Šta je novo?

Veš mašine

Realno, predpranje treba veoma retko. Pročitaj uputstvo.
Predpranje se koristi samo za veš sa velikom količinom nečistoća, peska, blata, ulja... Radnički kombinezoni, dečija u*rana garderoba...
Predpranje nema svrhe korisititi za iole normalno zaprljan veš. To je samo traćenje energije, vode i hemije.

Znam da neke domaćice uvek idu na najfull moguće programe predpranja pranja i čišćenja, ali za time zaista nema potrebe.

Tačno tako,
Većina programa nema predpranje

Na sadašnjoj LG, na prethodnoj Whirpool i na ćaletovoj Candy, predpranje se posebno uključivalo kao dodatna opcija uz program pranja. Nije bilo sadržano u samim programima.
Dakle ima dugme "dodaj predpranje", kao da dodaš pojačano ispiranje ili lakše peglanje. Može a ne mora.

Predpranje ne može da se uključi uz sve programe, ali uz većinu može.

Kakva je Miele WED135?

Da li je bubanj (po specifikaciji 8kg, ne mogu da nadjem zapreminu) dovoljno veliki za vece pokrivace, velike jastuke i generalno stvari veceg gabarita?

8kg bubanj je generalno dovoljno veliki za vece stvari, samo ako peres cebe recimo stavis jedno cebe i nista vise...

Kakva je Miele WED135?

Da li je bubanj (po specifikaciji 8kg, ne mogu da nadjem zapreminu) dovoljno veliki za vece pokrivace, velike jastuke i generalno stvari veceg gabarita?
Trebalo bi da je iste zapremine kao i kod 9kg mašina, dakle oko 64lit.
Stane bez problema pokrivač dimenzija 240x240cm.

To je potencijalno problem kod odloženog starta, jer bi praktično imao samo pretpranje dok bi pranje bilo ''nasuvo''.
Možda može da se nabavi neki uložak za tečni deterdžent. Stavlja se u samu posudu. Onda deterdžent ne iscuri dok ne počne dodavanje vode za pranje.

Prilozi

• ulozak.png
    ulozak.png
    24.5 KB · Pregleda: 17
Možda može da se nabavi neki uložak za tečni deterdžent. Stavlja se u samu posudu. Onda deterdžent ne iscuri dok ne počne dodavanje vode za pranje.
Slao sam upit Beko podršci međutim ne dobih nikakav konkretan odgovor. Otprilike odgovor je bio možda ima možda nema ali javićemo vam, što se naravno nije desilo.
Sama posuda ne deluje kao da bi mogao neki uložak tu da ide. Ima klapnicu sa podeocima u ml. Tako da pp da je namenjena za tečni deterdžent takva kava jeste.

Novu ves masinu cu staviti u garazu. Garaza se ne greje, kuca je izolovana sa 10cm stiropora spolja. Kroz garazu idu vovodovne cevi koje snabdevaju celu kucu, u njima nikada nije smrzavalo, mada one idu kroz zidove (trenutno se vide golim okom jer nije malterisano).

Razmisljam se da preventivno ubacim neku grejalicu da odrzava na 5c, ima li potrebe za tim?

ma jel si lud...sta ce ti grejalica da grejes masinu :)

Pa sta znam, napolju zna da bude -13 kada je u gradu -10, mada voda nije smrzla nikad u cevima jer je dobra izolacija. Naravno, stolarija nije najsjanija.

Uključi grejalicu kad je minus, ne želiš da ti se Mile smrzne i rizikuješ da nešto pukne unutra zbog sitne uštede.

Ostavicu je cele zime, konvektorska grejalica. Kucni prijatelji imaju proizvodnju 15+ godina. Vec smo ih koristili u iste svrhe na vise mesta, ne trose prakticno nista na odrzavanju te minimalne temperature.

Moze li neka preporuka za malo kvalitetniju ves masinu i da je cena 65-70k dinara? Hvala,
Imao LG star 7-8 godina al danas otisao u vecna lovista, zapalilo se nesto ispod bubnja

Da li neko ima iskustvo sa ovom kombinovanom masinom za pranje i susenje vesa?
Mene je privukla garancija od 7 god i 15g na motor...

To možeš da kupiš samo i jedino od Tehnomanije. Verovatno oni organizuju i servis, uvoz delova, podršku... Ja ne bih rizikovao sa njima.

Ako može mala pomoć. Kupili smo whirpool kombinovanu mašinu. Pranje odradi super, oglasi se kada završi. Uključili smo sušenje, stigla je do 1 min i taj minut je vrtela još jedno sat vremena da bi sada prikazala 45 min. Bešumno vrti a onda ispušta onaj zvuk kao ispuštanje vode pred završetak. Da li se neko susreo sa time? Da li možda nešto pri povezivanju nismo dobro odradili ili ja nisam pri uključivanju? Hvala

Pustili u rad Miele WED 135 WPS. Postavili smo je u garazu, malo smo se namucili sa nivelisanjem jer je beton (naravno) neravan, ali je iznivelisana libelom i nista se ne klati.

Masina je dosta tiha u radu, mada mi to nije bitno jer radi u garazi. Pustio sam prvo na prazan bubanj Pamuk 60 po uputstvu. Nakon toga pun bubanj Pamuk 40 Eco sa skracenim pranjem jer nije nesto zaprljan ves, centrifuga na 1200rpm.

Vizualno masina je apsolutno stabilna na 1200rpm sa ovim punjenjem, na dodir se osecaju blage vibracije.

Za sada sve deluje odlicno. Jedino sto mi se ne svidja je sto su 3-4 dugmeta na digitalnom programatoru na nemackom. Ostalo su simboli, a za odabir programa se dobija nalepnica jer je tekst na samoj masini na nemackom.

Sta mislite o masinama sto se pune odozgo?
Sta mislite koje su bolje (odozgo punjive il s preda), za sta su bolje, zasto ?
Koje su kvarljivije, sta se kod kojih vise kvari?
Koje bolje peru?
Po vašem misljenju koje se lakse pune i prazne?

Šta je dovoljno velik otvor vrata na klasicnim masinama, koliko cm bi trebao da bude velik otvor (vrata) da se lako puni i prazni masina?

Poslednja izmena:
Imaš još neko pitanje, ovo je premalo?

Mašine punjene odozgo se uzimaju samo kada prostor gde ih postavljamo zahteva takavu mašinu. Tj. kada ima malo mesta i nema se prostora za prednje ubacivanje.

Što se tiče ostalih pitanja, mašina sa gornjim ubacivanjem ne mora biti ni lošija ni bolja. Zavisi kako je proizvođač napravi.
Mogu oni nju napraviti i bolju od klasičnih, ali i lošiju.

Sta mislite o masinama sto se pune odozgo?
Sta mislite koje su bolje (odozgo punjive il s preda), za sta su bolje, zasto ?
Koje su kvarljivije, sta se kod kojih vise kvari?
Koje bolje peru?
Po vašem misljenju koje se lakse pune i prazne?

Šta je dovoljno velik otvor vrata na klasicnim masinama, koliko cm bi trebao da bude velik otvor (vrata) da se lako puni i prazni masina?
definitivno se lakse prazne ove koje se pune odozgo. te sto se pune spreda treba zakonom zabraniti, a onog ko je to prvi smislio strpati u zatvor dozivotno za sirenje stetnih ideja.

Strani sajtovi kazu da ove koje se pune spreda bolje peru i trose dosta manje struje i vode.

Konstrukcijski su jace masine koje se pune odozgo jer im je bubanj oslonjen u dve tacke za razliku od masine sa prednjim punjenjem

prakticno tu nece biti problema sa lezajevima nikad, dok je to kod klasicnih masina najveci mehanicki problem.

Drugih prednosti mislim da nema ni jednu.

Stoji da je kod gore punjenih mašina bubanj oslonjen u dve tačke i samim tim su ležaji daleko manje opterećeni.

Ali stoji da i tu mogu da za'eru semeringe, pumpu za vodu, elektoniku...

Da troši manje struje ili vode, nema nikakve logike?!? (Bar dok pričamo o gore punjenim ovim sto se prodaju kod nas, sa vertikalnim bubnjem što se otvara sa jedne strane. Ima u USA onih nekih čudnih mašina sa horizontalno postavljenim bubnjem. Mislim da njih i nema nigde u Evropi, a i u USA ih napuštaju. Da, oni troše dosta više vode)

Bas USA sajtovi kazu da ove sto se pune odozgo trose vise struje i vode.

Ma te "lavor" masine niko normalan ne razmatra.
Meni nije jasno kako uopste uspevaju one da operu ves, kako u njima ves mućka i bućka.

Ja sam mislio iskljucivo na uspravan bubanj u masinama koje se pune odozgo.

Meni su na gorenje masini, sa punjenjem odozgo otisli semerinzi (ili jedan semenring), pa od njega lezaj, pa senzor polozaja (mozda i majstor neuk a iz zvanicnog servisa ostetio il nije podesio) pa mi muka bilo bez masine danima dok delovi nisu stigli (da to je taj sampionski gorenje servis koji "ima delove" i "dolaze za 2 dana" max),.
Prednosti kod punjive odozgo masine su 2 tacke oslonca bubnja i sto se bez ispadanja vesa iz bubnja vadi sam ves. Nekome je velika prednost i mala sirina pa se mogu lako uglaviti u prostor.
Svaka carapa, svake gace il majica koje ispadnu iz carsafa, pesira velikog, jastucnice, uvek padnu nazad u bubanj dok kod spreda punjive pada na pod...
Mani su mane sto ne vidim lepo komande (sedim u kolicima) a maina okrenuta postrance radi ustede prostora, nekako su mi nezgodne da dohvatim s dna bubnja poslednje komade vesa, uske i u njih nekako kao da staje manje vesa.

Razmisljam da ako mi otkaze ova Samsung (cuje se neko tup tup iz nje) da li se vratiti na punjive odozgo pa uzeti neki AEG ili BOSH, mozda Elektrolux ili dobru klasincu s preda punjivu Bosh, Miele ...

Ono smo zakljucili da masina i susara ne treba da budu na produznom kablu i ne treba da rade istovremeno ako su na istoj uticnici ili osiguracu?

Ono smo zakljucili da masina i susara ne treba da budu na produznom kablu i ne treba da rade istovremeno ako su na istoj uticnici ili osiguracu?
Zavisi za koju struju je osigurač i koliku struju vuku mašine.
Savremene mašine obično vuku 10A. Ako je osigurač 25A, mogu na isti bez problema.
Ako je 16A, onda ne baš.

Izvod od 25A ne sme da se završava standardnim šuko priključkom.

Nazad
Vrh Dno