Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

@Jericho NIje LAN unchekirao sam opciju allow wake computer from sleep mode u device menageru za LAN.
Ne znam kako da saznam sta ga budi iz sleep moda. Za win 7 je komanda powercfg – lastwake ali ne radi u win 10
Ovo je komanda u stvari powercfg -lastwake;
Izbaci ovo:
USB Root Hub
Manufacturer: Standard USB controller

Poslednja izmena:
Pa ocigledno neki od USB uredjaja, izvadis sve pa vracas jedan po jedan i saznas za minut.

Tastatura je problem. To se i vidi kas se ukuca komanda
Powercfg -devicequery wake_armed
Kad sam izvadio tastaturu ide u sleep mode normalno, kad vratim u bilo koji usb port pa cak iu 3.0 ponovo se odmah budi PC.
Pokusao sam i resenje majkrosofta (jer je bio isti problem kao moj usb port)
ukuca se u RUN, control powercfg.cpl,,3
pa onda u USB settings, USB selective suspended setting i tu disable ali nije pomoglo.
Na kraju sam u device menageru keyboards, HID keyboard devices(ima 2 puta,uradio za oba) pa u power menagemnt unchekirao allow wake i na kraju je proradilo.

Imam čudan problem sa Windows 10 mašinom.
Naime ikonice na desktopu su raspoređene u formi 5x5 kao na telefonu i ima ogroman razmak između njih.
Ono što znam je da nije virus jer se sve ostalo ponaša kako treba (provjeravao sam i potrošnju upload i download), a i ima AV.
Nikave modifikacije nijesu rađene ni u regedit, ni preko tema..
Iz cista mira me jedan dan dočekalo ovo.
Problem je jer mašinu ne smijem da restartujem, radi već 300 dana, probao sam da ubijem Windows Explorer ali se ništa nije promijenilo.
Sve ostale funkcije su u redu.

Pozdrav, nisam siguran da li je ovo pitanje za ovu temu ili neku drugu (ako jeste molim moderatore da je prebace u odgovarajuću).
Već duže vreme imam problem sa 100% zauzećem procesora, ali u zadnje vreme je baš počelo da mi smeta. Naime kada pokrenem recimo neki Teams, ZOOM ili sličan video call, a u isto vreme uključim recimo snimanje call-a CPU zauzeće momentalno skače na 100% i trenutni aktivni prozor popije "not responding" i bukvalno dok ne prekinem call ili snimanje istog Windows je zakucan i ništa se ne dešava dok ne prekinem snimanje, ali ako ostavim tako ili čak pokrenem još neku aplikaciju u pozadini nema pucanja Windows-a, plavog ekrana, iznenadnog restarta ili slično... Zanimljivo da je i ranije kad otvorim nekoliko tabova u brauzeru recimo ili prilikom boot-a dok se ne podignu svi startup procesi često je znao da CPU bude na 100% , ali nakon nekog vremena kada se sve učita CPU zauzeće se spusti na normalne vrednosti. Inače u pitanju je HP 250 G6 laptop sa 8GB DDR3 RAM-a i ne baš sjajnim Celeron N3060 procesorom sa integrisanom Intel HD 400 grafikom, koji je najverovatnije u kombinaciji sa Windows 10 uzrok cele ove problematike. Inače OS je Windows 10 22H2 koji je inicijalno update-ovani 1709 Windows 10 Pro kroz sve moguće feature i security update-e. Pored toga u startup-u sam isključio sve što nije od neophodnih MS servisa i drajvera, takodje u services.ms isključio sve što se isključiti moglo a da nije neophodno, sfc scan i slične akrobacije koje sam mogao naći kao preporuke na Netu kako bih smanjio CPU zauzeće ali manje-više ništa nije pomoglo.
Realno da mogu (da mogu da nađem funkcionalne drajvere) vratio bih se na Windows 7 i verovatno ovih problema ne bih imao, ali pošto ne mogu pitam se da li je ovo jednostavno neizbežno sa postojećom kombinacijom Celeron N3060 i Windows 10 22H2 ili bi mi čista reinstalacija neke druge verzije Windows 10 Pro od nule sa određenim modifikacijama rešila ovaj problem?

Poslednja izmena:
Neizbežno, taj procesor je bio preslab i kad je izašao, a kamoli sada. Čak i da se vratiš (tj. instaliraš ispočetka) na build-ove ispod 1903 (koji generalno rade lepše na slabim laptopovima), neće napraviti magiju i pojačati snagu laptopa.

@dzonihsv
Nažalost svestan sam i ja toga da je to bio preslab procesor kada sam i pazario taj laptop pre 5-6 godina. Sad kad razmislim ne znam zašto sam ga i uzeo jer jednostavno ne bih išao na Celeron ni u jednoj varijanti (u tom trenutku bar Pentium N ako ne neki i3, i5), ali trebao mi je neki laptop za Office/Net. Nisam imao previše vremena za razmišljanje i uzeo sam najjeftinije sa Intel-om i da je neki OK brand (HP) u tom trenutku, nadajući se da ću ako baš bude previše slab, a kasnije mi bude trebalo više snage moći da ga upgrade-ujem na nešto jače jer je ista serija išla i sa i3, i5 procesorima. Ali kako se na kraju ispostavilo kod ovog HP-a je sve integrisano pa i sam CPU, a i sam upgrade RAM-a je pakao (treba ceo laptop da se rastavi) i može max 8GB - što se na kraju pokazalo kao nikakav boost sa 4GB... A kao backup plan mi je bio da se downgrade-ujem na Windows 7 koji bi sigurno radio mnogo brže na ovom laptopu, ali jednostavno nisam uspeo da nađem (iako ih ima na sajtu proizvođača) drajvere za wifi/bluetooth adaptere koji bi radili (sa onim koje sam skinuo Wifi/bluetooth adapter se ponašao kao da je hardverski neispravan) kako treba na Windows 7 OS-u...Sa Windows 7 nisam ni sa jednom konfiguracijom ma koliko slaba bila imao 100% zauzeće CPU, dok je to kod Windows 10 ko dobar dan...

@Jericho
Ovo "sjajni" si izvukao nepotpuno, napisao sam ne baš sjajni, misleći ironično da je Celeron krš procesor, ali nisam hteo da ga ukanalim odmah na početku priče :)

Poslednja izmena:
Citao sam pre kafe, zaista sam procitao samo SJAJNI CELERON i onda mi je ceo tvoj post bio besmislen, da se zalis na performanse a imas Celeron.

Gledam sada nešto iako znam da to nije racionalno, ali ako bi rešilo 100% CPU iscimao bih se da probam. Kao što rekoh ovaj krljavi Celeron N3060 je integrisan sa sve chipsetom i grafikom na ploči, a vidim po oglasima da ima da se nađe cela ploča sa i3-6006u za nekih 4-5000 dinara. E sad pitanje je da li bih sa tim upgrade-om dobio nešto ili je to manje-više isto u smislu možda pomogne, a možda i ne ipak je Win10 ko će ga znati dok se ne proba... nije mi za lovu koliko je cimanje da to sve rastavljam i opet vraćam, a kvalitet HP plastike je očajan pa se bojim da ne bude em sam bacio pare, em se nešto polomilo i još na kraju nisam ništa dobio vredno truda...

Pa svakako je bolji, ali nije laptop toliko modularan da moze svaka ploca da se ubaci - fizicki se mozda uopste nece uklapati ni konektori, ni mesta za pricvrscivanje, generalno ti je bolje da skupljas pare za sledeci upgrade.

Ni ne mislim da je laptop modularan kao desktop, već ova ploča sa i3-6006u procesorom je zapravo ploča iz iste HP 250 serije i trebalo bi da paše na moje kućište laptopa. Pošto ovaj HP 250 G6 je išao u varijanti sa Celeron, Pentium, i3, i5 ili i7 procesorom...e sad druga je priča koliko se isplati upgrade sa Celerona na i3...generalno da dam moju ploču i doplatim još 3 hiljade meni je sasvim ok ako dobijam neku vidljivu razliku!

Dobijaš razliku i biće primetna (ne epohalna, ali biće primetna), ali proveri da li fizički sve odgovara (konektori i oblik ploče, sistem hlađenja, itd). Naravno, ovo sve važi ako imaš SSD. Ako nemaš, to ti je obavezan upgrade pored druge ploče sa procesorom (ako želiš ići tim putem).

Na Win 7 se ne bih vraćao ni u kom slučaju, jer je svakim danom softverska podrška za 7-icu sve manja i manja.

HP 250 G6 ima losu plastiku , samo u servisu menjaj plocu ovako sam ces polomiti nesto ja sam menjao SSD na HP BS laptopu koji je potpuno isti kao HP 250 G6 i kad sam ga otvorio i ubacio SSD ispucala mi je plastika na par mesta.

@Zekovic
Slažem se da je kvalitet plastike HP 250 serije ispod svakog kriterijuma. Kao da laptop nije zamišljen da se išta na njemu nadogradi. Osetio sam to pucanje plastike (kod mene srećom samo pukla plastika na jednom mestu kod VGA konektora) prilikom zamene RAM-a. Umesto da su slepci lepo stavili slot za RAM sa donje strane laptopa i samo neki poklopac plastični preko i šraf - ovako da bi se zamenio RAM moraš ceo laptop da rastaviš...S druge strane ako nosim u servis još i ploču da mi zamene onda bolje da kupim drugi laptop koliko će para da me izađe čitava akrobacija...

@dzonihsv
Slažem se da je SSD must u ovoj varijanti ako želim da dobijem neke primetne performanse. Igrao bi mi i neki najmanjeg kapaciteta jer hdd koji imam je prilično veliki za laptop.
Vratio bih se istog trenutka na Windows 7- baš me briga za podršku i ne patim da imam poslednje verzije software-a, ali jednostavno ovaj laptop nisam uspeo da namestim da radi kako treba na 7-ici, tako da W7 otpada.
Da li ima neke razlike u ovim verzijama/build-ovima Windows 10 u smislu da li 1903 ili 1809 radi bolje na slabijim mašinama nego li 21/22H2? Da li pomaže neka optimizacija/uklanjanje nepotrebnog sistemskog softvera (fičera, nepotrebnih windows servisa)? Ja, lično nisam primetio razliku - kad je komp zver radi do Doxa i na WinXP i na Win11.

Da li ima neke razlike u ovim verzijama/build-ovima Windows 10 u smislu da li 1903 ili 1809 radi bolje na slabijim mašinama nego li 21/22H2?
Da, starije verzije rade marginalno bolje na sporim kompovima, ali ne radi toliko bolje kad je komp sam po sebi slab. 1709 koji si imao je jedna od tih verzija koja je radila bolje.

Ti imaš problem da je komp jednostavno slab, slabiji i od telefona i tu nema magične pomoći. Ubaci i običan hdd u priču i eto belaja, usage svega ide na 100% i naravno da će zablokirati. Po meni jedino validno rešenje ti je drugi bolji laptop. Sve ostalo je vrtenje u prazno nažalost.

Ja se i dalje dvoumim šta da radim sa skylake laptopom. Treba mi windows zbog naše eUprave (porezi, čitači LK, SD, ZK...). Našao sam LTSC ISO, ali više od 10 godina ne koristim windoze iz nezvaničnih izvora. Mada sam proveravao sha256 hash i izgleda ok, tj. ima ga na više izvora. A licence se mogu naći za 20-30€, što mi je ok. Ali i dalje mi se ne koristi .iso sa nekog foruma

Druga opcija je da ostanem na Pro verziji, pa za godinu i po dana opet gledam šta ću. Možda da tada napravim dual boot, pa da se Win 10 koristi samo za tu svrhu, a drugi OS za sve ostalo.

Našao sam LTSC ISO, ali više od 10 godina ne koristim windoze iz nezvaničnih izvora. Mada sam proveravao sha256 hash i izgleda ok, tj. ima ga na više izvora. A licence se mogu naći za 20-30€, što mi je ok. Ali i dalje mi se ne koristi .iso sa nekog foruma
Budući da ti je poznato šta znači sha256 hash koji se poklapa, moj ti je savet nemoj da komplikuješ sebi stvar sa tim odakle je iso skinut.

@CountMike
Ne rade čitači i sertifikati. Bar ja nisam uspeo da namestim. To mi je bila prva opcija na kanti koja se trenutno koristi za tu svrhu, pošto je bila na linuxu, pa sam samo zbog toga stavio Win10 umesto njega

Kod mene je bilo obrnuto, Linux (uglavom Mint) u VM (VMplayer) na W7, 8, 10 i 11 , Radili i neki USB uređaji koji i na samom Linuxu nisu hteli. Valjda su usimali podatke iz hosta ?
Anyway, ja sam batalio Linuxxe pre nekih godinu dana, ostali samo par Live na USB i neke igralčke/alati na njima.
Naj bolji rezultati kada sam imao Linux na posebnom disku Nikakvih smetnji ni sudaranja. Svaki radi svoj posao i to je to, Birao pomoću BIOS.a i EassyBSD na win.u

Nazad
Vrh Dno