Šta je novo?

Veš mašine

Uf, ovi dole. Valjda nisi oštetio bubanj.

Skroz da ih odsrafim, da ostane gola cev iz rupa da viri ?

Cev se vadi. To je blokada bubnja za transport.

1619437392138.png
Evo iz uputstva za tvoju mašinu, strana 6.

Do #$%^, sad sam i ja procitao.
Ukljucio sam je opet, veoma moguce da sam je ostetio.

Edit:
Cuje se ono caktanje opet, javljam za oko sat i po kako se ponasa sa centrifugom.
Kapiram da je zamena bubnja skupa stvar, da to kosta tipa pola cene masine :) ?

Poslednja izmena:
Inace, pre pisanja posta ovde, reklamirao sam preko telefona Metalcu.
Sad mi stigao email da im posaljem serijski broj masine da bi oni prosledili Gorenju.
Sacekacu centrifugu, ako radi kako treba, neka i malo bucnija, al samo da ne seta levo desno, recicu im da nije potrebno da servriseri dolaze.

A pretpostavljam da ce oni prepoznati sta sam uradio, odnosno sta nisam uradio, da ce se videti ostecenja na bubnju ?

Ju naopako, pa to mora da se skine! To imaju sve mašine za veš.

Ne mora biti da se nešto oštetilo. Zavisi kako je rešeno vešanje bubnja i prenos sa motora na bubanj.
Ako dalje radi normalno, biće sve ok. Ali ležaju su trpeli veliko opterećenje ako je tako centrifugirala.

Ne znam zašto je ljudima teško da prelistaju uputstvo pre prve upotrebe nekog uređaja?!?

Za vibracije je jako bitno da je mašina dobro nivelisana. Treba potrošiti vreme sa vaservagom, posebno ko ima pod sa velikim padom kao što je kod mene npr. Muka bila namestiti kako treba. Mašina ima amortizere i ne treba da lupa i škače ako je ispravna. Nema potrebe za dodatnim gumenim podlogama, samo pogoršavaju stvar. Bitno je da sve 4 nogice imaju čvrst oslonac na podu.

@NShappy
Zasto nisam detaljno procitao uputstvo...
Pa sto me to nisi pitao juce :D

Prosto nisam to ocekivao da ima, prvi put kupujem ves masinu.
Mada mi, sto se kaze, u malom mozgu stoji zastita bubnja tokom transporta...

Umor od posla.
U glavi, mislim se, procitacu kasnije, tu sigurno pise nesto detaljnije za programe.
Ukljucujem na 90c za razan ves i stiskam start.
Po defaultu 1200 o/min, power program, dodatna voda...

Sad sam ukljucio Time rezim, na 1200, da bi krace radila, da bi video sta sam il nisam napravio :)
Post automatically merged:

Sad cu da se pravim pametan posle bitke...

Ali su to uputstvo mogli lepse da napisu.
Gomila teksta, a najbitnije (jeste boldovano) se izgubi nekako medju svim tim redovima.

Ovako bih ja to napisao, pod rednim brojevima.

1. Proverite da li ste dobili masinu neostecenu od kuriske sluzbe.
Ako ima ostecenja, javite prodavcu/servisu
2. Skinite osigurace, dakle ovo da bude maltene na prvom mestu
3. Prikacite na izvor struje, ne koristiti produzne kablove
4.....

A oni gomila redova, pa tek onda to, a ja uputsvo poceo da citam o programima :)
Sta je sta, kako odloziti pranje i slicno.

EDIT:
rukom kada okrecem bubanj na obe strane, kad je jelte masina prazna, ne osecam nikakvo struganje, nikakav otpor.

Poslednja izmena:
Ma nije joj nista al opet steta za novo da prodje takvu torturu

Videcemo kako se se ponasati napaceni lezajevi kad krene centrifuga :)

Da parafraziram Blazin citat: prima 7 kila, ziva mi bila :D
Mozda sam joj skratio zivot, al 5 godina garancije imam (10 na motor), a posle koliko izgura, izgurala je :)

Ma da, sad je buka u prihvatljivim granicama. I to na 1200 o/min.
Lepo pere ves, zadovoljan sam po pitanju toga.

Samo mi nije jasno zasto postoji samo dva programa, Power Care sa dodatnom vodom koji traje tri i po sata i Time care kojie traje dva i po sata.
Zena je opterecena bakterijama, pa ce se uvek prati na 90 stepeni.

Jedino da se masina prekine kad prodje par centrifuga, al one krecu u poslednjih 45 minuta otprilike, dakle ne gine da masina mora prati najmanje 2 sata.
Il ja to opet nisam detaljnije procitao uputstvo :)
Stara masina, 15-20 godina, je zavrsavala posao za oko sat vremena.

PowerCare nikad ne ukljucuj to je Eco program koji greje po 10-15 mozda cak i 20 stepeni manje, a pranje duze sa manje vode pre je se zvao EcoCare. Ako bude dugo prala na normalnom 60,AllergyCare 60 traje 1:57 i ima 5 ispiranja. P. s ne zaboravi za 10 godina garancije za motor 😉.

Ma samo na 90c dolazi u obzir :)
Znaci dva i po sata ne gine, ok, tako je kako je.

Postavi se na odlozeno pranje uvece, pa nek cepa sledecu noc dok je jeftina struja.

Da, hvala jos jednom, registrovao sam se na Gorenje sajtu.

Da zaboravio sam ovo da dodam, ona ce skratiti program ako prepozna da ima manje vesa, nema na cemu, poz.

Sa višim nivoom vode duže radi jer treba vremena da se zagreje voda a gde nadje strogo 90°C stvari će se rastegnuti posle 2 pranja a o lastišu na vešu da ne pišem dok stigneš do lifta već spalo do kolena. Na svakoj stvarčici imaš deklarisano koje postupke održavanja trpi i do koje temperature a bakterije se rešavaju peglanjem.
Nemaš potrebe za predpranjem, to preskočiš jer je predvidjeno za jako prljave stvari ala radno odelo i sl.

90c program nikako nije za sav veš. Obojen veš, sintetika, vuna, fine stvari itd. se ne peru na 90c.
Kod nas na 90 idu samo peškiri, donji veš i jastučnice.

Za svaki materijal imaš programe, posebno ide pamuk, posebno sintetika a o vuni da ne pišem, za vunu se ne koristi centrifuga. Slabo ovde ljudi čitaju uputstva a o gledanju etiketa na garderobi da ne pišem, najbitnije da se vrti :D

Zena se time bavi, dobro svakako ne ide vuna.

Peskiri, frotiri, donji ves, bogami i trenerke i majice, farmerke, godinama smo to prali na 90c.
I nikad nista nije bilo :)

a uuh dobro si prosao,na masini ti je bilo na poklopcu kad si je otpakivao par slika kako se skida blokada,izgleda da si je pocepao...Ali dobrro si prosao.
Da se samo nadovezem na neki malo predjasnji post sto je jedan kolega posloa i kaze da servis Gorenja nije ok,mislim bas suprotno od svih ovih servisa kod nas oni su najpouzdaniji...
Za Bosch nista lose ,ali kod njih je jos uvek garancija na neke vm 2 godine,tj.samo kad je neka akcija onda produzena garancija bude na 5.I naravno na neke jace modele gde je garancija na motor 10 godina i sad.
Pozdrav

Na poklopcu cega ?
Nije bilo nikakvih slika.

Marketing je jedini razlog zašto proizvođači daju izdvojenu garanciju samo na motor.

Objasni to detaljnije :)

Hoces da kazes da tu nema ostvarive te dodatne +5god garancije ili da ce na ves masini pre crci nesto drugo ?

Ovako.. :)

Pre će crći nešto drugo. Ranije su motori bili sa četkicama, pa je to bio kvarljiv deo na motoru. Sad su aktuelni motori bez četkica, inverter tehnologije i to je prilično pouzdano, pa nije problem dati garanciju na motor.
Izdrndaće se ležajevi i amortizeri, napraviti možda neki dodatni problem, crći pumpa ili nešto slično, a ništa od toga nije pokriveno dodatnim garancijama. Treba uvek pročitati uslove garancije, moguće da su najkritičniji delovi izuzeti iz iste.

Ali sve je pokriveno sa ovih 5 godina svakako.

Nazad
Vrh Dno