Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
sta ce ti language bar kada menjas jezike sa alt+shift?

settings > time & language > add language, sta je tu komplikovano?

Da li se iko susreo sa ovom gluposcu?

Windows ne da da se instalira Chrome na kojem nikad nije bio instaliran. Tako da nema chrome folder koji da brišem što sam nalazio na forumima i redditu.

Sveža instalacija.

Glupo pitanje. Da li si nekim slučajem skinuo ARM64 verziju Chromea? Jedino mi to pada napamet kao razlog te poruke koju si dobio.

sta ce ti language bar kada menjas jezike sa alt+shift?

settings > time & language > add language, sta je tu komplikovano?
Volim da vidim koji je jezik odabran. Poenta je da nije moglo, zasivljena opcija, moralo preko regedit-a.

Nije: settings > time & language > add language
Moralo je ovako: settings > time & language > language and region > add language > ... na jezik > language options > instaliraš basic typing > add a keyboard > Serbian (Cyrillic)
Ubilo me ovo da mora instalacija Basic typing, pa onda da dodam tastaturu za isti jezik koji sam odabrao. Možda je nešto ubagovalo, ali opet je bespotrebno iskomplikovano nepotrebnim opcijama.

Poslednja izmena:
Glupo pitanje. Da li si nekim slučajem skinuo ARM64 verziju Chromea? Jedino mi to pada napamet kao razlog te poruke koju si dobio.
Ma kakvi, direktno njihova strana. Nikad nije on birao, prepozna sistem sa kojeg se skida.

Svaki put, baš svaki put, kad mi stigne Windows update, imam i update za Microsoft 365 ? Nigde ne mogu da pročitam neki info ili changelog šta donosi u Microsoft 365.
Vidim samo da se promeni broj u na pr. Wordu (Help - About).
Da li je i kod ostalih tako ?

Svaki put, baš svaki put, kad mi stigne Windows update, imam i update za Microsoft 365 ? Nigde ne mogu da pročitam neki info ili changelog šta donosi u Microsoft 365.
Vidim samo da se promeni broj u na pr. Wordu (Help - About).
Da li je i kod ostalih tako ?

Jeste. Security updates Microsoft objavljuje svakod drugog utorka u mjesecu uključujući i Office već preko 20 godina.

Cnagelog možeš naći ovdje:

To je najbitnije, a ne mogu mesecima da srede 3 tačke meni u Exploreru da ne ide na gore. ( :

Kod:
Shift + F10
Kod:
start ms-cxh:localonly

rm7xb2Z3VVXEychzDCnJoQ.jpg

Poslednja izmena:
U subotu sam na novom računaru instalirao Windows 11 Pro, na stari windows account, windows je skinut sa MS sajta i aktiviran ključem.

Noćas, u dva navrata, stigli mailovi za single-use code za MS Account. Vidim online da je dosta ljudi prijavilo taj problem. Da li postoji neko rešenje?

Ja sam sve isto uradio nedavno ali bez acc samo local I stizali su mi ti mailovi u jutarnjim casovima oko 1-2-3 u spam

Stizali? Prestalo da stiže u nekom trenutku?

Ovo je stiglo u 4AM i 7AM, 36 i 39 sati nakon koda koji sam zaista tražio, da bih se ulogovao na taj account.

Imam jako cudan problem sa pristupom na relaciji pc - laptop, oba na win 11. laptopa pristpam bez problema folderima na pcu dok obrnuto ni makac, uvek greska windows cannot access \\ime kompa. Trazio sam neka resenja na netu ali bezuspesno. Na win 10 je radilo sve ok. Pokusao sam u local policy da stavim (na laptopu gde ne mogu da pristupim):
Enable insecure guest logons setting
Microsoft network client digitally sign communications (always) Enable

Dva sata se vise zezam i nemam pojma sta vise da probam, ako moze pomoc?

"DisplayParameters"=dword:00000004
"DisablePromo"=dword:00000001

Imam jako cudan problem sa pristupom na relaciji pc - laptop, oba na win 11. laptopa pristpam bez problema folderima na pcu dok obrnuto ni makac, uvek greska windows cannot access \\ime kompa. Trazio sam neka resenja na netu ali bezuspesno. Na win 10 je radilo sve ok. Pokusao sam u local policy da stavim (na laptopu gde ne mogu da pristupim):
Enable insecure guest logons setting
Microsoft network client digitally sign communications (always) Enable

Dva sata se vise zezam i nemam pojma sta vise da probam, ako moze pomoc?
Prvo i osnovno, probaj da pinguejs.
run cmd, ping 192.168.1.xxx

Ako dobijas reply, nije problem u mrezi i pristupu nego u podesavanju share.
Prvo sto bih rekao je da je mreza podesena na public. To je default podesavanje.
Najlakse ces doci do podesavanja desnim klikom na mreznu ikonu u tray, network and internet settings, ethernet (mozda je tebi wifi, zavisi sta koristis kao konekciju) i onda cekiras opciju private.
Nakon toga, ako odes u network, vertovatno ce ti iskociti zuti bar da je network discovery off. To mozes da ukljucis. Imas i one opcije advanced network sharing, ali bi trebalo da je dovoljno i ovako.

Ping radi
C:\Users\pilauda>ping 192.168.100.5

Pinging 192.168.100.5 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.100.5: bytes=32 time=2ms TTL=128
Reply from 192.168.100.5: bytes=32 time=1ms TTL=128
Reply from 192.168.100.5: bytes=32 time=1ms TTL=128
Reply from 192.168.100.5: bytes=32 time=2ms TTL=128

Ping statistics for 192.168.100.5:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 1ms, Maximum = 2ms, Average = 1ms

Namesteno private network, stiklirano sve network discovery, setup network conected devices automatically i file and printer sharing.
Sherovan folder na everyone>sve stiklirano allow

Ja vidim ime laptopa na svom kompu ali ne mogu da pristupim.

Prilozi

• Screenshot 2025-04-01 113410.png
    Screenshot 2025-04-01 113410.png
    77.3 KB · Pregleda: 80
Istekao edit. Proradilo je. Greska je bila sto nisam i na pcu i na laptopu stavio Enable insecure guest logons setting u gpedit.msc nego samo na laptopu. Danak ne iskustvu.
Mapirao sam foldere i sve sljaka. Malo je bezveze sto moras da podesavas u sitna crevca da bi prisupio sherovanim folderima :/

Mislim da ti taj insecure nije neophodan, ali ako radi, super.
Ne moraš i da vidiš računare u networks, to ne radi na windowsu već godinama. Računar gađaš u glavu preko ip adrese u exploreru.
\\192.168.1.xxx
Tada ti se pojavljuje login ekran u kome možeš da izabereš drugi username i pass od onog kojim se loguješ u windows.

Stvarno ne znam, kad promenih to na svom kompu odma sam pristupio leptopu iz network i sherovanim folderima. Sad da gasim insecure pa da testiram nesto mi se ne da, dok radi ne diraj :D

Koliko dugo već koristim Win 11, a uopšte nisam znao da se puno updates prima i mimo onih redovnih Windows updates (KB) oko 10. i 20. u mesecu.
Juče sam pogledao Reliability History (prilog slika) i videh da sam danas primio updates za: Copilot, Microsoft Defender (iako koristim Kaspesky) i nešto za XBox.
To se uopšte ne beleži u Update History, ni pod Other Updates ni pod Definition Updates ? Da li se to još negde beleži ? Na primer u Event Vieweru ? Doduše ja tamo gledam samo Administrative Events.
Kako je kod drugih ?

Prilozi

• Screenshot 2025-04-08 092842.png
    Screenshot 2025-04-08 092842.png
    73 KB · Pregleda: 62
Koliko dugo već koristim Win 11, a uopšte nisam znao da se puno updates prima i mimo onih redovnih Windows updates (KB) oko 10. i 20. u mesecu.
Juče sam pogledao Reliability History (prilog slika) i videh da sam danas primio updates za: Copilot, Microsoft Defender (iako koristim Kaspesky) i nešto za XBox.
To se uopšte ne beleži u Update History, ni pod Other Updates ni pod Definition Updates ? Da li se to još negde beleži ? Na primer u Event Vieweru ? Doduše ja tamo gledam samo Administrative Events.
Kako je kod drugih ?

Windows Defender ide preko Windows Updates bez obzira imao 3rd party AV ili ne.
Copilot, Xbox i ostali bloatware ide preko Microsoft Store aplikacije i istoriju ažuriranja možeš vidjeti u njoj kao i da onemogućiš auto-update apliakcija isntliranih preko Storea.

Windows Defender ide preko Windows Updates bez obzira imao 3rd party AV ili ne.
Copilot, Xbox i ostali bloatware ide preko Microsoft Store aplikacije i istoriju ažuriranja možeš vidjeti u njoj kao i da onemogućiš auto-update apliakcija isntliranih preko Storea.
Ako si pogledao sliku koju sam priložio, kad je u pitanju MS Defender tamo lepo stoji da sam danas primio ovo:
Windows successfully installed the following update: Security Intelligence Update for Microsoft Defender Antivirus - KB2267602 (Version 1.427.117.0) - Current Channel (Broad)
Danas (jutros) kad sam ovo primio nije bilo updates sa Windows update ? Znači da ne ide uvek i samo uz Windows Updates, barem kad je Defender u pitanju.

Za MS Store ću pogledati tamo.

U pravu si, Defender se updateuje i samostalno i kroz WU.

Од скоро кад кад кликнем на неки .pdf, не могу да видим са десне стране како изгледа пре него га отворим.
Исто и за остале документе.
Како то да наместим?

Од скоро кад кад кликнем на неки .pdf, не могу да видим са десне стране како изгледа пре него га отворим.
Исто и за остале документе.
Како то да наместим?

Provjeri da li ti je ovo upaljeno u Folder Options kao i prikaz Preview Panea.

Prilozi

• 1744641070674.png
    1744641070674.png
    36.5 KB · Pregleda: 36
  • 1744641143752.png
    1744641143752.png
    10.9 KB · Pregleda: 36
Ako može mala pomoć.Na C particiji se pojavilo 20 giga više nego prethodnog dana.Kako da vidim šta je u pitanju.

Ako može mala pomoć.Na C particiji se pojavilo 20 giga više nego prethodnog dana.Kako da vidim šta je u pitanju.
Space sniffer, ako uspes da ga skines, meni prijavljuje da je sajt suspicios, ali i dalje najbolji softver za tu namenu.
Prva alternativa je WinDirStat, mada po meni ima losiji prikaz.

Vrh Dno