Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Sutra proveravam kakva je situacija po istom pitanju za insider.
Druga ploca, proizvodjac takodje.

Pozdrav! Pre neki dan sam na poslu na instalirao windows 10 na kompjuter, prosto iz radoznalosti pa da vidim kako radi. Na njemu koristim ukupno nekoliko programa od kojih ni jedan nije nezamenljiv, pa sam mogao da se upustim u tu "avanturu". No, nakon instaliranja desetke cini mi se da je sad kompjuter malo sporiji, ali nisam siguran - jel to biva tako ljudima da im desetka prosto sporije radi, ili treba da malo sacekam dok ne legne sve na svoje mesto? Mislim, moguce je mozda da mu je pri prvom pokretanju radilo nesto u pozadini, pa da se zato tako ponasao? Ili mozda ima gomilu nekih nepotrebnih stvari koje bih mogao da mu onemogucim?

Kompjuter je inace prilicno dobar, mislim da je i5 procesor, 4GB RAMa...

Možeš da vidiš u task menadžeru da li ti Windows nešto radi na hardu, obično se to dešava nakon pokretanja samog računara.

To je u samom pocetku odmah nakon instalacije, ko ima SSD i ne primeti.
Posle par restarta, sve se sredi...ima toga sto kazes da "legne".
Hard je aktivniji, OS odradjuje optimizaciju i podesavanja za tvoju konfiguraciju.

Vazi, hvala vam na odgovorima. Pretpostavljam onda da ce biti super to na kraju, a pogledacu i u task menadzeru ako ima nesto.

Poslednja izmena od urednika:
I ja planiram da menjam hw pa me bas zanima to dali ce mi w10 raditi na novom hw, npr menjam plocu, ram i cpu. Insajdercic bio i dobio w10 kao i ostali insajderi.

E pa planiraj i ovo...

Screenshot (772).png

Ima li neka fora da se aplikacija natera da otvara samo jednu instancu, ukoliko je vec otvorena na drugom desktopu? Npr. ako imam 2 desktopa, i Opera je otvorena u jednom, pokretanje Opere na drugom desktopu ce otvoriti novu sesiju, umesto da se otvori vec aktivna instanca - i bice po 1 Opera prozor na oba desktopa, dok npr. Maxthon poziva otvorenu instancu i prelazi na drugi desktop na kom je vec bio otvoren Maxthon.
Moze li se ovo podesiti sistemski, ili mora biti implementirano u samoj aplikaciji?

Sutra proveravam kakva je situacija po istom pitanju za insider.
Druga ploca, proizvodjac takodje.
Meni je prošlo dva puta, Ga 790 ploča na Ga890, pa na Ga 990fxa ali je sve počelo sa retail 7micom i 10kom Insider svo vreme. Uzelo je nekoliko dana da prođe za Digital Entitlement i deaktiviranjem prethodnih ploča.
Samo se MB računa, nijedna druga komponenta. Čak i MB istog tipa i oznake i istog proizvođača se računa kao nova ploča. Jedino "Direct replacement" ploče brand proizviđača imaju isti registarski broj.

koji je zadnji zvaničan(revision) build? znači ne za insajdere, nego za ostale...? hvala

Capture.PNG

One note nece da se updateuje, takodje nece ni da se pokrene (flesne screen za prozorom I nestane) ...sta da radim?

Meni je prošlo dva puta, Ga 790 ploča na Ga890, pa na Ga 990fxa ali je sve počelo sa retail 7micom i 10kom Insider svo vreme. Uzelo je nekoliko dana da prođe za Digital Entitlement i deaktiviranjem prethodnih ploča.
Samo se MB računa, nijedna druga komponenta. Čak i MB istog tipa i oznake i istog proizvođača se računa kao nova ploča. Jedino "Direct replacement" ploče brand proizviđača imaju isti registarski broj.
I ja sam promenio plocu...cekaj to samo posle par dana odobri ili?
Mislim na ovo...

Screenshot (782).png

Poslednja izmena:
koji je zadnji zvaničan(revision) build? znači ne za insajdere, nego za ostale...? hvala

ovo pitam jer mi već nedelju dana ne nudi update(nešto sam čačkao sa onim o&o shut up 10 - za privatnost wina)...jel ovo zadnja verzija? sa screenshota?

Prilozi

• Screen-00038.jpg
    Screen-00038.jpg
    89.4 KB · Pregleda: 151
Мени 90% нуди апдејт дефендера а неки реалан ашдејт иде једном месечно, некад два пута. Само ови заморч... инсајдери имају стално нешто ново.

ovo pitam jer mi već nedelju dana ne nudi update(nešto sam čačkao sa onim o&o shut up 10 - za privatnost wina)...jel ovo zadnja verzija? sa screenshota?
Jeste, ako ne stigne neki update danas.
A znaš i sam da ti programi imaju tendenciju da slome Windows...

Ali jos nije popravljen bug za hibernaciju:

Known issues for PC

We are tracking an issue reported by Insiders where some PCs will freeze or bluescreen when resuming from hibernation. Disabling hibernation is a workaround in some cases until this is fixed.

Bar nemem sa pustanjem 4K videa...

Evo sa nosim update-om sta su usrali:
Untitled 2.jpg
barem su napisali da znaju za taj problem:
Turning on the “always show all icons in the notification area” setting disrupts the layout of the notification area (“systray”).

Poslednja izmena:
Da li je neko radio prelaz sa AMD na Intel u win10?
Da li win10 ima mogućnost uklanjanja svih repova ili moram neki dodatni softver za to da koristim?

Ovako imam jedno pitanje za vas tice se upravljanja ram memorijom, imam i5 procesor i 8 gb ram memorije i preko mog racunara igram cs go. Zauzece ram memorije kada sam u samoj igri je 5.5 od 7.9 gb, nakon sto uradim alt + tab i budem u google chrome-u koriscenje ram memorije se smanji na 5 gb i onda kada se vracam ponovu u cs go treba mu par sekundi da se vrati u samu igru znaci par sekundi imam crn ekran i posle tih par sekundi zauzece ram memorije je opet 5.5 gb. Kako da podesim da mi ne kompresuje ram memoriju i da mi cs go bude trenutno aktivan kada uradim alt + tab? Da li treba nesto da se podesi ili treba jos ram memorije da ubacim? Cackao sam nesto oko Virutal Memory i tu sam stavio System managed size, da li tu mozda nesto treba da se promeni?

Ovako imam jedno pitanje za vas tice se upravljanja ram memorijom, imam i5 procesor i 8 gb ram memorije i preko mog racunara igram cs go. Zauzece ram memorije kada sam u samoj igri je 5.5 od 7.9 gb, nakon sto uradim alt + tab i budem u google chrome-u koriscenje ram memorije se smanji na 5 gb i onda kada se vracam ponovu u cs go treba mu par sekundi da se vrati u samu igru znaci par sekundi imam crn ekran i posle tih par sekundi zauzece ram memorije je opet 5.5 gb. Kako da podesim da mi ne kompresuje ram memoriju i da mi cs go bude trenutno aktivan kada uradim alt + tab? Da li treba nesto da se podesi ili treba jos ram memorije da ubacim? Cackao sam nesto oko Virutal Memory i tu sam stavio System managed size, da li tu mozda nesto treba da se promeni?

Potpuno ista situacija i kod mene samo sto imam i3 i 4gb ram. Isto se desava crn ekran nekih 10ak sekundi, i zbog toga sam poceo da koristim onaj browser iz steam-a dok sam u kanteru. :)

Možda je i do kauntera jer on čim nije aktivan prozor gasi grafičku, smanjuje ram memoriju, možda su oni tako podesili. Jer npr pes 2013 u trenutku odradi alt tab

Moguce da je do samog kantera, kod drugih igara mi se cini da je taj prelazak dosta brzi. A cs sam igrao samo na win10 ne znam da li je tako i na win7.

Ne , nego na njihovom sajtu preko: Settings, Accounts, Your info, Manage my Microsoft account. Tamo se vide svi uređaji koje si registrovao.
Sad cu to da odradim, mada me ni ovako ne skracuje za bilo sta, sve radi kao i obicno.

Možda je i do kauntera jer on čim nije aktivan prozor gasi grafičku, smanjuje ram memoriju, možda su oni tako podesili. Jer npr pes 2013 u trenutku odradi alt tab

Moras da namestis da ti igra bude Fullscreen Windowed mode, mislim da je parametar -windowed -noborder. U tom slucaju prioritet igre je uvek isti i ne obaraju se clockovi graficke, ne smanjuje se FPS, ne gase se zvukovi itd. kad alt-tabujes (sto je i uzrok sporog vracanja u igru).

Paznja: Igranje u Windowed modu moze da poveca latencije (posebno input) i da smanji FPS u samoj igri.

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari, imam problem sa win10 naime update sam laptop (HP dv5 1062ez) i sve je super proslo, odradjen clean instal itd. Problem je u tome sto sad kada sam se ulogovao na microsoft account na laptopu nece da mi radi fingerprint (otkljucavanje pomocu otiska prsta) prilikom podizanja sistema. Sada mi trazi password microsoft accounta i ako stoji opcija za fingerprint nece da radi... Zna li neko kako da to namestim i podesim? Da napomenem da kada nisam logovan na microsoft account radi fingerprint a kada sam logovan nece da radi... Zna li neko? Hvala

Nazad
Vrh Dno