Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Pozdrav,
imam jedno pitanje, treba da promenim kompjuter pa me zanima da li mogu da prenesem windows 10 na novi pc sa aktvacijom? Ovaj sto imam mi je legalan tj. nasledio sam ga sa win 8.1 koji je bio "legalan" tj. aktiviran i 32-bitni je a na novom mi treba x64 verzija? Negde sam procitao da se gubi aktivacija zbog same konfiguracije, pa me zanima da li je to tacno i ako jeste da li ima neko resenje?

Pozdrav,
imam jedno pitanje, treba da promenim kompjuter pa me zanima da li mogu da prenesem windows 10 na novi pc sa aktvacijom? Ovaj sto imam mi je legalan tj. nasledio sam ga sa win 8.1 koji je bio "legalan" tj. aktiviran i 32-bitni je a na novom mi treba x64 verzija? Negde sam procitao da se gubi aktivacija zbog same konfiguracije, pa me zanima da li je to tacno i ako jeste da li ima neko resenje?
Ja sam to radio sa insiderom na istom account-u, sve proslo OK.

Mada i Gigabyteova je dobra GA-970A-DS3P ili ASrock 970 Extreme 3 , videcu , i nebih ga kloknuo puno , max do 4GHZ, malo refrashujem masinu dok ne stigne ZEnit, malo da mu padnu cene i za godinu dana da se uzima to :) ako se pokaze dobro :)

Mada i Gigabyteova je dobra GA-970A-DS3P ili ASrock 970 Extreme 3 , videcu , i nebih ga kloknuo puno , max do 4GHZ, malo refrashujem masinu dok ne stigne ZEnit, malo da mu padnu cene i za godinu dana da se uzima to :) ako se pokaze dobro :)

Gledaj bolje Gigabyte GA-970A-UD3P.Najbolja u klasi 970 cipseta.

Pozdrav

Imam problem vec par meseci u nazad I ne mogu da ga resim.
Kompujter kad ugasim, idem na shutdown, nekad se ugasi a nekad, sto je u vecini slucajeva, zacrni se ekran, a kuleri vrte u nedogled, kao da ode u neki stend baj mod, jedino kako ga mogu ugasiti jeste da drzim power dugme.

Konfiguracija je sledeca:

Windows 10 Pro x64
Procesor: Xeon x5460 3.16 MHz
Maticna: Gigabyte GA-P35-DS3l
Ram: 8GB DDR2 800Mhz Dual Channel
Graficka: Nvidia GeForce GTX 660 Ti Power Edition
SSD: Samsung 850 evo 250 gb
HDD: Western Digital 1TB

SSD - particionisan, C za sistem, D za igre
HDD – E – storage
Windows apdejtovan sa svim zakrpama do sada, ssd stavljen zadnji firmware

Moja pretpostavka je da nesto nije dobro konfigurisano u power managmentu sto se tice ssd-a, jer mi na drugom racunaru gde je hdd isto neki western digital sve radi normalno, tj. Gasi se racunar normalno.

SSD je ovako podesen:
1. Power Options obelezeno High Performance
Turn off display/ 5 min
Put computer to sleep/never
2. Advance power options
Hard disk/turn of hard disk after/never
Pci express/link state power management/off
3. Choose what the power button do/shutdown settings/turn on fast startup/destiklirano, kao I sve ostalo u tim opcijama
4. System restore je ugasen
5. defragmentiranje diska ugasena
6. hibernacija ugasena
7. defender ugasen

Ovo je sve sto sam ja nasao na netu u vezi ovog problema I nijedno mi nije pomoglo

Koristim Kaspersky endpoint security 10, torrent radi skoro pa uvek, ako to ima neke veze s necim.

Okacicu sta god treba, bilo koji test, parameter, samo recite :D

i ako moze pojasnjenje cemu sluzi particionisanje ssd-a?

@umart ono sto tebi nije logicno, nekome mozda jeste, znas i sam za izreku: Nije logicno ali je prisutno.

Ja sistemski ssd nikakda nebih podelio na particije...neko misli : To tako mora, e sad pitanje je da li mora?!... ;)

@Sasa012 nema potrebe da jurim neku super plocu za Phenoma 955, gotovo svaka sa 4+1 naponskom moze da lepo radi sa njim, do 4GHZ , recimo da bih ga drzao na 3.6 i to bez dizanja napona :) Pa sta reci kada stabilno radi i na ovoj sada 3+1 AM2+ 780G , doduse spustio sam napon sa 1.4 na 1.3v :) bez posledica, testirao na igricama i Prime95 :)

Znam da da su 4+2 , 8+2 itd... bolje naponske jedinice ali meni nece trebati OC za FX-a 8 jezgra ...itd, ova masina je za neko vreme dok se ne obezbedim sa ZEn-om ako se super pokaze, i to quad core neki da bude bar 50% jaci od ovog 955 :) do tada cekam :)

Poslednja izmena:
Komp je kupljen sa predinstaliranom sedmicom,ima onu nalepnicu sa product key pozadi.
Hocu da uradim clean install 10ke,ako mi u toku instalacije trazi product key,samo taj ukucam i to je to?
Inace,sad je narodna 8 na njemu.toshiba satelite c660-D10 je u pitanju..

Ili je nebitno,posto je besplatna nadogradnja ?

Poslednja izmena:
Komp je kupljen sa predinstaliranom sedmicom,ima onu nalepnicu sa product key pozadi.
Hocu da uradim clean install 10ke,ako mi u toku instalacije trazi product key,samo taj ukucam i to je to?
Inace,sad je narodna 8 na njemu.toshiba satelite c660-D10 je u pitanju..

Ili je nebitno,posto je besplatna nadogradnja ?
Kucas taj product key ili prvo uradis upgrade...ne traje ni jedno ni drugo dugo...oko 35-40 minuta.

Ok,hvala.
Nego sad pogledah na toshiba sajtu,nema win 10 drajvera za njega..neznam dal da se upustam u nadogradnju uopste...

Ok,hvala.
Nego sad pogledah na toshiba sajtu,nema win 10 drajvera za njega..neznam dal da se upustam u nadogradnju uopste...
Imam i ja Toshiba laptop taj nema ni za win8 pa radi sve, opusteno...ako negde zapne tu smo.

Da, novi insajder build 14361 :)

Start and Action Center
The margin at the top off start is now smaller
Scrollbars will now disappear in start as soon as you leave their active area
The size of icons in Action Center has been decreased frop 64x64 to 48x48
The Windows Ink ruler is now longer
The Touch Ink icon hass been changed to better resemble the Workspace icon
Sketchpad's thumbnail should now load faster
"Clear all" is now its own seperate button instead of being part of the "Erase"-button
Cortana and search
Cortana should now listen more reliably after tapping the mic button
Cortana's home UI no longer shows your cards but hints and a button to show the cards
Desktop
WIN + Alt + D can now open the clock flyout
User Interface
A number of icons, like the Blu-Ray icon and network icon have been updated
The circling line-loading icon has been replaced globally with the circling dots-loading icon again
Microsoft Edge
Edge has been updated from version 38.14352 to version 38.14361 with the following updates
Download notificaions in Edge now include filenames, download status and site domain on separate lines
The following flags have been added
TCP Fast Open is disabled by default but can be enabled
A flag has been added to enable Standard Fullscreen API
Settings
New panels, settings and options
Active hours can now be set to a range of up to 12 hours instead of 10
Windows Defender will no longer sow recap notification in normal mode
Visual updates and others
Some of the options under Network and Internet > Status now have an icon and description
The app has received a visual overhaul with a new active-indication for panels
The sidebar and titlebar are now white or black, depending on your color, instead of gray
Titles in the app are slightly larger
System
Windows 10 now provides support for Hyper-V containers
Apps
The Feedback Hub has a cleaner UI
Other features
Task Manager settings will now be saved after upgrading to a new build
Fixed issues
Fixes an issue where the pencil tool in Ink would not be flush along the ruler
Fixes a minor flicker visible when the color section in for the Pen, Pencil and Highlighter is opened
Fixes an issue that caused navigation in Windows Apps like Netflix and Tweetium to not work
Fixes an issue in Edge and Internet Explorer that caused websites like YouTube to fail to render
Fixes an issue in Edge that caused the swipe-gesture to go back being partially visible for no reason
Fixes an issue in Edge that caused icons to disappear after changing the DPI settings
Fixes an issue where thumbnails for DNG files where not shown in File Explorer
Fixes an issue with clipping on the bottom or side of context menus in start
Fixes an issue where pressing the Enter-key would now submit your Wi-Fi password in the network flyout
Fixes the focus being lost from the search field after using backspace
Fixes an issue that kept apps like Photos from changing the desktop background
Fixes an issue where opening Sticky Notes from Start wouldn't dismiss Start
Fixes an issue that prevented you from making a profile picture with the camera in Settings
Fixes an issue where the Command Prompt wouldn't be maximized correctly on high DPI monitors
Fixes an issue where Command Prompt wouldn't refresh when executing an upards Ctrl + F search with long output of text
Fixes an issue where the taskbar's volume icon would show a wrong state for 0% and muted
Fixes an issue where applying a new save location in Storage Settings would result in any other not-saved changes being lost
Known issues
If your base is a French install (and not a (e.g.) English install with a French language pack), you won't receive this build
Text prediction using Japanese IME will freeze your device
You can prevent this by disabling text prediction
Navigating to Privacy in Settings will crash the Settings app
If you click on a download link outside of Edge, Edge will open a tab, close it again and do nothing
You can go to the downloads hub to start the download
Chinese and Portuguese (Brazil) won't be able to launch start while installing an app

ovaj insider build mi je napravio samo takav sex sa drajverima...sve jovo nanovo :mad:
ni start menu ne reaguje, ne pomaže powershell fix ni sfc /scannow komanda, šta sad?

Poslednja izmena:
ovaj insider build mi je napravio samo takav sex sa drajverima...sve jovo nanovo :mad:
ni start menu ne reaguje, ne pomaže powershell fix ni sfc /scannow komanda, šta sad?
Koja graficka karta? izbrisi graficke drajvere sa DDU i instaliraj zadnje.
Popuni rubriku "Moja masina" da vidimo sta imas od komponenata.

Vuce pomagaj XD

Capture.PNG

Menjana ploca, pre toga obrisao ono u Device na MS nalogu za staru plocu...

edit:

evo ovo pise , na MS nalogu ...sta to znaci?

Capture.PNG

Poslednja izmena:
Vuce pomagaj XD

Pogledajte prilog 202126

Menjana ploca, pre toga obrisao ono u Device na MS nalogu za staru plocu...

edit:

evo ovo pise , na MS nalogu ...sta to znaci?

Pogledajte prilog 202132
Ne brini, neke ploce ne moze da ocita...moze da se fixuje sa regedit.
HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DESCRIPTION\System\Bios
Tu bi trebalo da stoje informacije vezano za plocu.
Nema nikakvih problema i ako ne ocita, bitno da je ti je aktiviran windows.

Ne brini, neke ploce ne moze da ocita...moze da se fixuje sa regedit.
HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DESCRIPTION\System\Bios
Tu bi trebalo da stoje informacije vezano za plocu.
Nema nikakvih problema i ako ne ocita, bitno da je ti je aktiviran windows.

da ali vidis da mi pise windows is not activated, jel to neki bug ili mu treba vremena da "ucita" ? takodje, skinuo je novi insajder build ali ne nudi opciju install, niti ista radi po tom pitanju, a na ssd-u vidim tacno fale gigabajti... :trust:
Sta znam bolje da sam menjao product key na prosloj ploci pa da sam ga ovde samo ukucao... ili i to nebi pomoglo!?

Poslednja izmena:
Vrh Dno