Kod programatora koji su sad digitalni za razliku od starijih Gorenjskih pg 501 koji su bili najbolji jer su termostati regulisali njegov rad, današni digitalni programatori su uglavnom vremenski tj kombinovani da za određeno vreme postignu temperaturu i nastavljaju dalje sa programom dok kod starijeg modela se čekalo da termostat postigne tu temperaturu pa tek onda ide dalje. Kod novijih digitalnih programatora mislim da je samo 90 stepeni na termostatu dok su ostale temperature vremenske (nisam siguran). ...
Pogledaj razliku između programatora PG 501 i programatora PG 701 koji su se ugrađivali u veš mašine, tj njihov princip rada. Ranije su se domaćice žalile da im veš nije dobro opran, problem je bio u grejaču kod tipa mašina koje su imale tu vrstu programatora, dakle mašina završi ceo ciklus pranja pri čemu je grejač ne ispravan tj ne zagreje se voda. imao je termostat na 90 i na 30 stepeni. Dakle ako se prao veš na 60 dešavalo se da mašina završi ceo proces bez da zagreje vodu na željenu temperaturu. PG 701 programator nije imao blokirni relej kao na PG 501. Naravno priča kod sa elektronskim programatorima je drugačija od ove nekadašnje.
Verovatno većina mašina ne greje vodu do zadate temperature.
N1 je pre neki mesec objavio priču čoveka koji se ganja sa LG servisom jer mašina umesto zadate temperature od 60C, greje samo do nekih 35-36C. A odgovor servisa je da mašina radi kako treba, a da njegov merač temeperature "nije po LG standardima". Verovatno je isto i kod drugih...
Ali eto, mašina ima energetsku klasu A+++
Novija mašina sa elektronskim programatorom, ili starija sa elektromehaničkim?Kolegi ja na gorenje mašini crkao grejač, gde ona ništa nije prijavljivala i uredno završavala programe. Primetili su po tome da je veš hladan kada otvore mašinu. Tako da mi stoji ta priča o "vremenskim" programima....
"Eto, mi samo prenesimo šta je neko rekao..." je i stvorilo papazjaniju od informisanja kod nas, a i u svetu.Igrom slučaja, "kupac iz pakla" je kupio LG mašinu. Tako radi većina. Nije ništa novo.
Uloga novinara je da prenesu, tj. objave priču.
U predhodnom postu sam pretpostavio da je to tako pa sam pojasnio princip vremenskog programatora i razlike koje postoje na starijem modelu, sa obzirom da imamo digitalne programatore za razliku od pre manje je mogućnost da se koristi princip vremenskog programatora, ne tvrdim ništa jer nisam više u toj oblasti pa nemam info iz prve ruke ali se mogu raspitati kod drugara koji još uvek rade servis mašina kako stoje stvari sa novim programatorima.@TosaNS Pa ti sad porediš dva programatora istog principa rada, a u prethodnom postu si rekao da su digitalni programatori vremenski.
Novija sa elektronikom.Novija mašina sa elektronskim programatorom, ili starija sa elektromehaničkim?
Da li to može da vidi i korisnik, ili može samo servis?LG veš mašine imaju dijagnostički mod gde se može očitati i temperatura vode. Nema potrebe za spoljnim senzorima. Čini mi se da se može podesiti i offset za NTC ukoliko ga nisu dobro kalibrisali... Da ne tražim sad, ima i na YT.
Nemoguće je ne primetiti da grejač ne radi, prosto, na programima 60-90 C cela mašina, posebno staklo na vratima je toplo ili vrelo dosta dugo.
Evo obećavam da ću u dogledno vreme smisliti način kako da najpouzdanije proverim temperature na kojima pere moja LG mašina za veš.
Tečnih deterdženata ima za sve.Ako mašina ima automatski dozer (super stvar) za tečni deterdžent, da li ona ima u isto vreme i pregradu za praškasti deteržent?
Da li ima tečnih deterdženata za šarene stvari (majice, džempere, košulje, pantalone, jakne...), nemam pojma pa pitam.
Mislim da nema pregradu za čvrsti deterdžent, ali ipak treba proveriti u specifikacijama. Čvrsti deterdžent možeš direktno u bubanj ako ne može u pregrade, ali pitanje je koliko će se uspešno rastvoriti tokom pranja. Za tečni deterdžent znam da može u dozer ili pregrade, a može i direktno u bubanj.Ako mašina ima automatski dozer (super stvar) za tečni deterdžent, da li ona ima u isto vreme i pregradu za praškasti deteržent?
Da li ima tečnih deterdženata za šarene stvari (majice, džempere, košulje, pantalone, jakne...), nemam pojma pa pitam.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari