Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Meni se zaustavio, nece da instalira update vise.
KB4592438 nece. Nece ni feauture update. Samo odjednom stalo.
0x80070026 je greska.

SFC otkrio corrupted nesto. DISM otkrio na restore health na kraju 100 posto error.
Nakon tih komandi, nesto se samo instaliralo, kao da sam se vratio u pre stanja nekog.
Ne znam, ovo na fresh install najbolje WMCT. Mada meni je sve ok sad, ne prijavljuje greske. Ali mi je i PC sad stao prilikom pokretanja instalacije apdejta. Problem je pri instalaciji mozda tih apdejta? Treba samo to da radi i nista drugo u pozadini? Ne znam.

posle visednevnog testiranja na hp 250 g2 i najbudjavijem mogucem celeronu N,mogu skroz odgovorno da tvrdim da je windows 10 ltsc daleko najbolje resenje za takav krs relativno noviji hardver a da mora windows (kao u ovom slucaju).

stavljao sam i 7 (x64,x86) i 8.1 sa upaljenim\ugasenim defenderom,fajrvolom,gasio servise itd itd...sve je manje vise sizifov posao.ltsc toliko bolje radi na losem hardveru da je bukvalno za ne poverovati...doduse zaista nikad pre nisam ga stavljao na ovoliko los hardver samo na daleko bolji i na daleko vise konja,gde su razlike eksponencijalno manje,ali me je sad naterao da dooobro razmislim da ga ipak stavim na sve svoje masine.

na kraju sam cisto poredjenja stavio i poslednji chromeOS i ipak chromeOS nosi pobedu,ako se striktno gleda danasnja najosnovnija upotreba.ali,kao sto svi znamo ako ustreba ma i jedan windows program ili neki samo malo levi hardver,prica sva staje i po meni je suludo danas ista drugo koristiti nego ltsc.

Microsoft sprema ultra lake windows za alternativne risc processore. Praktično zamena za OS kao ChromeOS.

dok oni spremaju,kao sto su spremali arm,s i sl gluposti,tašta skakala po glavi što ne može da na blicu vidi ko je koga prozvao na farmi i odigra fleš igricu jer vssc,defender,windows modules installer i ekipa se ali ne skidaju sa procesora i diska,a na sedmici pola stvari ne radi jer intel baš zabole da napiše i ME drajver za ovo đubre.

kao što rekoh,ako baš mora windows ovo je rešenje,a ako i najmanje sumnje ima da treba chromeOS je pesma...

Može li ChromeOS na VmWare u W10 ili ima neki emulator ? Može možđa live na USB ?

Može u VMware, imam ga ja. U VirtualBox-u ga nisam uspeo da pokrenem.

dok oni spremaju,kao sto su spremali arm,s i sl gluposti,tašta skakala po glavi što ne može da na blicu vidi ko je koga prozvao na farmi i odigra fleš igricu jer vssc,defender,windows modules installer i ekipa se ali ne skidaju sa procesora i diska,a na sedmici pola stvari ne radi jer intel baš zabole da napiše i ME drajver za ovo đubre.

kao što rekoh,ako baš mora windows ovo je rešenje,a ako i najmanje sumnje ima da treba chromeOS je pesma...

Zanimljiv komentar. :D

Nažalost treba Vindovs.
Sedmicu ne koristim dugo, ali verujem na reč. Meni treba XP, sedmica, bilo sta sto ce zauzimati malo, do 200 RAM-a najvise u Vmareu ili Virtual Boksu. Pored ova dva ima i Virtualdestkop, nisam koristio. I HiperV nezgodan.
@CountMike. Pa to bi bilo korisno. Ali ima jedan popularan jutuber iz Vijetnama, koji pravi neoficijalne Windows small distro, ali nisam uspeo da ga nađem ponovo. Moraću da potražim.
Meni treba za samo jedan softver koji nije težak OS Windows.

Možda je ovo nob pitanje, ali kako da kloniram softver na Vindovsu?

Poslednja izmena:
Može li ChromeOS na VmWare u W10 ili ima neki emulator ? Može možđa live na USB ?

ja ga imam na eksternom usb 3.0 a butovao sam i sa solidno brze sd kartice...generalno bilo kakav sistem dizem sa sprave koja ima bar 60mb\s upisa,ispod toga mi nije relevantno za ocenu kako radi i ne mogu da trpim (i na XP buildu mi je sistem na 120tak mb\s sd kartici,a na thinkpadu 390x je samsung evo 32gb ali nisam siguran kakav je upis doduse).

poenta price je da ti je u sustini bitno samo koliko je sposoban drajv sa kojeg ga butujes,posto je ipak savremen OS sa savremenim brauzerom kojem treba polukrsten i swap i kes brauzera,inace neces lepo se provedes.

Imam "rezervni" SSD Kingston A400 od 120GB sa USB3 adapterom. Portable W10 na njemu ali imam kopiju, mogu da probam na njemu, Ono u VmWer-u nešto nije uspelo zbog Google account-a.
Da započnem novi thread ili može na brzinu gde da skinem Chrome OS i kako se instalira na USB ?

nstalirao na USB3 stick, verovatno moj internet (15-20Mbps) ali uzme 15 minuta da butuje, posle nije mnogo sporo.

Instaliraj WinXp u virtualku, dodeli mu 256mb pa probaj da li radi taj softver što ti treba. Ovo je zvaničan pristup, ima i drugih načina...
https://zeltser.com/windows-xp-mode-for-vmware-virtualization/

Hvala. :)
https://forum.benchmark.rs/showthre...sta-MicroXP-amp-Micro2003-generalna-diskusija
Ovo je nezvaničan pristup. Hteo sam sve te linkove da nabavim i sta sam isprobao ako bude koristilo nekom, pa sam naišao na ovu temu.
Uglavnom je i do virtuelne masine koja se koristi. Sa VMware-om nista nije radilo i morala je cela instalacija MicroXP-a sa serijalima, dok u VBox-u nije tražio serijale. Ali u VMware-u nije radilo ni pored serijala, a a u VBox-u npr. radi (Oracle).

Imam baš problem do toga, tema je Windows 10, pa hajde da vidim, jer ne znam gde bi drugde mogao da se obratim:
Imam instaliran Windows 10.
Pokrenuo sam jedan ovaj MicroXP i sve je normalno, ali sam ga pokrenuo kao other OP system ne kao Windows. U Virtual Box-u. Osim interneta je sve ok.
Ukratko problem je da radi google pretraga, ali ne radi ulaženje u stranice na guest-u u Windows XPu, a host je Win10.
Jedna ovih MicroXP verzija ima ugrađen brovser Brawzar ili tako nešto.
U VBox Oracle su podešavanja sledeća:
Nat, default PC NET Fast III i stavio sam svoju MAC adresu i cable connected. Osim toga sam na svoj eternet cekirao opciju "allow sharing internet"
Otvorim taj Brawzar brovser, uspostavi se konekcija odmah bez čekanja, google pretraživač normalno radi bez čekanja. Čak mogu i neke vesti da čitam skoro normalno, neke ne mogu uopšte. Ali npr. ne mogu da uđem na Vikipediju.
Onda sam ukucao opera.com i sve se uspostavilo, ušao sam na Operu, skinuo sve normalno instalacioni fajl, instalirao Operu, pokrenuo je, i čak skoro ušao na Vikipediju, sve je počelo da se učitava, i onda odjednom je puklo.
Pre toga sam probao sve opcije bez kopiranja eternet MAC adrese Hosta Win10 u guest MicrosoftXP. Nije htelo da radi. Probao sam USB da konektujem na NIC eternet ili Wifi, neće da radi. Probao sam da konektujem na neki unknown USB, neće da radi. Na oba traži drajvere "ethernet controller", a ja nemam ideju kako da ubacim drajver u guest na Vbox-u.
Pronašao sam da su mnogi ljudi imali problema sa time da mogu da gugluju, ali ne mogu da uđu na sajt u VBox-u na guest-u.
Pitao sam ove sa Discord kanala, ne znaju, kažu da im se to ne dešava.
Meni se to desilo i ranije sa androidx86 u VMware na Chrome pretraživaču. Instalirao sam sve, ušao u pretraživač, isto radi google pretraga, ali kada treba bilo koji sajt da se učita - neće. Ali ako je isto postojalo i sa android x86 na VMware kao guest-u, i sad postoji na MicroXP kao guest-u na Oracle VBox-u, onda je neki problem čudan i zajednički.
Ne bih pisao da nisam tražio na internetu rešenja. Ruter je TP LINK Archer, i našao sam neki komentar otprilike "ne dozvoljava double NAT ruter ili ISP", pa je l to moguće?
U internet options, internet tools u guest Windows XP-u, sve sam proverio i štiklirao, neće i dalje. Stavio sam security nivo na low na svim podešavanjima. Obtain IP address je automatically. Možda da stavim proxy?
Čudan problem dosta. Uglavnom ljudi to nemaju. Neki su pisali da im antivirus blokira pristup internet stranicama, ali na toj MicroXP nemam antivirus. Firewall moram da proverim. Neki su pisali da je problem do DNS-a. Ne razumem se u DNS i šta treba da uradim sa ruterom ili hostom Win10 ili VirtualBoxom. Generalno, sve mi je čudno.
I jedina opcija koju imam jeste da napravim sam stripovanu verziju sa nekim programom (ntlite ako je najbolji), pa da je onda instaliram, mada sam nob za sve to, ali dobro, učim.
Oracle Vbox je x32, ali ne verujem da je do toga.

Eto to je to, pa ako neko zna, hvala.
Nadam se da nije promašena tema, ali je ovo Win10.
Pozdrav.

Pozdrav.
Ne mogu da editujem. Imam Command Prompt i Device Manager.
U guest na VBox-u je Network adapter taj za XP najbolja verzija već (mada Windows je poznat po tome što ne updejtuje na najbolju verziju, to mi se dešavalo na WIN10).
Ne znam šta da radim, da proverim pingovanje preko Command Prompta ili nekako još, firewall nisam pronašao. Pretraživač je Browzar - tačno ime, nema nikakvih podešavanja u njemu. U njemu ne radi help ili slično, sve je online. Ali nije mi jasno kako mogu da pristupim browser sajtovima i da skinem browser, a ne mogu običnoj vikipediji, sa novinama sam rekao da je nestabilno više i da je teško.
Probao sam i da povećam ram 3x na 256 što je previše za ovaj MicroXP, ali nije uspelo.
Gugle pretraga radi i video i slike, sve, ali kada pokušam da uđem na sajt neće.
Verzija ISO fajla je MicroXP 0.82.

https://prnt.sc/w2jkxo

Ovo je slika problema.
Uh, ovo me veoma nervira, taman sam došao do kraja i sada ne znam kako dalje. Možda imam temperaturu od toga, a ne od Korone.
Imam i services sve omogućene osim 3 valjda, ali sve su to neutralne ili nebitne za internet.
Eto to je to, izvinjavam se na duplom postu, ali ako neko zna.
Ako ne, onda ću morati sam da korak po korak sve to istražim od tih spomenutih rešenja. Da idem na flush DNS u hostu, ili već to gore što sam napisao.
Pozdrav. :)

Poslednja izmena:
Why Windows 10 Users Should Buy Android Phones, Not iPhones
x602e8f04-2.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+ws+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.B3cL0Lah0S.jpg

x9eb9cd58-2.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+ws+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.M_tEZr_Qpk.jpg

https://www.reviewgeek.com/63545/why-windows-10-users-should-buy-android-phones-not-iphones/

Da li postoji neki program ili u okviru samog win 10 da se prati koliko se kreće potrošnja neta dow/up?
Ne mislim na data usage u poslednjih 30 dana, već da se prati iz meseca u mesec kolika je stvarna potrošnja, može li to?

ne.najbolja varijanta koju sam ja koristio je integrisani limiter (metered connection) i da poubijas maksimalno win servise na toj vezi i nadas se najboljem.

Ja koristim program NetWorx za praćenje brzine download/upload, a ima i statistiku, između ostalog i na mjesečnom nivou.

Net Limiter koristim godinama, mozes da stelujes cap za sve i svasta po pojedinacnoj aplikaciji, ima i custom istorijat pa mozes da proveris koliko si potrosio u poslednjih x godina

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Jel koristi neko Windows 10 Education Edition?

Pozdrav.
Ne mogu da editujem. Imam Command Prompt i Device Manager.
U guest na VBox-u je Network adapter taj za XP najbolja verzija već (mada Windows je poznat po tome što ne updejtuje na najbolju verziju, to mi se dešavalo na WIN10).
Ne znam šta da radim, da proverim pingovanje preko Command Prompta ili nekako još, firewall nisam pronašao. Pretraživač je Browzar - tačno ime, nema nikakvih podešavanja u njemu. U njemu ne radi help ili slično, sve je online. Ali nije mi jasno kako mogu da pristupim browser sajtovima i da skinem browser, a ne mogu običnoj vikipediji, sa novinama sam rekao da je nestabilno više i da je teško.
Probao sam i da povećam ram 3x na 256 što je previše za ovaj MicroXP, ali nije uspelo.
Gugle pretraga radi i video i slike, sve, ali kada pokušam da uđem na sajt neće.
Verzija ISO fajla je MicroXP 0.82.

https://prnt.sc/w2jkxo

Ovo je slika problema.
Uh, ovo me veoma nervira, taman sam došao do kraja i sada ne znam kako dalje. Možda imam temperaturu od toga, a ne od Korone.
Imam i services sve omogućene osim 3 valjda, ali sve su to neutralne ili nebitne za internet.
Eto to je to, izvinjavam se na duplom postu, ali ako neko zna.
Ako ne, onda ću morati sam da korak po korak sve to istražim od tih spomenutih rešenja. Da idem na flush DNS u hostu, ili već to gore što sam napisao.
Pozdrav. :)

Zdravo.
Nije rešeno, ali nije ni toliko važno. Zavisi.
Rešenje je u najmanjem Windows-u 7 and up sto se potrošnje RAMa tice i da ima .net 4.6.X

Tiny 7 nema taj .net. (I sa njim imam problema istih sa internetom, dobio sam savet da je problem u host fajlu, ali sumnjam, jer je na svakoj verziji tako, nisam instalirao zvanican Win10, pa da procerim...)
Da bih ga koristio, moram da ga instaliram, odnosno SP1 ili SP2. Probao na update, nece. Error razni, steta.
Je l znate neke distribucije prekreirane Windowsa 7 and up sa tim net. 4.6.X?
Ili programe gde kao laik donekle mogu to da stripujem?

Da li zna neko kako da iskljucim ovu notifikaciju, sve sam probao i nece...

https://prnt.sc/w4bocn

Windows 10 - Disable Windows Firewall Notification

Registry:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Notifications\Settings\Windows.SystemToast.SecurityAndMaintenance]
"Enabled"=dword:00000000

Group Policy

Computer Configuration > Policies > Windows Settings > Security Settings > Windows Firewall with Advanced Security > Windows Firewall with Advanced Security: Windows Firewall Properties

Configure the notifications for each profile using Settings > Customize > Firewall settings > Display a notification

Manually

Click on the start button, then click on ‘Settings’
Click on ‘System’.
Click on ‘Notifications & actions’
Disable ‘Security and Maintenance’

Command

netsh firewall set notifications mode = disable profile = all

netsh firewall set opmode exceptions = disable

Hvala Vam na odgovorima, da li NetLimiter mora da bude stalno aktivan ili ne da bi pratio potrošnju, tj. da li treba da se diže sa samim OS-om ili već po potrebi kada se traži uvid da se tada aktivira?

Imao bih još dva pitanja,
- da li može da se isključi transparentnost taksbara, nekoristiti dodatne programčiće kao što je TranslucentTB? Pokušavao sam ali nisam uspeo iz windowsa.

- drugo da li je moguće postaviti neke separatore u task baru kako bi se izdvojile grupe ikonica kao što to može da se uradi na Linuxu?

Nazad
Vrh Dno