Šta je novo?

Veš mašine

Ili možda ova Haier HW80-B14959TU1? Ova je stariji model, ako sam lepo razumeo.

ili možda HW90-B14959U1
Pobrkao si modele i oznake. HW90G je slim model ispod 50 cm. HW90 je malo ispod 60.

ili možda HW90-B14959U1
Pobrkao si modele i oznake. HW90G je slim model ispod 50 cm. HW90 je malo ispod 60.
Iskreno jeste mi de sve pobrkalo, nisam mislio da ću da se ovoliko udubim u kupovinu mašine. Kada ukucam na netu, nigde ne vidim tu oznaku HW90G, samo HW90 inopet je ispod 50 cm. Da li možeš neki link da proslediš, ako pravila dozvoljavaju da se kače linkovi?

Pre nego što se upustim u još jednu "rabbit hole" da pitam, da li je bilo priče i preporuka za top load mašinu?

Nemas neki izbor top load.
Ono sto sam video je manje vise slicno.
Pogotovo Candy, Hoover i Haier. Bukvalno sve isto

Ima i AEG masina sa punjenjem odozgo al ne u svim online prodavnicama.

Onda si izabrao bulja mašinu, to je mogla da radi moja Gorenje koja se puni(la) odozgo jos pre +15 godina.

Kad je navrsila 5g prodao sam je jer me nerirala, kvarila se, korodirala, a tip koji ju je kupio tako je s njom nasilno postupao da joj je polomio rucicu za kocenje tockica, ljutio se sto nisam vodu ispraznio, ubacio je tako nasilno u gepek audija od 50.000e da me je bilo strah za kola, masinu je vec sjebao, govedo neko osiono...

Neko rece da majstori vole ove odozgo sto se pune jer im lezajevi ne propadaju, pa greska, ovoj mojoj Gorenje "odozgo" punjenoj su i lezajevi propali, neverovatno kako los kvalitet bio svega. Jedino je dobro prala kad je radila i bila zgodna za vadjenje vesa, samo posegnes i sve sitno otreses nazad u bubanj i tako vadis iz nje redom, na štrik prostireš...
Zato ja sve svoje uređaje samo predajem u reciklažne centre (ove koji dolaze da pokupe, koliko daju daju), nema primedbi, cenkanja, isl. Ovima je bukvalno nebitno stanje i tako ide u shreder. 1500 DIN prosečno plaćaju, taman dovoljno da se časte momci koji unose novu i da je odmah raspakuju i povežu.

Питање за власнике GORENJE WNEI94BS:
Да ли ваше машине на центрифуги овако цвиле, брује и тресу се као трактор?
Машина је одблокирана и изнивелисана.
Овако се понаша на свим брзинама центрифуге и са различитим пуњењем веша. Не помера се, али горњи део поприлично тресе.

Питање за власнике GORENJE WNEI94BS:
Да ли ваше машине на центрифуги овако цвиле, брује и тресу се као трактор?
Машина је одблокирана и изнивелисана.
Овако се понаша на свим брзинама центрифуге и са различитим пуњењем веша. Не помера се, али горњи део поприлично тресе.

Imam ovu masinu, bas, bas ponekad ume slicno da se ponasa, kada nije lepo izbalansiran ves. Ali zaista retko se ovo desava. Nije redovna pojava.

Vibrira i ova...
Отприлике нешто тако, и ова мање вибрира ако притиснем руком.
Само што ова поред вибрирања и тандрче као мотокултиватор, лупа, а и чује се неки метални звук, И то све на 800, 1000 и 1200 Не усућујем се ни да је пустим на 1400.
Мало сам доштеловао ногице и као да мање тресе, али су звуци још увек ту.

Imam ovu masinu, bas, bas ponekad ume slicno da se ponasa, kada nije lepo izbalansiran ves. Ali zaista retko se ovo desava. Nije redovna pojava.
Код мене је редовна, тј. стална.

Verovatno i moja trazi sitno štelovanje,iako sam je solidno iznivelisao,u jednom položaju po dijagonali libela nije bila 100% na 0(sredini)..vrlo malo
Nezgodno mi bilo da podešavam i vracam mašinu gde stoji,pa sam bio zadovoljan ovim.
Ja to palim na max obrtaje koje program dozvoljava...Nek se i raspadne,5 god ce raditi.
Malo igra akustika u prostoriji oko zvuka,uzivo ne zvuči baš kao na videu.

Моја уживо звучи још горе него на видеу. Плашим је се.
По свој прилици ће бити враћена.

Моја уживо звучи још горе него на видеу. Плашим је се.
По свој прилици ће бити враћена.
Probaj dodatno da je iznivelises, probaj da je pustis na max 1400. Moja je uvek na maksimumu. U garanciji je, sto rece kolega gore, nek se raspadne.

Као што рекох, након додатног нивелисања мало мање тресе, али је лупање и шкрипање заиста ненормално за потпуно нову машину.
Најмањи ми је проблем што ће да се распадне у гаранцији, али шта ако се у тренутку распадања неко нађе у њеној близни (да не говорим о штети у купатилу). Не треба ми тај стрес при сваком укључењу машине (а укључује се сваки дан, често и више пута дневно).

Као што рекох, након додатног нивелисања мало мање тресе, али је лупање и шкрипање заиста ненормално за потпуно нову машину.
Најмањи ми је проблем што ће да се распадне у гаранцији, али шта ако се у тренутку распадања неко нађе у њеној близни (да не говорим о штети у купатилу). Не треба ми тај стрес при сваком укључењу машине (а укључује се сваки дан, често и више пута дневно).
U tom slucaju pozovi servis ovlasceni, zali se na nju, mozda je neka fabricka greska? Javi sta su uradili.

Beži od indesita. Samo to ću da kažem.
Bosch ili LG ves masina?
Ne razumem se previse u tehniku, ali sam se bacila u istrazivanje. Vidim da je LG "osmislio" tu neki direct motor tehnologiju kako ne bi "iskakao", ali mi Bosch uliva vise poverenja.
Bitno mi je da ne cepa ves jer cesto perem na 90* deciji, da bas lepo ispere, jer se u nekim mašinama usmrdi, i da se ne bacaka kao luda.
Cena do 65.000 rsd
🫣 Postoji tako nesto? 😅

Bosch WGG244Z2BY ili LG F4WR509SWW.Lg na pocetku programa procenjuje koliko ima vesa pa na osnovu toga odredi vreme pranja.

To imaju i Haier mašine a dosta povoljnije od LG i sa dosta više garancije, čisto da se zna.

Koliko ima smisla menjati stariju masinu koja je u mint stanju?

Imam neku masinu koja je stajala nekoriscena i cekala da se uselimo (ali je dugo cekala, preko 10 godina :D). Masina je Eurotech/Antonio Merloni 800T, pere 5kg vesa, bucna je solidno.

Koliko bih dobio zamenom za neku do 40-50k, najvise sa akcentom na ustedu elektricne energije :D

Sto se brenda tice, koristim kombinaciju Electrolux/Beko/Gorenje i jedino sam Gorenje kvalitetom nezadovoljan. U poslednjih godinu dana sam uzeo dve Beko sudomasine i obe su fantasticne, vodeci se tom logikom verovatno bih birao Beko i za ves masinu.
Ja sam realno postao zadovoljan tek sa kupovinom Bosch masine. Imam u jednom stanu vec nekih 6-7 godina serija 4 ni jednom se nije pokvarila niti imam bilo kakav problem. Inverter motor garancija 10 god na motor. U drugom stanu me zena zezne i kupim Candy kombinovanu pranje/susenje (gar. produzena 5 god), u prve 2 god se kvarila jedno 4-5 puta. Toliko sam se iznervirao da sam je odneo na plac a kupio dve Bosch jednu pranje (serija 6) + jednu susenje (serija 4). Masina za pranje je ekstra, susilica malo bucnija ali vise se ne kvare i ne nerviram se... Moje iskustvo...

Ja sam realno postao zadovoljan tek sa kupovinom Bosch masine. Imam u jednom stanu vec nekih 6-7 godina serija 4 ni jednom se nije pokvarila niti imam bilo kakav problem. Inverter motor garancija 10 god na motor. U drugom stanu me zena zezne i kupim Candy kombinovanu pranje/susenje (gar. produzena 5 god), u prve 2 god se kvarila jedno 4-5 puta. Toliko sam se iznervirao da sam je odneo na plac a kupio dve Bosch jednu pranje (serija 6) + jednu susenje (serija 4). Masina za pranje je ekstra, susilica malo bucnija ali vise se ne kvare i ne nerviram se... Moje iskustvo...

Bosch je zakon ja imam kombinovanu 2 godine za sada sam prezadovoljan.

Razlika je ta sto Candy pise max vrijeme trajanja programa, pa onda procjenjuje, a LG ima neke crtice i nakon 5-10 min procijeni koliko joj treba i nikada ne znate odma koliko joj treba da zavrsi.

Valjda je to bilo na starijim modelima?
Gorenje nakon merenja traje koliko piše,nema dodavanja vremena.
Tako da pretpostavljam da je danas tako na vecini modela.

Covek je pricao o kg detektoru, mogu link za to da ti posaljem.
A evo kod mene Hoover sa oba za manje od 40000...

Ma kg detektor imao i moj pokojni Candy iz 2010.

Nismo se onda razumeli...

U tom slucaju pozovi servis ovlasceni, zali se na nju, mozda je neka fabricka greska? Javi sta su uradili.
Резиме (мало дужи):

Будући да сам машину купио пре недељу дана, одлучио сам да је вратим. А да бих је вратио морао сам поново да увучем оне шипке за блокаду казана. И ту долазимо до две ствари:

1 - Конструктори Горења су деб*ли (и то тврдим као машински инжењер). Два сата сам се мучио да угурам 2 шипке због генијалног конструктивног решења. Шипке од неких 600mm, које на себи имају 3 језичка треба наслепо провући кроз задњи лим (није проблем), по 2 отвора на казану и на крају кроз отвор на лиму иза предње маске, где се и забрављују закретањем. При томе су сви ти отвори са врло малим зазором (луфтом, за оне који нису у материји) у односу на шипке и имају прорезе за оне језичке, тако да шипке могу да прођу кроз њих само у једном положају. Наравно, последњи отвор је било немогуће потрефити, ни након скидања задњег поклопца, ни подвлачења испод машине. На крају сам скинуо горњи поклопац и тек сам одатле могао да набодем последњу рупу гурањем целог казана.
IMG_20250127_221238_B003.jpg

2 - Скидањем горњег поклопца, дошао сам до другог закључка: монтажери и контролори Горења су такође де*или. Једна навртка на горњем тегу није била уопште причвршћена, буквално је само стављена са подлошком на врх вијка, и када сам је пипнуо спали су и навртка и подлошка. Отуда је и долазио онај метални звук и лупање на центрифуги (надам се). Осим тога, недостаје и један вијак којим се причвршћује маска контролне табле. (Ово све под претпоставком да овај примерак није био на некој рекламацији, па га у сервису нису добро збуџили, у ком случају се горња констатација о д_билима примењује на те сервисере.)

Елем, у међувремену сам у купатило вратио стару машину, а сутра опет Јово наново - избацуј стару, убацуј нову, и да се надам да ће овог пута бити све како треба.

Све у свему ГОРЕЊЕ ВЕЛИКИ МИНУС!
Можда се ова машина на крају испостави и као добра, али овакве ствари су једноставно недопустиве за озбиљну фирму (ако Горење жели да се сматра озбиљном фирмом).

Poslednja izmena:
Резиме (мало дужи):

Будући да сам машину купио пре недељу дана, одлучио сам да је вратим. А да бих је вратио морао сам поново да увучем оне шипке за блокаду казана. И ту долазимо до две ствари:

1 - Конструктори Горења су деб*ли (и то тврдим као машински инжењер). Два сата сам се мучио да угурам 2 шипке због генијалног конструктивног решења. Шипке од неких 600mm, које на себи имају 3 језичка треба наслепо провући кроз задњи лим (није проблем), по 2 отвора на казану и на крају кроз отвор на лиму иза предње маске, где се и забрављују закретањем. При томе су сви ти отвори са врло малим зазором (луфтом, за оне који нису у материји) у односу на шипке и имају прорезе за оне језичке, тако да шипке могу да прођу кроз њих само у једном положају. Наравно, последњи отвор је било немогуће потрефити, ни након скидања задњег поклопца, ни подвлачења испод машине. На крају сам скинуо горњи поклопац и тек сам одатле могао да набодем последњу рупу гурањем целог казана.
Pogledajte prilog 478261

2 - Скидањем горњег поклопца, дошао сам до другог закључка: монтажери и контролори Горења су такође де*или. Једна навртка на горњем тегу није била уопште причвршћена, буквално је само стављена са подлошком на врх вијка, и када сам је пипнуо спали су и навртка и подлошка. Отуда је и долазио онај метални звук и лупање на центрифуги (надам се). Осим тога, недостаје и један вијак којим се причвршћује маска контролне табле. (Ово све под претпоставком да овај примерак није био на некој рекламацији, па га у сервису нису добро збуџили, у ком случају се горња констатација о д_билима примењује на те сервисере.)

Елем, у међувремену сам у купатило вратио стару машину, а сутра опет Јово наново - избацуј стару, убацуј нову, и да се надам да ће овог пута бити све како треба.

Све у свему ГОРЕЊЕ ВЕЛИКИ МИНУС!
Можда се ова машина на крају испостави и као добра, али овакве ствари су једноставно недопустиве за озбиљну фирму (ако Горење жели да се сматра озбиљном фирмом).
Slazem se, ovo je zaista nedopustivo, ipak imaju kontrolu kavliteta ??? Bas mi je zao sto si imao lose iskustvo, eto ja isti model, cimamo je svaki dan i nista. Uzmi neki drugi brend u inat.

Данас сам у више наврата рекао себи: само да вратим ову машину и од Горења више никад ништа.
Када је сутра поново пустим у рад, ако све буде у реду нећу је мењати. Али остаје лоше искуство.

Nazad
Vrh Dno