Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Morao sam da promenim u bios-u sa AHCI na ATA kako bih izbegao povremeno zamrzavanje sistema.

To kada je zavrsio upgrade kod podizanja sistema?
Napucao ti je neki pogresan drajver, wifi, zvucna, graficka...
Safe mod i izbrisi te drajvere, posle ih rucno instaliraj sa oficijalnog sajta.

1001 strana ocaja, frustracija i nevidjenog mazohizma da jedan polufabrikat naterate da radi nesto sto sistem koji vec postoji godinama radi bez greske i bez ikakvih problema.
Svaka cast Gejticu! :d

Svaki Windows je imao ovakvu temu na benchu koliko ja pamtim. Jedino što je sada drugačije je što ovaj Windows stalno dobija nove funkcionalnosti što ima dobre i loše strane, loše je to što uz nove funkcije mogu doći i novi bagovi, a i proizvođači hardware-a tj. drajvera verovatno ni ne testiraju sve svoje drajvere uz svaki update.

Ovakva tema je za svaki OS, nego se tako pojave ljudi sa pamćenjem zlatne ribice (što je samo izraz, nemaju toliko loše pamćenje zlatne ribice). I krenu kako je neki predhodni OS savršen, kako je Linux magično potpuno siguran. Kako OS X je prava stvar itd...

Ja sam malo duze na forumu i nikada nijedna iteracija Windowsa nije pravila ovoliko problema i nikada nije bilo vise mazohista na Benchu koji su po svaku cenu zeleli da imaju najnoviji OS, uprkos cinjenici da ne donosi nikakve kvalitativne promene u odnosu na W7.

Ja sam malo duze na forumu i nikada nijedna iteracija Windowsa nije pravila ovoliko problema i nikada nije bilo vise mazohista na Benchu koji su po svaku cenu zeleli da imaju najnoviji OS, uprkos cinjenici da ne donosi nikakve kvalitativne promene u odnosu na W7.

Da li je postojala insider verzija Windows XP, 7 ili 8/8.1? Posto si vec malo duze na forumu, odgovor na pitanje zasto ovoliko poruka treba da ti bude ocigledan.

ljudi su saznali o radu OS u sitna crevca zahvaljujuci ovom "polufabrikatu".
Vise su proveli u regystriju nego ovi sto su ga pisali.
Savrseni OS?...dosadno, dosadno, dosadno.
Ne ocekujem od tebe da to razumes, vec da nas pustis da imamo svoj izbor.

Jesam prijavljen,stalno mi izbacuje da popravim neka podesavanja, kad restartujem racunar opet mi to izbaci pa sve tako u krug.

Poslednja izmena:
ljudi su saznali o radu OS u sitna crevca zahvaljujuci ovom "polufabrikatu".
Vise su proveli u regystriju nego ovi sto su ga pisali.
Savrseni OS?...dosadno, dosadno, dosadno.
Ne ocekujem od tebe da to razumes, vec da nas pustis da imamo svoj izbor.
Ljudi ne treba da saznaju o radu OS-a vec da ga koriste bez problema, ukoliko ga koriste za nesto pametno, ukoliko je tehnofetish u pitanju onda OK, svako ima svoj falinku. Kazes dosadno!? Sta treba da radi, da me zabavlja dok nesto radim ili da ga ne primecujem dok radim nesto!? Hvala ti sto ne ocekujes od mene da razumem to jerbo je to fuking rocket science i u domenu kvantne matematike, a posto imas tako lican i prisan odnos, da ne kazem intiman odnos sa linijama koda, veruj mi da ne razumem. Niko ti ne brani da imas svoj izbor ali kao korisnik imam svako pravo da pljunem na djubre ako mi se ne svidja, a to sto tebe to licno vredja je problem jedne druge nauke...
Da li je postojala insider verzija Windows XP, 7 ili 8/8.1? Posto si vec malo duze na forumu, odgovor na pitanje zasto ovoliko poruka treba da ti bude ocigledan.
Pa insider verzija je lepa podmetacina MS-a koji je na taj nacin ostavio armiji mazohista da rade njegov posao. Umesto da plati jos mnogo vise ljudi koji bi napisali sustinski nov i bolji sistem i , sto je najvaznije, propisno ga testirali, MS-a je, vec pomenutoj armiji mazohista prebacio svoj posao oko testiranja. Sjajan poslovni potez, skidam kapu.

^ cuti, ova verzija desetke im je jos i dobra kakva je ona za smartfone.. :d

Povremeno pratim temu vec godinu dana i jos nisam nasao neki ''veci'' razlog da sa sedmice predjem na desetku..

Poslednja izmena:
Ja sedmicu od 2011 ne koristim , dosadila mi je nasminkana Vista.

Iskreno Vista kad je izasla je bila mnogo vise interesantnija,win 7 je kompletno uradjen sistem sa poboljsanom funkcionalnoscu i sitnim alatima.
Sta to win 10 ima sto nema win 7 i da se masovno koristi?

Prelazim na 10-ku kad kupim novi laptop, vjerovatno jer drajveri nece biti ni podrzani za ispod. [emoji16]

Ja sedmicu od 2011 ne koristim , dosadila mi je nasminkana Vista.

Pre bih rekao da je sedmica ono sto je glupa Vista trebala da bude tj sasvim korektan OS dok je Win 10 nasminkana verzija osmice sto je realno veca uvreda po jedan OS :)

Pre bih rekao da je sedmica ono sto je glupa Vista trebala da bude tj sasvim korektan OS dok je Win 10 nasminkana verzija osmice sto je realno veca uvreda po jedan OS :)

Windows 10 je veci hibrid od osmice.Sve ono sto je krtikikovano na osmici,sada je pojacano.

Pa insider verzija je lepa podmetacina MS-a koji je na taj nacin ostavio armiji mazohista da rade njegov posao. Umesto da plati jos mnogo vise ljudi koji bi napisali sustinski nov i bolji sistem i , sto je najvaznije, propisno ga testirali, MS-a je, vec pomenutoj armiji mazohista prebacio svoj posao oko testiranja. Sjajan poslovni potez, skidam kapu.

To je praksa vecine consumer/mainstream software aplikacija i sistema vec duzi vremenski period, Microsoft nije ni zapoceo niti je popularizovao. Dolazi do te mere da su neki ljudi voljni da plate vise da bi bili testeri, da li su u pitanju igre ili nesto drugo. Nije Microsoft kriv za zelju nekih ljudi da pod svaku cenu imaju najnovije, ekskluzivno, itd., cak sto vise bi bila njihova greska da to ne iskoriste.

Poslednja izmena:
Ljudi ne treba da saznaju o radu OS-a vec da ga koriste bez problema, ukoliko ga koriste za nesto pametno, ukoliko je tehnofetish u pitanju onda OK, svako ima svoj falinku. Kazes dosadno!? Sta treba da radi, da me zabavlja dok nesto radim ili da ga ne primecujem dok radim nesto!? Hvala ti sto ne ocekujes od mene da razumem to jerbo je to fuking rocket science i u domenu kvantne matematike, a posto imas tako lican i prisan odnos, da ne kazem intiman odnos sa linijama koda, veruj mi da ne razumem. Niko ti ne brani da imas svoj izbor ali kao korisnik imam svako pravo da pljunem na djubre ako mi se ne svidja, a to sto tebe to licno vredja je problem jedne druge nauke...
Samo mi ukazi kako si iz mog posta otkrio da me to sto ti pises vredja?
Napisao sam nesto o pravu na svoj izbor, od kada ti odlucujes i znas sta je ljudima potrebno?
Koristimo ono sta nama odgovara, a ti nas ocenjujes kao mazohiste?
A glavni ti je argument "staz" na forumu?

Poslednja izmena:
Desetka ima dosta generickih drivera za razne mrezne/wifi kartice , usb 3.0 , sam instalira driver za graficku , dok na sedmici na novijim kompijuterima mozes samo videti znakove pitanja u device manager koliko ti dusa hoce , posle 2020 godine kada se ukine podrska za sedmicu , kada proizvodjaci ukinu podrsku za drivere za usb 3.0/3.1 za sedmicu nece biti upotrebljiv posto nece biti nigde drivera , jedino ako od desetke budu pasovali za sedmicu mada cisto sumnjam.

Evo kada je Intel ukinuo drivere za usb 3.0 za Vistu i XP http://www.intel.com/content/www/us/en/support/boards-and-kits/000005506.html jednog dana ce tako biti i za sedmicu , Vista je samo 3 godine mladja od sedmice , jeste sedmica mnogo popularnija ali posle 2020 ocekujem dosta teze pronalazenje drivera za usb 3.0/3.1 za sedmicu.

Ovde je veća diskusija zbog insajder programa, koji pre nije postojao. A kad ne uključiš to, isto je kao za druge OS, svaki OS je imao i ima probleme.

Windows 10 ima promene zbog kojih vredi preći, naročito što ne košta ništa za kućne korisnike. A kad bude isteklo, javiće se da kukaju što više ne može...kad je sad dobar sistem po njihovom mišljenju. Windows 10 imaju svi u porodici, dosta ljudi u okruženju. I ja sam s najvećim spiskom problema, većina se ni ne žali. I svejedno mi ne pada napamet da se vraćam na 8.1.
A što se tiče Windows 7 kad sam prešao na 8.1 posle par nedelja sam shvatio koliko je sve bolje osim naravno start menija.

Ja licno na insider verziju gledam kao na pokusaj Microsofta da ukljuci krajnje korisnike u testiranje I kreiranje novog OS. Pruza priliku korisnicima da u odredjenpm vremenskom period testiraju OS, daju svoje primedbe I sugestije, koje ce u odredjenoj meri, verovatno, biti prihvacene I nataj nacin na trziste ce biti izbacena finalna verzija Win10 koja ce biti modifikovana prema zeljama krajnjih korisnika. Meni to zvuci sasvim OK I pri tom vrlo originalno. Naravno da ce I ta I takva finalna verzija kasnije dozivljavati ispravke I nove SP kao sto je to bio slucaj I sa ranijim verzijama Windows operativnih sistema.
E sad, nekome je interesantno da se zanima testiranjem nedovrsenog OS I to mu ne predstavlja maltretiranje, dok nekim drugim korisnicima tako nesto ne pada na pamet, vec cekaju gotov, finalizovan OS za koriscenje.
I jedan I drugi stav su ispravni, zavisno od individualnih afiniteta, ali zaista ne vidim razlog da se ove dve razlicite grupe korisnika oko ovoga medjusobno svadjaju I, ponekad, vredjaju na krajnje neprimeren nacin.
Ko ne zeli da sada koristi Win10 ne mora, nikoga ne tera. Ima drugih OS dovrsenih I proverenih pa neka koristi njih.
Ko hoce da ucestvuje u insider avanturi neka se zabavlja, nikoga time ne ugrozava, a u ovoj temi takvi korisnici razmenjuju svoja iskustva I zajednicki resavaju neke probleme I nedoumice. Microsoft im je omogucio besplatnu zabavu I mentalnu gimnastiku, sto ova grupa ljudi, ocigledno, voli.
Zaista mi nije jasno zasto to kod nekih izaziva toliko netrpeljivosti I negativnog naboja?!?!

Ovde je veća diskusija zbog insajder programa, koji pre nije postojao. A kad ne uključiš to, isto je kao za druge OS, svaki OS je imao i ima probleme.

Windows 10 ima promene zbog kojih vredi preći, naročito što ne košta ništa za kućne korisnike. A kad bude isteklo, javiće se da kukaju što više ne može...kad je sad dobar sistem po njihovom mišljenju. Windows 10 imaju svi u porodici, dosta ljudi u okruženju. I ja sam s najvećim spiskom problema, većina se ni ne žali. I svejedno mi ne pada napamet da se vraćam na 8.1.
A što se tiče Windows 7 kad sam prešao na 8.1 posle par nedelja sam shvatio koliko je sve bolje osim naravno start menija.

Bio sam korisnik jos od insajder verzije 9841.Mislio sam da ce stvarno lepo da je preurede za svakodnevno koriscenje na desktopu,ali su onda krenuli da uklanjaju korisne opcije i dodaju ovo smece koje sada vecina ni ne koristi,pa su poceli i veliki bagovi.

P.S Win 8.1 radi fluidnije od 10-ke.

Ja licno na insider verziju gledam kao na pokusaj Microsofta da ukljuci krajnje korisnike u testiranje I kreiranje novog OS. Pruza priliku korisnicima da u odredjenpm vremenskom period testiraju OS, daju svoje primedbe I sugestije, koje ce u odredjenoj meri, verovatno, biti prihvacene I nataj nacin na trziste ce biti izbacena finalna verzija Win10 koja ce biti modifikovana prema zeljama krajnjih korisnika. Meni to zvuci sasvim OK I pri tom vrlo originalno. Naravno da ce I ta I takva finalna verzija kasnije dozivljavati ispravke I nove SP kao sto je to bio slucaj I sa ranijim verzijama Windows operativnih sistema.
E sad, nekome je interesantno da se zanima testiranjem nedovrsenog OS I to mu ne predstavlja maltretiranje, dok nekim drugim korisnicima tako nesto ne pada na pamet, vec cekaju gotov, finalizovan OS za koriscenje.
I jedan I drugi stav su ispravni, zavisno od individualnih afiniteta, ali zaista ne vidim razlog da se ove dve razlicite grupe korisnika oko ovoga medjusobno svadjaju I, ponekad, vredjaju na krajnje neprimeren nacin.
Ko ne zeli da sada koristi Win10 ne mora, nikoga ne tera. Ima drugih OS dovrsenih I proverenih pa neka koristi njih.
Ko hoce da ucestvuje u insider avanturi neka se zabavlja, nikoga time ne ugrozava, a u ovoj temi takvi korisnici razmenjuju svoja iskustva I zajednicki resavaju neke probleme I nedoumice. Microsoft im je omogucio besplatnu zabavu I mentalnu gimnastiku, sto ova grupa ljudi, ocigledno, voli.
Zaista mi nije jasno zasto to kod nekih izaziva toliko netrpeljivosti I negativnog naboja?!?!

Ovo je takodje tema za diskusiju kao i sve ostale.Sta ko voli,sta se kome ne svidja,poredjenja sa prethodnim verzijama... svacija misljenja su sabrana u ovoj temi zbog cega je i tema ziva i manje dosadna.

122 pušten.

Improved reliability in numerous areas, including OS and Windows Update installation, startup, installing and configuring Windows for the first time, authentication, resuming from hibernation, shutdown, kernel, Start menu, storage, Windows Hello, display modes, Miracast, AppLocker, Internet Explorer 11, Microsoft Edge browser, network connectivity and discovery, and File Explorer.

Improved performance in video thumbnail generation, NetLogon, Windows Store, and standby power consumption.

Improved support for devices including some wearables, displays, and printer scenarios.

Reset app default when a registry setting is deleted or corrupted and streamlined notification about the corruption.

Fixed an issue causing favorites to be lost after updates are installed.

Fixed several issues that individually could cause certain apps to fail to launch, update, or allow in-app purchases.

Improved quality of Cortana voices and translations of multiple languages of an Internet Explorer dialog box.

Improved support for apps, fonts, graphics and display, airplane mode, Group Policy, PowerShell MDM, Windows Journal, Microsoft Edge, printing, touch display, roaming credentials, Push-Button Reset, Windows UX, local and streaming video, audio quality, error reporting, USMT, and VHD creation.

Ispada da treba da se pravdam zasto pobogu koristim win 10.
Imate temu i za pljuvanje pa izvolite...napravljenu bas iz razloga da se korisnicima ne spamuje ova tema.

Vrh Dno