Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Danas cu napisat post o odrzavanju windowsa 25H2.
Windows svakodnevno pokrece u pozadini razne zadatke:
(defragmentacija SSD‑a/HDD‑a, ažuriranje indeksa, proveru sigurnosti, sistemske dijagnostike).Zbog toga treba redovno odrzavati sitem i ocisti ti ga od ostataka.Sistem ima automatsko ciscenje koje se pokrece u razlicito doba dana,svaki dan,medjutim kada se sam pokrene nemoze da zavrsi sve zadatke jer je u funkciji,Znaci svako jutro pre pocetka rada treba ukljuciti odrzavanje.Zasto je to vazno:eek:drzava sistem cistim i sprecava gomilanje problema koji se kasnije vide kao ,,Bagovi".Znaci netreba ga prekidati dok ne zavrsi proces.Kako se ukljucuje:Kontrolna tabla-Sistem i bezbednost-Bezbednost i odrzavanje (Control Panel → System and Security → Security and Maintenance).U prozoru Odrzavanje U funkciji odrzavanje kliknuti na ukljuci odrzavanje.(Function "Automatic Maintenance" → Click "Start Maintenance") i pustiti ga da odrai dok se ne iskljuci sam.Ovo je veoma mocna alatka koju je microsoft napravio i nijedna druga nemoze da uradi to sto ona moze.„Automatsko održavanje u Windowsu 11 25H2 radi svakodnevno u pozadini. Ako ga pustite da se završi, sistem ostaje stabilan. Ako ga prekidate, problemi se gomilaju. Moj savet: pustite sistem da odradi svoje.“

Danas cu napisat post o odrzavanju windowsa 25H2.
Windows svakodnevno pokrece u pozadini razne zadatke:
(defragmentacija SSD‑a/HDD‑a, ažuriranje indeksa, proveru sigurnosti, sistemske dijagnostike).Zbog toga treba redovno odrzavati sitem i ocisti ti ga od ostataka.Sistem ima automatsko ciscenje koje se pokrece u razlicito doba dana,svaki dan,medjutim kada se sam pokrene nemoze da zavrsi sve zadatke jer je u funkciji,Znaci svako jutro pre pocetka rada treba ukljuciti odrzavanje.Zasto je to vazno:eek:drzava sistem cistim i sprecava gomilanje problema koji se kasnije vide kao ,,Bagovi".Znaci netreba ga prekidati dok ne zavrsi proces.Kako se ukljucuje:Kontrolna tabla-Sistem i bezbednost-Bezbednost i odrzavanje (Control Panel → System and Security → Security and Maintenance).U prozoru Odrzavanje U funkciji odrzavanje kliknuti na ukljuci odrzavanje.(Function "Automatic Maintenance" → Click "Start Maintenance") i pustiti ga da odrai dok se ne iskljuci sam.Ovo je veoma mocna alatka koju je microsoft napravio i nijedna druga nemoze da uradi to sto ona moze.„Automatsko održavanje u Windowsu 11 25H2 radi svakodnevno u pozadini. Ako ga pustite da se završi, sistem ostaje stabilan. Ako ga prekidate, problemi se gomilaju. Moj savet: pustite sistem da odradi svoje.“
Ljubi brat, ovo nije vazilo ni za 10, kamoli za 11. Nema usporavanje vise na mašinama koje ljudi ovde imaju, plus, sto manje diras SSD - jos bolje.

Da, u neku ruku mada to radi SSD control chip, windows samo forsiraju start Trim funkcije. To "u neku ruku" je Garbage collection, stavljanjje 0 umesto zaostalih bitova posle deletovanja podataka i Wear equilising, premeštanje podataka na ređe upotrebljene ćelije memorije tako da se sve "troše" isto. Klasičan Defrag ne pomaže ništa jer firmware u SSDs određuju po svon algoritmu gde se pišu podaci a ne OS. Ni klasičan Defrag ne šteti SSDu samo u najgorem slučaju dodaje nešto malo pisanja ako i toliko jer modernim SSD diskovima firmware algoritam ne dozvoljava.
Ljubi brat, ovo nije vazilo ni za 10, kamoli za 11. Nema usporavanje vise na mašinama koje ljudi ovde imaju, plus, sto manje diras SSD - jos bolje.
Još od sedmice, fragmentcija HDDa je minimalna ali sa ipak događa u storage HDDima, Održavanje, bilo forsiranjem Trim komande ili Defrag je po defoltu automatsko svakih 10 dana a važno je kada je disk skoro pun.

Poslednja izmena:
Windows ne radi klasicnu defragmentaciju SSD diska vec samo pokrece TRIM funkciju
Garbage Collection i Wear Leveling su posao SSD kontrolera i firmwarea
Defrag ne pomaze jer operativni sistem ne odredjuje gde se podaci pisu to radi firmware
Defrag ne steti ozbiljno eventualno dodaje malo dodatnog pisanja ali moderni SSD diskovi to balansiraju
Poenta odrzavanja nije defrag vec kompletan paket zadataka TRIM indeksiranje sigurnost dijagnostika

Windows 11 Consumer 25H2 ISO
Build - 26200.7171 (NOVEMBAR 2025)

(Consumer includes all editions, such as Home, Pro, and Education, but excludes the Enterprise edition)

English US x64 ISO:
Kod:
https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_11_consumer_editions_version_25h2_updated_nov_2025_x64_dvd_4ace2901.iso

Serbian Latin x64 ISO:
Kod:
https://drive.massgrave.dev/sr-latn-rs_windows_11_consumer_editions_version_25h2_updated_nov_2025_x64_dvd_4ace2901.iso

Da li je samo do mene ili i vi provaljujete koji postovi su chatgpt prepiska, a koji su iz glave?

Moji su sigurno "iz glave", posle 40ak godina iskustva od pre DOSa i sa svim mogućim windowsima i više Linuxa. AI ne koristim mada je ovih dana teško izbeći jer su u svakoj pretrazi i daju prve rezultate.

Posto ste skepticni na moje postove evo jedno pitanje za one koji znaju il imisle da znaju: Sta je EventWiwer kako i zasto se koristi,i sta su logovi?

Dali neko zna kako se vrsi cista instalacija windowsa 11 25Hl na lokalni nalog?
A kako mi ne verujete sta pisem moj sistem je 11 Pro Verzija 25H2, Verzija OS-a 26220.7262,proverite ko je ima.To je bar lako proveriti. Da vidite da nije Al ili nesto drugo..

Poslednja izmena:
Još jedan ostatak još od XP-a. Grafička reprezentacija textualnog log fajla. Zgodno za troubleshooting ili praćenje sistema.
1763709936078.png
1763710139082.png

Zaboravio sam da uradim vizuelan pregled slike bez dostupnih ID gresaka.Koliko vidim 2x otkazivanje ili zamrzavanje aplikacija,i 4X razna otkazivanja,sto je najverovatnije windows se nije pravilno iskljucio sto ukazuje na skolski primer korisnika koji su se skoro sreli sa windows 25H2. Sta ce biti iduce godine kad stigne windows 12.

Mrzelo me da gasim sve što je radilo u vreme kada je trebalo da se restartuje posle apdejta a sve je namešteno na ručmo. 3 od tih grešaka je jedan program za video koji ume da se zamrzne ako potroši svu memoriju ali mi je preko potreban, imam ga već 5-6 godina.a zamena je jako skupa. Ctrl-Alt-Del ga odmrzne ali u međuvremenu zapiše u log.

Vrh Dno