Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Ček bre opasno si pobrkao, nigde ja nisam napisao da je imou bolji od dahua, ova kamera košta 40eur, nema dahua ništa od ovoga za te pare i naravno da ima mane.

Imou čak ni nema pandane modelima koje si linkovao
A ja i dalje imam 6 dahua kamera i dva XVR 😄
Jeste, preterao sam sa linkovima! :)

U pravu si kada kažeš da IMOU za te pare i u tom cenovnom rangu sigurno nudi malkice više od Dahua, ali zato u nešto većem ili najvećem cenovnom rangu IMOU nema šta da traži a i da ponudi.

IMOU je tačno ciljani brend za da kažemo nižu klasu kamera, gde se izvuklo najviše od tehnologije za taj cenovni rang...

Nego da li si rešio problem sa korišćenjem naloga na dve aplikacije?

Pikirao sam model Dahua Imou Ipc-f22ap ima i wifi verzija, uklapa se u budzet i kamda ima sve sto treba sem..

Ono sto mene najvise interesuje a sto nigde ne mogu da nadjem da li ova ili bilo koja druga kamera ima podrsku za PC konkretno Windows.. Sve sto uvek nalazim jeste za telefon Android..
To je ok, ali ako nema podrsku za PC ne zanima me, a niko ne nudi takve informacije, cak i recenzije kada gledam uvek nalazim da ljudi prate preko telefona..

Sajt im ne radi ceo dan.. Na pdf-u sto sam nasao pise samo aplikacija za iOS i Android..

Prilozi

• network.png
    network.png
    5.6 KB · Pregleda: 55
  • network2.png
    network2.png
    16.1 KB · Pregleda: 47
Upravo o tome i pišem da su softverski slabi.
Ima Windows aplikacija i zove se imou life, ali je nikakva pa možeš koristiti dahua Smart pas to je odlična aplikacija.

App za telefon je bolja ali opet nije na nivou dahua, pročitaj gore šta sam pisao sada će ti biti jasnije

Pikirao sam model Dahua Imou Ipc-f22ap ima i wifi verzija, uklapa se u budzet i kamda ima sve sto treba sem..

Ono sto mene najvise interesuje a sto nigde ne mogu da nadjem da li ova ili bilo koja druga kamera ima podrsku za PC konkretno Windows.. Sve sto uvek nalazim jeste za telefon Android..
To je ok, ali ako nema podrsku za PC ne zanima me, a niko ne nudi takve informacije, cak i recenzije kada gledam uvek nalazim da ljudi prate preko telefona..

Sajt im ne radi ceo dan.. Na pdf-u sto sam nasao pise samo aplikacija za iOS i Android..

Prilozi

• Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    107 KB · Pregleda: 61
U kom smislu je nikakva, nije upotrebljiva, koci, baguje ne radi, ili ima manjak nekih mozda i nebitnih opcija i mogucnosti za mene konkretno ?
Bitno mi je da ima za PC ako radi i ako je upotrebljivo super.
Kalin mi je na privatnu poruku dostavio jos jedan model, onda sam pogledao i imaju 3 modela.

IPC-F22A
IPC-F22P-D
IPC-F22FEP-D

Iskreno mrzim kada ga ovako zakomplikuju za ovim nazivima, samo je teze naci razlike i specifikacije.

Koliko sam skontao radi se o jednoj te istoj kameri, to jest kvalitet je isti ( senzor ), samo prva ima lan konekciju i ir diode, druga ima mogucnost za lan + wi fi a treca ima sve sto ima druga samo ima led diode umesto ir dioda pa snima nocu u boji... Neka me neko ispravi ako gresim.

Navodno joj je regularna cena oko 8300 din, ali kalin rece da ima neki kod od 20% popusta pa to dodje na oko 6500 din. Iz ove perspektive ne znam ni isplati li se dodavati novac za tu nocnu sliku u boji i kako to radi uopste.. Nisam nikada imao nikakvu kameru sem web kamere i na poslu sto sam gledao te kamere neke stare analogne..

Ne mozes znati dok ne probas i uveris se. Imam jednu hikvision wifi i radi super i ona i aplikacija. I pre neki dan pogledam komentare za hik-connect aplikaciju i svi se zale da im je sve u haosu posle apdejta. A sta tek da se kaze o uredjajima nize klase i no name ?
Uglavnom, moje misljenje je da ti kamere sa optikom od 2,8mm pa i 3,6mm nece odgovarati za tu situaciju, one mogu zadovoljiti do 5-6 m udaljenosti najvise, a da ne pricamo o nocnim uslovima. Zato sam i napisao ono na prethodnom postu da mozes probati i sa webcam koja moze imati i bolju sliku od tih imou. Ali, svi smo mi prosli istu skolu, prvo kupovali jeftinije pa kada smo se uverili da ne vredi, kupovali ponovo skuplje kombinacije. Nezahvalno je mnogo i davati savete jer dosta je da nekome to brljavi i onda drvlje i kamenje.

Ok, hajde da razjasnimo jednu stvar da li obicnom kucevlasniku koji hoce da snima svoje dvoriste ili ulaz u dvoriste treba kamera od 150 - 200 eura ?
Ja stvarno razumem da ce banka, zlatara, skuplji butik itd, da stave neke namunjene kamere i to opravdavam.
Sa druge strane opet ne mogu da razumem da nema neka kamera u budzetu da valja za obicne kucevlasnike.. To me sve podseca na ono ma ne valja nista kupi samo Samsung s21 ultra ili Iphone 13 pro.. a ljudi sa srednjom klasom recimo Xiaomija prezadovoljni, zavrsava i vise nego sto im treba..

Opet da kazem, ne razumem se toliko u problematiku ali prosto mi je nemoguce da ne moze nesto upotrebljivo i sasvim ok da se nadje u budzetu, u svim sferama zivota to moze ne vidim zasto ne bi moglo sa obicnim kamerama..

Eto cisto me informativno zanima koliko kosta ta skuplja kamera koju bi ti ili neko preporucio a za koji ste sigurni da je dobra i da ste se uverili da vredi...
Ja cu svakako da kupim ovu IPC-F22FEP-D za 6500 din jer sam upravo danas dobio nekih 70$ koje sam vec bio prezalio da ih nikada necu dobiti ( topcashback povrat ), pa eto ako ne bude valjala kamera prezalicu jer sam pare vec mislio da necu dobiti..

Ok, hajde da razjasnimo jednu stvar da li obicnom kucevlasniku koji hoce da snima svoje dvoriste ili ulaz u dvoriste treba kamera od 150 - 200 eura ?
Ja stvarno razumem da ce banka, zlatara, skuplji butik itd, da stave neke namunjene kamere i to opravdavam.
Sa druge strane opet ne mogu da razumem da nema neka kamera u budzetu da valja za obicne kucevlasnike..

Opet da kazem, ne razumem se toliko u problematiku ali prosto mi je nemoguce da ne moze nesto upotrebljivo i sasvim ok da se nadje u budzetu, u svim sferama zivota to moze ne vidim zasto ne bi moglo sa obicnim kamerama..

Eto cisto me informativno zanima koliko kosta ta skuplja kamera koju bi ti ili neko preporucio a za koji ste sigurni da je dobra i da ste se uverili da vredi...
Pa isto kao i kod racunara, imas ih i za 150€ i za 5000€ i svi rade. Nadzorne kamere idu od 10€ do 10 hiljada€. Nije ni svaki xiaomi ista cena...

@Animal pre dve godine sam sklapao jedan sistem i gde me poznanik ubedi da stavim HDCVI kamere (samo jedna je IP), gde u celoj gužvi ne izvučemo UTP kablove na pozicije kamera. Ta IP razbija kako radi. Ostale, nisu loše, ali u odnosu na ovu IP, skromno. Na papiru je sve na strani HDCVI (osim cene), ali prosto drugačije rade. Ja bih sada sve ove da menjam za IP, ali kablovi u spuštenim plafonima, a deo ispod betona u dvorištu i nema šanse to sada da menjam.

Na drugoj adresi upravo postavljam drugi sistem. O HDCVI ni ne razmišljam, vučem samo UTP kablove, a kamere ću uzeti različite. Na dve pozicije skuplje, na ostalim pozicijama jeftinije. Kako tehnologija bude napredovala, padaće cena za bolje performanse, pa ako zatreba, menjam.

Tako je Zuel, a za nekih 7-8 hiljada ne moze me niko ubediti da ne moze da se nadje pristojna kamera za domacinstvo.. Vec rekoh kome je do uvelicavanja i gledanja registarskih oznaka sa 50 metara udaljenosti i slicno to je drugi nivo price..

Inace najvise me nervira sto ovakve i slicne stvari uglavnom recenzuju Rusi i neki Indusi, ( u ovom slucaju izgleda Tajvan ), pa nit sta mozes da razumes niti da pohvatas.. a oni jos dodatno zamrse sa modelima, promene jedno slovo i eto ti ga..

Bas sam pronasao jednu sliku iz video recenzije, bukvalno ista stvar samo skuplja nekoliko hiljada..

Prilozi

• kamere.png
    kamere.png
    2.1 MB · Pregleda: 73
Svaka kamera ima svoju namenu.

Ip kamere imaju prednost što mogu biti samostalne mana im je cena ali ako 8h ne treba puno rade odličan posao.

Hdcvi kamere su odlične kada treba veliki broj kamera, problem je kabliranje jer do svake kamere treba poseban kabl.

2.8 i 3.6mm zizna dužina je najpopularnija jer su to sirokougane kamere i iz jednog ugla moze ceo događaj da se sagleda.

@Animal

To su tri iste kamere razlike su baš u tome što si i napisao.

Reflektorske diode ja ne volim jer hoću da kamera bude što diskretnije, tako da sve ima svoju svrhu.

Pa koliko sam video ima opcija da se iskljuce te reflektorske diode da slika bude crno bela, to jest moze da se bira..
Narucio sam ovu Dahua Imou IPC-F22FEP-D, regularna cena joj je 8316 din proverio sam u par prodavnica razlika je do 200 din.. preko Madjara je oko 56 eura na KP.
Medjutim zvao sam jutros prodavnicu i nije potrebna nikakva registracija, samo se ubaci u korpu i popust se automatski obracunava, vazi do kraja meseca izgleda i iznosi 20 %.
Tako da je cena kamere 6650 din i postarina 350 din sve skupa 7000 din. Meni je Kalin dao link do prodavnice, ako nekome zatreba neka pise, popust vazi na sve artikle sto imaju u ponudi a imaju dosta.
Javljam utiske kada stigne.

Stigla kamera danas.. u attachmentu cu okaciti slike kamere, sta znam, kad kazu kvalitet izrade ovaki, onaki, nemam nikakvu zamerku, to je sve korektno i kompaktno.
Iznenadila me duzina kabla za napajanje koji je 3 metra, ali opet mi fali malo jace od pola metra pa ce morati na produzni svakako.

Sto se tice montaze tu sam se malo zeznuo pa sam morao dva puta da busim rupe, jer nisam imao iskustva sa ovim do sada kako treba da se montira, mislio sam da moze kako hoces, ali nije tako, ne moze onaj metalni nosac kamere da se rotira 360 stepeni nego samo u odredjenim pravcima. Tako da posle druge montaze sam nasao neku poziciju kako bi valjalo.
Inace nije postavljena na sredinu kuce gde bi i trebalo i najbolje valjalo nego mnogo vise prema jednom od coskova iz razloga da bi dohvatio utp od 3 metra jer je to najdzu koji imam.

Stavio sam Samsung evo+ 64 GB karticu instalirao aplikaciju za telefon i PC.. Sta da kazem, eto dole slika postavicu na imgur da se ne izgubi kvalitet zbog kompresije, u sustini vise nego upotrebljiva kamera po svemu sudeci za kucne potrebe video nadzora i snimanja, slika nije ultra preostra, ali nije ni totalno neupotrebljivi krs.. Nekako je slika mnogo bolja u sredini i oko sfredine, nego po samim coskovima, tu se vidi bas gubitak i detalja i ostrine. U noc je tu totalni mrak, sve se moze videti iz slika dole.

Dnevni snimak ako se tako moze nazvati ( vreme nije tacno 20:15 je, znaci vec polagano pocinje da zamracuje ).

1qV8fB5.jpg

Nocni snimak sa IR ( vreme tacno ispravljeno kasnije ).

ZUqC6e7.jpg

Nocni snimak sa 2 reflektora od po 50w.

ftWRYwu.jpg

Nocni snimak sa led diodama koje poseduje kamera.

UBXSnoM.jpg

Kada se stavi za vremensku zonu Beograd jedan sat je manje nego sto jeste zapravo, ne znam iz kog razloga, tako da ja drzim vremensku zonu u Bejrutu da bi mi vreme bilo ispravno.
Kamera se malo duze pali kada se iskljuci iz struje i ukljuci ponovo, mislim totalno je nebitno ali eto. Za nekih 3 sata koliko konstantantno radi nakrcala je oko 1 GB na karticu. Kamera kasni oko 2 sekunde za realnim vremenom kada stanem ispred nje i gledam na telefon.
Za neke potpunije dojmove i utiske moram da vidim sta sve ima od opcija i da testiram neko vreme.

Ono sto me za sada buni a ako neko moze pomoci jeste sledece.
Kameru sam povezao na wi-fi u startu da napravim nalog, dodam je i slicno.. posle sam stavio utp kabl medjutim ne vidim nikako opciju da se raskacim sa wi-fi mreze i da budem samo na kablu ?
Drugo pitanje i ujedno pretpostavka jeste da kamera non stop snima na sd karticu tako da kada se desi da nema interneta ili je prekid to nije nikakva smetnja ja kasnije svakako mogu da pregledam i pristupim tom video zapisu sa sd kartice ?

Prilozi

• 1657049734137.jpg
    1657049734137.jpg
    373 KB · Pregleda: 50
  • 1657049734091.jpg
    1657049734091.jpg
    181.1 KB · Pregleda: 37
  • 1657049734107.jpg
    1657049734107.jpg
    187.9 KB · Pregleda: 31
  • 1657049734120.jpg
    1657049734120.jpg
    177.8 KB · Pregleda: 33
  • 1657049734060.jpg
    1657049734060.jpg
    237.8 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
Kako si je uopste podesavao
Preko mobilnog,tj.preko Imou aplikacije ?
Resetuj je, pa preko laptop-a, idi na 192.168.1.108 [ali prvo fiksiraj mreznu karticu na taj opseg IP adresa, nemoj ostaviti DHCP]
Onda je ponovo inicijalizuj i podesi sve parametre.
1Gb za nekoliko sati je puno.Mozda ti je snimanje kontinualno, a ne na pokret...
Podesis snimanje, bit-rate, mozes izbrisati logo "Imou" , ako zelis, itd.
Takodje biras default vezu, wifi ili lan..Mozes cak i jacinu led dioda da podesavas, na nekim modelima.
Itd,itd.
pozz

Ima li nekog ko koristi i zna koja ekstenzija ide za operu, da bi se povezale i gledale ove xaomi ip kamere na windowsu?

Pročitah ovo da može na njihovom sajtu, ali nisu naveli koja....Pre nego što njih pitam, možda neko ovde zna... Na telefonu uz ovu njivovu aplikaciju radi super.

Hvala!

@zelko.d , hvala na odgovoru, ali nisam danas stigao da se bavim time, probacu sutra najverovatnije.
Kamera snima non stop naravno, ne vidim svrhu da snima samo u odredjenim uslovima, mada sam posle ovog malog testa video da MORA da snima konstantno.
Naime ima onaj slajder za detekciju pokreta od 1 do 5, po defaultu je na 3.. Kada sam proverio sinoc u vecernjim casovima da vidim je li sta detektovano, ono bukvalno na svakih 5 min mi je bio detektovan neki pokret, pregledavam snimke nema apsolutno nista sem nekih insekata i buba koje lete.. Skontam da to tako nece moci i podesim na 1, odem da spavam i za celu noc imao sam 4 detekcije pokreta snimljene, pregledam snimke, nema nigde nista, samo bube i eventualno ako se negde mrdne malo najlon ako dune vetar...
Nista ostavim ja na 1 to i pola dana se motam uzimam trimer stelujem, cistim, rasklapam.. posle nekog vremena bas da vidim sta kaze kamera, ama niti jedna jedina detekcija nije bila a bio sam pred kamerom 2 sata ! Onda odlucim da dignem na broj 2 jer ocito na 1 se nista ne desava. Na 2 hvata i detektuje moje prisustvo... medjutim sada gledam opet par puta detektuje kada nema nista, neke bube samo lete nocas.. U sustini jako lose to radi, ta detekcija pokreta, ne znam da li je na svim kamerama ovako, ali ovo je bukvalno neupotrebljivo, ne detektuje mene pola dana na kameri kada je selektovano na 1 a u noc ima par detekcija nema nigde nista, nema logike niti opravdanja za tako nesto.. Opet kada se digne na veci broj samo se moze povecati broj laznih detekcija. Ne znam sta da kazem sem da nije napravljeno kako treba ako je detektovanje pokreta bila ideja, buba ako proleti ili nesto ako se mrdne par cm nije pokret..

Evo jos utisaka..
Kamera je potpuno neupotrebljiva u nocnom IR rezimu sto se tice detekcije pokreta..
Recimo da bi uspesno detektovala manje zivotinje treba osetljivost postaviti na 4 od 5, u nocnom IR rezimu takva postavka svaki minut javlja detekciju pokreta, jer lete bube i insekti i non stop javlja detekciju.. Primera radi nocas sam ostavio upaljene reflektore non stop i nisam imao laznih uzbuna, dve detekcije jednom prosao pas, drugi put macka.
Sto se tice te detekcije u dnevnom ili rezimu gde stoje upaljena svetla nocu, sasvim je korektno kada se sklone najloni koji se pomeraju kada vetar duva, kanapi i slicno..
Tako da jedan ogroman minus za noc i IR.
Drugi minus ne mogu nikako da preuzmem snimljeni sadrzaj, kamda ne nude tu opciju.
Jos uvek nisam uspeo da pristupim kameri preko ip adrese jer jos nisam uklavirio kako, i to im je zakomplikovano i zamrseno do bola.

Inace pronasao sam krivca koji busi bazen konstantno.. dolazi macka da pije vodu, znaci :mad: 🤜😺

Moras preko Smart PSS-a da skidas snimke ili u lokalnoj IP adresi...
Zato sam ti i napisao da je resetujes i inicijalizujes preko racunara/laptop-a, stavis user name i pass, a ne preko Imou sw.
Imou registruje preko koda [ ne mislim na serijski broj..] , a onda ne mozes u Smart PSS.
Moras se "igrati" sa podesavanjima za motion detect, za dan-noc, podesiti zone reagovanja , a ne samo osetljivost,itd.
Na zalost, u tom cenovnom rangu, ne moze se ocekivati , ne znam i ja sta. Bube i ostali insekti su neminovan problem..
pozz

Evo jos utisaka..
Kamera je potpuno neupotrebljiva u nocnom IR rezimu sto se tice detekcije pokreta..
Recimo da bi uspesno detektovala manje zivotinje treba osetljivost postaviti na 4 od 5, u nocnom IR rezimu takva postavka svaki minut javlja detekciju pokreta, jer lete bube i insekti i non stop javlja detekciju.. Primera radi nocas sam ostavio upaljene reflektore non stop i nisam imao laznih uzbuna, dve detekcije jednom prosao pas, drugi put macka.
Sto se tice te detekcije u dnevnom ili rezimu gde stoje upaljena svetla nocu, sasvim je korektno kada se sklone najloni koji se pomeraju kada vetar duva, kanapi i slicno..
Tako da jedan ogroman minus za noc i IR.
Drugi minus ne mogu nikako da preuzmem snimljeni sadrzaj, kamda ne nude tu opciju.
Jos uvek nisam uspeo da pristupim kameri preko ip adrese jer jos nisam uklavirio kako, i to im je zakomplikovano i zamrseno do bola.

Inace pronasao sam krivca koji busi bazen konstantno.. dolazi macka da pije vodu, znaci :mad: 🤜😺
Vidi da ti reflektori budu upaljeni celu noć i da ih pozicioniraš na visini iznad kamere na bar 1 metar, isključi noćni mod (IR) na kameri i podesi na color , tako ti se neće videti muve i ostale noćne bube.

Ja imam četiri Dahua IP spoljne kamere i iznad svake oko 2 metra se nalaze reflektori koji obasjavaju vidno polje kamere, a sva četiri reflektora sam povezao na senzor dan/noć koji ih automatski pali kada padne noć a gasi kada svane, tako da nemam problem sa bubama...,

Noćne performanse te tvoje IMOU kamere su očekivane s´obzirom koji senzor ima u sebi, za nočno snimanje je potrebno da kamera poseduje mnogo bolji i kvalitetniji CMOS senzor.

Kao što ti je rekao i @zelko.d prvo je resetuj na fabrička podešavanja i podesi kameru preko browsera, pa je tek onda registruj na SmartPSS.

Poslednja izmena:
Toliko su ga zakomplikovali da nemam reci, Imou aplikacija, ConfigTool, Smart PSS..
Od plug and play stvari su napravili da covek ni ne moze da se snadje u cemu se nasao, sto je najgore korisnicko uputstvo im nista od toga ne sadrzi tako da je korisnik spao sam na sebe, minus kao kuca.
Nocna IR verzija ocajna kako sam vec i pisao, dnevna detekcija takodje losa kada ima vetra, svaki cas malo malo neki pokret registruje.
Takodje i sami snimci cesto nemaju veze sa mozgom, nema nista apsolutno se ne pomice i snimak traje 3 minuta na samom kraju proleti leptir.. ulazi macka u kadar i snimak traje 15 sekundi, mislim kakva je to logika i na kom principu radi nemam pojma..
Na aplikaciji za PC pokazuje zadnjih 40 detekcija pokreta za jedan dan i to je maks, niti ima gde da se ukljuci da sve pokaze za taj dan niti vidim ikakvo podesavanje oko toga, na telefonu pokazuje sve..

Mnogo mana i nedostataka ima, medjutim ne znam kako rade ostale kamere, mozda i previse ocekujem.. jedino sto je slika korektna i upotrebljiva sto me najvise brinulo a na kraju se ispostavilo da je to OK.

To je to manje-vise, za tu klasu kamera...
Sa sw za PC, ne znam zaista zasto ti pokazuje, to sto kazes?
Ako je Smart PSS, on pokazuje sve, ali naravno, u okviru tog dana,tj.ne moze vise dana i to je normalno za sve programe s kojima sam do sada radio.
Ako ti je kontinualno snimanje [ a to bude po defaultu], onda je skala zelena i kontinualna, dok je za motion detect, zuta i ima prekide.Pricam o Smart PSS-u..
Na zalost, uputstvo ne sluzi nicemu,ali si to i sam zakljucio.
pozz

Ja preporučujem da sada ponovo pročitas šta sam sve naveo kao mane kamere jer si ti to potpuno zanemario.

Za ove sto preporučuju podešavanje iz browsera napisao sam da kamera nema web interfejs.

pa te kamere po popularnim cenama su sve tu negde sa vise ili manje nedostataka. I ja ih imam nekoliko, ali sam ih kupovao iz radoznalosti da vidim sta mogu, medju njima i ovu o kojoj sam procitao i dosta pozitivnih komentara: https://www.eurovik.rs/mini-wifi-kamera
radi prilicno dobro i ima dobru sliku, ali mi deluje neozbiljno za normalnu upotrebu. Ja pre ugradnje eksperimentisem neko vreme, testiram ih u raznim uslovima, dok mi se ne pokaze kao pouzdana za ono za sta mi treba. Imam i wifi kameru
DS-2CD2041G1-IDW1 4mm i pokazala mi se jako stabilna u radu.
Upotreba sa detekcijom pokreta na otvorenom je problematicna i tu se mora racunati i na veci broj laznih alarma, naravno tezi se da ih je sto manje i donekle se to moze korigovati podesavanjima.

Kakvih kamera ima ova je odlicna..

Kao što rekoh software sa PC jeocaj
ovaj za mobilni može da prodje ali najbolje koristiti dahua softver

Eto, ja gore kukam na to što nisam vukao UTP ispod betona u dvorištu, a zapravo mi je dovoljan 2x0.75 za napajanje (koji već imam na svim pozicijama) i kako tehnologija bude napredovala, WiFi kamere će da naslede ove HDCVI što sada imam kod kuće.

U novom sistemu svakako moram da vučem neke kablove, pa će to onda biti UTP kroz koji će da ide i napajanje.

Eto, ja gore kukam na to što nisam vukao UTP ispod betona u dvorištu, a zapravo mi je dovoljan 2x0.75 za napajanje (koji već imam na svim pozicijama) i kako tehnologija bude napredovala, WiFi kamere će da naslede ove HDCVI što sada imam kod kuće.

U novom sistemu svakako moram da vučem neke kablove, pa će to onda biti UTP kroz koji će da ide i napajanje.

Ne slažem se da će Wifi da zameni kablove u video nadzoru. Wifi je previše podložan (jednostavnom) ometanju da bi mogao da se pouzdano koristi za te svrhe. Koristiće se Wifi, ali tamo gde pouzdanost nije previše bitna (što se pomalo kosi sa idejom video nadzora)

2-wire sistemi kroz koji prolaze podaci i napajanje mi deluju kao adekvatna alternativa Utp-u sa Poe.

Vrh Dno