Šta je novo?

Veš mašine

imam i ja obodin masinu iz 1975. :) dva komada :D i sta sad?

beko mora da dobije negativan publicitet, pa makar delili masine u knezu besplatno.

Dobro - neka ti bude 😁

ja samo ispunjavam gradjansku duznost :) ne bavim se prodajom masina niti imam profit. ne pokusavam da nateram ljude da kupe odredjeni brend, samo da ne kupe beko. ako makar i jednog coveka odvratim od kupovine beko proizvoda ja sam zadovoljan. jer sto se mene tice ne zasluzuju vise ni reso obican da prodaju, a kamo li masinu za ves.

Ispunio si. Sad nemoj više.
Problem sa LG je rešen inače kupovinom bosch mašine, koja na istim pločicama radi bez da se mrdne. Imho, dd motor diže centar mase (običan motor je postavljen niže) pa zato ideja koja je lepa na papiru ne daje željen rezultat u praksi.

svi direct drive lg motori su ovakvi?

Imam ja LG direct drive već nekih 5 god, i za sada nikakvih problema sa njome.

Da li trese na centifugi? Pa to zavisi isključivo od toga kakav je veš i kako se rasporedio. Ujednačen veš se gotovo i ne oseti da centifugira. Ako je natrpano suviše različitog, hoće malo da se muči dok ga ne rasporedi. I onda vrti.

Me razumem te YT snimke gde neka mašina trese a neka ne, bez informacija koliko i kakvog veša ima unutra. Stavite u bilo koju mašinu jedan debeli a ne veliki bade mantil, trešće ko blesava.

ne bih bas rekao da DD ima visok centar mase, bas naprotiv DD ima savrseno balansiran motor na bubnju tako da nema nikakvih spoljnjih vibracija, uticaja remenice i prenosa kaisom.

Uz sve to LG ima verovatno najbolji sistem kontrole balansa i to LG ima zadnjih 20+ godina usavrsavanja, nije nikakv novi sistem u pitanju.

Prosto je zanimljivo gledati kako LG krece u centrifugu i cim krene vibracija spusti brzinu i u impulsima povecava i tako rasporedjuje balans, nisam video ni jednu masinu da to radi bolje od LG ma koliko da kosta.

Nista nisam napravio, jedva sam vratio zicu sto drzi gumu sa spoljne strane. zovem sutra servis da vidim sta ce reci. Pustio sam je da odradi ciklus sa vodom i centrifugom najnormalnije radi, sad sam je pustio da odradi prazna ceo cilus na 90.
Nisam mogao nikako da gurnem prste izedju bubnjna i kade, sto se tice zadnjne strane tu nita ne diram ako mi serviseri budu trazili par iljada z aizlazak iako je u garanciji naicu nekog majstora pa neka se zeza

Nisi ni trebao da skidas gumu sa vrata,
vec da gurnes ruku u zazor izmedju gume i bubnja.

gura ali nsita nisam uspeo da napipam, e sad mzoda neko sa tanjim prstima mozda mzoe da gurne dublje, meni samo malo prstici prodju, probacu sa zicom armirackom da napravi pun krug mzoda dohvatim nesto

Ma tu pored tunel gume nije propala sigurno, dole se je zaglavila kod grejač jer je on jedina prepreka. Kod starijih mašina sam uvek skidao grejač i izvadim žicu.

Ima li grejac neku oznaku, nesto zalepljeno preko srafova zbog garancije pitam?

Ne bi trebalo da ima neku zaštitu radi garancuje, ima jedan šraf M6 njega odvrtiš i sad hoće ponekad unutrašnja guma da pravi problem prilikom vadjenja ali se izvadi. Kada vraćaš namaži sve šamponom da bi lakše namestio i sve lepo leglo.

Bio juce serviser, prokletinjna normalno kada dodje serviser radila normalno prilikom centrifuge ali se culo zakacanje prilikom obrtanja bubnja i to samo kada je pun bubanj vesom. Na kraju skinuo grejac i izvukao zicu od brusa, podmzao mi kais i naplatio 2000.
U principu mogao sam sam ali aj reko neka uradi serviser samo sto nisam uzeo u obzir da ovo nepoleze garanciji

Poslednja izmena:
Mogao si sam. Al bar ti i kaiš podmazao.😁
Prvi put čujem da se kaiš podmazuje 😕

uzeo sapun i na jedno mesto ga namazao, nije mu se sviddjalo sto dota crnog traga bilo od kaisa .
Kaze da se desava da ljudi ne znaju da vrate grejac i oni(serviseri) imaju nekada problem sa tim, ovaj ga iz prve ubode.
Meni nije problem da ga rasturim z ato sam tatamata ali kad sklapam e to je problem uvek visak delova ostane :)

Nisam obracao paznju na kais dal treba da se podmaze,mislim da je normalno da se malo pohaba kais od rada masine. Plasio bih se da od sapuna ne slizne gde ne treba . 😁😁

@Oswajac ja ti napisah da problem nije i netreba nikakvo znanje da se skine grejač, tri žice i šraf.. Teže se sigurno skida nego što se vraća, kad vraćaš podmažeš šamponom i legne kako treba.

@Oswajac ja ti napisah da problem nije i netreba nikakvo znanje da se skine grejač, tri žice i šraf.. Teže se sigurno skida nego što se vraća, kad vraćaš podmažeš šamponom i legne kako treba.
Iskreno malo mi falilo sam da ga skinem nego reko ajd pod garancijom je da se ne pravim pametan.
E da serviser je cak preporucio da nema potrebe da se stavlja na 1200 obrtaja da je 1000 dovoljno.

Ja moju gorenje podesim na 600 obrtaja, sigurno je bolje za mašinu a veš mora na sušenje pa mora. Do juče smo se prali u mašinama sa 400 obrtaja i preživeli.

A do prekjuče su žene prale veš na ruke i iskuvavale ga na šporetu pa smo preživeli.
Baš me interesuje na osnovu čega serviser preporučuje 1000 a ne 1200 obrtaja, i zašto tih 20% pravi toliku razliku. Jel' radio istraživanje sa reprezentativnim uzorkom, ili to preporučuje onako "po osećaju"? Da li to preporučuje samo zbog dugotrajnosti mašine, ili u obzir uzima i produženo vreme sušenja veša, dužu izloženost prljavom vazduhu, veću potrošnju struje ako se suši mašinski...?
Pozdrav

Ja moju gorenje podesim na 600 obrtaja, sigurno je bolje za mašinu a veš mora na sušenje pa mora. Do juče smo se prali u mašinama sa 400 obrtaja i preživeli.
Preziveli, trosili sate na rad sa vesom i nekontrolisano dizali vlagu unutra kada se ves susio zimi.

Centrifuga na 1000-1400, iz ves masine u susaru, iz susare u ormar. Ukupno 10-15 minuta posla za veliku turu vesa.

@ivanbass1 meni i suprugi nije teško da veš raširimo napolje na žici, sigurno je taj veš zdraviji kada ga dune vetar ili zagreje sunce.

tesko da moze rebrasti kais tek tako da padne sa remenice.
to crnilo je normalno jer se remenica malo potrosi dok sve legne na mesto.

Stare i nove masine osim iste tehnike pranja nemaju puno toga zajednicko.

Nekada su masine prale 3-4kg vesa, centrifuga je bila na 400 obrtaja,
ves se susio na zici, a prasak, struja i voda bili dzabaka a masine skupe.

Danas su energenti i vreme skupi, a masine jeftine, pa su prioriteti bitno drugaciji.

Razlika izmedju skupe i jeftine masine je u upotrebljenim materijalima, i ako obe imaju potpuno iste delove.

I jeftina i skupa masina imaju kuciste, koje moze biti od odlicnog lima ili krs lima, posto je danas antikorozivna zastita odlicna pa ni jedna ne rdja (osim ako se ne zapisava pored solje)
proizvodjaci stete na debljini lima, pa ga savijaju da bude profilisan kako bi tanji lim dobio na cvrstoci.

nekadasnji motori su bili sa cetkicama, i taj princip nema neke mane osim sto se trose cetkice
danasnji motori su invertorski, nemaju cetkice i digitalno su kontrolisani.
programatori su elektronski, elektro mehanicki programatori su em skupi em kvarljiviji...
Bubnjevi su od termostabilne plastike umesto celika, jeftinije je tako...ali su im povecali kapacitet pa sada cak i najmanja masina ima bubanj za 7kg vesa

ne znam zasto majstor preporucuje nizu centrifugu, nista se drugacije ne trosi na visoj ili nizoj brzini....
Motor se okrece isto, jer to je elekytro motor kome je jedini potrosnji deo lezaj na koji se oslanja...
Najveci kvar danasnjih masina je lezaj bubnja ali proizvodjaci se bas i ne tangiraju da to naprave kao servisni deo koji moze lako da se zameni, jer i ovako on traje minimum bar 5 godina.
Sve je to neko izracunao i procenio da se ne isplati praviti skuplji bubanj da bi neko lakse menjao lezaj.

nije problem da se ves ocedi na zici, ali je gubljenje vremena vadjenje iz masine, sirenje vesa i posle sakupljanje, a treba imati i uslove za sve to.

Inace u nije tako velika razlika izmedju centrifuge na 1000-1200-1400rpm u kolicini preostale vlage.
Ali opet neko ko ima susaru sa TP njegova masina ce lakse da osusi svaki procenat manje.

Od kad imamo mašinu za sušenje jednom smo okačili peškire napolje, bilo lepo vreme. Ispali tvrdi kao kamen, kao šmirglom da sam se brisao. Od tad na žicu samo ono što ne sme u mašinu za sušenje.

tesko da moze rebrasti kais tek tako da padne sa remenice.
to crnilo je normalno jer se remenica malo potrosi dok sve legne na mesto.

Stare i nove masine osim iste tehnike pranja nemaju puno toga zajednicko.

Nekada su masine prale 3-4kg vesa, centrifuga je bila na 400 obrtaja,
4,5-5Kg i od centrifuga od 370 do 550 obrtaja maks. Osim sto se stedi na limu danas stavljaju male lagere i tanje osovine bubnja. Mehanicki programatori su manje kvarljivi nego elektronika.

Nazad
Vrh Dno