Šta je novo?

Veš mašine

Napisao sam juce 3, ipak 4 godine kako radi kao sat voxic 😁

Jeste 1200 super. Ali i 800 radi bez greske veruj mi. 7 kg vesa.

Radi bez greške, ali ne ocedi dovoljno. Mi smo se navikli na komfor - iz mašine za pranje - > u mašinu za sušenje za 90% veša. Nema vlage i prašine od veša po kući. Dve-tri ture mogu da se srede kompletno u toku jednog dana.

Majstori daju mišljenje iz ugla koji nije naš, tj ugla potrošača, tako da nemojte majstore pitati za savet već pitajte korisnike tih mašina.

Što se tiče preporuke za manji broj dugmića i slično, to je preterivanje.
Ja imam mašinu sa touch dugmićima, i bukvalno ne mora ništa da se dira, odabere se program i dotakne prstom start i to je to.
Bukvalno je isto kao da imate fizički taster za start.
E sad ima dodatnih dugmića, koja ako baš niste vični možete da zanemarite, ali nije teško ni odabrati temperaturu ako ponuđena ne odgovara i brzinu centrifuge.
Kao i dodatno ispiranje, speed perfect ili slično, ali kažem to nije neophodno.
U principu, to ne može da nauči samo ko ne želi.

Kod programatora koji su sad digitalni za razliku od starijih Gorenjskih pg 501 koji su bili najbolji jer su termostati regulisali njegov rad, današni digitalni programatori su uglavnom vremenski tj kombinovani da za određeno vreme postignu temperaturu i nastavljaju dalje sa programom dok kod starijeg modela se čekalo da termostat postigne tu temperaturu pa tek onda ide dalje. Kod novijih digitalnih programatora mislim da je samo 90 stepeni na termostatu dok su ostale temperature vremenske (nisam siguran). ...

Otkud ova informacija?!?

Gotovo nemoguće da mašina temperaturu vode reguliše samo merenjem vremena koliko će zagrevati vodu?!?
Kao prvo, temperatura ulazne vode može značajno da se razlikuje, a samim tim će se i konačne temperatura vode jako razlikovati ako se reguliše samo vreme grejanja.
Nove mašine uzimaju i različite količine vode u zavisnosti od količine veša, te se i količina vode može razlikovati.
Neke vrste veša su veoma osetljive na temperaturu pranja, pa proizvođač ne može dozvoliti da ona varira tek tako.

U uputstvu LG mašine za pranje piše da se stvarno vreme pranja, i vreme do kraja pranja ispisano na displeju, mogu razlikovati u zavisnosti od količne veša i temperature ulazne vode.

Na kraju krajeva, ako merač temperature već postoji (a mora da postoji), definisati odvijanje programa u zavisnosti od merenja temperature vode je par redova koda u kontroleru (programatoru). Nema nikakve inženjerske logike da temperaturu zagrevanja vode regulišeš trajanjem grejanja, ako već postoji termostat tj sonda koja meri temperaturu vode.

Da budemo precizni, termostat kod starih mašina je prekidač koji klikne na određenoj temperaturi i kaže sinhromotoru onog starog programatora da krene dalje.
Kod elekltronskih programatora nema takav termostat, već ima sonda koja kontinualno meri temperaturu i to javlja kontroleru koji dalje upravlja radom mašine.

Pogledaj razliku između programatora PG 501 i programatora PG 701 koji su se ugrađivali u veš mašine, tj njihov princip rada. Ranije su se domaćice žalile da im veš nije dobro opran, problem je bio u grejaču kod tipa mašina koje su imale tu vrstu programatora, dakle mašina završi ceo ciklus pranja pri čemu je grejač ne ispravan tj ne zagreje se voda. imao je termostat na 90 i na 30 stepeni. Dakle ako se prao veš na 60 dešavalo se da mašina završi ceo proces bez da zagreje vodu na željenu temperaturu. PG 701 programator nije imao blokirni relej kao na PG 501. Naravno priča kod sa elektronskim programatorima je drugačija od ove nekadašnje.

Prilozi

• PG 501.jpg
    PG 501.jpg
    38.5 KB · Pregleda: 18
  • PG 701.jpg
    PG 701.jpg
    5.8 KB · Pregleda: 18
  • PG 701.png
    PG 701.png
    89 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:
@TosaNS Pa ti sad porediš dva programatora istog principa rada, a u prethodnom postu si rekao da su digitalni programatori vremenski.

Pogledaj razliku između programatora PG 501 i programatora PG 701 koji su se ugrađivali u veš mašine, tj njihov princip rada. Ranije su se domaćice žalile da im veš nije dobro opran, problem je bio u grejaču kod tipa mašina koje su imale tu vrstu programatora, dakle mašina završi ceo ciklus pranja pri čemu je grejač ne ispravan tj ne zagreje se voda. imao je termostat na 90 i na 30 stepeni. Dakle ako se prao veš na 60 dešavalo se da mašina završi ceo proces bez da zagreje vodu na željenu temperaturu. PG 701 programator nije imao blokirni relej kao na PG 501. Naravno priča kod sa elektronskim programatorima je drugačija od ove nekadašnje.

Au bre, pa nema više ni jedna nova veš mašina sa ovim tipom elektromehaničkog programatora. Danas su u svim mašinama PLC kontroleri.
Nema ni klasičnog termostata. Merenje temperature ide preko temperature sonde, te kontroler sve vreme zna tačnu temperaturu vode u mašini, pali gasi/grejač i razmišlja koliko dugo da pere.

Da, stare mašine su imaje dve varijante. Prva kada mašina pranje vrši određeno uvek isto vreme, a termostat vodi računa o zagrevanju vode, i drugo gde su temperatura vode i termostat uslovi za nastavak programa. Kod prvih, kvar grejača može uopšte da se ne primeti, a vaš loše opran. Kod drugih, kvar grejača blokira mašinu koja nikada da završi pranje.

Kod digitalnih to nema smisla.

Poslednja izmena:
Verovatno većina mašina ne greje vodu do zadate temperature.
N1 je pre neki mesec objavio priču čoveka koji se ganja sa LG servisom jer mašina umesto zadate temperature od 60C, greje samo do nekih 35-36C. A odgovor servisa je da mašina radi kako treba, a da njegov merač temeperature "nije po LG standardima". Verovatno je isto i kod drugih...
Ali eto, mašina ima energetsku klasu A+++ :)

Poslednja izmena:
Na žalost, ovako je sa svim tehničkim uređajima koji se kupuju danas. Uvek neka prevara i šarena laža. Dodatna garancija jedino opravdava kupovinu, mada je i ona kraća danas od vremena koliko su pre uređaji iste klase radili. Jedini zaključak koji se može izvesti je da treba kupovati jeftiniji , sa što dužom garancijom uz maksimalnu iskorišćenost.

Verovatno većina mašina ne greje vodu do zadate temperature.
N1 je pre neki mesec objavio priču čoveka koji se ganja sa LG servisom jer mašina umesto zadate temperature od 60C, greje samo do nekih 35-36C. A odgovor servisa je da mašina radi kako treba, a da njegov merač temeperature "nije po LG standardima". Verovatno je isto i kod drugih...
Ali eto, mašina ima energetsku klasu A+++ :)

Ja sam se baš trudio da ispratim priču jer imam vrlo sličnu mašinu kao ova iz N1 priloga, i zaista mi je muka od našeg novinarstva i pravljenja priča ni iz čega.

N1 ako baš želi da pomogne, mogao da je izfinansira to veštačenje. Ako zaista utvrde da LG laže za podatke iz tehničkih specifikacija, imaju jaku priču i mogu da medijski pritisnu LG. Ako priča jeste istinita, LG bi mogao da popije ozbiljan penal kod agencija za homologaciju, i da bude prinuđen da povlači modele sa tržišta. Pogotovo još i ako N1 progura priču dalje u Evropu, što mogu kroz novinarske agrencije. AKO se utvrdi da LG laže.

Ovako, N1 samo prenosi ".....evo nama rek'o evo ovaj čovek, on merio, on kaže njima, a oni njemu kažu, a obaveštena je i Ana Brnabić, pa čak i Generalni sekretarijat predsednika Srbije Aleksandra Vučića....." :eek:

Bio sam dokon par dana na godišnjem, i razmišljao sam da i ja izmerim temperaturu u mojoj LG mašini. Imam i sondu i dobar instrument.
Ali ono što vidim u N1 prilogu, jeste da im je sonda za merenje temperature tu negde u donjem delu gume oko vrata, gde generalno i nema vode osim one koja se cedi sa vrata.
Sonda bi trebalo da je dublje u bubnju, ali nemam ideju kako je tu postaviti dok se bubanj vrti.
Mašinina sonda ze merenje temperature, ona koja reguliše rad mašine, nalazi se dublje u bubnju, i uvek je uronjena u vodu.

Ne kažem da LG ne muti, ali prilog treba napraviti kako valja, i zaista utvrditi istinu, pa onda osnovano ići na hypovanje priče.

Igrom slučaja, "kupac iz pakla" je kupio LG mašinu. Tako radi većina. Nije ništa novo.
Uloga novinara je da prenesu, tj. objave priču.

Za neku odoka proveru nije ni potreban termometar; dovoljno je da se usred pranja prekine program. Mašina onda izbaci vodu bez centrifuge i potom otključa vrata. To malo preostale vode u vešu mora da bude vruća, jako neprijatno na dodir, skoro da opeče ruku.
Ovo sam "probao" jednom prilikom kada smo ubacili jastuk sa malo otvorenim rajfešlusom, pa smo morali da prekidamo pranje. :)

Poslednja izmena:
Kolegi ja na gorenje mašini crkao grejač, gde ona ništa nije prijavljivala i uredno završavala programe. Primetili su po tome da je veš hladan kada otvore mašinu. Tako da mi stoji ta priča o "vremenskim" programima. Meni kada je vrisnuo grejač, mašina nije htela dalje i javila mi preko lampica šta se desilo. Whirlpool mašina je u pitanju. Verovatno postoje i ovakve i onakve.

Kolegi ja na gorenje mašini crkao grejač, gde ona ništa nije prijavljivala i uredno završavala programe. Primetili su po tome da je veš hladan kada otvore mašinu. Tako da mi stoji ta priča o "vremenskim" programima....
Novija mašina sa elektronskim programatorom, ili starija sa elektromehaničkim?

Igrom slučaja, "kupac iz pakla" je kupio LG mašinu. Tako radi većina. Nije ništa novo.
Uloga novinara je da prenesu, tj. objave priču.
"Eto, mi samo prenesimo šta je neko rekao..." je i stvorilo papazjaniju od informisanja kod nas, a i u svetu.
Ali ajde, nije tema o infomrisanju (iako sam ja počeo :rolleyes: )

Evo obećavam da ću u dogledno vreme smisliti način kako da najpouzdanije proverim temperature na kojima pere moja LG mašina za veš.

Nemoguće je ne primetiti da grejač ne radi, prosto, na programima 60-90 C cela mašina, posebno staklo na vratima je toplo ili vrelo dosta dugo.

@TosaNS Pa ti sad porediš dva programatora istog principa rada, a u prethodnom postu si rekao da su digitalni programatori vremenski.
U predhodnom postu sam pretpostavio da je to tako pa sam pojasnio princip vremenskog programatora i razlike koje postoje na starijem modelu, sa obzirom da imamo digitalne programatore za razliku od pre manje je mogućnost da se koristi princip vremenskog programatora, ne tvrdim ništa jer nisam više u toj oblasti pa nemam info iz prve ruke ali se mogu raspitati kod drugara koji još uvek rade servis mašina kako stoje stvari sa novim programatorima.

Proverio sam novije mašine uglavnom imaju NTC ili ti sondu za regulisanje temperature tako da dilema koju sam imao je otklonjena.... vremenski programatori su stvar prošlosti

LG veš mašine imaju dijagnostički mod gde se može očitati i temperatura vode. Nema potrebe za spoljnim senzorima. Čini mi se da se može podesiti i offset za NTC ukoliko ga nisu dobro kalibrisali... Da ne tražim sad, ima i na YT.

Ja mogu da potvrdim priču oko toga da postoje i danas mašine koje završavaju program, iako im crkne grejač. U pitanju je novija Beco mašina stara oko dve godine. Žena uključuje te duže programe uveče pred spavanje kada je jeftina struja. Ko zna koliko je ona tako prala veš, dok mi se nije požalila da mašina loše pere i onda je meni palo na pamet da je do grejača i regulisano je u roku od nedelju dana, naravno mašina je u garanciji. Pre ove mašine smo imali indesit i čini mi se da je njihov servis bio nešto brži, a pre toga Gorenje koji je još brži, ali im je mašina baš bila loša. Inače se slažem sa većinom vas oko lošeg kvaliteta mašina i namernog onemogućavanja da se menjaju vitalni delovi. Tako da sam ja rešio da mašine prodajem 1 god pred istek garancije i kupujem novu, otprilike na 4 godine, mislim da je isplativije od popravki posle garantnog roka.

LG veš mašine imaju dijagnostički mod gde se može očitati i temperatura vode. Nema potrebe za spoljnim senzorima. Čini mi se da se može podesiti i offset za NTC ukoliko ga nisu dobro kalibrisali... Da ne tražim sad, ima i na YT.
Da li to može da vidi i korisnik, ili može samo servis?

Poslednja izmena:
Nemoguće je ne primetiti da grejač ne radi, prosto, na programima 60-90 C cela mašina, posebno staklo na vratima je toplo ili vrelo dosta dugo.
Evo obećavam da ću u dogledno vreme smisliti način kako da najpouzdanije proverim temperature na kojima pere moja LG mašina za veš.

Da li ima znacajne razlike u temperaturi vode, veša tokom pranja i stakla na vratima?
Razmisljam da bi staklo mogo biti nekoliko stepeni hladnije, vecš ne vise od 2-3 u odnosu na temp vode...

@NShappy

To je kao servisni meni u televizorima. Moze korisnik da pogleda. Kljucne reci na YT su 'LG self test mode'. Razlikuje se od generacije do generacije kombinacija dugmadi, ali ako pogledas par videa, videces da se moze zakljuciti kako i sta cak i ako niko nije snimio video. Pokusao sam naci pdf ali mi nesto ne ide... :(

Niko ne spominje Electrolux, Zanussi i AEG veš mašine. Inače sva tri brenda su ustvari pod Electroluxom. Svaki je vrhunski u svojoj klasi. Zanussi u srednjoj, Electrolux u višoj i AEG u viskoj klasi. Svake godine u trajanju od otprilike mesec dana Electrolux uz registraciju na njihovom sajtu daje dodatnih 3 godine ( ukupno 5 ) garancije. Jedino što mi smeta ( ali to je kod svih A brendova koji imaju visoku energentsku efikasnost) je to to da bi imala malu potrošnju struje ima i malu potrošnju vode. Što kad se sabere sa visokom tvrdoćom vode kod nas ne daje baš vrhunske rezultate pranja. Ali opet ponavljam, tako je kod svih veš mašina sa A++ I većom energetskom efikasnošću. Servis im je vrhunski, momci bar 2 puta godišnje idu na obuku za nove modele i sve znaju. Sva bela tehnika im se proizvodi u EU ( Švedska Francuska, Španija, Italija, Nemačka, Mađarska, Rumunija). Isto što mi smeta je nemogućnost korištenja svih funkcija kada se koristi tečni deterdžent. Ne može se koristiti funkcija odloženog starta jer deterdžent iscuri iz pretinca nakon par sati i ne može se koristiti funkcija pretpranja tj. beskorisna je. Ali i to je kod svih proizvođača osim kod Bosch-a. Bosch je 2019. izbacio nove modele koji na mestu posude za deterdžent imaju posude od 0.5-1.5 litara u koje se sipaju deterdžent i omekšivač pa veš mašina automatski dozira potrebnu količinu tečnog deterdženta. Međutim kod Bosch-a ne znate šta stiže iz fabrike u EU, a šta iz Turske. Bosch ima 100% iskorištene fabričke kapacitete pa nabija cenu na svoje ime (nešto kao Sony), a o cenama servisa i rezervnih delova koje udaraju po ušima bolje da i ne pričam.

Zanussi je u Evropi pozicioniran kao jeftiniji -"budžetni" brend (ala Beko i sl.), zatim Electrolux i na drugom kraju AEG kao najjači. Ono što se može pročitati na netu je da su "unutra" slični, a najveća razlika da je u dizajnu, broju programa i dodatnim opcijama. Uostalom, kao i kod svih drugih proizvođača.
U odnosu na Bosch, Beko, LG i neke druge brendove, dosta im je slabiji marketing ovde, pa ljudi manje znaju za njih, iako su naravno dobri uređaji. Marketing je čudo...
Kod nas ja nešto i nisam viđao Zanussi veš mašine.

Poslednja izmena:
@NIMARK
Pominjane su marke Electrolux grupacije, ako ne ovde, onda na nekoj od tema. Inace, neke Electrolux masine se prave i u Ukrajini, kao i u Poljskoj, Rusiji, tako da nije sve iz EU ili zapadne Evrope. Za deterdzent i odlozeno pranje, kod novijih Electrolux i AEG modela ima pregrada za fioku za tecni deterdzent koja sprecava curenje. Automatski dozeri deterdzenta i omeksivaca nisu neka novina, to imaju skoro svi skuplji modeli raznih proizvodjaca. Jedina mana tih dozera je sto moze samo tecni deterdzent. Ja zbog toga nisam hteo da dajem 100€ vise za isti model masine sa automatskim dozerom.

Ako mašina ima automatski dozer (super stvar) za tečni deterdžent, da li ona ima u isto vreme i pregradu za praškasti deteržent?

Da li ima tečnih deterdženata za šarene stvari (majice, džempere, košulje, pantalone, jakne...), nemam pojma pa pitam.

Posto se vec pominju automatski dozeri, znam da masa masina (ukljucujuci i moju stariju bosku koja se puni odozgo) ima problem sa dozerima u smislu da pregrada za tecni deterdzent zapekne posle odredjenog vremena verovatno zbog uticaja toplote i vlage i neophodno je skidanje i detaljno ciscenje. Jel taj automatski dozer postedjen svega toga?

Poslednja izmena:
Ako mašina ima automatski dozer (super stvar) za tečni deterdžent, da li ona ima u isto vreme i pregradu za praškasti deteržent?

Da li ima tečnih deterdženata za šarene stvari (majice, džempere, košulje, pantalone, jakne...), nemam pojma pa pitam.
Tečnih deterdženata ima za sve.
Međutim, mislim da je automatski dozer glupost, pošto te tera da koristiš samo jednu vrstu deterženata za sve.

Mislim da nema pregradu za čvrsti deterdžent, ali ipak treba proveriti u specifikacijama. Čvrsti deterdžent možeš direktno u bubanj ako ne može u pregrade, ali pitanje je koliko će se uspešno rastvoriti tokom pranja. Za tečni deterdžent znam da može u dozer ili pregrade, a može i direktno u bubanj.
Imaš različite tipove tečnih deterdženata, ali fora kod tečnih je što su predviđeni samo za pranja do 60°C. Za pranje na 90°C mora čvrsti.

Postoji i onaj Persil koji ide do 90c.

Nazad
Vrh Dno