Instaliraj WinXp u virtualku, dodeli mu 256mb pa probaj da li radi taj softver što ti treba. Ovo je zvaničan pristup, ima i drugih načina...
https://zeltser.com/windows-xp-mode-for-vmware-virtualization/
Hvala.
https://forum.benchmark.rs/showthre...sta-MicroXP-amp-Micro2003-generalna-diskusija
Ovo je nezvaničan pristup. Hteo sam sve te linkove da nabavim i sta sam isprobao ako bude koristilo nekom, pa sam naišao na ovu temu.
Uglavnom je i do virtuelne masine koja se koristi. Sa VMware-om nista nije radilo i morala je cela instalacija MicroXP-a sa serijalima, dok u VBox-u nije tražio serijale. Ali u VMware-u nije radilo ni pored serijala, a a u VBox-u npr. radi (Oracle).
Imam baš problem do toga, tema je Windows 10, pa hajde da vidim, jer ne znam gde bi drugde mogao da se obratim:
Imam instaliran Windows 10.
Pokrenuo sam jedan ovaj MicroXP i sve je normalno, ali sam ga pokrenuo kao other OP system ne kao Windows. U Virtual Box-u. Osim interneta je sve ok.
Ukratko problem je da radi google pretraga, ali ne radi ulaženje u stranice na guest-u u Windows XPu, a host je Win10.
Jedna ovih MicroXP verzija ima ugrađen brovser Brawzar ili tako nešto.
U VBox Oracle su podešavanja sledeća:
Nat, default PC NET Fast III i stavio sam svoju MAC adresu i cable connected. Osim toga sam na svoj eternet cekirao opciju "allow sharing internet"
Otvorim taj Brawzar brovser, uspostavi se konekcija odmah bez čekanja, google pretraživač normalno radi bez čekanja. Čak mogu i neke vesti da čitam skoro normalno, neke ne mogu uopšte. Ali npr. ne mogu da uđem na Vikipediju.
Onda sam ukucao opera.com i sve se uspostavilo, ušao sam na Operu, skinuo sve normalno instalacioni fajl, instalirao Operu, pokrenuo je, i čak skoro ušao na Vikipediju, sve je počelo da se učitava, i onda odjednom je puklo.
Pre toga sam probao sve opcije bez kopiranja eternet MAC adrese Hosta Win10 u guest MicrosoftXP. Nije htelo da radi. Probao sam USB da konektujem na NIC eternet ili Wifi, neće da radi. Probao sam da konektujem na neki unknown USB, neće da radi. Na oba traži drajvere "ethernet controller", a ja nemam ideju kako da ubacim drajver u guest na Vbox-u.
Pronašao sam da su mnogi ljudi imali problema sa time da mogu da gugluju, ali ne mogu da uđu na sajt u VBox-u na guest-u.
Pitao sam ove sa Discord kanala, ne znaju, kažu da im se to ne dešava.
Meni se to desilo i ranije sa androidx86 u VMware na Chrome pretraživaču. Instalirao sam sve, ušao u pretraživač, isto radi google pretraga, ali kada treba bilo koji sajt da se učita - neće. Ali ako je isto postojalo i sa android x86 na VMware kao guest-u, i sad postoji na MicroXP kao guest-u na Oracle VBox-u, onda je neki problem čudan i zajednički.
Ne bih pisao da nisam tražio na internetu rešenja. Ruter je TP LINK Archer, i našao sam neki komentar otprilike "ne dozvoljava double NAT ruter ili ISP", pa je l to moguće?
U internet options, internet tools u guest Windows XP-u, sve sam proverio i štiklirao, neće i dalje. Stavio sam security nivo na low na svim podešavanjima. Obtain IP address je automatically. Možda da stavim proxy?
Čudan problem dosta. Uglavnom ljudi to nemaju. Neki su pisali da im antivirus blokira pristup internet stranicama, ali na toj MicroXP nemam antivirus. Firewall moram da proverim. Neki su pisali da je problem do DNS-a. Ne razumem se u DNS i šta treba da uradim sa ruterom ili hostom Win10 ili VirtualBoxom. Generalno, sve mi je čudno.
I jedina opcija koju imam jeste da napravim sam stripovanu verziju sa nekim programom (ntlite ako je najbolji), pa da je onda instaliram, mada sam nob za sve to, ali dobro, učim.
Oracle Vbox je x32, ali ne verujem da je do toga.
Eto to je to, pa ako neko zna, hvala.
Nadam se da nije promašena tema, ali je ovo Win10.
Pozdrav.