Šta je novo?

Veš mašine

Ajd' da pitam i ovde.

Ovako mi se cuje i trese nova Beko 9744 pri centrifugi od 1000 obrtaja, kada je bubanj poluprazan. Moguce da ce se cuti tako i kada bude bio pun bubanj, ovo je prvo pranje vesa koje sam pustio. Jel normalno ovo ili da reklamiram?

Izgleda da su mi otišli ležajevi (i semering) na Gorenje W8503, sav veš mi uflekan braon flekama, a i počela je da se čuje malo više u poslednjih par pranja... Da li je neko skoro radio popravku/zamenu pa zna koliko to zadovoljstvo otprilike košta?! Da li može da se uradi na licu mesta ili moram ne-daj-bože da je nosim na leđa u servis?! :)
Ovako se servisira, pa proceni...

Ajd' da pitam i ovde.

Ovako mi se cuje i trese nova Beko 9744 pri centrifugi od 1000 obrtaja, kada je bubanj poluprazan. Moguce da ce se cuti tako i kada bude bio pun bubanj, ovo je prvo pranje vesa koje sam pustio. Jel normalno ovo ili da reklamiram?

Da li si izvadio blokade bubnja i da li je ravna?

@aleksa.ue

Izvadjene blokade bubnja i ravna je. Pustao pre toga ciklus za ciscenje bubnja, on vrti na 600rpm, nije se culo ovako i nije se tresla masina.

Probaj je kada bude puna. Mada mislim da je ovo za reklamamaciju.

Pitacu sutra ovlasceni servis da li se ovo moze popraviti, ako je kvar uopste. Necu da reklamiram preko call centra, idu praznici. Ako ne mogu da dodju sutra da poprave, trazicu raskid ugovora jer je kupljena online.

Najbolje da uzmeš miele za 85k dok ima, naravno ako ti 7kg završava posao.

Ajd' da pitam i ovde.

Sve mašine ovako tresu na centrifugi ako se veš ne rasporedi lepo. Ako ga ima malo, ili ako nešto unutra preteže, svaka će ovako da trese. Natopljeni veš može imati 20ak kg. Zamislite da to vrtite >1000rpm. Vrlo su retke situacije da je to sve uravnoteženo.

Sve mašine ovako tresu na centrifugi ako se veš ne rasporedi lepo. Ako ga ima malo, ili ako nešto unutra preteže, svaka će ovako da trese. Natopljeni veš može imati 20ak kg. Zamislite da to vrtite >1000rpm. Vrlo su retke situacije da je to sve uravnoteženo.
Samsung neće da radi centrifugiranje ako veš nije iole lepo raspoređen. Proba da zavrti, pa ako trese zaustavi motor, malo vrti levo - desno pa nastavi. Posle par pokušaja uglavnom lepo rasporedi veš.

Tako radi i LG. Ako uopšte neće da se rasporedi, muči se 10-15min, pa onda javi grešku.

Ali ipak dozvoljava da se umereno trese ako ne može bolje.

Neće čovek entry modele, zato je kupio Beko iz premium serije :D
Stojim iza toga. Ako se ispostavi da je ovo normalno za ovu nasinu, vraticu i uzecu Bosch, LG ili Miele za 1000e. Ne bi trebalo da bude normalno jer na YT review za identican model ne trese ni malo i za 1400rpm.

@NShappy
Zar je bitno kako je rasporedjen ves u startu? Masina ga okrene dosta puta u toku pranja.

Svaka mašina može nekada manje a nekada više da se zatrese pri centrifugi. Pogledaj na sledećih nekoliko ciklusa kako se ponaša. Onda donesi zaključak šta da radiš.

Poslednja izmena:
@mitar1982
@donmarkon

Nije dobro postavljena masina, opet nije na ravnom. Cudno s obzirom da je sada decko iz ovlascenog servisa nivelisao.

Najbolje sam to natenane da uradiš. Ja imam izuzetno neravan pod u perionici, baš sam se napatio da je postavim skroz ravno. Obeležio gde stoji ako slučajno mrdne malo, i fino radi već dugo. Malo trese nekad zbog toga što je jedan nogar izvučen maltene do kraja, ali bolje nisam mogao.

Stojim iza toga. Ako se ispostavi da je ovo normalno za ovu nasinu, vraticu i uzecu Bosch, LG ili Miele za 1000e. Ne bi trebalo da bude normalno jer na YT review za identican model ne trese ni malo i za 1400rpm.

@NShappy
Zar je bitno kako je rasporedjen ves u startu? Masina ga okrene dosta puta u toku pranja.
Šalu na stranu, iako Bosch serije 6 nije entry model, nego je serija 2, puno je 500e za mašinu ma kog brenda da pravi probleme.

@Djilkosh_Ns

Placena je 400e, ali nije bitno, ocekujem da radi kako treba. Na YT ima recenzije vecine programa bas za Beko 9744 na jednom kanalu gde je nas covek snimao programe od pocetka do kraja.

Definitivno se masina klati, trenutno sam sam u kuci i nezgodno mi je da podesavam nogice. Pred naredno pustanje cu podesiti da se ne klati.

Off topic:

Kada je nesto kupljeno online, da li imam 14 dana od dana dostave da probam, ili 14 dana od dana koji je na fiskalnom racunu?

@Djilkosh_Ns

Placena je 400e, ali nije bitno, ocekujem da radi kako treba. Na YT ima recenzije vecine programa bas za Beko 9744 na jednom kanalu gde je nas covek snimao programe od pocetka do kraja.

Definitivno se masina klati, trenutno sam sam u kuci i nezgodno mi je da podesavam nogice. Pred naredno pustanje cu podesiti da se ne klati.

Off topic:

Kada je nesto kupljeno online, da li imam 14 dana od dana dostave da probam, ili 14 dana od dana koji je na fiskalnom racunu?
Mislio sam na 50k, pa napisao 500e. Svakako poenta ostaje ista. Proveri još jednom te nogice sa nekim posle, pa vidi.

@NShappy

Bitno je kakav je veš. Da li uopšte može da se rasporedi kasnije kada je mokar.
Stavi u mašinu jedan deblji teži peškir, i onda je dopuni sa lakim majicama kratkih rukava, i mašina će da trese na centrifugi.
Stavi sav veš ujednačenog tipa (npr. sve peškiri, ili sve laki pamučni veš), i mašina neće da trese.

I naša trese ako stavimo jedne deblje farmerice, a ostalo neke lake krpice.
Ako ima 2-3 farmerica, ili su sve samo lake krpice, onda ne trese uopšte.

To nije bilo bitno kod starijih mašina koje su centrifugirale na 400-500rpm. Sa ovima na >1000, jako je bitno da je veš ujednačenog tipa.
Da li si i ranije imao neku mašinu sa high-speed centrifugom?

Posmatraj kako se mašina ponaša kroz više pranja i onda izvedi zaključak.
Gledaj da je u mašini uvek veš ujednačenog tipa, i da je optimalno napunjena.

Poslednja izmena:
@NShappy

Ovo mi je prva ves masina sa 1000rpm, prethodna je imala 500-800 ali je letela po kupatilu i sa 500. U pranju sa snimka su uglavnom bile stvari slicne velicine (majice, kosulje, pidzame, bluze), ali je bio i jedan stolnjak.

@NShappy

...u pranju sa snimka su uglavnom bile stvari slicne velicine (majice, kosulje, pidzame, bluze), ali je bio i jedan stolnjak.

Kladim se u pljeskavicu da je taj stolnjak napravio "treeešnju".
Probaj jednom sličan veš bez njega. I napunite mašinu optimalno.

Ja sam ženu jedva naučio kako da puni mašinu da ne bude problema sa trešenjem.

Jednom je ubacila onu frotirsku navlaku za veliki dušek u bračnom krevetu. Onu sa gumom što se navuče preko dušeka. Ona sama natopljena ima 20-ak kg. A sa njom 4 lake jastučnice.
Jadni LG je 20-ak min pokušavao da počne centrifugu. Svaki put nakratko zatrese k'o da će da izleti iz kupatila, pa stane, pa malo polako vrti, pa opet krene brzo, zatrese, stane, bog zna kol'ko puta... I onda je izbacila grešku tipa "prerasporedi veš".

Od kada sa tom istom frotirskom navlakom stavljamo samo peškire, centrifugira gotovo bešumno. I stavljamo neke štipaljke na tu navlaku da ne glumi džak. Često se dešava da navlaka deluje kao džak u koji upadne ostali veš. Tada opet kreće jako da trese.

edit:
Sada sam pogledao onaj snimak Beko kako radi, pa to uopšte nije strašno. Malo još podesite nožice da su sve 4 ravnomerno oslonjene na pod, i biće sve ok.

Poslednja izmena:
Da, ono deluje da ima malo lufta, kad se nogice lepo spuste i sve poravna neće onako da trese.

Hvala svima na odgovorima. Necu da je vracam onda, moracemo definitivno da naucimo da punimo masinu, uopste nismo razmisljali o tome ranije, delili smo stvari samo po materijalima.

Eto i tebe u klubu modernih domaćina... :D

Ovako se servisira, pa proceni...

Zdravo ljudi,

meni su na 2,5 god staroj Whirpool masini otisli lezajevi i ovlasceni servis hoce da menja ceo bubanj po ceni od 18k - 25k.
Inace sve drugo ispravno i odlicno pere pa me zanima kolko bi kostala zamena lezajeva za nju ko na videu gore?
kostala je oko 50k i ima 10g na inverter motor garanciju, sto mi ne pomaze uopste kod ovog kvara.
Ovaj majstor na snimku je bas dobar svaka mu cast.
Ako neko ima preporuku za majstora slobodno poruku pustite .

U slucaju da je neisplativo kupicu ovu i da crkne za 5god nije mi zao.

Hisense WFPV9014EM 5god na sve i 10god na motor za 33k.​

Poslednja izmena:
sramota da na 2.5 godine staroj masini odu lezajevi, to ode posle 6,7,8 godina
delovi za zamenu nisu skupi, ali mora da se rasturi masina, tako da cena zavisi od volje majstora.

@NShappy

Ovo mi je prva ves masina sa 1000rpm, prethodna je imala 500-800 ali je letela po kupatilu i sa 500. U pranju sa snimka su uglavnom bile stvari slicne velicine (majice, kosulje, pidzame, bluze), ali je bio i jedan stolnjak.
Mozda ce ti zvucati glupo ali;
probaj da skines te stvari gore sa masine,
to sigurno doprinosi bucnosti masine, jer em se drma masina em zveckaju stvari gore pa stvara jos ruzniji utisak.

Zdravo ljudi,

meni su na 2,5 god staroj Whirpool masini otisli lezajevi i ovlasceni servis hoce da menja ceo bubanj po ceni od 18k - 25k.
Inace sve drugo ispravno i odlicno pere pa me zanima kolko bi kostala zamena lezajeva za nju ko na videu gore?
kostala je oko 50k i ima 10g na inverter motor garanciju, sto mi ne pomaze uopste kod ovog kvara.
Ovaj majstor na snimku je bas dobar svaka mu cast.
Ako neko ima preporuku za majstora slobodno poruku pustite .

U slucaju da je neisplativo kupicu ovu i da crkne za 5god nije mi zao.

Hisense WFPV9014EM 5god na sve i 10god na motor za 33k.​

Mozda ce izaci oko 60-70 evra zavisi od majstora. Koji je model te Whirlpool sto imas? Pet godina garancije i 10 na motor je ako se registrujes na sajtu. Isto vazi za Whirlpool.

Poslednja izmena:
sramota da na 2.5 godine staroj masini odu lezajevi, to ode posle 6,7,8 godina
delovi za zamenu nisu skupi, ali mora da se rasturi masina, tako da cena zavisi od volje majstora.

Mozda ce ti zvucati glupo ali;
probaj da skines te stvari gore sa masine,
to sigurno doprinosi bucnosti masine, jer em se drma masina em zveckaju stvari gore pa stvara jos ruzniji utisak.
Potpuno se slazem da je sramota da posle 2,5god odu lezajevi, ali sta je tu je.
Jasno mi je da su tu ruke naj skuplja stavka, nacelno popravka odnosno zamena celog bubnja se do tacke vadjenja bubnja ne razlikuju.
Mora da se izvadi bubanj u oba slucaja , samo sto se u jednom menja lezaj a u drugom slucaju ceo bubanj.
Ostaje videti sta se vise isplati popravka ili kupovina nove masine.
Mozda ce izaci oko 60-70 evra zavisi od majstora. Koji je model te Whirlpool sto imas? Pet godina garancije i 10 na motor je ako se registrujes na sajtu. Isto vazi i Whirlpool.
Model je FWG71284W i registrovana je na sajtu ali nema 5god opste nego samo 10god na inverter motor i 2god klasicne gartancije.(koja je istekla)
Sve one imaju dodatnu garanciju ako se registruje na sajtu proizvodjaca, ali zavisi koji model za sta. Hisence ima npr 5god na sve i 10god na inverter motor za taj model.
Pa vidi do 70evra bi se i isplatilo popravljati, ako nadjem majstora. Bolje dati 8300 nego 33k ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno