Šta je novo?

Veš mašine

Ne kontam, jesi vratio masinu pa cekas zamenu ili si zavrnuo srafove na toj novoj, na tegovima i sta jos fali, pa si vratio novu zvrčeću u kupatilo opet da je proveris?

Спремао сам је да је вратим и узмем паре назад. Али када сам открио да тег није добро стегнут, притегао сам га и сад треба да је вратим у купатило и испробам. Пробао сам је само на суво, не чује се ништа, видећу како ће бити када ставим веш. Ако све буде у реду, нећу је вратити.

Pozdrav svima, kako ove godine useljavam u novi stan ,tako bih već lagano počeo sa kupovinom bijele tehnike, čisto da se rasteretim novčano (da ne bude sve odjednom).
Od početka mi je za oko zapeo Haier, te sam mislio komplet sve od njih uzet, jer imam želju sve od jenog proizvođača ali čitajući temu, više ni sam ne znam što mi je pametno.
ZA Gorenje sam prvo dobio dojam da je u banani (čitajući razno razne forume), a sad ispada da EU modeli nisu loši ?
Konkretno me zanima Gorenje WNA84AALWIFI , jer gledam uzet mašinu sa auto dose funkcijom, što mislite o ovoj ?
S druge strane me zanima, dal vrijedi za Haier platit više, jer ova Gorenje je sad kod nas u HR na akciji za nekih cca 360€ ?

Unaprijed zahvale svima.

Poslednja izmena:
Meni je skoro rekao neko ovde u ovoj temi da sve masine sa auto doce pa cak Bosh i Miele slabo rade, da je to doziranje uglavnom lose, slabo ne daje dobre rezultate.
Proveri to...
Gledam masinu i po onome sto pise o njoj sve osim velicine bubnja (samo 54l) izgleda dobro. (Ne znam koja je velicina vrata)
Jos kad bi radila kako treba (sve ostalo pored doziranja tecnog deterdženta) bila bi super...
A valjda su poravili zastitu od korozije, da limarija ne strune.

Imaš gore gorenje mašinu od 64l zapremine koja je dublja samo 3cm od mašine sa 54l.
Tako da mi se čini da možda treba staviti znak pitanja koliko je tačna ta zapremina isto kao i kilaža kojom se reklamira.
Neznam,možda grešim..tako deluje.

Miele TwinDos auto doziranje radi sasvim dobro. Teško bi bilo vratiti se na mašinu bez toga :)
Jesu Miele deterdženti skuplji, ali nije tako strašno. Za mesec-dva će biti pet godina kako nismo kupili nijedan tečni deterdžent osim tog za TwinDos. Povremeno, za posteljinu koristimo praškasti, čisto radi male uštede.

8kg je ova gorenje mašina, više od toga mi nije potreba.
Što mislite općenito o tom modelu, dal da pazarim ili ?
76dcb centrifuga, ne znam dal je to previše bučno ?

Veš mašina je aparat koji se koristi 10-15 minuta :)
Ubaciš veš, staviš prašak, omekšivač!, izabereš program i stisneš ▶️ (play) :) - 5 minuta,
Odeš svojim poslom, vratiš se posle x sati,
Izvadiš veš iz mašine i staviš da se suši - 5 minuta (možda malo više ako si spor/a :D).

Najveći broj korisnika ima 2-3 programa koja stalno koristi, beli veš / pamuk, crni veš, skraćeni program od tipa 45 minuta kada treba nešto na brzinu i to je to.
Da li neko može da dokaže da će sintetika biti bolje oprana ako se izabere program Sintetika 40°C umesto Crni veš 40°C ili Pamuk 40°C !?
Viši nivo vode, dodatno ispiranje, predpranje, to su opcije koje se retko koriste, možda najviše kod ljudi sa alergijom, ja sam probao jednom
viši nivo vode čisto da vidim da li ću nešto primetiti, naravno da nisam nikakvu razliku primetio. Roditelji sa bebom će možda češće da koriste
dodatno ispiranje ili viši nivo vode jedno određeno vreme (godinu dve) i posle je back to usuall.
Mislim da se od svih tih dodatnih funkcija najviše koristi odložen start ali i to je upitno, ovo ostalo 10%-15% korisnika.

Kod većine kupaca, kada sagledaju koje su to opcije koje koriste na mašini ispadne da je vrlo mala razlika u upotrebnoj vrednosti između mašine od 35K din i one od 55K din.
S druge strane, u slučaju potrebe za popravkom, "komplikovanost" mašine pravi veliku razliku.

Svi mi (dobro ne baš svi) padamo na fore prodavaca tipa: indukcioni motor, A energetska klasa, smanjena potrošnja vode! samo-doziranje praška, fensi displej i bluetooth/wifi konekcija da možeš real-time da gledaš šta mašina radi 🤦‍♂️ ali logički i funkcionalno gledano, najisplativija je najjeftinija opcija jer (ako zanemarimo šljokice) potpuno identično radi posao.

Što se doziranja tiče imate onu foru, puna čaša od jogurta na punu mašinu od 6kg, pola čaše za 3kg .... omekšivač do nivoa označenom u posudi za prašak i teraj. One fore "današnji praškovi su mnogo savremeniji i jači od onih koje su vaše bake koristile pa štedite prašak" se uče na obukama za prodavce, guess why!...

Tržište bele tehnike je džungla, veš mašina ima sigurno 50-60+ modela da se bira, frižidera i više, da bi se opstalo prodavci moraju da koriste sve adute da bi vas ubedili da kupite / iskeširate što više. ;)

Auto dose kod Miele radi korektno, jeste skup, ali kvalitetno i dobro resenje.
Sa druge strane Bosch I-Dos ima jednu veliku manu, posle nekog vremena posude za deterdzente i omeksivace se ubudjaju i usmrde do te mere da ne mogu da se ociste u normalnim uslovima. Prakticno treba pola masine da se rasturi i ocisti, a ni to ne obecava da bude kao kada je bila nova.
Moguce da je nesto promenjeno u novim serijama, ali sumnjam. Sve ostalo kod Bosch masina, ukljucujuci pranje i kvalitet je odlicno.

Nije isti Twin dose kod Miele i auto dose kod Bosch-a. Problem je taj, sto ovamo kod Bosch-a deterdzenti stoje u fioku i imaju veci kontakt sa vazduhom pa krenu da se suse, dok kod Miele stoje u boci prakticno hermeticki zatvorenoj.
Mana deterdzenata kod Miele-a je cijena koja je skupa i za vece porodice je ne isplativo, ono sta sam naisao na alternativu je da mogu da je kupe boce za njih preko Alia i sipate svoje deterdzente, dodatna pogodnost kod njega je ta sto on ima pranje/ispiranje cijevi, koje mozes da uljucis radi promjene deterdzenta ili same higijene uredjaja, a to kod Bosch-a nijesam naisao da ima. Svakako on se moze isprobati, ne mora se koristiti, ako ti se ne svidja kako radi jednostavno iskljucis i ne palis.

Što se doziranja tiče imate onu foru, puna čaša od jogurta na punu mašinu od 6kg, pola čaše za 3kg .... omekšivač do nivoa označenom u posudi za prašak i teraj. One fore "današnji praškovi su mnogo savremeniji i jači od onih koje su vaše bake koristile pa štedite prašak" se uče na obukama za prodavce, guess why!...
Kada bih toliko stavio, mislim da mašina ne bi nikada isprala od količine pene :) Postoji prosto uputstvo za doziranje prema tvrdoći vode i zaprljanosti. Stavljamo otprilike negde oko 60ml za oko 4-5kg i opet se desi da na kraju pranja mašina ispiše poruku da se proveri doziranje, jer je bilo previše pene.

Zato su one jednostavnije mašine bolje, nikad se ne žale, samo rade :D
Nikad nisam proveravao tvrdoću vode, nikad nisam imao problem sa lošim ispiranjem veša.
Kako se kvantifikuje "zaprljanost" veša?

Zdravo svima! Treba da pazarim kombinovanu mašinu za veš (2u1 pranje i sušenje). Čuo sam da je bolje imati odvojeno, ali nemam mesta u stanu da smestim. Koje modele marke biste mi preporučili? Budžet je do 85.000 dinara.

Zdravo svima! Treba da pazarim kombinovanu mašinu za veš (2u1 pranje i sušenje). Čuo sam da je bolje imati odvojeno, ali nemam mesta u stanu da smestim. Koje modele marke biste mi preporučili? Budžet je do 85.000 dinara.
Nezahvalno je preporučivati.Ja koliko sam video da su hvalili Lg. Druga je opcija gledati gde imaš najveću garanciju. Bosch mislim da je ovaj mesec bila ili je još akcija 5 godine garancije.
Beko je neka sredina po ceni i kvalitetu ali mislim da nije ni to loš izbor.

Aman bre, to moze da se ugasi, sta komplikujete
Sto bi dzaba uzimao neko masinu sa tim šugavim sistemom, ne može normalno da sipa omekšivač bez toga. Mora da ga salije sama ručno na kraju kad dodje do omekšavanja, ako ne bi želela da koristi autodose. Zato je to smeće obično, jedino Miele twindos jer zapravo imas normalnu fioku za deterdzent a dole na dnu prostor za boce. I da, moze se sipati bilo koji tecni deterdzent unutra u te boce, a ne samo Miele deterdzenti. Imaju prazne boce da se uzmu koje ti puniš.
Postoji samo jedan pretinac koji se koristi ukoliko se ne koristi autodose. Znaci samim tim, ne moze se usuti odjednom i prasak i omeksivac. Plus, tuda puni i vodu za ispiranje. Znaci onaj ko namerava da uzme masinu sa autodose sistemom, nek zna da je to jedna od ozbiljnijih mana tog sistema, osim zapusavanja dizni, budjavljenja deterdzenta i omeksivaca, i loseg doziranja (premalo ili previse). Jedini korektan sistem automatskog doziranja je Miele TwinDos, korektno izrađen i ima dobru funkcionalnost.

Prilozi

• 2AB715D2-7AD8-45E2-806E-4C68DC20331C.jpeg
    2AB715D2-7AD8-45E2-806E-4C68DC20331C.jpeg
    237.7 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
ima li neko praktičnih iskustava sa Gorenje

W11NHPI84AS​

Hisense proizvod,programi dugo traju i jos nema opcija da se skrati program.

Šta kupiti za budžet do 33k

Možda Gorenje wnpi72b.
Ili ako ti ne odgovara nešto povecati budzet +5000 din i to povecanje anuliraš sa kodom na ananasu.
Vidim da su skočile cene veš mašina u zadnje vreme.

Dragi ljudi, treba mi savet.
Naime, uzeh LG kombinovanu slim veš-mašinu u novembru i otpočetka mi je pravila problem sa centrifugom - vrti unedogled, ne može da pokrene centrifugu, smeta joj kad je poluprazna, smeta joj kad je napunim kako program nalaže - ćebe ili nešto slično ne daj Bože da želim da operem...
Zvala servis odmah, bili ljudi i rekao mi čovek da je imao takav model pre par godina koji je u međuvremenu poklonio, jer je imao istu situaciju. Kaže - samo treba malko da se naviknete na nju i u fazonu - iz njegovog iskustva, te slim varijante jesu osetljivije nego klasične. Reko' dobro, aj' da probam, da ne dižem galamu odmah.
Međutim, iako je nivelisana savršeno, ne mrda nigde kako god da je cimamo, pere veš nedelju dana i gotovo - opet kreće da se trese kao blesava, ne može da započne centrifugu, bubanj sve više kreće da lupka i kad uspe da je pokrene...
Došla sam do toga da iznova nivelišem mašinu na svakih nedelju dana. Radi dobro nedelju dana i opet ista priča...
I pošto danas konačno doživeh nervni slom nakon još jedne potrebe za nivelisanjem, odlučila sam da guram jako da mi prihvate reklamaciju i da uzmem umesto nje model klasičnih odnosno većih dimenzija.
Imam ideju da isto bude LG, s tim što ne može biti ispod 76000, jer sam toliko platila ovu (užas...), a ne verujem da bi pristali na vraćanje novca, jedino na doplatu...
Da li ima smisla ići opet na LG odnosno da li ima nekog da je imao ovih problema i sa modelima klasičnih dimenzija...?
Pre ovoga sam imala polovnu Bosch, stara je 15-ak godina, kad centrifugira ne mrda, prala sam u njoj čak i tanke tepihe.
Posle nje, ovo sa ovim slim s*anjcetom koje ne može da iscentrifugira jedne farmerke mi je potpuno sumanuto...
Bilo kakav savet je dobrodošao.

LG je izuzetno osetljiv na disbalans, pogotovo kombinovani i slim modeli. Od Kombinovanih masina nazalost jedino je LG za preporuku.

Bosch bolji 2x sto se kombinovanih tice kakav lg druze.
Ne znam ko si i sta si, da li je to tvoje licno iskustvo kao krajnji korisnik ili komentar nekoga kome je proslo stotine masina kroz ruke (ja). Sto se kaze znam ih u dusu. Bosch nije los, ali nije bas ni idealan jer znaju da previse zagreju izduv prilikom susenja. LG ima najmanje problema od svih kombinovanih masina, doduse sve te kombinovane su manje vise problematicne.

Nazad
Vrh Dno