Šta je novo?

Veš mašine

Ariel Color, piše na njemu do 95°C

Automatsko doziranje deterdženta ne isključuje fioku za normalan (praškasti) deterdžent. Kod Bosch mašina postoje dva suda; u jedan se sipa deterdžent (oko 1.5lit) a u drugi omekšivač (oko 0.5lit). Onda se može odabrati da li ide taj deterdžent ili ručno doziran iz fioke.
Miele mašine imaju TwinDos sistem, imaju i svoj deterdžent - faza 1 i faza 2. Može da se koristi taj njihov deterdžent koji se kupuje u patronama od 1.4lit ili da se kupe prazne patrone i u njih sipa standardni tečni deterdžent i omekšivač.
Sistem može pre pranja da se isključi da bi mašina koristila deterdžent iz fioke za doziranje. Oni imaju i odlično rešen način sipanja običnog tečnog deterdženta u fioku; može se dokupiti posebna kadica koja se stavi u pregradu fioke kada se koristi tečni deterdžent i onda u tu kadicu sipa deterdžent. Nema nikakvog curenja pre početka rada mašine. Taj njihov za Twindos je skuplji, ali se dozira dosta manje.

Ko jos pere na 90c !? realno, to je totalno gubljenje vremena i para !
VEs i posteljina na 60c, dnevne stvari na 40c

Koriste ljudi još uvek. Mada dobar deo novijih mašina ne greje vodu preko 75-80C, iako se odabere 90C.

I peškiri kod nas.

ali sto? peskiri na 60c se isto operu :)
znam i pricu, da ljudi te iste peskire koje peru na 90c posle jos ispeglaju, cisto da ubiju toplotom sve zivo :rolleyes:

Poslednja izmena:
Navika valjda, nikad nisam proveravao da li je i koliko značajno za higijenu. Usput i mašinu dezinfikuje, kao... Moja majka je od tih što peru na 90 pa peglaju, stara škola. :D

Upravo to, stara skola, na to sam i mislio ...naravno, nista lose ne mislim :)

Na 90 peru oni koji imaju bebu npr.
Pa kad se ubace beli peškiri koji su se prali na 60 godinama, onda se iznenadiš kako su pobeleli posle 1-2 pranja na 90. Jeste hemija napredovala, ali visoka temperatura je povremeno potrebna da to temeljno opere. Isto važi i za mašinu, posebno ukoliko se koristi tečni deterdžent. To piše u uputstvima (bar za Bosch).

Ne znam zasto zbog bebe, jedino ako koristis one pamucne pelene pa ih otkuvavas, ali pored pampers ili bilo kojih industrijskih jednokratnih pelena?!
Imao sam bebu, sta se ona uprlja kad je mala ? sisa non stop, bljucne povremeno, ne krece se, nosis je po rukama, spava na tebi/zeni :)

Široki povez, pa se ukaka, pa to probije i na mene, ili u boljem slučaju na posteljinu. Možda su naši pedijatri bili stara garda, ali iskuvavanje u prvih nekoliko meseci je bilo obavezno. Neke mašine imaju te bebi i hipoalergijske programe.

Ali na stranu sad to. Ja sam pre toga retko kad prao na 90. Uvek ima nekih osetljivih belih stvari koje nisu za tu temperaturu, a sam jedva skupim belu mašinu nedeljno. Kad smo se umnožili i kad sam iz bebi razloga počeo da perem na 90, neke starije stvari su zablistale. Prašak uvek iz "vrha" ponude, Ariel ili Persil. To su neka moja iskustva. Zato sad kad nas je više pa imamo više pranja nedeljno, odvajam te neke stvari koje mogu i perem ih na 90. Ostalo uglavnom na 50 i 60.

Dobro, mozda i ja malo preterujem :) nisam mislio da se sad potpuno izbaci 90c kao opcija, svako ce naci sta moze da iskoristi, za sta misli da mu treba 90c
Kod mene je sad teenage situacija+ trening vise puta nedeljno, utakmice ... Beba je porasla, pa se stvari menjaju nonstop i onda imamo gomilu majica/dukseva koje su nosene par sati mozda ?! meni ti daily zavrsavaju skroz sve. Godinama ne koristimo praskasti oblik, samo tecni !

U kom "modu" perete gorotex? Imam baš dobru planinarsku jaknu, ne bih da je userem, a opet, ako bi je prao samu, ako uopšte može u mašinu, ne bih imao šta da ubacim sa njom...

Ako etiketa kaže da može da se pere, najbolje samu na programu za takve stvari (npr. outdoor i sl.)
Postoje i kao posebni deterdženti za goretex jakne, ali ja koristim običnan (blagi) za osetljive stvari.
Ponekad nakon pranja ubacim i na program za impregnaciju. Tada se sipe neka tečnost za impregnaciju goretexa.

U kom "modu" perete gorotex? Imam baš dobru planinarsku jaknu, ne bih da je userem, a opet, ako bi je prao samu, ako uopšte može u mašinu, ne bih imao šta da ubacim sa njom...
Ja imam sport program na Gorenju - 30/40°, 1200 rpm, sa duplim ispiranjem traje oko 1h15min.
Obavezno tečni deterdžent (poželjno neki za sportske stvari), obavezno bez omekšivača.
Slobodno je stavi samu.

@NIMARK
Pominjane su marke Electrolux grupacije, ako ne ovde, onda na nekoj od tema. Inace, neke Electrolux masine se prave i u Ukrajini, kao i u Poljskoj, Rusiji, tako da nije sve iz EU ili zapadne Evrope. Za deterdzent i odlozeno pranje, kod novijih Electrolux i AEG modela ima pregrada za fioku za tecni deterdzent koja sprecava curenje. Automatski dozeri deterdzenta i omeksivaca nisu neka novina, to imaju skoro svi skuplji modeli raznih proizvodjaca. Jedina mana tih dozera je sto moze samo tecni deterdzent. Ja zbog toga nisam hteo da dajem 100€ vise za isti model masine sa automatskim dozerom.
Tačno je da ima pregrada ( poklopčić) za tečni deterdžent, ali nije 100% napravljen da odgovara obliku pregrade. Zato i u uputstvu za upotrebu kod Electrolux-a lepo piše da se tečni deterdžent ne koristi kod opcije ODLOŽENI START. Jer za tih 3-4-5 sati ili više koliko ti tečni deterdžent stoji u pretincu on iscuri kroz sitni prorez ( manje od 1 milimetra) između poklopca i pretinca. Što se tiče mane koju si napisao, ja bi pre rekao da je mana ako nema 3 dozera za tečni deterdžent ( za beli veš, za ofarbani veš i za omekšivač) nego što nema pretinac za praškasti deterdžent. Praškasti deterdžent je grublji i više oštećuje tkaninu nego tečni.

Ko jos pere na 90c !? realno, to je totalno gubljenje vremena i para !
VEs i posteljina na 60c, dnevne stvari na 40c
Na 90c svoj donji veš, peškire, kuhinjske krpe i posteljinu pere svako ko drži do higijene i čistoće. Bakterije se jedino sigurno ubijaju na 90 i više stepeni. Ešerihija koli preživljava i na 37c. I mali off topic ako dozvoljavate po pitanj kvaliteta detergenta. Praškasti Ariel i Persil koji se prodaju i proizvode kod nas su 10 kg za 100 pranja ( piše na pakovanju). Za tržište EU za 100 pranja je pakovanje od 6,5 kg (znači kvalitetniji deterdžent). Prošle godine se kod nas pojavio najlošiji Persil iz Turske 10 kg za 65 pranja. Ja lično nabavljam kod nas DASH, DIXAN ( to je Persil za Talijansko tržište) ili zamolim nekog od drugara gasterbajtera da mi ponesu jednu kutiju iz Nemačke kad dolaze ovde.

Poslednja izmena:
@NIMARK
Šareni i beli veš se peru istim deterdžentima. Izuzetak mogu biti specijalni deterdženti za tamnu odeću, kao i deterdženti za osvežavanje boja tkanine. Mada, pitanje je koliko to ima efekta. Meni deluje kao da je to samo marketinški trik. A workaround za odloženi start jedino neke kapsule (pods) deterdženta.
Kako čvrsti prašak može oštetiti tkaninu ako se rastvara tokom pranja? Jedino možda ako se pretera sa praškom, pa se ne rastvori skroz.

@NIMARK
Šareni i beli veš se peru istim deterdžentima. Izuzetak mogu biti specijalni deterdženti za tamnu odeću, kao i deterdženti za osvežavanje boja tkanine. Mada, pitanje je koliko to ima efekta. Meni deluje kao da je to samo marketinški trik. A workaround za odloženi start jedino neke kapsule (pods) deterdženta.
Kako čvrsti prašak može oštetiti tkaninu ako se rastvara tokom pranja? Jedino možda ako se pretera sa praškom, pa se ne rastvori skroz.
Šareni i beli veš se mogu prati istim deterdžentom. Niko nije rekao da ne mogu. Jedna krava može da pase svežu travu, a druga može da jede i suvo seno. Šta misliš od koje krave je mleko kvalitetnije? Znači deterdžent za ofarbani veš je nežniji prema boji i ne ispira tako brzo boju sa odeće kao deterdžent za beli veš koji je agresivniji. Praškasti deterdžent se kod nas meša sa gipsom i takozvanim "ispunjivačima" tj. kuglicama milimetarskih ili manjih dimenzija kako bi se dobilo na težini. Zato kod nas treba 10kg Persila i Ariela za 100 pranja, a u Nemačkoj 6,5 kg Osim toga, prašak se ne istopi u sekundi, čim dođe u dodir sa vodom i za to vreme dok se ne istopi on oštećuje tkaninu. Naročito kod programa sa niskom temperaturom gde mu treba više vremena da se rastopi. Još veći problem je taj što su u zadnjih nekoliko godina veš mašine projektovane tako da troše mnogo manje vode nego stare veš mašine i zbog toga traže kvalitetne deterdžente u malim količinama. E, sad zamisli kad kod nas u takvu veš mašinu staviš "normalnu" količinu našeg deterdženta koji se zbog gorenavedenih dodataka u toj maloj količini vode ne rastopi u potpunosti.

Poslednja izmena:
Pre ne znam koliko godina, mislim kada je Henkel preuzeo Merimu, i kod nas su krenuli da reklamiraju kompakt prašak za veš. Trebalo ga je manje za iste efekte pranja.
Bio je samo koncentrisaniji. Ništa posebno od tehnologije.

Odziv potrošača je bio jako loš. Domaćice su to kupovale, a i dalje trpale iste količine kao i onog "standardnog" praška. Tada ozbilnom analizom su utvrdili da je efekat na ekologiju jako loš, jer gotovo niko nije zaista smanjio količinu koju stavlja u mašinu, a i potrošači su ga izbegavali. Nastavili ljudi da koriste iste merice. Nisu u radnjama hteli da kupe 6.5kg veša koji košta isto kao 10kg "onog starog".

Baš se dobro sećam te akcije, i kasnijeg povlačenja tih koncentrisanijih deterdženata.

Poslednja izmena:
Beli veš se podjednako dobro pere i sa običnim univerzalnim deterdžentima. Jedina razlika u odnosu na deterdžente za beli veš je dodatak sredstava za izbeljivanje koji se nalaze u deterdžentu, a koji vremenom oštećuje tkaninu. Gips se sigurno ne dodaje u čvrste praškaste deterdžente inače bi izbio masovni pomor veš mašina. Praškasti deterdžent je smeša enzima, tenzida, fosfata, zeolita, polimera, a kod deterdženata za beli veš, dodaju se još i izbeljivači.

Naravno da ne sme biti gipsa niti cementa u deterdžentu. Ni jedna mašina ne bi preživela 10tak pranja; "betonirala" bi se. Garderoba takođe.
"Oxygen bleach" za uklanjanje fleka ne oštećuje garderobu. Bolji praškasti deterdženti bi trebalo da sadrže određeni postotak u sastavu i to je jedna od prednosti takvih deterdženata. Ne može da se stavi u tečne deterdžente.

Glede pranja donjeg vesa na niskim temperaturama i (ne)higijene, ako dozvolite... :) ima u DM-u tecno sredstvo, njihova robna marka, navodno ubija 99% bakterija, gljivica i odredjenih virusa (ne navode kojih, a sredstvo je u opticaju daleko pre korone). Ja ga stavim u pregradu za omeksivac (jer njega ne koristim). Navodno radi na temperaturama od 15 C.

Sto ne koristis omeksivac?

Ja mu sipam po 2 cepa kokolina uvek, mirise ceo stan a i sire 😂

🤣🤣🤣 Ti kao moja majka. Nikako da je oducim od sipanja tone praska i omeksivaca.
Prestala sam da koristim omeksivac pre 4-5 godina, recimo... Suvise su mi bili gusti, ili prejakog mirisa, plus da ne spominjem sto sam svake 2 nedelje morala da vadim i cistim posudu za prasak. Sportske stvari i ovako ne smeju sa omeksivacem (inace gube tu funkcionalnost propustanja vlage), zbog njih sam najpre i pocela da koristim ovo sredstvo za dezinfekciju (jer sintetika moze max na 40C)... i tako mic po mic zakljucih da mi omeksivac ne treba. Peskire s vremena na vreme bacim na masinsko susenje, izadju mekani bolje nego sa omeksivacem. ;)

To zavisi od tvrdoće vode. Npr. mnogo bolje mi se veš opere, bude mekši, beli bude beo kao kod one na reklami što šljašti belinom da ona ne može da gleda u njega, u Nišu bez ikakvog omekšivača, sa skroz jeftinim deterdžentom i u "Gorenje PS 653" mašini s kraja 60-ih godina prošlog veka... nego u Beogradu sa bilo kojim omekšivačem, Arielom za nemačko tržište i u novom LG-u.

Voda je vrlo važan faktor u pranju veša, kao i npr. u proizvodnji pamučnih tkanina, ili piva :) - samo nama ljudima sva izgleda isto. Ako je voda dovoljno meka, nikakve potrebe nema za sipanjem omekšivača u veš mašinu. To što miriše - to mirišu sintetički otrovi. Kapitalizam nas svakako truje i opkoljava sa svih strana, ali svejedno nikakve potrebe nema još dodatno se trovati (ako nije nužno) omekšivačima, jelkicama na retrovizoru itd. Ko voli da mu vazduh miriše u kući, mnogo je bolje da kupi neko prirodno eterično ulje npr.

Šta sad da radim, tako je kako je. Ja da idem u Niš da perem veš, ne mogu. Danas sam mu ubacio 3 čepa Kokolina, jer je na akciji u Maksiju, pa nek i veš oseti to🤣

Inače, nabavljao sam neki madjarski Kokolino ranije, to miriše par meseci veš (recimo kad ostavim nešto letnje pred jesen da stoji), ovaj naš iz maksija nema šanse toliko.

Naravucenije/madjari truju više-sipaju više otrova.

Ma kako da ne, micelarnom vodom od sutra perem samo(y)

@M J probaj ova dva Lenor-a, ako ti se svide mirisi, ne mora 2 cepa :)

ooVR7PO.png

Nazad
Vrh Dno