Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li je moguce nekako da u win 11 slike zutih ikonica foldera budu iste kao u win 10?

Realtek Audio Universal Audio Driver 6.0.9909.1: (All OEM) - {cab download size 13.0Mb - posted 12. 12. 2025.}

Kod:
https://catalog.s.download.windowsupdate.com/d/msdownload/update/driver/drvs/2025/12/6d551f8d-d73e-4008-ad41-ce7a7949a566_36bc671f283e4085c762ec4be16e1cf889777192.cab

Poslednja izmena:
Koja je najbolja debloat metoda za win 11? Neki lagani debloat da odradim, a bitno mi je da bude "safe".

Samo deinstaliraj sve APP-ove koje ne želiš. Ne veruj ni jednom programu za neki auto "debloat".

Da da, nadjoh na Git-u ovo, pa cu da probam. Hvala za ostale, pogledaću.

Kupio sam bratu famozni Teclast N30 mini PC s Temua, koji dođe s Win11 Pro 2H24, i uzeo da ga apdejtujem i podesim (brat prelazi s matorog Athlon II X3 i Win7, nema pojma i nije power user). CPU zakucan na 100%, velik coil whine, sto godina mu treba, i naravno failuje 11-5 apdejt. Pogledam na netu - svi se žale na coil whine, pomirim se da je do mini PC s Temua, šta je tu je, idemo dalje. Od muke skinem Win 11 Pro ISO da prepeglam instalaciju, i instališem 2H25, pa probam opet apdejt... Odjednom coil whine nečujan, CPU usage varira ali ne zakucava na 100%, i malo pomalo sve se instalisalo kako treba. Pretpostavljam da ipak ide na bolje, ovo je baš primjetan pomak na bolje bio u svakom pogledu.
Jesi li otvarao možda unutrašnjost i kako ti se čini generalno? Razmišljam da ga uzmem pored postojećeg firebat mini pc-a isključivo za proxmox dakle kao kućni server, a nisam našao neke generalne recenzije.

Poslednja izmena:
Jesi li otvarao možda unutrašnjost i kako ti se čini generalno? Razmišljam da ga uzmem pored postojećeg firebat mini pc-a isključivo za proxmox dakle kao kućni server, a nisam našao neke generalne recenzije.
Nažalost nisam, ali mislim da sam vidio negdje online snimak ili fotke.

Koja je najbolja debloat metoda za win 11? Neki lagani debloat da odradim, a bitno mi je da bude "safe".
Ako nije za posao, a verujem da nije batali sve te debloat skripte i jednostavno instaliraj Windows 11 IoT LTSC verziju u kojoj mozes pobrisati i ono malo aplikacija sto dodje uz Windows (paint, edge, remote control i snipping tool). Za aktivaciju koristi mass grave aktivator.

Odradila je skripta dobar posao. Ako nešto krene da brljavi, instaliracu 11 ltsc. Vec sam instalirao 10 ltsc, ali pola komponenti u laptopu ne radi, niti postoje drajveri.

A recent update brings VLC to version 3.0.23. In addition to adding Arm-based support, that update adds a Dark Mode for Windows and Linux users. It also has a number of fixes.

Download:
VLC v3.0.23 (STABLE) - Windows (64 bits)
VLC v4.0 (DEV) - Windows (64 bits)

Poslednja izmena:
Microsoft updates Windows 11's official Media Creation Tool app
While the app itself has the same version number, it now downloads a more recent Windows 11 build. As such, when you do a clean Windows install, you have fewer updates to do, as everything is already up to date.
With the latest update, the Media Creation Tool now downloads Windows 11 build 26200.7623, which is the January 2026 Patch Tuesday update or KB5074109.

Gledajući u Event Vieweru našao sam ovo dole označeno kao error (crveno).
Da li je ovo nešto što stiže sa Windows updateom ili vendor (proizvođač ploče) treba to da obezbedi ???

"Updated Secure Boot certificates are available on this device but have not yet been applied to the firmware. Review the published guidance to complete the update and maintain full protection. This device signature information is included here.
DeviceAttributes: BaseBoardManufacturer:ASUSTeK COMPUTER INC.;FirmwareManufacturer:American Megatrends Inc.;FirmwareVersion:2701;OEMModelBaseBoard:ROG MAXIMUS X HERO;OEMManufacturerName:ASUS;OSArchitecture:amd64;
BucketId: 6f8db8d05ea4bfe7e625e7b27501a5449225290704b978ea033a8c4e9f2a85fa
BucketConfidenceLevel:
UpdateType:
For more information, please see https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2301018."

proizvodjac ploce treba da izbaci bios koj to resava, proveri na zvacinom sajtu tvoje maticne da nema mozda bios za to najnoviji.

Gledao sam za više ploča, ima novijih biosa ali ni na jednom ne piše da je to cilj. Nikada pre nisam ni video tako nešto. Ona scripta omogućava microsoftu da upravlja certifikatom a u biosu manuelno.

Da.. ali recimo Asrock B550 ima: Update Secure Boot Key (2023 KEK/DB/PK).

Ima još vremena do Juna ali za sada nema ništa za Asrock i Asus B650.

proizvodjac ploce treba da izbaci bios koj to resava, proveri na zvacinom sajtu tvoje maticne da nema mozda bios za to najnoviji.
Proverio sam i još ništa nema.
Nije to meni jasno baš jasno, a nije ni jednostavno. Gde si ti ključevi nalaze? U Biosu u delu firmware TPM (fTPM) ili u posebnom - discrete TPM modulu (dTPM)?.
Osim toga postoje i ključevi koji idu u Boot sector i te Microsoft može da zameni kod restarta nakon Windows updatea.
Prema poruci koju sam ja dobio u Event vieweru (ID 1801) te ključeve sam već dobio ali još nisu ubačeni (slika).
Microsoft ima KB članak kako to misle da urade (KB 5025885, prilog) ali nije mi jasno kako mogu da zapišu nešto u BIOS ?

Event ID 1801 je inače dokumetovan u KB 5016061

Prilozi

Secure boot ima samo UEFI pa tu negde mora da ima i ključ. Ono preko MSa ostavlja windowsima da regulišu i updejtuju a ceo UEFI se kopira u EFI particiju na disku, odatle se kopira u memoriju kada se butuje, ne piše ništa u BIOS, Od tada pa dok se ne ugasi, obraćaju se windowsi samo time što je u memoriji (HW reserved). To jako ubrzava stvari jer je bios baš puno sporiji od memorije.
Ako znaš šta radiš, može UEFI (deo nadisku) da se edituje.

Da li neko koristi ovaj Winhance, slican program kao Chris Titus Windows Utility. Samo mi deluje lakse da vidim sta je sve ukljuceno.

Jel ima neko ideju zašto se ovo dešava? Npr. desi se kada se računar probudi iz sleep-a. Ne uvek, ali svakih par dana se desi. Kada kliknem na neku ikonu, normalizuje se. Neke i ne, npr. većina iz tray-a ne. Reset ne pomaže, a mislim da su latest AMD drajveri za grafiku, ili blizu. 25H2.

Prilozi

• Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    11.8 KB · Pregleda: 52
Pretpostavljam da si probao ovo

Jesam, pomogne trenutno, ali opet se desava. Probacu da reinstaliram neke starije drajvere, graficka mi je svakako matora.

Nazad
Vrh Dno