Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Preporučujem "clean install" Windows-a 10 jer sam ja dva puta pokušao da odradim "apgrejd" sa Windows 7 na Windows 10.

Odradi se upgrade/update, ali nije to to. Nešto tu ne valja. Migracija podataka je uspešna, programi i podešavanja sačuvani.....sve super.

Dok nisu počela brljanja....lupim Refresh, sve ikone na desktopu pobegnu na levu stranu monitora. Odjednom Tiles View u exploreru je postao Extended Tiles View i sl.
Čudne, ali zaista čudne stvari su se dešavale same od sebe.

Da ne bi ste gubili živce kao i ja...savetujem formatiranje C particije i čistu instalaciju.

Ne moze prvo clean instal, prvo mora da ide sa sedmice ili osmice da bi imao aktiviranu desetku a kasnije moze ko hoce clean instal. Ali prvi put i bez pogovora mora update sa neka od dva sistema a za kasnije po volji.

Secam se i da je neko jurio gasenja za windows "tuzibabu".:D

Evo kako calendar radi.

Screenshot (512).png

Poslednja izmena:
:-( ni jedna app ne prikazuje notifikacije iako je sve podeseno, ama bas sve.
Vreme, fb, pa i store tile nekako kao da nemaju pristup netu, ima li leka, ama kompletan Notification Centar je prazan danima, nista...

Vreme, fb, pa i store tile nekako kao da nemaju pristup netu, ima li leka, ama kompletan Notification Centar je prazan danima, nista...
Ako si ulogovan na nalog mora ih biti, kod mene izlece svaki cas vesti, mail, update, upozorenja, gotov download...
Ama bas sve radi...iskace u sred filma, igre..idem samo i brisem..
E sad ako si gasio neke servise moguce da je neki bio vezan za notifikacije.
Proveri u kalendaru, mail i ostalim...sa li si ulogovan i sta ti stoji za account? stoji li tvoj e-mail?

Evo ovo mi je zadnje stiglo.

Screenshot (513).png

Poslednja izmena:
I meni je mail aplikacija prestala da sync-uje, sve radilo najnormalnije i evo od pre par dana nista, cak i kada manuelno kliknem na sync nece da radi.

Meni je sve ukljuceno ovako.

Screenshot (514).png Screenshot (515).png Screenshot (516).png

Ni meni calendar ne prikazuje task-ove.
Bio prikazivao, pa prestao.
Fresh instaliran system, opet ne prikazuje.
Ulogovan svuda, sve regularno.

Elem, zašto Cortana prestane da pretrazuje web, kada se isključi FW u servisima?
To sam provalio danas.
Znači, isključiš FW, Cortana reaguje na Hey Cortana, ali neće da pretrazuje web.
U pozadini je KIS..tako da mi M$/FW džaba leba jede.

I još nešto..radim upload neke muzike na OneDrive..htedoh da prebacim sa laptopa na fon neke dve sličice,preko WiFi aplikacije sa fona..ukucah IP u Edge, pršte Edge kao zvečka.

Jesi li koristio neku od onih privacy aplikacija? Ili manuelno dirao po registru?

DWS SAmo, **** mu pass :D kako da vratim, nema restore point...
Ali nisam dirao metro app, njih sam ostavio, u svakoj sam ulogovan i kada udjem one rade , ali nista od notifikacija... mrtav AC.

Poslednja izmena:
DWS SAmo, **** mu pass :D kako da vratim, nema restore point...
Ali nisam dirao metro app, njih sam ostavio, u svakoj sam ulogovan i kada udjem one rade , ali nista od notifikacija... mrtav AC.
To ti je broj jedan sumnjivac.
Nema veze što nisi dirao. Više puta je rečeno da te aplikacije mogu pokvare svašta.

Koliko ja vidim ko hoće da mu Win 10 radi normalno treba da odradi clean install i ne zeza se sa ovim "čuvarima privatnosti" i sličnim alatima.
Takvo je i moje iskustvo. Dok nisam odradio clean install Win 10 je znao da poblesavi. Jednom sam probao jedan od tzv. privacy alata i otišla sinhronizacija mejla. Sad sam nešto isprobavao alate za čišćenje registry baze, par njih i već počinje da štuca Win. Odradiću clean install ovih dana i bez zezanja nadalje.
Inače, zadovoljan sam OS-om. Sam sistem dobro radi a i većina univerzalnih aplikacija je dovoljno dobra da mi ne trebaju drugi programi. Mail i calendar naročito dobro rade za kućnu upotrebu.

Nisam siguran za clean install to se kod mene desilo zadnji put negde krajem 2013-te.
Ali se slazem za te alate koji te resavaju nekih servisa, ima ko da brine o tome...:d

Screenshot (517).png

Eto tu lepo pise crvenim slovima da spijuniraju.
Ko ne zeli da saradjuje odmah kontra mere.:d

Poslednja izmena:
To ti je broj jedan sumnjivac.
Nema veze što nisi dirao. Više puta je rečeno da te aplikacije mogu pokvare svašta.
Zaklinjem se da nikada vise necu koristiti privacy alate te da ce MS ne ometano da me spijunira kako bi ja bio bezbedan i informacije od javnog znacaja.

Podsvest: stfu and leave the game.

Uf, aj sad resenje sta da radim kako da vratim na staro, a pritom da mi ne unakazi postojece stvari, ima neka komanda???

Meni u kalendaru nece da sinhronizuje sve rodjendane sa Gmail naloga,sve je otkaceno, dok mi praznike pokazuje. Ne znam zbog čega...

Pozz...kada restartujem laptop, pojavi se login screen koji pokazuje dva naloga, oba se isto zovu, ali je jedan spojen sa microsoftovim, a drugi nije, na taj sto nije ne mogu da se ulogujem, a na ovaj sto jeste, mogu, ali moram stalno da kucam sifru...sta da uradim da mi se vise ne pojavljuju oba naloga i da vise ne kucam sifru? :)

Takodje, kucao sam u search netplwz i izasao mi je onaj prozorcic gde pise da odcekiram da mi trazi sifru za microsoft account, ali on je i dalje trazi, ali samo kada se komp restartuje ili pali iz pocetka, kada je u hibernaciji ili speep modu, onda ne trazi. :)

Poslednja izmena:
Probaj u battery options, da isključiš traženje šifre prilikom uključivanja i wake up, i mislim da ti više neće tražiti. Ja sam pokušavao ono što su mi preporučili netplwz, pa mi je tako nekad tražio šifri, nekad ne. Kad se ovo odčekira ne bi trebao više da traži.

Pozz...kada restartujem laptop, pojavi se login screen koji pokazuje dva naloga, oba se isto zovu, ali je jedan spojen sa microsoftovim, a drugi nije, na taj sto nije ne mogu da se ulogujem, a na ovaj sto jeste, mogu, ali moram stalno da kucam sifru...sta da uradim da mi se vise ne pojavljuju oba naloga i da vise ne kucam sifru? :)

Takodje, kucao sam u search netplwz i izasao mi je onaj prozorcic gde pise da odcekiram da mi trazi sifru za microsoft account, ali on je i dalje trazi, ali samo kada se komp restartuje ili pali iz pocetka, kada je u hibernaciji ili speep modu, onda ne trazi. :)
U netplwz nije dovoljno samo da ocekiras da trazi sifru.
Tamo gde treba da upises 2x sifru gore imas na koju e-mail adresu.
Tu ukucaj onu pravu od MS naloga.

Vrh Dno