Jedino kuhinjske krpe, kada ih se nakupi. Jednom mesečno.Ko jos pere na 90c !?
Ja imam sport program na Gorenju - 30/40°, 1200 rpm, sa duplim ispiranjem traje oko 1h15min.U kom "modu" perete gorotex? Imam baš dobru planinarsku jaknu, ne bih da je userem, a opet, ako bi je prao samu, ako uopšte može u mašinu, ne bih imao šta da ubacim sa njom...
Tačno je da ima pregrada ( poklopčić) za tečni deterdžent, ali nije 100% napravljen da odgovara obliku pregrade. Zato i u uputstvu za upotrebu kod Electrolux-a lepo piše da se tečni deterdžent ne koristi kod opcije ODLOŽENI START. Jer za tih 3-4-5 sati ili više koliko ti tečni deterdžent stoji u pretincu on iscuri kroz sitni prorez ( manje od 1 milimetra) između poklopca i pretinca. Što se tiče mane koju si napisao, ja bi pre rekao da je mana ako nema 3 dozera za tečni deterdžent ( za beli veš, za ofarbani veš i za omekšivač) nego što nema pretinac za praškasti deterdžent. Praškasti deterdžent je grublji i više oštećuje tkaninu nego tečni.@NIMARK
Pominjane su marke Electrolux grupacije, ako ne ovde, onda na nekoj od tema. Inace, neke Electrolux masine se prave i u Ukrajini, kao i u Poljskoj, Rusiji, tako da nije sve iz EU ili zapadne Evrope. Za deterdzent i odlozeno pranje, kod novijih Electrolux i AEG modela ima pregrada za fioku za tecni deterdzent koja sprecava curenje. Automatski dozeri deterdzenta i omeksivaca nisu neka novina, to imaju skoro svi skuplji modeli raznih proizvodjaca. Jedina mana tih dozera je sto moze samo tecni deterdzent. Ja zbog toga nisam hteo da dajem 100€ vise za isti model masine sa automatskim dozerom.
Na 90c svoj donji veš, peškire, kuhinjske krpe i posteljinu pere svako ko drži do higijene i čistoće. Bakterije se jedino sigurno ubijaju na 90 i više stepeni. Ešerihija koli preživljava i na 37c. I mali off topic ako dozvoljavate po pitanj kvaliteta detergenta. Praškasti Ariel i Persil koji se prodaju i proizvode kod nas su 10 kg za 100 pranja ( piše na pakovanju). Za tržište EU za 100 pranja je pakovanje od 6,5 kg (znači kvalitetniji deterdžent). Prošle godine se kod nas pojavio najlošiji Persil iz Turske 10 kg za 65 pranja. Ja lično nabavljam kod nas DASH, DIXAN ( to je Persil za Talijansko tržište) ili zamolim nekog od drugara gasterbajtera da mi ponesu jednu kutiju iz Nemačke kad dolaze ovde.Ko jos pere na 90c !? realno, to je totalno gubljenje vremena i para !
VEs i posteljina na 60c, dnevne stvari na 40c
Znaci, ja sam prljavkoNa 90c svoj donji veš, peškire, kuhinjske krpe i posteljinu pere svako ko drži do higijene i čistoće. Bakterije se jedino sigurno ubivaju na 90 i više stepeni. Ešerihija koli preživljava i na 37c.
Šareni i beli veš se mogu prati istim deterdžentom. Niko nije rekao da ne mogu. Jedna krava može da pase svežu travu, a druga može da jede i suvo seno. Šta misliš od koje krave je mleko kvalitetnije? Znači deterdžent za ofarbani veš je nežniji prema boji i ne ispira tako brzo boju sa odeće kao deterdžent za beli veš koji je agresivniji. Praškasti deterdžent se kod nas meša sa gipsom i takozvanim "ispunjivačima" tj. kuglicama milimetarskih ili manjih dimenzija kako bi se dobilo na težini. Zato kod nas treba 10kg Persila i Ariela za 100 pranja, a u Nemačkoj 6,5 kg Osim toga, prašak se ne istopi u sekundi, čim dođe u dodir sa vodom i za to vreme dok se ne istopi on oštećuje tkaninu. Naročito kod programa sa niskom temperaturom gde mu treba više vremena da se rastopi. Još veći problem je taj što su u zadnjih nekoliko godina veš mašine projektovane tako da troše mnogo manje vode nego stare veš mašine i zbog toga traže kvalitetne deterdžente u malim količinama. E, sad zamisli kad kod nas u takvu veš mašinu staviš "normalnu" količinu našeg deterdženta koji se zbog gorenavedenih dodataka u toj maloj količini vode ne rastopi u potpunosti.@NIMARK
Šareni i beli veš se peru istim deterdžentima. Izuzetak mogu biti specijalni deterdženti za tamnu odeću, kao i deterdženti za osvežavanje boja tkanine. Mada, pitanje je koliko to ima efekta. Meni deluje kao da je to samo marketinški trik. A workaround za odloženi start jedino neke kapsule (pods) deterdženta.
Kako čvrsti prašak može oštetiti tkaninu ako se rastvara tokom pranja? Jedino možda ako se pretera sa praškom, pa se ne rastvori skroz.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari