows phone look, taj ce preci na osmicu.
Ma poenta je u tome da meni Win 8 ne donosi apsolutno ništa novo zbog čega bih želeo da pređem na njega, samo razloge da ne pređem.
Pri tome sam ja koristio i Vista OS par godina, a onda sam odmah prešao na Win 7 kada se pojavio i uvek sam imao neke opipljive razloge zašto sam to uradio, čak i pored inicijalnih problema sa drajverima i nekompatibilnostima nekih aplikacija.
Zato mislim da je Win 8 potencijalno čak i veći promašaj od Viste i da je najbolje da ga MS što pre zameni da svi možemo da zaboravimo na njega.

Nasilno guranje RTa na desktop gde mu nije mesto je razlog nezadovoljstva korisnika. RT deo nije projektovan za velike ekran bez toucha, što ima velika većina (99,9 %) - i naravno da će biti nezadovoljni. I naravno da će im biti teško da se prilagode, kad osnovni koncept nije namenjen baš toj velikoj većini. Ne vidim ni razlog zašto bih se trudili da se prilagođavaju ovakvim "novostima".

Dajem mu šansu još jednom. Ovaj put opravdano i s razlogom. Sa laptopa je 8,1 leteo naglavačke. :D

Stiže mi Asus Transformer Book T100TA (zapravo ga ženi kupujem pa neka se ona navikava :-devil-:) pa se nadam da će to okruženje u ovom uređaju imati smisla.

S utiscima se javljam nakon 10-ak dana. :)

Poslednja izmena:
Dajem mu šansu još jednom. Ovaj put opravdano i s razlogom. Sa laptopa je 8,1 leteo naglavačke. :D

Stiže mi Asus Transformer Book T100TA (zapravo ga ženi kupujem pa neka se ona navikava :-devil-:) pa se nadam da će to okruženje u ovom uređaju imati smisla.

S utiscima se javljam nakon 10-ak dana. :)

Epilog: Razvod. :-devil-:

Ne mogu da pretrazujem igrice na store-u,gore desno pise cant sign in i error 0xc00d11d1 (0x8007007e),citao sam na netu nesto oko podesavanja zvucne kartice,uradio to i nista se nije promenilo,da li neko zna resenje?

Ne mogu da pretrazujem igrice na store-u,gore desno pise cant sign in i error 0xc00d11d1 (0x8007007e),citao sam na netu nesto oko podesavanja zvucne kartice,uradio to i nista se nije promenilo,da li neko zna resenje?

Pogledao sam i ja, koliko vidim ili je zvucna ili su graficki drajveri.
A mozda je i nesto trece, uradi i update Windows-a ako nisi, moguce da ce ti resiti.

Opet ja i Win 8.1 problematika. Jeste dosta brzi od W7 i sve generalno sljaka, ali me ubi ovaj integrisani bluetooth na maticnoj, nece da sljaka pa to ti je. Jedva sam uspeo da instaliram drajvere za isti, ali ne mogu da menjam opcije, da dodajem uredjaje (citaj mobilne telefone) itd. Prijavljuje kao da je hardverski iskljucen, a u device manageru sve korektno radi. Ima li mi pomoci?

Opet ja i Win 8.1 problematika. Jeste dosta brzi od W7 i sve generalno sljaka, ali me ubi ovaj integrisani bluetooth na maticnoj, nece da sljaka pa to ti je. Jedva sam uspeo da instaliram drajvere za isti, ali ne mogu da menjam opcije, da dodajem uredjaje (citaj mobilne telefone) itd. Prijavljuje kao da je hardverski iskljucen, a u device manageru sve korektno radi. Ima li mi pomoci?

Da nije u BIOS iskljucen ili ako ima zasebno dugme za gasenje?

Meni se zakucao PC prvi put od kad sam ga kupio i namestio.
Moze da se mrda kursor, ali nista ne radi, jedino nasilni restart ga je ugasio.
Ako neko zna sta sve moze da izazove dati problem, neka mi navede, da idem sistemom eliminacije.

Meni se zakucao PC prvi put od kad sam ga kupio i namestio.
Moze da se mrda kursor, ali nista ne radi, jedino nasilni restart ga je ugasio.
Ako neko zna sta sve moze da izazove dati problem, neka mi navede, da idem sistemom eliminacije.

Moguce da mi je problem napravio Comodo IS 7 BETA, koji sam sinoc instalirao.
Imao sam sada preopterecenje CPU-a i RAM-a.
Sto je ocekivano od bete, samo sam smetnuo s uma.

Ja cu uredno da cekam apdejt da mi dodje sam :D

Jeli normalno da se Win 8.1 podiže oko 30 sekundi? Bios oko 10 sekundi i onda windows 20 sekundi?
Sad sam prvi put instalirao...

Ako imas "crno zeleni" hard kako pise svasta moze da bude :d

Pa sa obzirom na njegovu masinu jako sporo.

Ako imas "crno zeleni" hard kako pise svasta moze da bude :d

:D:D taj crno zeleni je dobar... :)
Nego sam danas kolegi instalirao na laptopu Win 8.1, pa eto... očekivao sam nešto brže. Čitam da se brzo podiže, bez obzira na HDD.
Malo sam ga onda poredio sa mojim matorim laptopom koji ima win 7 i ssd.

Edit: obrisao sam video.
Bilo je podizanje ~40sekundi (i7 3632QM, hdd 5400rpm), dok win 7, ssd i stara mašina oko 20 sek.

Poslednja izmena:
Kod mene je 16-18 sekundi od pritiska power tastera na kućištu do lockscreen-a.

Vidi u biosu da li ti je u onim opcijama za tip OS-a namešten win 8(.1).

Poslednja izmena:
E hvala, promenio sam nešto što piše "legacy support" i sada od kada pritisnim dugme prođe oko 30tak sekundi. Tako je već OK.

Imam problem, ne mogu da promenim boju pozadine u Metro interfejsu. Kada idem na Charms pa Personalisation umesto da mi otvori prozor gde cu da biram boje on mi otvara desktop personalisation prozor. Sumnjam da mi je to poremetio ili Start8 ili StartIsBack. Obrisao sam ih ali i dalje mi je ostao taj problem. Moze li se nekako drugacije pristupiti ovim podesavanjima?

Metro mi nije toliko bitan ali me nervira sto ne radi onako kako treba :).

Ne ides na Personalization posto je to dok si na Desktopu, nego otvoris Metro (ModernUI) pa unutar njega otvaras Settings / PERSONALIZE.

jel se desava nekom da mu kursor poludi umesto obicne strelice dobije oblik linije, a onda se povrati pa sada imam isprekidanu strelicu...

jel se desava nekom da mu kursor poludi umesto obicne strelice dobije oblik linije, a onda se povrati pa sada imam isprekidanu strelicu...

Samo vratis kursor u donji desni cosak da ti izadje onaj meni sa strane, i trebalo bi da je posle toga ok, bar je tako kod mene.

Sva sreca , te sam na kucnoj masini na Win 8 pro, jos uvek, na poslu je win 8.1 i stalno su neki problemi.

Ja ne znam ali meni ni jedan jedini problem do sad, kuc kuc, da ne ureknem.

Vrh Dno