Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,355
Poena
1,025
Pusti miša, manje bitno. Daj neki predlog za TV Box :)
 

Zuel

Poštovan
Učlanjen(a)
30.07.2020
Poruke
527
Poena
65
Moja oprema  
Laptop
Lenovo x201i
Tablet
H96 Max X3
Mobilni telefon
Mi10T
Pristup internetu
  1. Optički internet
Mecool 6 ili 7 za 80 - 100€ ili X96 X4 za oko 60€, oba su sa androidom 11.
 
  • Like
Reagovanja: PJ

DeonTuck

Poštovan
Učlanjen(a)
13.08.2013
Poruke
131
Poena
80
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Preporuka za video zvono Ring Doorbell, fina slika, dobar UI, i zaista korisno. Jednom mi bio postar, zvonio, ja video da on, rekao da me saceka minut stizem, tu sam kod zgrade i sve se zavrsilo kao u bajci :D
Ok je i prica sa nekim video uredjajem koji podrzava aleksu ili gugl.
 

Apple

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2009
Poruke
5,784
Poena
345
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Porucio sam Dahua Ipc-hfw3841e-as-0280b 4k pa javljam utiske kad isprobam.
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,454
Poena
210
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Porucio sam Dahua Ipc-hfw3841e-as-0280b 4k pa javljam utiske kad isprobam.
Odlična Dahua 4K kamera, poseduje integrisan mikrofon, SMD Plus detection a ima i AI Codec!

 

Apple

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2009
Poruke
5,784
Poena
345
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Svestan sam da je ubica al opet da to najpre prodje kroz moje ruke pa da vidimo utiske 😃
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,355
Poena
1,025
Zašto ima audio konektore? Zar ne ide i audio kroz UTP?
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,454
Poena
210
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zašto ima audio konektore? Zar ne ide i audio kroz UTP?
Naravno audio i video idu zajedno kroz UTP.
Činčevi su za dodatni audio in i audio out ako želiš na primer da postaviš još jedan externi mikrofon ili zvučnik za upozorenje, pa sve to takođe ide kroz taj jedan UTP kabl.
dahua-ipc-hfw3841e-as-0280b-6.jpg
Ali naravno kamera ima i svoj integrisan mikrofon koji je vrhunske osetljivosti i svaki razgovor koji se vodi do 7m udaljenosti od kamere se razgovetno čuje i razume.
 
Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PJ

PROFILER

Slavan
Učlanjen(a)
28.04.2006
Poruke
937
Poena
395
Ako sam dobro razumeo, kamera ima ugradjen i mikrofon i zvucnik tako da u slucaju da se neko pojavi u vidnom polju / zoni dobijam notifikaciju na mobilni i mogu da razgovaram sa tim nekim ko je kod kamere?
 

kalin62

Cenjen
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poruke
1,778
Poena
125

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,454
Poena
210
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ako sam dobro razumeo, kamera ima ugradjen i mikrofon i zvucnik tako da u slucaju da se neko pojavi u vidnom polju / zoni dobijam notifikaciju na mobilni i mogu da razgovaram sa tim nekim ko je kod kamere?
Ima integrisan samo mikrofon, dok se zvučnik posebno dokupljuje a onda mora i posebno napajanje za taj zvučnik!
Ako tako gledamo jedina mana te kamere je ta što nema integrisan i zvučnik kao model IPC-HFW3849T1-AS-PV-0280B koji je samo 400 dinara skuplji a ima integrisane LED diode, upozoravajuće plavo i crveno svetlo i integrisan mikrofon i zvučnik za two-way komunikaciju!

 

PROFILER

Slavan
Učlanjen(a)
28.04.2006
Poruke
937
Poena
395
Ima integrisan samo mikrofon, dok se zvučnik posebno dokupljuje a onda mora i posebno napajanje za taj zvučnik!
Ako tako gledamo jedina mana te kamere je ta što nema integrisan i zvučnik kao model IPC-HFW3849T1-AS-PV-0280B koji je samo 400 dinara skuplji a ima integrisane LED diode, upozoravajuće plavo i crveno svetlo i integrisan mikrofon i zvučnik za two-way komunikaciju!

Hvala puno na odgovoru 🙂
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,355
Poena
1,025
@zexoni70 da li imaš neki predlog, poželjno IP Dahua, za snimanje radnog mesta odozgo?

Kamere su predviđene da stoje na plafonu, a potrebno je da hvataju svega tih 1-2m2. Tri radna mesta, tri kamere, tri rezlicite udaljenosti od plafona. Razmak od kamere do željene pozicije snimanja je 150 do 230cm.
 

Apple

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2009
Poruke
5,784
Poena
345
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Meni na pamet padaju samo one skupe panoramske…
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,454
Poena
210
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
@zexoni70 da li imaš neki predlog, poželjno IP Dahua, za snimanje radnog mesta odozgo?

Kamere su predviđene da stoje na plafonu, a potrebno je da hvataju svega tih 1-2m2. Tri radna mesta, tri kamere, tri rezlicite udaljenosti od plafona. Razmak od kamere do željene pozicije snimanja je 150 do 230cm.
Treba li da ima integrisan mikrofon ili ne?

Ako ne treba onda definitivno na tu blizinu može i Lite serija sa CMOS senzorom od 2MP, Full HD 1080P IPC-HDBW2231E-S-S2

 
  • Like
Reagovanja: PJ

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,355
Poena
1,025
@Apple fisheye kamere pokrivaju mnogo veći prostor.

@zexoni70 ovo deluje kao prihvatljiv kamera za još neke pozicije, gde se snimaju jedna vrata ili nekoliko kvadrata prostora. Verovatno ću da uzmem jednu ili dve, da probam, pa da dopunim ostale.

Ove što hvataju veću površinu i veću udaljenost, moram da idem na modele sa većom rezolucijom.

Jedno "radno mesto" je sto za pakovanje paketa. Kada krene pakovanje, važno je da se vidi da je sve na stolu i da je sve stavljeno u ambalažu. Nikada nikome ne fali krupna stvar u paketu, ali one sitne svako malo neko baci u djubre sa ambalažom. Ispadne skuplji transport da pošaljemo dopunu, nego sam artikl.

Sad u junu je čovek izgubio artikl u ambalaži dugačkoj 86cm. Javlja posle 2 dana da nije odneo iz prodavnice. Druže, evo snimak kako ga iznosiš iz prodavnice, a šta je dalje bilo, stvarno ne mogu da pomognem. Sutradan se javio, našao, izvinjava se. Znamo čoveka, nije prevarant, ali već smo spakovali novi proizvod (oko 5.000 dinara), a ja bio dokon, na godišnjem, pa nadjem snimak i javim da ne šalju.
 

bakara

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poruke
10,220
Poena
935
Neka dome kamera gde se ne vidi tacno gde je usmerena, i sa 4mp ces videti sve kao na dlanu,
cak i ne treba mnogo sirok ugao jer u zatvorenom prostoru udaljenost mala.
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,355
Poena
1,025
Vidim da na ovoj što je zexoni predložio, može da se menja objektiv sa 2.8 na 3.6.

Imam više modela kamera na više lokacija, ali nijedna ne snima tako direktno, na dole, i tako blizu. Nemam ideju sta će da se vidi.

Gledam sada da li da uzmem POE NVR ili zasebno POE Switch i NVR.

Imam mesta u reku, nije problem.
Trebalo je da bude 7 kamera, a danas razvukli kablove za 9 komada, sa mogućom desetom. To me sa 8 portova diže na 16.
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,454
Poena
210
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Vidim da na ovoj što je zexoni predložio, može da se menja objektiv sa 2.8 na 3.6.

Gledam sada da li da uzmem POE NVR ili zasebno POE Switch i NVR.

Imam mesta u reku, nije problem.
Trebalo je da bude 7 kamera, a danas razvukli kablove za 9 komada, sa mogućom desetom. To me sa 8 portova diže na 16.
Nažalost na tim kamerama ne može da se menja i podešava žižna daljina i objektiv je fiksan, a postoje dve verzije te kamere sa 2.8mm i 3.6mm objektivima! :);)
Za tako kratku razdaljinu uzimaj isključivo modele od 2.8 mm, a inače postoji kamera model IPC-HDBW2231R-ZS-27135-S2 koja ima varifokalnu optiku, ali je znatno skuplja i za tu razdaljinu nepotrebna...


Uvek uzimaj PoE Switch zasebno jer posle možeš da ga premestiš na neko drugo mesto gde baš i nema neke ventilacije, dok NVR / XVR koji u sebi imaju i PoE napajanje zbog HDD-a moraju da budu na prilično hladnom i provetrenom mestu...
 
Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PJ

rida

Slavan
Učlanjen(a)
31.08.2007
Poruke
932
Poena
330
I jos jedan bitan detalj za ljude koji NVR drze u prostorijama gdje dugo borave (dnevna ili neka druga soba) - POE NVR-ovi su bucni nevjerovatno, HIKVISION ima dva ventilatora, buka ubija bukvalno. Ja sam svoje najon kratkog vremena samo radi toga zamijenio na nonPOE NVR
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,355
Poena
1,025
Ima smisla da su NVR i switch dva odvojena uređaja. Gledano, istorijski, neće se to više premeštati, ali opet, switch ću da gledam kao napajanje, a NVR kao mrežni uređaj.

Rack će svakako imati svoje aktivni hlađenje, tako da dodatni ventilator, nije problem.

S obzirom da će da taj switch da bude za napajanje, onda ima smisla staviti i neki 10/100, koliko vidim, kamere idu do maks 20mbps.
Nisam do sada čuo za Cudy uređaje, a cenovno su sasvim prihvatljivi. I piše da je fanless.
Da li ste imali iskustva sa njima?

 

rida

Slavan
Učlanjen(a)
31.08.2007
Poruke
932
Poena
330
Imam ja cudy switch 10/100 upravo ga koristim. Radi sasvim ok
 
  • Like
Reagovanja: PJ

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,454
Poena
210
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
S obzirom da će da taj switch da bude za napajanje, onda ima smisla staviti i neki 10/100, koliko vidim, kamere idu do maks 20mbps.
Nisam do sada čuo za Cudy uređaje, a cenovno su sasvim prihvatljivi. I piše da je fanless.
Da li ste imali iskustva sa njima?

Skoro sam samo za jednu kameru kupio i montirao jedan njihov PoE+ injector i to savršeno radi, a cenovno je bio 2x jeftiniji od TP-Link identičnog proizvoda...

Ako će taj SWITCH da ti koristi samo i isključivo za video nadzor (a tako bi trebalo) onda svakako uzmi 10/100Mb/s jer su Gigabitni znatno skuplji i kao što kažeš nema potrebe da bacaš pare, a plus svaki ovaj od 100 Mb/ na sebi ima i 2 Gigabitna uplink porta pa ne moraš da brineš o zagušenju protoka.

Mislim da bi ti i ovaj 16-Port isto vršio posao Cudy FS1018PS1 PoE+, ali ako novac nije problem svakako koji port više nije na odmet! ;)
 
Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PJ

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,355
Poena
1,025
Nisam video taj uređaj. Jeftiniji je 4.000 dinara, a i na njemu ima viška portova.
Nije da će 4.000 da pravi neku razliku na ceo trošak, ali zaista nema potrebe za 24 porta. Igrom slučaja smo prebacili 8 kamera.

Računari i štampači svakako idu na zaseban switch.

Toliko godina sam na ovom forumu i baš odavno nisam imao ovoliko praktične pomoći u jednoj temi. Podsetilo me na teme od pre 20 godina :)
Hvala momci :)
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,454
Poena
210
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
sad vidim da se izgubilo u kontekstu da se moje pitanje odnosilo na imou kameru

a XVR5104 definitivno ima podrsku za h265, a to zavisi od kamere
Pogledajte prilog 351055

Znaci odgovor se odnosio na imou kameru gde lepo piše da ima podrsku ali ne razumem ovakav odgovor

Harris
2022-07-17 14:58
The equipment parameters are as follows:
Video Compression H.264; H.264B (only supported by the sub stream)
Smart Codec Smart H.264+
Video Frame Rate 50Hz: Main stream (default):1536 Kbps, 25 fps; Sub stream: 512 Kbps, 15 fps; 60Hz: Main stream (default): 1536 Kbps, 25 fps; Sub stream: 512 Kbps, 15 fps ;

Pogledajte prilog 351058


Edit
Sada kada ponovo sve pročitam mislim da definitivno nema podršku za h265 jer i ovaj Harris ga ne pominje nego h264+ što nije isto.

Onda su im specifikacije lazne, kameri ne fali ništa, ali ovo im je glupo bar da nisam tražio grešku u meni
@bakara Možda ovde leži odgovor na tvoje pitanje da li kamera podržava H.265 codec...


CE17D0B4-FB70-4592-9370-DADE31F9C1C4.png
 
Poslednja izmena:

bakara

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poruke
10,220
Poena
935
Pa da to je to o čemu pričam,
ali koliko vidim ni on nije rešio, a evo probao sam sa dmss pošto to stvarno nisam probao i potpuno je isto kao i smartpss

Iskren da budem ja i ne ocekujem da outdoor kamera od 40eur ima wifi, h265 i 25fps
Dovoljno je da radi kako treba.
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,355
Poena
1,025

Danas sam probao ovako da instaliram DMSS na Sony TV.
Sve je prošlo OK, ali startuje aplikaciju tako što prikaže 1/8 ekrana, a sve ostalo crno. Reko' ajde da pokrenem aplikacije, jedva je nadjoh u sistemskim aplikacijama (koje po default uopšte ne prikazuje).

Pokrenem opet, vidim da traži neki inicijalni setup, ali ekran je crn, osim pravougaonika cela visina ekrana puta 1/8 širine. A mogu da skroluje 4 ekrana levo desno, tako da je rezolucija zapravo cela visini i pola širine ekrana.

Jednom mi se pojavila medju aplikacijama (ne ove sistemske), ali posle restarta TV-a, opet je medju sistemskim. I opet vidim samo 1/8 širine ekrana, dok je 7/8 crno.

Kupiću ovih dana jedan box, da probam, pa ću videti da li da uzimam ostale.
 

avsoft.za

Poštovan
Učlanjen(a)
22.10.2015
Poruke
2
Poena
52
Da li neko mozda zna user name i password za noname kamere (lika u prilogu) kojih sada imam mnogo na kupujemprodajem? Konkretno, ova nosi oznaku 21HS. Probao sam admin admin i slicno sto sam pronasao ali nista ne prolazi.
 

Prilozi

  • 1.jpg
    1.jpg
    63.9 KB · Pregleda: 12
  • 2.jpg
    2.jpg
    27.6 KB · Pregleda: 12

kalin62

Cenjen
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poruke
1,778
Poena
125
Da li neko mozda zna user name i password za noname kamere (lika u prilogu) kojih sada imam mnogo na kupujemprodajem? Konkretno, ova nosi oznaku 21HS. Probao sam admin admin i slicno sto sam pronasao ali nista ne prolazi.
Ako koristis mobilnu aplikaciju sam pravis user name i password , ako hoces da prikacis na DVR onda prodavac treba dati da,
 

avsoft.za

Poštovan
Učlanjen(a)
22.10.2015
Poruke
2
Poena
52
Ako koristis mobilnu aplikaciju sam pravis user name i password , ako hoces da prikacis na DVR onda prodavac treba dati da,
Hteo sam na racunaru na primer iz web browsera ili iz neke druge aplikacije da pristupim kameri. Inace, program CareCamPro (iz uputstva) radi i na mobilnom i na racunaru
 
Vrh Dno