Šta je novo?

Veš mašine

@ivanbass1 meni i suprugi nije teško da veš raširimo napolje na žici, sigurno je taj veš zdraviji kada ga dune vetar ili zagreje sunce.
Jeste naručito sa kvalitetom vazduha u Srbiji. Meni prošle zime komšija kada nalozi ugalj i ko zna šta još ne može da se izadje napolje, a ne veš da se suši. Ali to je već neka druga tema.

@jevta zavisi gde živiš i kavi su vetrovi, desi se i ovde uveče kada je prisutna iverzija i svi založe šporete da je vazduh zagadjen ali veš se suši ujutro i pre podne. A i sama mašina za sušenje i ona mora da koristi neki vazduh.

Koristi vazduh unutra koji, nadam se za ljude, nije zagadjen.

Nije ti palo na pamet da ona koristi vazduh iz kuce?

A i taj vazduh i on mora ući od spolja.

Tako je. Zato kada je zagadjen vazduh prozori se ne otvaraju da se ljudi unutra ne bi trovali.

A kad to nije zagađen? Zašto ljudi učestalije traže prečišćivače? Još malo pa će se svež vazduh prodavati u konzervama po marketima.
Kolega je pod "zdravije" mislio pre svega prirodnije sušenje veša. Malo šta je zdravo danas.

Da ne preterujemo nije ni vazduh tako zagadjen kao što ga predstavljaju

Da ne preterujemo nije ni vazduh tako zagadjen kao što ga predstavlja

Sve zavisi gde živiš. Ja sam konkretno iz Pančeva i tu se odmah pomisli na industrijski deo, ali te fabrike više praktično i ne rade ostala je samo rafinerija, ali zato kućna ložišta ubijaju. Takođe deponija u Vinči gori skoro cele godina, pa kada okrene vetar eto veselja. Takođe ni Smederevo, a ni Obrenovac nisu daleko šta je to maximum 30km vazdušnom linijom. Suma sumarum jeste nam zagađeno i tako je svuda po Srbiji, ali to je već druga tema.

Vazduh i njegovo zagadjenje kao i globalno zagrevanje, od realnih stvari to je mnogo više biznis zagrevanje i biznis zagadjenje. Amaterski se malo bavim i meteorologijom, imali smo mi i ranijih godina od kad se vrše meteo merenja i te kako visoke temperature. Zagadjenje vazduha pre devedesetih je bilo isto vrlo veliko samo tad na to se nije obraćala pažnja. Svaka fabrikaje imala je onaj veliki dimnjak iz koga je dimio crni dim od sagorelog uglja, u to vreme ako kupuješ kuću uvek se gledalo da bude u severnijem delu grada. Toliko nije tema za vazduh i isključujem se iz diskusije.

U uputsvu za ves masinu pise da treba vrata ostaviti odskrinuta nakon sto se zavrsi pranje, da se ne bi skupljala vlaga.

Posto mi stoji u garazi i ne smeta, da pametnije ostaviti skroz otvorena vrata, posto ce se tako bolje osusiti? Deluje mi da opterecenje na nosac isto u kom god polozaju da ostavim otvorena vrata.

Što se opterećenja tiče moja Bosch ima uvek otvorena vrata i nigde lufta a ima skoro 10 godina.

A meni moja ćerka kaže da odmah po završetku pranja i vadjenja veša zatvorim vrata, reko što? Kaže da grinje nebi ulazilo u mašinu, reko a budj i vlaga što će ostati, kaže pa tako piše u nekom ženskom časopisu.
Eto koje zablude neko savetuje. Naravno da i ja to širom otvorim i otvotim fioku za prašak.

Otvorena vrata uvek na misini svakoj koju sam imao za zivota. Sve bilo ok
Zdrav razum i logika da ako je zatvoreno da ce od vlage da se usmrdi i ubudja.

ivanbass1

Ja bi se brinuo ako je masina napravljena od kartona, ovako ne moras da brines.

Vrata od masine uvek ostavljam otvorena,za 10 god joj nista nije bilo . Takodje i posudu od praska otvorim malo da se prosuši a kad se setim izvadim je i operem dobro.

Nego, moderni domacini (branding by @mitar1982 ®), koji deterdzent i omeksivac koristite? 😂

Mi uglavnom koristimo praskasti i tecni Ariel, uzmemo u tempu ili negde najvece pakovanje i to traje dugo.

Poslednja izmena:
Takođe praškasti i tečni Ariel, crni Perwoll, a Silan od omekšivača, neki zlatni.

Svi znamo da su oni najskuplji i najbolji. Što se tiče deterdženta za pranje manje više je sličan rezultat, ako se baš ne kupuje neki najjeftiniji krš. Jedino što bih izdvojio je omekšivač, a tu je Lenor stvarno nenajdjebiv.

Iz mog skromnog iskustva ovim redosledom: Miele, Bosch/LG, prazno, prazno, prazno, Gorenje/Beko/Samsung...

Sami modeli zavise od budžeta, naravno ;)

Svaki ciga svoga konja hvali. Pisano je za Miele, Bosch, LG... Kako ti se zalomi, može baš tebi neki škart da zapadne a opet da Candy bude najbolja moguća ikad.
Nikad se ne ograničavaj samo na jedan forum kad čitaš iskustva. A kad prelomiš, naravno uzevši u obzir i cenu i dužinu garancije, gledaj kakva je dostupnost servisa i rezervnih delova, osim ako nisi od onih što menjaju mašine svakih 3-5 godina.

Ma kakvo crno menjanje svakih 3-5 godina :D Nisam od tih,treba mi nesto sto ce eto,uz koji promil srece dugo da sluzi... stara je Gorenje,stara 10+ godina uz povremeno menjanje armortizera i lezajeva... Jednostavno nisam u toku kad su ves masine u pitanju,pa me zanimaju neke smernice,znam i sam da je sve lutrija,posebno na nasem trzistu,al opet nemam losa iskustva sa preporukama sa ovog foruma

Nego, moderni domacini (branding by @mitar1982 ®), koji deterdzent i omeksivac koristite? 😂

Mi uglavnom koristimo praskasti i tecni Ariel, uzmemo u tempu ili negde najvece pakovanje i to traje dugo.
Persil tečni, plavi/ljubičasti/zeleni, šta je na popustu u tom trenutku i Silan. Ariel mi smrdi. Ostale nisam ni probao.

Kako si ti napisao tvoje potrebe, budžet i šta ti je bitno od mašine tako si i dobio odgovor.
A sta mogu biti potrebe kod ves masine? Da mi dobro pere ves i da dugo potraje,da ne bude popravki sto duzi period.... ne znam sta jos moze da se napise. Budzet!? Pa formiracu ga nakon preporuka,uputa,pogledam modele koje preporucite pa ako mi se neki posebno dopadne,zivi se i radi za njegovu kupovinu :)

Miele Srbija je malo zagubio kompas. Ranije su im cene bile u rangu sa drugim zemljama u Evropi, ali sada vidim da su nalupali cene. Tako da pojedini modeli koji u AT/DE koštaju 1000eur ovde su 130k, onda modeli koji su 1170eur ovde su 150k, modeli koji od 1420eur ovde su 190k...

Ja ulovih masinu koja je u EU 950-1000e kod nas za 89k 😁

Ne u zvanicnoj prodavnici doduse, tamo je bila sa istom cenom kao u EU.

Oni to dobro kontrolišu i uglavnom su cene dosta ujednačene, ali naravno desi se povremeno da u ponekoj radnji akcija malo duže potraje, pa može da se kupi malo jeftinije. Sad su baš odvalili.
U Gigatronu su od pre 2 godine svi njihovi proizvodi označeni sa "Top model" pa ne važi ni onaj popust od 5% kada se kupuje Intesa karticama niti bilo kakve druge akcije.
Poređenja radi, pre 2 godine na nekoj akciji i sa tim popustom mašina plaćena 112k, a sada je ta ista 150k...

A sta mogu biti potrebe kod ves masine? Da mi dobro pere ves i da dugo potraje,da ne bude popravki sto duzi period.... ne znam sta jos moze da se napise. Budzet!? Pa formiracu ga nakon preporuka,uputa,pogledam modele koje preporucite pa ako mi se neki posebno dopadne,zivi se i radi za njegovu kupovinu :)
Moja preporuka da zaobidješ Tehnomaniju prilikom kupovine. Očajni su ako kod njih kupiš, a zalomi ti se neka reklamacija...

Nazad
Vrh Dno