Šta je novo?

Windows 11

@Stock da sam uradio tako kako si opisao, da li bi zaobišao i onaj korak kad treba da pravim microsoft nalog?

Da, mada isto to možeš i u rufusu da napraviš:

U principu SHIFT + F10 ti je i za diskpart (da pobrišeš sve sa ssd-a) i za OOBEBYPASSNRO (zaobilaženje internet zahteva prilikom instalacije)...

Vidi odradi to kako treba kad već radiš sistem od nule :)

Poslednja izmena:
Pa da, to sam sad hteo... samo da vidim kako se to radi

To sa particijama mogu da uradim i nakon instaliranja windowsa?

Najlakše prilikom instalacije, samo pročitaj taj gore tekst od dela Completely wipe a hard disk using DiskPart ...

Dakle SHIFT + F10 da pokreneš CMD, ukucaš diskpart, enter i dalje ovo sa slike gde piše list disk:
clean-a-disk-using-diskpart.jpg

Obrati pažnju na veličinu (Size na slici) kako bi selektovao SSD, a ne fleš gde je windows :)

Nije teško ništa...

Poslednja izmena:
Nisam još pokušavao, ali ću ovih dana :) kupio sam licencu, ms office programe, antivirus, itd... izlogovao sam se sa outlook naloga, sad sam prijavljen preko lokalnog, isključio logovanje preko pin-a i preko šifre svaki put kad ga uključujem. (y) Hvala svima na pomoći.

Dobih danas 24H2.
Traje to da se instališe bogami.
Vidim Windows folder 30,8 GB, a ceo Windows.old 23,3 GB.
Gde je ta "rupa" posle instalacije 24H2 tj. taj prostor koji je kao zauzet a ne sadrži ništa. Kako se prepoznaje ?

Dobih danas 24H2.
Traje to da se instališe bogami.
Vidim Windows folder 30,8 GB, a ceo Windows.old 23,3 GB.
Gde je ta "rupa" posle instalacije 24H2 tj. taj prostor koji je kao zauzet a ne sadrži ništa. Kako se prepoznaje ?
Ta rupa je Windows.old, a onaj bag sa bespotrebno zauzetim prostorom je ispravljen.

Jedno pitanje u vezi Windows 11 IOT Enterprise ltsc,da li je moguce nekako namestiti da jezicki paket koji se skine prevede sve u samom operativnom sistemu? Ne znam da li je to neki bug ili jednostavno nije sve prevedeno ali siguran sam da postoji prevod jer neki operativni sistemi koji se skinu na odredjenom jeziku ( da nije ENG nativni jezicki paket) su u potpunosti prevedeni.
Skinuo sam srpski jezicki paket za vec spomenuti sistem i prevedeno je mozda 50% stvari u sistemu sto bas jadno izgleda.

Neznam baš za tu verziju ali uglavnom mora ceo system da bude na pojedinom jeziku. Vidi da li ima Hrvatska ili Bosnaska verzija pa ako ti treba i ćirilica, samo dodaš keyboard.

Neznam baš za tu verziju ali uglavnom mora ceo system da bude na pojedinom jeziku. Vidi da li ima Hrvatska ili Bosnaska verzija pa ako ti treba i ćirilica, samo dodaš keyboard.
Skinuo sam srpsko-hrvatski i prevod je ocajan,pola stvari ostalo na englesko. Mislim da bi trebao da prevede skoro sve ako vec postoji i za obicnu verziju Windows 11,jer uglavnom manje vise vecina stvari u sistemu je isto.

Jedno pitanje u vezi Windows 11 IOT Enterprise ltsc,da li je moguce nekako namestiti da jezicki paket koji se skine prevede sve u samom operativnom sistemu? Ne znam da li je to neki bug ili jednostavno nije sve prevedeno ali siguran sam da postoji prevod jer neki operativni sistemi koji se skinu na odredjenom jeziku ( da nije ENG nativni jezicki paket) su u potpunosti prevedeni.
Skinuo sam srpski jezicki paket za vec spomenuti sistem i prevedeno je mozda 50% stvari u sistemu sto bas jadno izgleda.
Ovde imaš detaljno objašnjeno šta sve treba da podesiš da bi se sve prevelo.

Obrati pažnju pri dnu stranice na deo Change system region settings. Tek kada to podesiš biće ti prevedono sve uključujići i welcome screen i neke sistemske stvari. Ovo je za Windows 10 ali i za 11 je slično.
Pozdrav

Ovde imaš detaljno objašnjeno šta sve treba da podesiš da bi se sve prevelo.

Obrati pažnju pri dnu stranice na deo Change system region settings. Tek kada to podesiš biće ti prevedono sve uključujići i welcome screen i neke sistemske stvari. Ovo je za Windows 10 ali i za 11 je slično.
Pozdrav
Sve sam odradio osim "Administrative language". Probacu danas i to da odradim pa javljam

Valjda je ovo odgovarajuca tema za ovo pitanje. Imam Win11 i Brave, i ne dami da odem na sajt massgrave. Kao nesto server,.... dok na OSX isto Brave sve normalno otvara.
Isto imam problema za sajt utakmice . net gde mi na win11 u Brave ne dozvoljava da vidim linkove za utakmice dok na OSX radi normalno.
Da li je to do nekih podesavanja u Brave, windows 11? neki sekjuriti?

Do Brave browsera je, nema windows veze sa tim.

Proradilo, uradio sam switch od secure dns ( os default) na open dns. Onda nije hteo ni google da otvori, pa sam vratio na os default i sad radi i utakmice net i massgrave

Ne znam kakvi su utisci drugih sa 24H2. Radi to dobro samo mi se čini da je boot time malo duži nego sa 23H2. Kod mene za 2-3 s, sa 12 na 15 s.
Mereno po Glary utilities.
I malo je drugačije ponašanje kad na log screenu dobije mrežu.

Jeste, tako nekako iako mi je sada na Gen4 NVMe disku.

I kod mene je primetno duze vreme podizanja sistema, kao i vreme potrebno za iskljucivanje. Nisam merio, ali je osetno duze. Vec sam mislio da sa mojim kompom nesto nije u redu.

Evo kako je sada kod mene pod 24H2. Bilo je pod 23H2 12 s. To je stari Samsung nVme 970 PRO na Asus ROG Maximus X (valjda PCIe Gen 3)

Prilozi

• Screenshot 2024-11-25 213919.png
    Screenshot 2024-11-25 213919.png
    227.5 KB · Pregleda: 86
unusable.... xD

pre si mogao kaficu da skuvas dok se ne podigne windows....

Danas sam nesto proveravao i dosao do interesantnog i meni neobicnog podatka. Evo o cemu se radi:
Lenovo Thinkcentre M83 sff, Intel i5 4670, 2X4GB DDR3 RAM, SSD SATA III Samsung 850 EVO 256GB, WIN 11 24H2 podize sistem za 15-18 sekundi
Lenovo Thinkstation P330 dff, Intel i5 8500, 1X16GB DDR4 RAM, SSD Gen3 Nvme Western Digital WDC PC SN730 SDBQNTY 256GB, WIN 11 24H2 podize sistem za 29-32 sekunde
Na oba racunara je uradjen clean install WIN 11 23H2 pa update na 24H2. Na 23H2 nisam merio i uporedjivao vreme bootovanja ali je bilo vrlo slicno, gotovo isto. Vec to mi je bilo pomalo cudno, a ovo sada mi bas izgleda potpuno nelogicno, jer sam ocekivao da ce noviji racunar biti brzi, a ne obrnuto.
Zna li neko razlog za ovoliku boot time razliku?

Zavisi koje vreme meriš. Od pritiska na start dugme, prvi deo je POST u BIOS-u i tu sve zavisi samo od BIOS-a, posle dolazi čitanje sa diska. kernel pa drajveri, tako da taj deo zavisi od brzine diska, koliko i šta treba da očita i stavi u memoriju, aktivira hardware. To je sve do logovanja i tada počinje treći deo, statovanje autostart programa i progrrama za nameštanje drajvera, provera updejta za windows itd. Tada sve zavisi kako su Windows namešteni. Što manje treba da radi, to brže završava.

Pozdrav ekipa, spakovao sam rig za gaming i to mi je najbitnije. Instaliram trenutno Pro - vidim da ima Tiny i još neke verzije msm da nisu oficijalne. Gledao sam i Home, meni u Pro ne treba masa stvari ali ako je najbolji za gaming onda ok. Može neko da kaže nešto o ovome ko se razume? Kapiram da je na novom AMD HW boljii za gaming od Win10.

Zaboravi na taj Tiny i osakaćene derivate, nema nikakve potrebe sa prosečnim diskovima. Ni Home nije ništa manji ni "lakši" od Pro samo mu je originalna MS cena niža jer su isključeme neke napredne funkcije vezane za umrežavanje i komandovenje sistemom. Za nekoliko € imaš aktivacija koliko hoćeš. Ako imaš licencu za W10 Retail, možeš daje upotrebiš i za W11, potpuno je ista stvar.
W11 24H2 su bolji za AMD Ryzene sa 2 chipleta, 12 i 16 jezgara i x3D jer imaju ekstenzije za upravljanje čipletima koje 10ka ne dobija mada su obećali. To i drajveri mada je većina ista ali će i oni u penziju zajedno sa W10.

Zaboravi na taj Tiny i osakaćene derivate, nema nikakve potrebe sa prosečnim diskovima. Ni Home nije ništa manji ni "lakši" od Pro samo mu je originalna MS cena niža jer su isključeme neke napredne funkcije vezane za umrežavanje i komandovenje sistemom. Za nekoliko € imaš aktivacija koliko hoćeš. Ako imaš licencu za W10 Retail, možeš daje upotrebiš i za W11, potpuno je ista stvar.
W11 24H2 su bolji za AMD Ryzene sa 2 chipleta, 12 i 16 jezgara i x3D jer imaju ekstenzije za upravljanje čipletima koje 10ka ne dobija mada su obećali. To i drajveri mada je većina ista ali će i oni u penziju zajedno sa W10.
Kapiram, hvala puno na odgovoru i pojasnjavanju. Ostajem na Win11 Pro 👑😎👑

Nazad
Vrh Dno