Šta je novo?

Total Commander vs EF Commander vs Frigate vs Ragework vs Salamander

Glasam za ovog Kobajamandera :D:D

"Total Commander has been, for a very long time, the leader of file managers. But its old GUI, the unimproved file operations and incomprehensible functions will soon make it just a memory. Too bad, since we won't see very soon another file manager with its impressive transfer speed or button customization options."
Kakva glupost. Ajde za GUI, ali upravo je prednost TC-a što se ne oslanja na shell prilikom file operacija, nego ima svoje, plus što podržava kopiranje bez keširanja itd.
Taj što je pisao tekst nema pojma :)
Mogu ovi ostali da budu šareni, ali ko savlada sve preko TC-a taj postaje file guru, što sa ovim ostalim sigurno ne može :)

Zoni, a zashto imash potrebu da stalno menjash programe i navikavash se na nove, iako ti ovi pruzaju potrebno, ili TCu fali neshto shto tebi treba ?

Total Commander je izuzetno dugo na tržištu i u njega je ubačeno bezmalo sve što je ikome zaista bilo potrebno. Osim toga, postoji ogroman broj pluginova za neke egzotičnije stvari. Objektivno, ni jedan od pobrojanih programa (da, ZoNi, ja sam ih sve probao, osim Ragework-a, za njega prvi put čujem) nije u stanju da konkuriše TC-u ni teorijski, a kamoli u praksi.

Pogledajte broj licence na nekom registrovanom TC-u. Pa Ghisler je bukvalno dolarski milioner, samo od prodaje TC-a. Da li neko misli da toliki svet Ghisleru daje novac samo zato što su blesavi i neobavešteni?

BTW, meni je trenutno alternativni File Manager FreeCommander. Pristojan program, ali smešan u poređenju sa TC, kao i ovi ostali što su smešni u takvom poređenju.

Poslednja izmena:
Ja koliko vidim konkurencija je istog dizajna (samo mozda za nijansu bolje nasminkana), nema nekih znacajnih prednosti (plus/minus neka opcija), ragework je java pa on ispada oma iz igre. Pride se svi placaju, jedini razlog za eventualni prelazak je besplatno resenje - bar u mom slucaju ne postoji kod ovih programa. Eto potrosih 15 minuta gledajuci opcije i zakljucujem da mi se ne isplati cak ni da probam konkurente.

Naravno, ko ima vremena da "tvikuje" po celi dan svoj racunar svakako moze da uziva u beskrajnom instaliranju radi instaliranja.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Kakva glupost. Ajde za GUI, ali upravo je prednost TC-a što se ne oslanja na shell prilikom file operacija, nego ima svoje...

A zasto je to prednost?

Definitivno TC. Salamander je najjeftiniji, ali mislim da nije to to. Suvise sam naviknut na TC da bih nesto menjao. Ne znam da lli ste primetili, ali svi, sem Salamandera su skuplji od TC-a. Ragework je cak 50-ak $. U osnovi, svi rade istu stvar, pa ne vidim razlog za menjanje.

silverglider je napisao(la):
A zasto je to prednost?
Kopiranje preko fread/fwrite (ili TFileStreama) = manje Shell poziva = manje pristupa registry-ju = manje opterećenja i drljanja harda (bar kod mene, pri punom opterećenju - download, rezanje diskova, antivirus koji skenira i još par poslića u pozadini)
E sad očekujem da mi kažeš kako to nema veze sa životom :)

Dugo godina koristio sam Total Commander a onda prešao na Xplorer2. Shvatio sam da mi velika moć Commandera uopšte ne treba, a ono meni potrebno je bolje u Xplorer2-u.
Sviđa mi se, Windowsu prirodni, drag and drop pri Copy i Move kao i Winowsov način selekcije.
Takođe mi je bitna opcija/ikonica Measure kojom brzo u koloni size vidim veličinu svih foldera u prozoru.
Sortiranje po više kategorija istovremeno.
Ugrađena opcija Preview-a je fenomenalna (slike, filmici, office dokumenti...).
I po meni najbolje za kraj: Scrap Container. U prozor tog kontejnera ubacim fajlove/foldere sa raznoraznih mesta na kompu i tu ih upoređujem/sortiram/brišem duplikate/drugačije grupišem/kopiram/premeštam i radim bilo šta sa njima ALI oni su fizički i dalje na svojim orginalnim mestima a Contajner prikaz je "imaginaran" (nešto kao linkovi), a opet potpuno file-manage funkcionalan. Takođe sve se i iz napredne Find opcije prikazuje u tom Scrap Containeru, pa je i sa rezultatima pretrage moguće raditi isto. Ima i opcija Flatten path kojom prikažem na jednom mestu sve fajlove iz nekog foldera sa brdom subfoldera i fajlova pa se lakše snađem šta sve tu ima.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Kopiranje preko fread/fwrite (ili TFileStreama) = manje Shell poziva = manje pristupa registry-ju = manje opterećenja i drljanja harda (bar kod mene, pri punom opterećenju - download, rezanje diskova, antivirus koji skenira i još par poslića u pozadini)
E sad očekujem da mi kažeš kako to nema veze sa životom :)

Dobro ocekujes :d

ZoNi je napisao(la):
to znas iz licnog iskustva? tj. probao si sve ostale, pa tako nesto tvrdis?

TC sux maximalno :p

Ti da imas pojma ne bi dizao ovakve teme :D

Falcon je napisao(la):
C C C C ljudi, pa zar do sada niste skapirali ZoNi-ja? Bitno da je sto sarenije, da moze da se budzi pluginovima do besvesti
ahahahahaha... koja fora :)

pa, tvoj screenshot TCa je milion puta sareniji od mog xplorer2 :) uz to, TVOJ TC je budzen pluginovima do besvesti :) e, jesi se kvalitetno ispalio :p

@ driver: TCu fali normalan prikaz tree-a... Iako sam pokusavao da se naviknem na TC godinama, jednostavno nije mi to nikako islo... zato sam i koristio 2xExplorer, odn. danasnji xplorer2...

a zasto xplorer2? Pogledaj sta je zarko napisao, slazem se sa njima, s tim sto je meni sasvim dovoljna i besplatna verzija!

Pa poenta TC-a i jeste da nije za usere koji su navikli na MS-ov debilni Tree View... Taj Tree View je za one koji godine u IT-ju racunaju od nastanka virusa zvanog Windows 95 :)

BTW: Nikad cuo za xplore2, ovog salama-komandera, EFI komandera, Frigate i Ragewhatever komandera. Ne znam kako su mi promakli :) Verovatno zato sto nemam Mikro CD sa kompilacijom najdebilnijeg shareware sfotvera na svetu :)

Poslednja izmena:
@ZoNi

Ovo na slici je "TC PowerPack", a ne Total Commander, znaci paket je takav i u full varijanti instalacije se instaliraju svi moguci pluginovi. Namerno sam napravio screenshot da se vidi sta sve ima od pluginova, stvarno su korisni, bar 90% njih. Ikonice, hmm.. onaj kome TC stvarno treba u ikonice ni ne gleda, nego sve precice zna napamet i misa uopste ne koristi. Niko tebe ne tera da koristis TC, ali za Boga miloga, ne nameci nam svoj ukus u programe, nemozes ti jedan biti u pravu naspram nas nekoliko ____________________ (dekadnu jedinicu upisi sam) :p

NHF :D

delimir je napisao(la):
1. poenta TC-a i jeste da nije za usere koji su navikli na MS-ov debilni Tree View

2. BTW: Nikad cuo za xplore2, ovog salama-komandera, EFI komandera, Frigate i Ragewhatever komandera. Ne znam kako su mi promakli :) Verovatno zato sto nemam Mikro CD sa kompilacijom najdebilnijeg shareware sfotvera na svetu :)
1. haha... eto, zato Xplorer2 ima i TreeView i jos dva prozora :) pa, mogu da ga koriste svi :)

2. eto... to je malo blam izjava za nekoga ko pise o IT stvarima... plus, nekolegijalno prema kolegama iz Mikra... za sta si cuo? Za TC i WinExplorer? bezveze... i sta to fali TreeView-u??? Da je bas toliko los, verovatno ne bi postojao u NJKV TCu, kao opcija...

@ Falcon: nista ja nikog ne teram, nego samo odgovaram na tvoj zajedljiv* komentar

Treba reći da je u default varijanti, onako kako se instalira, TC beda od programa. Mislim da mnogi nikad nisu shvatili šta zaista taj program može jer se nikad nisu bacili na razna skrivena podešavanja, custom menije i toolbarove itd. TC stvarno u tom pogledu nije ni malo user friendly i potrebno je prilično vremena da se sve podesi i namesti onako kako nam je zgodno.

Između default TC-a i ovih programa koje ZoNi navodi ja bih pre izabrao bilo koji od njih (osim onog u Javi) nego TC. Ali između mog godinama podešavanog i prilagođavanog TC-a i ovih programa...

wiz011 je napisao(la):
Treba reći da je u default varijanti, onako kako se instalira, TC beda od programa. Mislim da mnogi nikad nisu shvatili šta zaista taj program može jer se nikad nisu bacili na razna skrivena podešavanja, custom menije i toolbarove itd. TC stvarno u tom pogledu nije ni malo user friendly i potrebno je prilično vremena da se sve podesi i namesti onako kako nam je zgodno.
Beda?
Poenta TCa je da se koristi (skoro) isključivo preko tastature. Pluginove instaliram samo ako mi trebaju, a za sada mi ne treba nijedan.
Meni je recimo totalno bespotrebno da imam u TC panelu task manager, device manager, komandnu liniju, services browser, ...

A što se tiče toolbarova i ikonica mislim da slika dovoljno govori :smoke:

ljudi potrudite se malo oko tc-a i vratice vam neopisivo vise. a i ne biste pisali dosta toga sto jednostavno nije tacno. ako vec komentarisite napisite koje napredne opcije koristite u svom file manageru da vidimo o cemu se tu radi... recimo:
@žarko : sve to ima tc , neke stvari jos odavno.
@ZoNi : ti si pokrenuo thread pa se tebi obracam ali je vise uopsteno : samo na prvenstveno hardware-skom forumu moze da se pokrene ova tema i to na ovaj nacin :( znam da ima software-asa dosta ovde ali ... postojanje ovog thread-a me je razocaralo , pa jos na ovaj nacin (neki pocetnicki test...) :(
@all vs TC
svi koji misle da tc ne valja jednostavno ne znaju sta sve moze , uzmite ovaj tc Powerpack sto vam je Falcon preporucio , kada vas vec mrzi da sve sami radite a ipak dajete "objektivno" misljenje.

malo sam bio emotivan ali za sve postoje granice, dajte ljudi.

Poslednja izmena:
ZoNi je napisao(la):
vot iz det? nesto za kacenje na Lin?
Čita Linux particije (koje inače Windows ne vidi uopšte, tj. vidi ih kao Unknown u Disk Menadžmentu). Mnogo korisno.

Zoni, tree je neshto shto smo hvala bogu ostavili iza sebe pre mnogo godina. Ostao je samo josh u shugavom windows exploreru...

jddipqd je napisao(la):
Beda?
Poenta TCa je da se koristi (skoro) isključivo preko tastature.
Ma daaaaj... A ti si te prečice sa tastature intuicijom pokupio iz kolektivnog nesvesnog? Ili si bistrio help, učio ih itd? I čak i kad znaš sve prečice sa tastature to još uvek ne znači da možeš TC da koristiš u punom potencijalu.

Nije poenta da se koristi "skoro isključivo preko tastature" nego je poenta da se koristi onako kako svakome najviše odgovara i da se tome prilagodi. Problem je što to prilagođavanje nije ni brzo ni lako. Još veći problem je to što početnik instalira TC, vidi ukupno "pet i po" komandi i zaključi da je i Windows Explorer bolji od TC-a.

Uzgred, koristiti isključivo prečice sa tastature često nije ni najbrži ni najracionalniji način da se nešto uradi.

Poslednja izmena:
marty je napisao(la):
ccc, a 'Show function key buttons' ukljucen... ;)
Naravno da je uključen... ;)
Old school :-devil-:

wiz011 je napisao(la):
Ma daaaaj... A ti si te prečice sa tastature intuicijom pokupio iz kolektivnog nesvesnog? Ili si bistrio help, učio ih itd? I čak i kad znaš sve prečice sa tastature to još uvek ne znači da možeš TC da koristiš u punom potencijalu.

Nije poenta da se koristi "skoro isključivo preko tastature" nego je poenta da se koristi onako kako svakome najviše odgovara i da se tome prilagodi. Problem je što to prilagođavanje nije ni brzo ni lako. Još veći problem je to što početnik instalira TC, vidi ukupno "pet i po" komandi i zaključi da je i Windows Explorer bolji od TC-a.

Uzgred, koristiti isključivo prečice sa tastature često nije ni najbrži ni najracionalniji način da se nešto uradi.
Znam prečice za stvari koje često koristim. Za stvari koje se svakodnevno koriste miš nikako ne može da bude efikasniji od tastature. Prečica za te stvari uopšte nema puno.

Naravno da ne mislim da tastaturu treba isključivo koristiti (zato je stajalo ono 'skoro')...

wiz011 je napisao(la):
Apsolutno se ne slažem. Kada vidim ljude kako šaltaju po prozorima Explorera mišem i drag dropuju uhvati me jeza... Ne vidim kako to može da bude efikasnije, mada jeste intiutivnije i lakše za početnike.

HINT: držiš ruku na mišu, druga ti je zauzeta npr. pritiskanjem shift tastera (meni je trenutno zauzeta picom)... Da li je brže kliknuti mišem na dugme ili pustiti miša, pomeriti ruku na tastaturu i potom pritisnuti prečicu?

Vrh Dno