Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kupio sam bratu famozni Teclast N30 mini PC s Temua, koji dođe s Win11 Pro 2H24, i uzeo da ga apdejtujem i podesim (brat prelazi s matorog Athlon II X3 i Win7, nema pojma i nije power user). CPU zakucan na 100%, velik coil whine, sto godina mu treba, i naravno failuje 11-5 apdejt. Pogledam na netu - svi se žale na coil whine, pomirim se da je do mini PC s Temua, šta je tu je, idemo dalje. Od muke skinem Win 11 Pro ISO da prepeglam instalaciju, i instališem 2H25, pa probam opet apdejt... Odjednom coil whine nečujan, CPU usage varira ali ne zakucava na 100%, i malo pomalo sve se instalisalo kako treba. Pretpostavljam da ipak ide na bolje, ovo je baš primjetan pomak na bolje bio u svakom pogledu.

Kao što rekoh, prepeglao sam originalni Windows verzijom direktno od Microsofta i onda sam wipeovao sve što je ostalo od stare instalacije (nisam formatirao disk, imam temperaturu evo treći dan, i ovo mi je bilo smor). Pregledao sam sve procese, nema ničeg sumnjivog, niti neobičnog saobraćaja. Od brata se neće ovajditi, a ako bude problema riješićemo.

Notepad on Windows 11 can now make Markdown tables — here's how to master it

NotepadMarkdownTables.png

Beginning with version 11.2510.6.0 for devices enrolled in the Windows Insider Program, Microsoft is introducing table support in Notepad as part of its expanding Markdown feature set.

Poslednja izmena:
Pozdrav,skinuo sam sa zvanicnog sajta instaliciju za win 11,ubacio na usb pa cu ovih dana instalirati.Da li mogu kupiti key preko ebay-a za pro verziju i da tako aktiviram win?Ne znam koja je ovo verzija sto sam skinuo jer samo pise windows 11.

Ako nije za firmu, imaš na tone na KP, mnogo jeftinije i brže. Gotovo za par minuta i za oko 1000 dinara. W10 ili 11 svejedno, ista licenca. Ako je ta verzija koju siskinuo univerzalna. samo licenca odlučuje da li je Pro ili Home.

1000rsd > 4eur.
To su isti ključevi koje likovi sa KP koriste.

Pozdrav,skinuo sam sa zvanicnog sajta instaliciju za win 11,ubacio na usb pa cu ovih dana instalirati.Da li mogu kupiti key preko ebay-a za pro verziju i da tako aktiviram win?Ne znam koja je ovo verzija sto sam skinuo jer samo pise windows 11.

Uz kupon (kopiraj pre nego odeš na sajt) izađe oko 1€
_____

Microsoft objavio novi poređenje Microsoft 365 vs Office 2024

W11, kakav fail. Prvo naletim na bag da na nekim novijim SSD-ovima pogrešno vidi block size pa se ne može instalirati SQL Server bez intervencija po registry. Drugo, pogledam kroz settings podešavanje Ethernet adaptera, stoji da je na DHCP, odem kroz Control Panel a tamo stoji kako i jeste - fiksna IP adresa. Neka hvala, tamo gde mogu ostajem na W10 do daljnjeg.

Settings samo za kozmetička podešavanja, za sve ostalo tu je dobri stari Control Panel , bar dok još tu.
I ja sam se susretao sa mimoilaženjima između podešavanja u Settings-u i onoga u Control Panela-u , ponajviše vezano za mrežu.

Nice very nice very nice. ☺️☺️😇😇😇😇🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳
2025-12-13 14_29_10-SQL Server Profiler.png

Da li neko zna kakva je ovo skripta? Da li može da se izbriše? Odradio mi windows update i sad imam ovo . Kad prikljucim usb, ne vidu se fajlovi na njemu, već samo ovaj shortcut untitled. I kad kliknem dupli klik izbaci ovaj prozor za scriptu.
Izvinjavam se što odgovaram na stari post, ali ne mogu da pustim ovo tek tako, jer sam imao i privatno i na poslu takvih situacija na tone.
Long stort short - ubacio si USB u neku zaraženu mašinu. U pitanju je neko sranye koje napravi .vbs skriptu i koja sakrije komplet sadržaj fleša unutar nekog foldera, a ostavi vidljivom samo sebe (skriptu), da te lakše navuče da klikneš i pokreneš je. Ništa nije nestalo, već je samo sakriveno - treba samo uključiti prikazivanje skrivenih i sistemskih fajlova. Uključiš i vratiš “nestale”, odnosno sakrivene fajlove i foldere, pa onda formatiraš flešku.
“Problem” je što skripta nije sama, jer ima još na tri mjesta (obično) gdje se uglavi, a na samom flešu je i autorun.inf koji omogućava laku samoinstalaciju na sistem. Dve dodatne pozicije su Startup u start meniju i takođe Startup (ako me sjećanje dobro služi) u Registry-ju. Uvijek provjerim i System i User Startup u Registry-ju, jer obično tamo nađem još ponešto za skloniti. Treća pozicija je u User folderu neki folder ili samo fajl (ili par) u Application Data, a na koju ukazuje putanja u Registry-ju, a obično je to neki .com fajl koji je zapravo “centar operacije”.
Kada se sve to počisti - miran si.
Još jednom izvinjenje na izvlačenju starog posta.

Izvinjavam se što odgovaram na stari post, ali ne mogu da pustim ovo tek tako, jer sam imao i privatno i na poslu takvih situacija na tone.
Long stort short - ubacio si USB u neku zaraženu mašinu. U pitanju je neko sranye koje napravi .vbs skriptu i koja sakrije komplet sadržaj fleša unutar nekog foldera, a ostavi vidljivom samo sebe (skriptu), da te lakše navuče da klikneš i pokreneš je. Ništa nije nestalo, već je samo sakriveno - treba samo uključiti prikazivanje skrivenih i sistemskih fajlova. Uključiš i vratiš “nestale”, odnosno sakrivene fajlove i foldere, pa onda formatiraš flešku.
“Problem” je što skripta nije sama, jer ima još na tri mjesta (obično) gdje se uglavi, a na samom flešu je i autorun.inf koji omogućava laku samoinstalaciju na sistem. Dve dodatne pozicije su Startup u start meniju i takođe Startup (ako me sjećanje dobro služi) u Registry-ju. Uvijek provjerim i System i User Startup u Registry-ju, jer obično tamo nađem još ponešto za skloniti. Treća pozicija je u User folderu neki folder ili samo fajl (ili par) u Application Data, a na koju ukazuje putanja u Registry-ju, a obično je to neki .com fajl koji je zapravo “centar operacije”.
Kada se sve to počisti - miran si.
Još jednom izvinjenje na izvlačenju starog posta.
Hvala na objasnjenju.

Uzeo sam nov laptop pa ga sređujem. Htedoh da particionišem disk, međutim pored disk C imam i dve healthy recovery partitions.

Jedna je od 1GB, a druga je 59.02GB. Jel to normalno za W11?

Prva manje vise da, druga je prevelika, ovo je kod mene na KC3000

Mada, glupo pitanje, da ti nije ta druga slucajno fleska od 64GB koju si zaboravio da izvadis? 😀

1766658993559.png

Ma ne, laptop došao sa instaliranim windows 11. Ovo je stanje iz kutije što se kaže. USB nije još ni video 🙂

Gledam sad na kompu gde sam win instalirao sam-ima dve healty recovery od 1gb i 260mb Healty(EFI System Partition) .

Laptop ima 3: 260mb Healty(EFI System Partition), 1GB(Healty Recovery) i 59.02GB(Healthy Recovery)

Ja znam da WIN uzima prostor za kojekave gluposti ali ovo mi je malo previše.

Mislim da ovaj put nije do Win ako je fabricki preinstaliran.

Obrisi tu particiju pa odradi Extend partition i dodaj taj kapacitet "glavnoj" particiji jer to je neki njihov recovery po svemu sudeci, ne treba ti

1766660206391.png

Ako je laptop došao sa originalnim windowsima, moguće je daje jedna recovery particija od proizvođača. oni vole to da natrpaju sa svojim programia kao backup.
260mb Healty(EFI System Partition) je uvek kada je BIOS u UEFI režimu i disk GPT.
1766660132930.png
Ovo je normalna 11 instalacija. Recovery particije ti ne trebaju,ostalemora da ima. Posle C; možeš sve da brišeš i pripojiš na C.

jel neko probao schneegans za novije verzije? junska je radila ok, al doslo vreme za peglanje.

Sad vidim da je već pisano o English (world) opciji pri instalaciji Win 11. Isprobaću.

Još jedno pitanje: pokušavam da podelim jednu particiju sa kompa da bi kopirao šta mi treba.

ispratio sve žive tutorijale i šta god da uradim uvek mi traži network credentials koje naravno ne mogu nikako da nađem(a opet pratio tutorijale). Nisam ih nikada ni nameštao.

Kad u cmd ukucam komandu echo %username% dobijem neki user koji nema smisla, ali kako da saznam password. Na kompu koristim samo pin.

Gde grešim? Može li biti da je do verzije Win 24H2 i 25H2?

Username ti je bukvalno username kada si na lock screenu a za sifru probaj taj pin ili samo prazno ostavi.

Ako nece - prebaci se sa pina na klasicnu sifru - stavi te brojke koje su ti pin ako moze i to je to.

Nekad moras da das i dozvole za read/write za taj folder koji delis.

Ma ne radi ništa. Sve sam to probao i ne dozvoljava mi i dalje. Sve je podešeno korak po korak, od private network,file sharing. Šifra je isključena iz podešavanja mreže.

Kao što rekoh ispratio tutorial korak po korak i neće nikako da dozvoli.

Sumnjam da je jedan od krivaca online account.

Nazad
Vrh Dno