Šta je novo?

Veš mašine

Bubnjevi su od termostabilne plastike umesto celika, jeftinije je tako...ali su im povecali kapacitet pa sada cak i najmanja masina ima bubanj za 7kg vesa
To "povećanje kapaciteta" se odnosi na štampanje druge cifre na nalepnici, kako bi dobili bolju energetsku klasu.
One stare mašine su za npr. kapacitet 6kg imale istu zapreminu bubnja kao današnje za 8kg.
Mnogo je ispravnije to rešeno u Americi gde se navodi samo zapremina bubnja, pa ljudi znaju šta kupuju.

Stede na materijalu...
ne bi se slozio da se elektronika kvari vise od elektromehanickog programatora, koji je besmisleno komplikova sklop...

na elektronici i ako crkne neki rele popravka je prosta, ako bas crkne mnogo zamenis, ali verovatnoca da crkne nesto na ploci je verovatno manja od 5%

Crci ce grejac, pumpa, ele ventili i slicno...ploca jako retko, eventualno hladni lem od vibracija.
To "povećanje kapaciteta" se odnosi na štampanje druge cifre na nalepnici, kako bi dobili bolju energetsku klasu.
One stare mašine su za npr. kapacitet 6kg imale istu zapreminu bubnja kao današnje za 8kg.
Mnogo je ispravnije to rešeno u Americi gde se navodi samo zapremina bubnja, pa ljudi znaju šta kupuju.
Jeste tacno je to...
evo bas imam materijala z ajednu takvu diskusiju posto sam prekljuce uzeo novu masinu kapaciteta 9kg koja ima manji bubanj od prethodne iste serije stare 2 godine kapacietta 8kg.

Nažalost elektronika je ta koja ima veliki udeo u kvaru mašina. Ne bi trebalo, ali ako ne zaštite, onda će se kvariti. Popravke niko ne radi, a onda lupe da nova košta kao jedan novi računar :)
Možeš pronaći i da mašine sa navodnih 10 ili 11kg imaju istu zapreminu bubnja kao one od 8-9kg. Ali zato bolju energetsku oznaku.

Pored većeg bubnja (po 1kg veša), stare mašine su imale i ležajeve skuplje za nekoliko eur, ali koji su trajali i po dve decenije. Za današnje se smatra da su extra ako izdrže 5-6 godina.

Netačno ovo za programatore.
Kvarili su se samo tako i to je bio najveći razlog zvanja servisa u 70tim, 80tim...

Po vasem iskustvu, da li centrifuga na vecim brzinama vise steti ves, ili to vise zavisi od same masine?

Ne šteti više.

Vise ti trosi zenu jer ga toliko izguzva da treba to posle peglati malo vise nego sto bi bilo na manjim obrtajima.

Nista posebno nije izguzvan ves nakon centrifuge na 1400 i susenja u masini za susenje. Nikakva razlika u odnosu na prethodnu masinu kod koje je centrifuga bila 500rpm.

Netačno ovo za programatore.
Kvarili su se samo tako i to je bio najveći razlog zvanja servisa u 70tim, 80tim...
istina. na mojoj prosloj masini iz 75. samo programator zeza stalno :D :D

Hahaha, pa taj te pešir i obriše kako treba, au dokle smo stigli da tražimo i meke peškire.
manje se kupas, manje brises 00, budes ekonomican, nema zime. stanari iznad mene se nisu kupali vec 3 meseca (samo jednom od septembra kako su se uselili), a ovi pre njih punih godinu dana sastavili bez tusiranja. ekonomicno ;) oni peskire ni nemaju, a i za sta ce im?!

Vise ti trosi zenu jer ga toliko izguzva da treba to posle peglati malo vise nego sto bi bilo na manjim obrtajima.
bolje da ti ves masina trosi zenu no selo :D :D zenu treba upregnuti da ne moze glavu da digne, da joj ne pada na pamet da se svrcka.

Poslednja izmena:
@Skankhunt42 Ma tvoj komšiluk je još i dobar, ja znam stariju ženu koja je sakupljala vodu od veš mašine i kasnije tu vodu koristila kada bi išla u veneciju. Ali joj se ta ušteda kasnije obila o glavu. Zbog male upotrebe vode kanalizacija joj se zapuši i morala je da plaća majstore da joj reše problem.

Šta radite sa zavesama kad ih izvučete iz mašine? Ja ih, onako, mokre izbacim na štrik da se rastegnu da se ne bi zlopatili peglanjem. Koliko vidim neki ne kače napolju, nije valjda da odmah kače mokre u sobu ili vole da peglaju?
A ti što štede na vodi i sapunu verovatno štede i na WC papiru koristeći ga sa obe strane ili nikako kao dobar deo Bosanaca (ali oni ipak koriste vodu).

Nista posebno nije izguzvan ves nakon centrifuge na 1400 i susenja u masini za susenje. Nikakva razlika u odnosu na prethodnu masinu kod koje je centrifuga bila 500rpm.
Zato sto Miele ima sacasti bubanj, a ne zbog obrtaja.

Nažalost elektronika je ta koja ima veliki udeo u kvaru mašina. Ne bi trebalo, ali ako ne zaštite, onda će se kvariti. Popravke niko ne radi, a onda lupe da nova košta kao jedan novi računar :)
"elektronika" je sirok pojam...
ja elektronikom stampam samo maticnu polocu, a vecina majstora "elektronikom" smatra sve elektricno na masini, ukljucujuci grejac, el. ventile ili pumpu.

Sama elektronska ploca koja zamenjuje el mehanicki programator se manje kvari jer osim mikro relea, i hladnog lema tu bukvalno i nema sta da se pokvari.
istina je i da obican majstor za belu tehniku ako nije iole vest da dijagnostikuje kvar na ploci nece imati znanja iz elektronike da je popravi pa ce preporuciti zamenu, ali kvar na ploci je vrlo redak, pre ce se pokvariti sve drugo nego ona.

I ako se tu nesto pokvari obicno je u pitanju hladan lem nastao usled vibracija, elektronicar to sigurno moze da popravi, a kupovina druge se sigurno ne isplati.

Možeš pronaći i da mašine sa navodnih 10 ili 11kg imaju istu zapreminu bubnja kao one od 8-9kg. Ali zato bolju energetsku oznaku.

Pored većeg bubnja (po 1kg veša), stare mašine su imale i ležajeve skuplje za nekoliko eur, ali koji su trajali i po dve decenije. Za današnje se smatra da su extra ako izdrže 5-6 godina.
Ovo je alarmantno, i bukvalno svi proizvodjaci laziraju ove podatke ukljucujuci i renomirane kao sto su bosch i LG...

Evo primer moje dve masine beko iz iste serije starija je kupljena pre dve i po godine 8kg/1400 i novija 9kg/1400
Stara masina od 8kg ima veci bubanj nego nova od 9kg!
Lepo na slici mozete da vidite da manja masina ima dublji bubanj, precnik kod obe je isti.

I to nije sve!
Novi model od 8kg i novi model od 9KG imaju potpuno iste velicine bubnja!
Isto je i sa ostalim proizvodjacima...

cak moze da se desi da stariji modeli od 7kg imaju veci bubanj kao nova od 9kg i slicno, nema nikakvih pravila prilikom deklarisanja velicine.

Ono sto je trenutno trend je da proizvodjaci suzavaju bubnjeve a idu na veci precnik, jer deterdzent prilikom pranja ostecuje lezejave i valjda na taj nacin to pokusavaju da umanje, nemam drugo objasnjenje.

usput smanjuju dubinu cele masine pa su nekadasnje masine od standardnih 60cm dubine postale novi standard od 55 i manje cm, tj manje lima za staru cenu...
Ista cena manje pakovanje kao jogurt i cokolada

Prilozi

• IMG_20220224_184910.jpg
    IMG_20220224_184910.jpg
    137.9 KB · Pregleda: 52
  • IMG_20220224_185120.jpg
    IMG_20220224_185120.jpg
    114.2 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Ovo je alarmantno, i bukvalno svi proizvodjaci laziraju ove podatke ukljucujuci i renomirane kao sto su bosch i LG...

Evo primer moje dve masine beko iz iste serije starija je kupljena pre dve i po godine 8kg/1400 i novija 9kg/1400
Stara masina od 8kg ima veci bubanj nego nova od 9kg!
Lepo na slici mozete da vidite da manja masina ima dublji bubanj, precnik kod obe je isti.

I to nije sve!
Novi model od 8kg i novi model od 9KG imaju potpuno iste velicine bubnja!
Isto je i sa ostalim proizvodjacima...

Svi to rade, pretpostavljam da bi imali bolju energetsku oznaku.
Ako se uporedi, vidi se muljačina.
Recimo kao nekakva referenca, mašine iz Miele profi serije "Little giant", kapaciteta 7kg imaju bubanj zapremine 64lit. Za 8kg bubanj je zapremine 73lit, dok za 9kg veša zapremina je 80lit. Za 10kg zapremina bubnja je 100lit.

Dok Miele kućne mašine za 9kg imaju bubanj od 64lit. Za 8kg nisam skroz siguran; ali negde sam bio pročitao da je isto 64lit.
Mašine za sušenje veša, za 7kg, 8kg ili 9kg imaju isti bubanj - zapremine 111lit.

LG; kod mašina za 8kg, 9kg i 10.5kg bubanj je 68lit. Tek za 12kg veša zapremina je 81lit,
Bosch: 8kg - 55lit; 9kg - 64lit; 10kg - 70lit. Mašine za sušenje imaju bubanj 112lit, bez obzira jesu li za 7,8 ili 9kg veša.
Candy: mašina za 9kg je 58lit, dok za 10kg je 62lit. Očigledno da u manjem bubnju kod njih stane mnogo više :)
Ovo su one koje se sada prodaju, ne bih znao kako je ako se uporedi sa modelima od pre 5-6 godina...

Sve više modela će sada biti sa navodnih 10-10.5-11kg...
Poređenja radi, stare gorenje mašine za ~6kg veša imale su bubanj od ~54-55lit.

Poslednja izmena:
Nije uporedivo nista ni sa cim, potpuno bez ikakvog smisla navode kapacitete, tu je ocigledno veliki propust u EU deklarisanju masina, gledali su samo na potrosnju ali ih proizvodjaci zeznuse za fizicke osobine hardvera.

danasnje masine osim sto su fizicki manje pa umesto standardnih 60x60cm, to postaje 60x55 ili cak 60x50 i to je standard nisu neki slim modeli.

Gore sam dao fotke modela od 8kg koji je pre 2 godine imao veci bubanj nego danasnji od 9kg i ako je isti model, a danasnji model od 9kg i od 8kg imaju fizicki isti bubanj.

ne znam koje objasnjenje mogu imati proizvodjaci za ovo, jer ovo ne radi samo beko nego svi.

Najveci fizicki bubanj ima indesit i whirpool sa aktuelnim modelima, ostali su svi pateticno mali.
Bubanj cak i kada je siri vi stvari ne mozete slagati u visinu jer vam treba dubina.

Najveci fizicki bubanj ima indesit i whirpool sa aktuelnim modelima, ostali su svi pateticno mali.
Kod Whirpool modela za 9kg bubanj je 62lit, a kod modela za 10kg bubanj je 64lit.
Verovatno je slično i za Indesit...
Svi to nekako prepisuju jedni od drugih.

Šta radite sa zavesama kad ih izvučete iz mašine? Ja ih, onako, mokre izbacim na štrik da se rastegnu da se ne bi zlopatili peglanjem. Koliko vidim neki ne kače napolju, nije valjda da odmah kače mokre u sobu ili vole da peglaju?

Svi su već odgovorili da se odmah tako mokre okače, a moja keva dodaje da, kada kupuješ zavese, biraš materijal koji se ne gužva/ne pegla ;)

Svi su već odgovorili da se odmah tako mokre okače, a moja keva dodaje da, kada kupuješ zavese, biraš materijal koji se ne gužva/ne pegla ;)
Ja dodajem da, kada kupujes zavese, uzmes Zebra zavese koje prakticno ne zahtevaju odrzavanje, zauzimaju vrlo malo prostora i ne skupljaju prasinu ;)

Ako je ista zapremina (velicina) bubnja kod masine za 8kg i 9kg da li je barem jači, bolji, lezaj koji to sve nosi?

Ako je ista zapremina (velicina) bubnja kod masine za 8kg i 9kg da li je barem jači, bolji, lezaj koji to sve nosi?
Ovo je trebala da bude neka sala?:ROFLMAO:

naravno da je sve isto, samo je deklarisano za vecu kilazu i cena je par hiljada dinara veca (obicno 30-40eur)

kada udjes sa metrom u radnju prodavci se sklone jer niko ne ume da da logicno objasnjenje.

Da ne citam 30 strana bas... sta ste se dogovorili kojih 3-5 modela je generalno preporuka za kupovinu

Vrh Dno