Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Imam povezan glavni monitor na dp i tv na hdmi. Kad hocu da se igran na tvu prebacim sliku izaberem show only 2 (tv) zavrsim onda vratim na show only 1 (monitor). Kad ugasim komp i upalim sledeceg dana monitor pokazuje no signal, odem do druge sobe upalim tv i vidim da stoji show only 2 u podesavanjima a ne 1 kao sto je bilo pre gasenja. Opcije su default u display podesavanjima, dal treba nesto da se menja, kako srediti ovo?

Prilozi

• Screenshot 2025-05-08 113844.png
    Screenshot 2025-05-08 113844.png
    38.3 KB · Pregleda: 36
Verovatno TV ostane aktivan, a ugasiš monitor, pa ne detektuje monitor prvo, i automatski prebaci na detektovan TV. Nisu iste rezolucije? Da staviš na duplicate?

Хоће то ако је тв веће резолуције од монитора. Тако је нешто мени било, чини ми се.

Zasto ne uradis ovako, menjaj primarni monitor po potrebi.

1746709061807.png

Hvala na odgovorima, ajde probacu nesto od predlozenog. Nisam do sad nikad ni baratao sa dva display uredjaja nego sestric svrati pa odigramo nesto na tvu a ne bi da mi zvrji oled upaljen bezveze pa zato biram show only 1 ili 2.
Verovatno TV ostane aktivan, a ugasiš monitor, pa ne detektuje monitor prvo, i automatski prebaci na detektovan TV. Nisu iste rezolucije? Da staviš na duplicate?
Nisu iste rez, 2k i 4k je u pitanju i onda mi sve poveca na monitoru. Verovatno dok spavam majka upali tv pa mozda povuce signal mada ne bi trebalo ako je ugasen komp ili gresim. U trenutku kad upalim komp ujutru tv je ugasen tako da mi je cudno sto bira tv signal prvo.

Uz izvinjenje na trivijalnosti, da li i koliko debloat Windowsa rasterećuje i ubrzava računar?

Uz izvinjenje na trivijalnosti, da li i koliko debloat Windowsa rasterećuje i ubrzava računar?
Ako je PC spor, onda je spor. Izbegavaj bilo kakve posebne verzije Windows i debloat skripte i slično, pravi probleme, i ume da bude malware.

Samo programi i aplikacije koje stalno rade u pozadini mogu da usporavaju PC, to se lepo vidi u Task Manageru i spisku servisa. Ako je Idle režim sa 1% ili manje zauzetosti procesora onda nikakav "Debloat" ne pomaže performansama. Baš slabim (spor procesor. malo memorije, HDD) mašinama pomaže uprošteni interfajs i niže rezolucije. Ko pod "Bloat" padrazumeva instalirane APPove, izuzev par izuzetaka kao MS Edge koji radi nešto malo u pozadini, to može da se isključi ali onda uzme večnost da Edge startuje pa ko ga upotrebljava bole da to ne isključuje. Izbacivamje ostalih APPova samo oslobodi nešto malo prostora na disku i ne pomaže nikakvim performansama.. Od ostalih procesa jedino Defender uzima značajan deo resorsa ali isključivanje i nije baš preporučljivo.

Primetio sam da mi više ne radi Fast startup, drugačije se podiže i malo je sporiji boot. To sam primetio posle jednog vraćanja imagea diska C: pomoću Acronisa.
Doduše nekako u to vreme sam uradio i in place upgrade zbog nekih gluposti pa ne znam šta je dovelo do toga da fast startup prestane da radi ?
Interesantno da je uključen u Control Panel Panel - Power i da je u Registryju ključ HiberBootEnabled setovan na "1", ali ne radi jer je sada Boot type 0x0, a ranije je bio 0x1.
Da se još nekom ovo desilo ?

Koji programi su u radu i otvoreni kada se gasi illi restartuje pa moraju da se startuju sa windowsima ?

Restart i Fast startup su dve potpuno odvojene stvari. To piše i u Windowsu tamo gde se Fast startup uključuje/isključuje: "Restart isn't affected"
Ko hoće da vidi u kom modu mu se PC podiže neka startuje ovaj programčić sa linka: https://www.tenforums.com/tutorials...oot-hybrid-full-hibernate-windows-8-10-a.html
Mnogi programi / servisi / driveri se startuju sa Windowsom. Najbolje se to vidi iz Autoruns programa.

Fast Startup aktivira programe koji su otvoreni prilikom gašenja računara i to na istom mestu na kome su ostali. Pre normalnog gašenja ako nije forsirano, zapiše sve u Hiberfil.sys fajlu i odatle očita, otvori i postavi prilikom startovanja. To naravno uzme duže da se windows potpuno podignu a zavisi od više faktora. Ako toga nema, ne pomaže ili čak odmaže brzini butovanja.
Fast BOOT u BIOSu zaobilazi neke provere prilikom P.O.S.T.a i to nema veze sa operativnim sistemom i njegovim podizanjem.
Proveri u C:\ dali Hiberfil.sys postoji jer neće raditi bez toga.

Ima li neko 12700k, 13600k ili bilo koji drugi noviji Intel koji je vPro Enterprise sa običnom pločom. Ne neki bussiness pre built. Da mi kaže da li mu u Windows Security>Device Security stoji Secure Core PC?

Fast Startup aktivira programe koji su otvoreni prilikom gašenja računara i to na istom mestu na kome su ostali. Pre normalnog gašenja ako nije forsirano, zapiše sve u Hiberfil.sys fajlu i odatle očita, otvori i postavi prilikom startovanja. To naravno uzme duže da se windows potpuno podignu a zavisi od više faktora. Ako toga nema, ne pomaže ili čak odmaže brzini butovanja.
Fast BOOT u BIOSu zaobilazi neke provere prilikom P.O.S.T.a i to nema veze sa operativnim sistemom i njegovim podizanjem.
Proveri u C:\ dali Hiberfil.sys postoji jer neće raditi bez toga.

Hiberfil.sys postoji kao što normalno radi i hibernacija. Samo fast startup koji je radio više ne radi. Naravno da se gasi i fast startup kad se ukine hibernacija.
Pri tom komanda u Powershellu: powercgf.exe /a kaže da je fast startup dostupan ?

"Fast Startup aktivira programe koji su otvoreni prilikom gašenja računara i to na istom mestu na kome su ostali. Pre normalnog gašenja ako nije forsirano, zapiše sve u Hiberfil.sys fajlu i odatle očita, otvori i postavi prilikom startovanja"

I ovo što si napisao je pogrešno. Za ono prvo si se delimično ispravio. Kad bi bilo tačno to što si napisao to bi značilo da ako pre shutdown-a imaš otvoren na pr. Browser, Word i još neki program nakon podizamnja Windowsa naći ćeš ih na istom mestu otvorene. To je tako kod hibernacije, a ne kod fast startupa.
Kod fast startupa pri shutdownu u hiberfil.sys ide samo Kernel i sistemski driveri i oni se pri podizanju očitaju odatle i nema potrebe da se inicijalizuju ponovo. Probaj sam, shutdown će ti zatvoriti sve aplikacije, a ne komprimovati i snimiti u hiberfil.sys.

Prilozi

• Screenshot 2025-05-19 172214.png
    Screenshot 2025-05-19 172214.png
    52.9 KB · Pregleda: 20
Kada Fast Startup uključen i ugasiš normalno ne gasi se potpuno nego ide u hibernaciju iizloguje.

Opet pišeš o nečemu što ti nije jasno. Nešto si pročitao ali ti nije jasno.
Još jedan prilog tome da je nepotpuno znanje opasnije od neznanja.
Kad se izloguje kod fast startupa to znači da zatvara i otvorene programe. Ti si napisao da će korisnika pri povratku dočekati stanje kakvo je bilo pre shutdowna. Znači ako je u Wordu bio otvoren neki dokument, isti će otvoren i na istom mestu u tekstu. Ja sam ti napisao da to probaš sam.
A o tome šta ide u hibernaciju kod fast startupa u odnosu na pravu hibernaciju treba još da čitaš.

Kako je to moguce da jedan bootabilni USB ima dva razlicita nacina instalacije windowsa?
Kreirao sam bootabilni windows USB preko microsoft sajta. win11. Instalacija na thinkpad x390 ide ona normalna , uobicajena. dok na bratovom HP probook (ne znam koji model) ide neka nova fensi instalacija. Do cega je to? Kod mene na thinkpad je davao opciju samo win11pro, dok kod brata na HP je davao sve win11 verzije.

Tablet mod ne postoji na Win 11?Je l postoji mogućnost da se nekako ubaci?

Vrh Dno