Šta je novo?

Veš mašine

Neka je sa srećom kupovina!
I najpoznatiji brendovi umeju da razočaraju a neki manje poznati da oduševe. Kad sam pre mnogo godina (17 - 18) kupovao Beko mašinu nisam ni znao za tu firmu. Rekoše mi da je iz Turske. Kupio sam mašinu jer je bila najjeftinija sa 1000 obrtaja. ( Tad sam bio u stisci sa parama.) Davali su 3 godine garanciju.
Moj rođak kupio LG koja se odozgo puni. Bez malo pa duplo skuplja. Njegova mašina je već sedam - osam godina na groblju za mašine (RIP) a ova moja još radi. Ni gumu joj nisam menjao.
Da li mi se posrećilo ili je cela serija dobra ne znam.
Možda i ti tako prođeš sa Hisense, a da se nekom Beko mašina pokvari pet dana posle isteka garancije.

Ma znas kako to ja posmatram sve te su masine sada potrosni aparati nisu kao nekad. Sluzice naravno.

Inace ja sam jednom kupio vox najeftiniji ves masina isluzila je 14 punih godina, a vox je bio kao tada najlosija masina.

Može sirće, soda bikarbone ili limuntus
Limuntus i sodu kupite na meru a ne u kesicama

Ja nisam nikad čistio, i ništa nije falilo ali bude prljav bubanj to mu dodje prirodno okruženje
Neki tvrde da to bas i nije idealno za masine,da li mislis tako ili da se uzme neki od nemackih preparata?

denkmit-tablete-za-perilicu-rublja-protiv-kamenca
w5-sredstvo-protiv-kamenca-tablete-100kom-t7vW2.png

Neki tvrde da to bas i nije idealno za masine,da li mislis tako ili da se uzme neki od nemackih preparata?
Meni u uputstvu od mašine piše da za čišćenje treba koristiti 15g sode bikarbone ili 2dl sirćeta.

One denkmit tablete sa slike služe za omekšavanje vode prilikom pranja i uštedu deterdženta. Nisu za čišćenje mašine.

One sa druge slike (W5) ne znam čemu služe, možda isto, ali nisam nikada koristio.
Za uklanjanje kamenca limuntus ili preparat kao npr. ispod na linku, mada i to sadrži limunsku kiselinu. Na svakih 6-12 meseci.

Za sprecavanje kamenca koristim DM neko praskasto sredstvo koje stavim u posudi za prasak pa preko prasak i za sada je bubanj cist, ono kad otisla zica od brusa majstor vadio grejac i on cist kao nov. Ono jes da je masina samo 2 godne stara ali ovde je voda dosta tvrda.

Da, taj prašak je dobra stvar. Kao i one tablete, isto služi za omekšavanje vode i uštedu deterdženta. Jeftiniji je i preciznije se dozira u odnosu na tablete.
Pakovanje 1.5kg je oko 390din, a mislim da potraje za oko 80tak pranja u proseku.

Nisam dobro pratio, koliko grama limuntusa se sipa u pregradu za prasak ili se treba u bubanj odma ubaciti, na kojoj temperaturi da radi masina i da li prazna i na kakvom programu ako nema program za samociscenje?
Da li ce se kamenac "isptoiti" ili ce popucati pa komadici ce da odu u kazan i tamo se nagomilaju ili u filteru?

Ovi ljudi jedini pošteno napisali da je njihovo sredstvo za uklanjanje kameca - limuntus. Kilo limuntusa na meru košta 180-200 dinara, a spakovanog u njihove kutije 6.800... pa ti biraj na slobodnom tržištu koji limuntus hoćeš da kupiš i da li hoćeš da budeš džet-set ili nećeš. Pošteno... Kod svih ostalih je isti limuntus - "sredstvo sa jedinstvenom formulom".

50-60 godina koristimo limuntus za uklanjanje kamenca sa perlatora, čaša za vodu, posuđa za kuvanje, kada, lavaboa, wc šolja, tuš zavesa, slavina, keramičkih pločica, veš mašina, oceđivača za sudove... Jeftin, dostupan, nije otrovan za udisanje kao ostale kiseline... Dodate malo deterdženta za sudove za vertikalne površine - dobije se na gustini, zbog slivanja, a i po tom kamencu bude i masnoće... I to je to. Sa tim kamencom napraviste veću nauku od nuklearne fizike.

@Zeha
Oko jedne čaše 2-2,5dl staviš u bubanj, T na MAX, prazna, preskočiš pretpranje. Ma vidi na nekom ženskom forumu, Ana.rs npr. one su tamo stručnjaci za te stvari.;)
Kamenac će lako otići ako se redovnije održava. Ako su naslage stvarane godinama, ne pokušavaj. Bolje onda otvori bubanj i čisti direktno.

@mrle
A je li dobar i za zubi?😬

Poslednja izmena:
^

Pojma nemam. Ja zubi, s vremena na vreme, promućkam domaćim jabukovim sirćetom. To nisam nigde pročitao ili čuo, već mi je jednostavno palo na pamet.

Nisam računao za limuntus, ali ovako vam stoje stvari za sirćetnu kiselinu, da bi dobili pH od otprilike 2.5, trebalo bi negde oko 18ak grama CH3COOH čiste, što mu dođe oko 200mL 9% alkoholnog sirćeta na 1L uzete vode. U grubo, ako program troši 10L vode odjednom, onda treba da sipate 2L (2 flaše) alkoholnog sirćeta odjednom. Ispod vam je objašnjeno zašto baš taj pH. Za limuntus me stvarno mrzi sad da računam, kasno je.

Screenshot_20220409-231531.png

Ne znam koliko je uopšte neophodno to čišćenje od kamenca. Bolje će vam reći neko ko popravlja veš mašine, ako ima nekog na forumu.

@Zeha
Oko jedne čaše 2-2,5dl staviš u bubanj, T na MAX, prazna, preskočiš pretpranje. Ma vidi na nekom ženskom forumu, Ana.rs npr. one su tamo stručnjaci za te stvari.;)
Kamenac će lako otići ako se redovnije održava. Ako su naslage stvarane godinama, ne pokušavaj. Bolje onda otvori bubanj i čisti direktno.
E upravo to sto nije ciscena nikad do sada u proslih 8 godina (skoro 9 godina) me i brinulo.
Zato sam i pitao da li cistiti, da li ce popucati kamenac (od vode i od deterdzenta) i zacepiti nešto...
Dakle preovladva misljenje da ne treba sada cistiti ili barem do zamene grejaca nekad u dalekoj buducnosti...?

Ukoliko se koristi praškasti deterdžent u pravilnoj dozi shodno tvrdoći vode, onda se neće nakupiti mnogo kamenca. Čak ni nakon više godina.
Drugačije je ako se najčešće koristi tečni deterdžent; onda se kamenac dosta brže nakuplja. U tom slučaju je bolje jednom u 6-12 meseci da se očisti mašina od kamenca.
Ako se najčešće koriste temperature pranja 30-40C, onda treba bar jednom mesečno uključiti praznu mašinu na 90C sa malo praškastog deterdženta da se dezinfikuje, kako ne bi bilo neprijatnih mirisa od buđi i sl.

Sta ima da merite limuntus koji ste kupili na meru, sipajte ga umesto praska u posudu, vise nece da skodi.

nece kamenac da se raspadne vec da se rastvori i ode u kanalizaciju.

kamenac je vec u bubnju, i nije samo kamenac vec razna prljavstina koaj se natalozila, mada ja ne vidim neki preterani razlog da se to mora cistiti, eto mozda jedino zbog grejaca.

@Zeha
Na vecini masina bubanj ne moze da se otvori, a i da moze niko ga nece otvarati zbog toga.

Sta ima da merite limuntus koji ste kupili na meru, sipajte ga umesto praska u posudu, vise nece da skodi.
Vise nece da skodi, ali nece ni da se rastvori ako se pretera. Rastvorljivost je oko 1330 g/L pri 20-25 *C Najbolje je rastvoriti u vodi, pa dodati u masinu, sipati kroz pregradu za prasak.

Cisto sumnjam da je neko nameravao da sipa 1.3kg limuntusa u masinu

Može se negde pročitati da može da naškodi gumenim delovima... verovatno ako se pretera. Nagomilani kamenac u zapostavljenim uređajima teško će da se rastvori u vodi.

Ima tu i "kontradiktornih" informacija; npr. Miele u svom preparatu za čišćenje kamenca navodi na samom sajtu da sadrži limunsku kiselinu i da treba koristiti 1-3 puta godišnje.
Dok Bosch navodi sledeće "You might have heard that citric acid removes limescale and want to clean your washing machine with it. Unfortunately, this isn’t a good idea. Citric acid isn’t recommended for cleaning your washing machine because it degrades the rubber parts of the machine. We recommend, using the Bosch Descaler to remove limescale and hard water deposits. It's easy to use and we recommend using it every few months to help keep things running efficiently."
A onda kada se pogleda MSDS za taj Bosch Descaler, vidi se da sadrži... pa liminsku kiselinu, naravno :) "specijalna LikeABosch formula" :ROFLMAO:

Bosch limunska kiselina vs C limunska kiselina. Nije svejedno.
Veći komadi kamenca neće se rastvoriti u 2h pranja u mašini. Trikovi sa limunskom kiselinom su više preventivnog karaktera da se kamenac ne taloži dalje a ne da skida već uveliko formiran. Nije isto ali pre koju sedmicu sam čistio jedan ventil od kamenca i potopio ga u sirće. One manje slojeve je rastvorilo dosta brzo a one deblje tek nakon 24h. Šta očekivati u mašini koja nije čišćena skoro 10 godina? Manji slojevi će otići a oni veći ako se odvoje će začepiti pumpu ili odvod.
Prašak za veš je isto zlo jer se danas prodaje đubre koje se skoro i ne rastvara u vodi. Komšija u zgradi je ženi ispod napravio poplavu kad mu je spalo crevo od mašine. Uzrok je bilo začepljenje od okamenjenih komada praška koji se taložio u mašini ko zna koliko dugo. Eto, uključio mašinu noću i otišao da spava, ženi uništio pod u stanu.
Jeftinija tarifa je jeftinija ali mašinu ne ostavljati bez nadzora. Lezi ranije u krpe, ustani do 4h, uključi mašinu i popij kaficu natenane kao Dimitrije Pantić.

Samo jos i ves masini treba da drzim svecu. Osiguranje kuce/stana je smesno jeftino, 10-20e mesecno i to za dobre pakete. Na koje gluposti ljudi danas bacaju novac, a nepokretnosti bez osiguranja, to je tragikomicno.

U tehnomaniji dobra cena, jel ima neko ovaj model?

Ma ta sredstva za descaling su vam manje-više gimmick. Pomešaju neku organsku kiselinu sa malo deterdženta i parfema da zamiriše i daju mu neko fancy ime. Ono što radi posao su H+ joni iz kiseline. Jedino za mašine za sudove vidim da koriste i neke enzime. Mislim da preterano čišćenje od kamenca pravi rizik da oštetiti metalne delove koji su u kontaktu sa rastvorom, pa da ne bude na kraju skuplja dara nego mera. Za limunsku kiselinu vam treba negde 15-20g/L uzete vode da dobijete pH 2-2.5 ako sam dobro izračunao.

Samo jos i ves masini treba da drzim svecu. Osiguranje kuce/stana je smesno jeftino, 10-20e mesecno i to za dobre pakete. Na koje gluposti ljudi danas bacaju novac, a nepokretnosti bez osiguranja, to je tragikomicno.
Ako ovo nije vezano za tekst koji sam napisao u vezi nadzora nad mašinom, unapred se izvinjavam.
Osiguranje nije u pitanju, svi stanari su osigurani. Ako živiš u kući, po mogućstvu sam, tvoj je izbor da li ćeš bez nadzora držati upaljene električne uređaje. Pali mašinu, šporet šta god, podesi tajmer i pravac krevet. Ako se poplaviš ili zapališ, nema frke, osiguranje će to da pokrije.
Ako živiš u stanu imaš bar moralnu obavezu da ne budeš indolentna stoka kao taj komšija već da povedeš malo računa i o drugima. Niko ne treba da sedi ispred mašine i bulji u nju kao u TV. Ali da je bio budan i prisutan makar bi čuo ako ne i video litre i litre vode kako teku stanom. On je svoj stan poplavio i to je kroz dozne i ostale otvore našlo put i slilo se u stan ispod. Ženi je kompletan pod uništen, plus neko vreme nije smela nijednu elektroinstalaciju da koristi dok se dobrano ne isuše zidovi. Mesec dana majstorisanja i kuckanja po parketu, po mozgu i ostalim stanarima. Meni da je to napravio, sveću bi njemu palili.
Zbog takvih nonšalantnih ponašanja strada imovina a može lako i glava. Nije strašno, osiguranje će i to da pokrije.

Nazad
Vrh Dno