Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Moj Win je neodlucan...

1761391143962.png

Kako da odradim update, posto mi par app koje koristim prekidaju support za Win 10?

Izvinjavam se ako je neko vec kačio, ali da ne listam 100 stranica unazad.
Juče sam prešao sa 10-ke na 11.
Ima li neki dobar tutorial šta isključiti od telemetrije, kako ubiti bloatware, sta podesiti od opcija i slično?

isto kao i za windows 10

Windows 11 25H2 and 24H2 get the new Start menu and a lot of new features in KB5067036
1746814376_blogpostwebm_v05_250507-ezgif.com-optimize.gif

znaci da ti nesto pravi problem u windowsu

Prvi put konačno instaliram W11 na računar, pa me zanima koja je najbolja opcija za debloat? Nešto kao Tiny 11 ISO da skinem ili nešto drugo?

Hvala. A kakva su iskustva, da li je bolje instalirati full ISO windows, ili nešto kao Tiny 11?

Taj famozni "bloat" u praksi je samo mesto na disku. To su samo mali programi koje možeš da deinstaliraš kao svaki drugi ako ti baš smeta ili imaš neki bolji za istu svrhu.. Svi ti pomoćni programi su jako evaliurali, mnogi mogu komotno da zamene ceo Office i grafičke programe dovoljne za amatere. Zato prvo proveri sve pre nego što ih okarakterišeš kao Bloat. Čaksve da pobacaš. uštedeo bi nekih 10ak gigabajta na disku. ako je to kritično, disk ti je premali.

PS. Bilo bi zanimljivo da se napravi neka anketa ili pokrene tema šta ko podrazumeva pod BLOAT jer svakome je nešto drugo. Ako je nekome jedan APP/program nepotreban, nekome drugom je dobar i upotrebljava ga a nekomtrećem bode oči.

Realno moze se napisati da je sa ovim stalnim nadogradnjama bloat komplet Windows, ni blizu nije bilo ovoliko cimanja sa Win7, a ono usputno vidim dosta računara i laptopa.

Win7 je superbloat prema recimo W3.1 ali to je trend sa svim operativnim sistemima i posledica potražnje i povećanih mogućnosti računara. Ni Lunux ni Mac nisu izbegli.
Anahronizam je sada sve to zvati "Operativni sistem", sve preko osnove pa i GUI su dodaci za kernel. Sada je tačniji naziv "Operational environment" iliti dovoljno za neki početak bez velike muke.
Neznam kako neko može da unapređenje mogućnosti, bezbednosti i čak izgleda moža to nazvati Bloat i da je to neki pogrdan izraz,

Vise sam mislio na nadogradnje koje 11 dobija kao Viber na androidu, pa onda cesto dodje do konflikta i BSOD. 7 sa tim stvarima nije bila ni blizu.

Pa to nije nikakav bloat a manjak updejta može da bude samo mana. W7 se previše idealizira kao da nisu imali svoje probleme i to dosta. I kada je bio veći updejt kao recimo SP1 to je trajalo pola do celog dana sa neizvesnim rezultatom. Bilo je lakše da se uradi nova instalacija nego da se nešto popravlja. W7 je imao zanemarljiv AV/AM i manju sigurnost. Dok dodaš dobar AV i Malwarebytes, skoro duplira instalaciju a pomoćnih programa je bilo još više a nisu bili ni bleda senka sadašnjih. (Ne)potrebnih servisa koji su automatski startovali i nisu se gasili ili išli na Standby na tone, Dodaj tome jako slabiji hardware i da se dobiju pune performace trebalo je gasiti većinu što je donosilo puno problema. Na W11 recimo, 80-90% servisa su start and stop. Da su nastavili kao sa W7. do sada bi bili bar W17. Samo Aero je uzimao 20%+ grafičkoj karti. DirectX bar 3 varianti.

drugaciji je bio i internet u doba windows 7

Pa to nije nikakav bloat a manjak updejta može da bude samo mana. W7 se previše idealizira kao da nisu imali svoje probleme i to dosta. I kada je bio veći updejt kao recimo SP1 to je trajalo pola do celog dana sa neizvesnim rezultatom. Bilo je lakše da se uradi nova instalacija nego da se nešto popravlja. W7 je imao zanemarljiv AV/AM i manju sigurnost. Dok dodaš dobar AV i Malwarebytes, skoro duplira instalaciju a pomoćnih programa je bilo još više a nisu bili ni bleda senka sadašnjih. (Ne)potrebnih servisa koji su automatski startovali i nisu se gasili ili išli na Standby na tone, Dodaj tome jako slabiji hardware i da se dobiju pune performace trebalo je gasiti većinu što je donosilo puno problema. Na W11 recimo, 80-90% servisa su start and stop. Da su nastavili kao sa W7. do sada bi bili bar W17. Samo Aero je uzimao 20%+ grafičkoj karti. DirectX bar 3 varianti.
Mozda je do mene ili do okruženja, iz ličnog iskustva dosta veći je bio broj softverskih ispada na 11 nego na 7. Ne treba ti neka nauka ako ti je stalno potreban update onda si izbacio poluzavrsen proizvod iz produkcije.

Bio neki update preview, i sjebao mi USB port. Kako ubacim USB flash, kaze ne prepoznaje uredjaj, uradio unistall tog update i sada radi. Bravo Microsoft. Ala si ga opravio, svaka ti cast (y)

Ne postoji nijedan jedini potpun završen produkt izuzev onog koji je zastareo do neupotrebljivosti. Čak i mladi kajmak i sir se menjaju iz dana u dan i postaju stari ili sazreli kajmak i sir. Kako da neko zamsli da Windows mogu da ostanu isti kada se uslovi menjaju stalno ? Samo virusa i malvera se pronađe na hiljade novih svakog dana, zamisli da nema neki updaejt da to spreči.
Bio i kod mene i ko zna na koliko njih taj updajt i nije sj*ebao nijedan USB, kome da se zahvalim, svetoj Petki?

Комп који користим сам купио крајем јуна 2019. Од тада су од оригиналних компоненти остале само плоча, и кулер од процесора. Windows 10 сам само једном инсталирао и користион га све док га у априлу ове године нисам одрадио upgrade на Windows 11. За све то време на десетки сам само двапут доживео BSOD. Исто тако су сви програми били freeware или плаћени, ако изузмемо краткотрајно коришћење крекованог програма за повратак обрисаних фотки). Верујем да људи имају свакаквих проблема са својим машинама, али да су софтверски испади баш толики...

Но, опет не могу да пренебегнем чињеницу да бих полудео од одређених ствари због којих су Winaero Tweaker и слични програмчићи и те како неопходни.

Nazad
Vrh Dno