Windows 10 (FAQ u drugom postu)

daxyco

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poruke
2,106
Poena
38
Možeš da kupiš ...kao kompanija :D

Ne tako jeftino, ali pristupačno, npr ovde

Nađoh ovde za licencu, da li je ovaj sajt bezbedan za kupovinu?

EDIT: sad nisam siguran ni kako da skinem LTSC verziju?

Da li je za neku normalnu upotrebu kompa LTSC verzija drastično bolja od de-bloat win10 pro? Koliko sam shvatio treba da ubijem update, odradim par nekih skripti i to je to.
 
Poslednja izmena:

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,831
Poena
63
mnogo bolja opcija od linuksa za 99,9999 posto ljudi pogotovo na starijim laptopovima je chromeos...
Koje su prednosti ChromeOS-a u odnosu na Android?

Da li je za neku normalnu upotrebu kompa LTSC verzija drastično bolja od de-bloat win10 pro? Koliko sam shvatio treba da ubijem update, odradim par nekih skripti i to je to.

Koliko se ja razumem u sve to - zavisiš od onoga ko je "pakovao" taj ISO koji hoćeš da instaliraš. Drugim rečima - zavisi šta je sve po defaultu omogućeno / onemogućeno.
Neka me neko ispravi ako mašim nešto.

Inače, LTSC / LTSB su uglavnom Enterprise verzije a one opet sa tom ružnom izrekom - po defaultu - dolazi sa mnogo više servisa... Ja bi uvek izabrao "ošišanu" Pro verziju, čak i ona ima mogućnosti za WSL(2) + Virtuelizaciju ako ti i to ikada zatreba.
 
Poslednja izmena:

daxyco

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poruke
2,106
Poena
38
Ok, virtuelizacija će mi sigurno trebati, ići ću na pro. Video sam neko kratko uputstvo, sa par skripti, debloater sa github, donotspy10 I O&O (ovo je znam šta je, možda O&O shut up?). Treba li još nešto da uradim ili je onda to to? Kako da ugasim update potpuno? Izvinjavam se ako se pitanja ponavljaju, sigurno je tako, ali teško je proći ovoliku količinu materijala.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk
 

Sass Drake

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.06.2009
Poruke
1,228
Poena
38
Nađoh ovde za licencu, da li je ovaj sajt bezbedan za kupovinu?

EDIT: sad nisam siguran ni kako da skinem LTSC verziju?

Da li je za neku normalnu upotrebu kompa LTSC verzija drastično bolja od de-bloat win10 pro? Koliko sam shvatio treba da ubijem update, odradim par nekih skripti i to je to.


U mom slučaju jeste, ako si spreman da platiš cijenu manjih Ryzen performansi ako ga imaš. Link potraži na Mom digitalnom životu ili jednostavno traži SHA1 heš D5B2F95E3DD658517FE7C14DF4F36DE633CA4845


@SuperStarr
Dođu, ali nisu po defaultu upaljeni pa i nema razlike u odnosu na Pro nakon instalacije.


EDIT:

Za Win update je najbolje koristiti
https://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/Windows-Update-MiniTool.shtml

Aplikacija je frontend za Windows Update servis i nudi više opcija od Settingsa.
 
Poslednja izmena:

daxyco

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poruke
2,106
Poena
38
U mom slučaju jeste, ako si spreman da platiš cijenu manjih Ryzen performansi ako ga imaš. Link potraži na Mom digitalnom životu ili jednostavno traži SHA1 heš D5B2F95E3DD658517FE7C14DF4F36DE633CA4845


@SuperStarr
Dođu, ali nisu po defaultu upaljeni pa i nema razlike u odnosu na Pro nakon instalacije.


EDIT:

Za Win update je najbolje koristiti
https://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/Windows-Update-MiniTool.shtml

Aplikacija je frontend za Windows Update servis i nudi više opcija od Settingsa.
Izvini, sad nisam baš siguran šta si mislio? Jeste siguran sajt za kupovinu, ili vredi ltsc u odnosu na pro. Onda ltsc ima lošije performanse na ryzen-u (imam 3100 BTW) ili obrnuto, ltsc bolje radi na ryzen-u?

Sent from my SM-G985F using Tapatalk
 

Sass Drake

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.06.2009
Poruke
1,228
Poena
38
LTSC 2019 je ustvari Enterprise v1809 bez Storea, Cortane i metro aplikacija. S obzirom da je Microsoft sa verzijom v1903 donio novi scheduler koji donosi poboljšanje Ryzen/Threadripper performansi, nećeš ih imati na LTSC 2019 sem ako ga tiho nisu backportovali i na LTSC 2019 pošto vjerujem da su to uradili na Windows Serveru 2019. Da li će ti bolje raditi LTSC 2019 ili Pro v2004/20H2 moraćeš sam provjeriti pa nam prenijeti utiske.


EDIT: Što se kupovine tiče, Ebay ti ne gine jer je Enterprise LTSC 2019 isključivo namijenjen firmama.
 
Poslednja izmena:

poolmaker

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poruke
10,071
Poena
83
Ima i drugih, ne samo on. Kao što sam već spomenuo, ChromeOS je nativno razvijan za x86 arhitekturu i kao takav će uvek dosta bolje raditi.
Ovo je odlično rešenje za jeftinu laptop (ili desktop) mašinu za baku, deku i slično. Minimalizam u interfejsu i podešavanjima, i opšta zatvorenost sistema je plus za takve korisnike.
 

Analayzer

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.01.2012
Poruke
1,188
Poena
38
Nemoj se patiti nema LTSC nikakve prednosti od proa pogotovu za kućnog korisnika. Sve to store i cortana i ostalo što želiš može se lako deinstalirati alatima kojih danas imaš koliko oćeš.
 

BokiPK

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
01.12.2000
Poruke
4,300
Poena
48
Nije poenta lako ili teško. Zašto bih trošio par sati na sve to kada postoji već uklonjeno?

I ima dosta prednosti. Prostor naprimer.
 
Poslednja izmena:

Envoy

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.06.2020
Poruke
592
Poena
28
Nemoj se patiti nema LTSC nikakve prednosti od proa pogotovu za kućnog korisnika. Sve to store i cortana i ostalo što želiš može se lako deinstalirati alatima kojih danas imaš koliko oćeš.

Ja sam dodao Store na LTSC, sad mi treba i Cortana tako da cim stigne graficka instaliram Win 10 Pro. Steta sto store nije zaziveo, mnogo kulturnija instalacija programa nego Next, next, finished Win32 filozofije. Prednost LTSC je sto se cesno ne apdejtuje, mozda mi to bude smetalo na Win 10 Pro.

Win LTSC je odlicna opcija ko hoce zamenu za Win 7. Koliko vidim po forumu ljudi koji zapate ransomware su obicno na danas nepodrzanoj sedmici. Ja sa prostorom i memorijom nemam problem, apsolutno mi je nebitno da li sistem trosi pola gigabajta ili gigabajt i po RAM jer ga imam 32 GB. Kada sam imao 4 GB bilo je bitno.
 

daxyco

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poruke
2,106
Poena
38
Instalirah pro, par onih skripti poterao, obrisao sve što mi ne treba (ili mi se činilo da ne treba). Nije puno vremena trebalo, nego napravi user daxyc umesto daxyco, poludeću sad. Video par uputstava kako da se to ispravi, ali ne ide... Svima hvala na pomoći.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk
 

kibicer

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
23.05.2004
Poruke
5,043
Poena
48
Pravi novog local usera, pa ubij prethodnog.
Upravo radio juče, jer laptop prelazi sa osobe A na B.
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,831
Poena
63
Skoro sam uradio tako nešto i imao problema sa fajlovima u "Users" direktorijumu - bilo je potrebno da menjam "ownership" gotovo pojedinačno, jer se nije moglo menjati istovremeno i u pod-direktorijumima. :S:
Mrzim Windows. :D
 

daxyco

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poruke
2,106
Poena
38
Videću hoće li OCD u meni proraditi ili ne, za sad ostavljam, nemam vremena za eksperimentisanje ovih dana.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk
 

Orchard

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.02.2018
Poruke
3,049
Poena
0
superstar:

svaki x86 android distro je na granici upotrebljivosti dok je chromeos upeglan skoro do perfekcije.pride,ovih par distroa androida koji zapravo su i nečemu su daaaleko od open source projekta hobista,ali hajde da ne ulazimo dalje u tematiku i to na windows10 temi.za obično pučanstvo chromeos je nešto najupotrebljivije a da nije windows u pitanju.
 

Stock

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.09.2018
Poruke
1,057
Poena
63
35 Years of Microsoft Windows: Remembering Windows 1.0

xwindows_1_Screenshot.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+ws+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.UvMb_P89Fb.png


How to Run Windows 1.0 in Your Browser

Want to try Windows 1.0 yourself? It’s as easy as visiting the PCjs Machines site, where you’ll find a full emulation of an IBM PC running Windows 1.0 in JavaScript.

It’s worth noting that the PCjs simulation of Windows 1.0 has a squat appearance on modern screens. This is because it displays a 640 x 350 EGA window with square pixels. Back in the day, this would have been stretched to a 4:3 screen ratio, like a traditional CRT monitor. All of our Windows 1.0 images above were adjusted to match the way they would have originally appeared on vintage hardware.

While you’re using the Windows simulation, try running Paint or playing some Reversi. You’ll see just how far we’ve come.

Happy birthday, Windows!

https://www.howtogeek.com/700661/35-years-of-microsoft-windows-remembering-windows-1.0/
 
Poslednja izmena:

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,831
Poena
63
MsMpEng.exe na 2004 i novijim verzijama.

Za sada, neka standardna rešenja poput "DoNotSpy10" i "O&O ShutUp10" nemaju efekta na gore pomenuti spyware servis. U pitanju je Win Defender ondnosno navodno slanje podataka analiziranih fajlova. Izuzetno je dosadan i uporan, šalje 100-300Kb podataka na svakih 10 minuta, što količinski gledano nije malo!

Da bi eleminisali ovu dosadu (za koju usput ne znamo šta tačno radi), potrebno je u registy-u izmeniti:
Kod:
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WinDefend
ErrorControl - 0
LaunchProtected - 0
Start - 0

Eleminsan je makar do neke sledeće nadogradnje. Ne startuje se posle restarta.
 
Poslednja izmena:

СалеКојот

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.09.2008
Poruke
1,644
Poena
63
Хвала ти! Баш корисно.

Него јуче добијем рачунар на сервис. Виндовс 7 инсталиран и Хром неће да ради. Замрзне се на сваком покретању и не може да се искључи из таск бара. После све муке и тестирања, одлучим да ставим десетку. Немам нигде УСБ са инсталацијом. Уби се тражећи. Нађем на једном флешу апликацију за обнову седмице на десетку. Покренем и инсталира се десетка за неких сат ипо времена. Још увек има хард диск. Погледам, десетка активирана. Супер, препознао је "активирану" седмицу.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka
 

sdeki

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.03.2006
Poruke
766
Poena
18
Od pre neki dan mi Win10 ne prepoznaje flešku koju sam i do sada koristi... Na njoj mi je instalacija win7..
Svi ostali računari sa win7 je uredno vide i sve radi.
Zanimljivo i drugar mi se požalio na istu stvar.
Čuje se zvuk da je ubačena fleška ali je ne vidi.
Da nije neka novotarija, neki upadate kod W10 to "sredio"?

Poslato sa YAL-L41 pomoću Tapatoka
 

faca

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poruke
2,918
Poena
38
Инсталирао сам W10, е сад имам разних проблемчића.

Нисам могао да покренем инсталацију драјвера за Epson sx125, не може да отпакује .exe фајл.

Кад сам некако успео да инсталирам само скенер, не може да га покрене са десктопа, него само из старт менија.

Скениране фајлове не може да сачува јер немам дозволу за то.

Скриншот win+prtScr не може да сачува скринове.

Софтверско ресетовање подигне систем, али кад треба да уђе у Виндовс црн екран.

Како решити проблем, Виндовс је свеже инсталиран.
 

dzonihsv

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poruke
4,854
Poena
83
Na konfi iz potpisa?

Mislim da ti tu imaš nekih drajver konflikata koje nećeš tek tako rešiti.
 

faca

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poruke
2,918
Poena
38
Да, кофна из потписа.

Послато са Mi A2 6/128 уз помоћ Тапатока
 

BokiPK

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
01.12.2000
Poruke
4,300
Poena
48
Nije to problem sa drajverima. Upravo sam instalirao na stari sestrin komp sa mnogo slabijim specifikacijama, nikakvih zavrzlama osim što sam jedva našao ASUS-ov ATK paket za Win 10
Promeni instalaciju.
Ili imaš neki hardverski problem
 
Poslednja izmena:

outlaw

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poruke
4,410
Poena
113
Društvo, znate li za neki program kojim mogu namerno da "zamrznem" Windows? Treba da testiram USB Watchdog... Nađoh neki NotMyFault, može li?
 

faca

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poruke
2,918
Poena
38
Инсталирао сам W10, е сад имам разних проблемчића.

Нисам могао да покренем инсталацију драјвера за Epson sx125, не може да отпакује .exe фајл.

Кад сам некако успео да инсталирам само скенер, не може да га покрене са десктопа, него само из старт менија.

Скениране фајлове не може да сачува јер немам дозволу за то.

Скриншот win+prtScr не може да сачува скринове.

Софтверско ресетовање подигне систем, али кад треба да уђе у Виндовс црн екран.

Како решити проблем, Виндовс је свеже инсталиран.
Проблем је био ћирилични назив компјутера.

Послато са Mi A2 6/128 уз помоћ Тапатока
 

dzonihsv

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poruke
4,854
Poena
83
Hvala što si javio šta je bio problem.

Zato ja uvek ljudima kažem ne može ćirilični username. Ne mogu da objašnjavam moguće probleme jer onda ide "a da mi stavimo, pa ćeš ti da popraviš ako bude problema". How yes no.
 
Vrh Dno