Šta je novo?

Veš mašine

Sa lg nisi pogrešio

Koristite li Calgon ili neko sredstvo za "odrzavanje" masine?
Malo da povežem ove dvije teme. Moja stara je kupila Samsung perlicu nakon duge tradicije kupnje Gorenje perlica. Ima tome sad jedno 12-13 godina. Hvali se da bolju mašinu dosad nije imala. I stvarno perlica je do nedavno radila bez greške. Prvi kvar koji je bio je grijač koji je izgorio. Nije koristila nikakve preparate za smanjenje kamenca i sl. Stvar je u tome da je mašina ima keramički grijač koji duže traje. Ali problem nastaje u potrazi za rezervnim dijelovima koji su se pokazali skupi u originalu i nedostupni (bar kod nas u HR). Takav isti grijač košta 65 eura i treba se čekat. Sva sreća uspio sam naći neki zamjenski za 10 eura koji je običan ali služi svrsi. Inače LG i Samsung su manje-više ista stvar kad su perlice u pitanju.

Dobro je koristi sodu kod svakog pranja ili neke tablete/preparate protiv kamenca jer to stvarno produžuje vijek.

Može li sirće, bez soda bikarbone?
Sirće i limuntus su kiseline, a svaka kiselina rastvara kamenac. Soda bikarbona je baza, ona može pomoći u uklanjanju buđi.

... A da ti pomešaš kiselinu i bazu i tako uradiš oba posla odjednom? - To je urbana legenda koju je smislio ko zna ko i koja se decenijama provlači kroz forume, novinske članke itd. Samo će jedno drugome poništavati efekat. Ako ih naspeš u mašinu u idealnom odnosu - neće se desiti ništa ni kamencu ni buđi.

Sirće i limuntus su kiseline, a svaka kiselina rastvara kamenac. Soda bikarbona je baza, ona može pomoći u uklanjanju buđi.

... A da ti pomešaš kiselinu i bazu i tako uradiš oba posla odjednom? - To je urbana legenda koju je smislio ko zna ko i koja se decenijama provlači kroz forume, novinske članke itd. Samo će jedno drugome poništavati efekat. Ako ih naspeš u mašinu u idealnom odnosu - neće se desiti ništa ni kamencu ni buđi.

Soda bikarbona je zapravo so, ako ćemo već sa hemijom da se frljamo. A da nema nekog efekta na čišćenje kamenca, nema. Za buđ je već druga priča. Limunska kiselina pre sirćeta kad je u pitanju izbor za čišćenje kamenca, a i ne smrdi kao sirće.

Soda bikarbona je zapravo so, ako ćemo već sa hemijom da se frljamo. A da nema nekog efekta na čišćenje kamenca, nema. Za buđ je već druga priča. Limunska kiselina pre sirćeta kad je u pitanju izbor za čišćenje kamenca, a i ne smrdi kao sirće.
Soda bikarbona nije so već baza koja u reakcijama sa kiselinama gradi soli. Nema hemijski uticaj na kamenac.
Kamenac je u najvećem procentu kalcijum karbonat. To je so slabo rastvorna u vodi ali se zato rastvara u kiselini.
Što jača kiselina to su i efekti rastvaranja bolji.

Pa sta zakljucismo da je najbolje za ciscenje kamenca ves masine
limuntos
sirce
soda bikarbona
tablete protiv kamenca
....

Calgon so, ili odgovarajuća DM-ova zemena (značajno jeftinija).

LG mašina na svakih 40-50 pranja zatraži tube-clean. Pustim taj "program", a posudicu za deterdžent napunim tim praškom.

Nedavno smo imali sumnju da je mašina progutala jednu čarapu (a nije (bila zagubljena na drugom mestu)), što me navelo da tražeći čarapu, baterijskom lampom pregledam detaljno ceo bubanj, iznutra. I vidim da je grejač savršeno čist bez tragova kamenca.

A što ste se uhvatili tog kamenca, nadjite neku staru mašinu koja je radila 30 godina i rasturite kazan da vidite koliko tu kamenca ima. Sve da ga sakupiš neverujem da će biti i 100 grama.
Za budj uvak otvarajte vrata mašine i posudu za prašak i neće biti ni budji.

Soda bikarbona nije so već baza koja u reakcijama sa kiselinama gradi soli.
Samo ako je sa aluminijumom. Organska...
Sad šalu na stranu, tačno je da što jača kiselina, to bolje rastvara kamenac, ali isto tako bolje "rastvara" i metalne delove. Za čišćenje mašine ja bih se držao proverenih sredstava iz ponude, a sirće i limuntus bih koristio kad nema baš ništa drugo pri ruci.

Poslednja izmena:
DM zeleni prasak je jedan od najboljih praskova na trzistu
Prozivodi se u Karlsruhe i koncentrat je po najvisem standardu
Bolji je visestruko od domaceg persila i ariela
Za bele stvari neprikosloven!

Nemamo svi istu vodu, tj istu tvrdoću vode,a pa onda nemamo ni isti preblem sa kamencem.

Moze li na jednostabno pitanje i jasan odgovoe.
Za nisko budzetnu ves masinu 6 ili 7 kg je li bolji Beko ili Rade Koncar.
Obe imaju 5 godina garancije i slicnu cenu.

Beko wre 7511 xww
Beko wre6511 bww
Koncar vm107fcdn
Koncar vm087 fcp3

6 ili 7 kg
I 800 ili 1000 obrta nije mi bitno

Jos nesto sto dam izguglao shoppster je najpovoljniji sa cenom od svih on line prodavnica.
Ove druge sa niskim cenama naplacuju dostavu koje je oko 1500 za Novi Sad.

Zar nisi uzeo Hisense? Mislim da ne bi pogresio ni sa jednom jedino sto obe peru dugo, a Beko nema nikakve opcije sem odlozenog starta i broj obrtaja. Vestel pravi za Koncar isto turski proizvodjac.

To za Hinese je bila varijanta za vikendicu u selu, nisam uzeo jer sam odustao, tj odlozio, ispekao rakiju i jednu masinu odneo u grad i oprao.
Ovo je druga prica.
Pa i ne treba nista vise ima 15 tak programa .

Se igro mozda neko sa masinima lg koje imaju ezDispense. Ono napunis ga sa tecnim omeksivacem levo i desno tecni deterdzent i on sam uzima kolko mu treba.

E sad kolko to meni super zvuci, a 30 godina koristim prasak ima opcija kao manual dispense. Gde u sredino ima da se sipa prasak, i gasi se ezDispense mode. Al ne znam onda sta se desava sa omeksivacem. Kako niega da sipam i dal je pametan da koristi omeksivac koji sam sipao lol.

O ovome pricam

Evo ove dve ves masine su po ceni u 1000 dinara , koju bi odabrali
Beko wue 6411 xwwa 800 obrta
Hisenese wfvc 60 10 e 1000 obrta.

Obe 5 godina garancije , broj obrta priblizno isti ok mi je i 800.

Jel neko merio temperaturu vesa konkretno u Beko masinama? Imam slim Beko kupljenu 2020. sinoc pustili belo (sa DM praskom da ga isprobamo ali ljubicastim psoto zelenog trenutno nema) i uzmem Microlife digitalni toplomer izmerim temepraturu vrata na 1h45 min pre zavrsetka pranja u sred kuvanja, temepratura 44C, gledam ok, vrata su dupla ima 10ak cm prostora do vesa najverovatnije je unutra ves topliji. Medjutim, ova masina kao i Beko pre nje koju smo imali beli ves, pogotovo zenin ne moze da iskuva kao Gorenjne masina kou smo koristili 2020. dok smo stanovali(stara u tom trenutnku 2 godine). Ta Gorenje nije sotavljala flekicu na zeninom vezu, medjutim nismo mogli da andjemo bas taj model Gorenja pa se odlucismo za Beko.

na novim generacijama masina beli ves se po defaultu pere na 60 stepeni to je po novim eu standardima

neke masine ni ne mogu da peru na vecoj temperaturi a na beku mislim da moras rucno da podignes temperaturu ako hoces vecu.

****** niko izneo misljenje o one dve masine Beko vs Hisenese od 6 kg

Kupio Hisenese tri razloga
Na rate i besplatan transport i montaza
Ima neku slektronsku detekciju kvarova
I malo je dublja 46 cm a beko 43 cm sto je oko 7 %.

Boze moj , sluzice i kinez.
A videcemo koliko ce i kako sluziti.
Ima 5 godina garancije a ima i servis koliko sam skontao kao i gorenje.
Ne sekiram se i tvoju konstatsciju ne uzimam za ozbiljno da jer i kinezi su svetski brendovi. Sa tom detekcijom ipak je ovaj model moderniji .

Nazad
Vrh Dno