Šta je novo?

Total Commander vs EF Commander vs Frigate vs Ragework vs Salamander

Probajte Directory Opus, program je zdravo dobar i ne bi trebao da pravi problema onima koji su se navikli na Win Explorer a ni onima malo ''okorelijim'' korisnicima kompa, baš mi se dopada.

Najnovija inkarnacija Free Commandera je jedno od najprijatnijih iznenađenja. Ne samo da su tu sad i FTP (još ga nisam probao), multirename i tabovi već je tu i hrpa malih zgodnih stvari, od kojih neke nema ni TC. Autori file managera po pravilu ili imaju strategiju da unapređuju Windows Explorer, ili da kopiraju TC, veoma je retko da neko ubacuje svoje ideje u program TC tipa i da se one pokažu čak i zgodnije nego u TC. Recimo, mali meni prilikom prevlačenja u drugi panel (opcija) ili desni klik na malo dugmence u address baru (copy full path, copy full path as text [8.3] itd). Takvih zgodnih sitnica u FreeCommanderu ima veoma mnogo.

Za mene je najveći šok brzina otvaranja direktorijuma... Ja imam nekoliko u kojima ima mnogo fajlova i već sam navikao da poprilično čekam na TC da ih otvori, mislio sam da je to mana fajl sistema. Ali avaj, FreeCommander ih otvara bezmalo trenutno. Napraviti da jedan free program nešto radi bolje od jednog izuzetnog programa kakav je TC - to je ogroman uspeh.

U osnovnoj verziji, FreeComander je u nekim stvarima moćniji nego TC bez pluginova. Ugrađeni lister za slike je bolji od onog u TC, moguće je otpakivati 7z arhive, što TC ne može bez plugina (nažalost, još uvek nije moguća kompresija u 7z), postoji file wipper, što TC nema bez plugina. Instant search foldera je urađen bolje nego u TC. Dok u TC kucate početni string i on skače na direktorijum koji njime počinje, u FreeCommanderu vi kucate bilo koji substring, a u prozoru se na žutoj podlozi (boja može da se menja) pojavljuju svi podfolderi koji sadrže taj substring.

meni jedino sto odzvanja u ovom tredu su dve stvari
1. fopen, fread, fwrite ???
2. sta toliko radite sa fajlovima? imam utisak kao da neko "radi" u total commanderu ili cemu vec

Kad se dosta downloaduje, tu ima i posla oko sređivanja fajlova. Najbolje da ću u Exploreru da držim ctrl i klikćem na pojedinačne fajlove kad u totalcmdu mogu da pritisnem plus na numpadu i izaberem selection pattern, ili promenim timestamp fajla, ili testiram ispravnost arhive na Alt+Shift+F9 bez otvaranja Winrara itd. Sve to vremenom postane ko dobar dan, prosto navikneš se da ti je sve na dohvat ruke.

Ja sam TC platio... toliko od mene |)

Ja sam upravo otkrio da Free Commander "lister" bolje pušta video fajlove nego TC lister. Tako sam i otkrio da mi opet brlja WMV u Win Media Playeru, pa sam sad to popravljao.

Poslednja izmena:
Vidim da još ima puno nestabilnosti i nedorađenosti u interfejsu, klikneš na nešto a on kaže "not integer". Šteta što se autor malo ozbiljnije ne pozabavi bagovima.

Vidim da još ima puno nestabilnosti i nedorađenosti u interfejsu, klikneš na nešto a on kaže "not integer". Šteta što se autor malo ozbiljnije ne pozabavi bagovima.

Iam freecomander bagova, ali se resavaju.Mozes da se prijavis bagove freecommandera na njegovom forumu.

BTW Jedno vreme sam koristio TC5, pa sada vec skoro 2 godine koristi freecommander i navukao sam se i sada mi je TC nekako odbojan.Nisam doduse probao najnovije verzije TC-a, ali rename sa F2 mi se mnogo svidja kako je odradjeno u FC-u mada verujem da se isto moze namestiti i u TC-u.

Jos samo da napravi sopstveni copy/move dialog i FC ce mi biti jos bolji.

Auuu ljudi pa ovde će još malo i kubure da rade.... :)

Dajte demokratiji malo šanse... neka svako koristi ono što mu odgovara i završava posao. Ja lično još od početka 80-tih sam počeo sa Norton commanderom pa je izlišno reći šta je startovano dok lupam po tastaturi gotovo ne gledajući u ekran.

U osnovnoj verziji, FreeComander je u nekim stvarima moćniji nego TC bez pluginova. Ugrađeni lister za slike je bolji od onog u TC, moguće je otpakivati 7z arhive, što TC ne može bez plugina (nažalost, još uvek nije moguća kompresija u 7z), postoji file wipper, što TC nema bez plugina. Instant search foldera je urađen bolje nego u TC. Dok u TC kucate početni string i on skače na direktorijum koji njime počinje, u FreeCommanderu vi kucate bilo koji substring, a u prozoru se na žutoj podlozi (boja može da se menja) pojavljuju svi podfolderi koji sadrže taj substring.

A kako to da odpakuje 7z arhive, ima li tu neki trik, posto na sajtu se nigde i ne spominje taj format arhiva, a ni u programu ?

Ne otpakuje 7z, mea culpa. Kliknuo sam na pogrešnu arhivu pa mi se učinilo da otpakuje.

Total Commander Ultima Prime je najbolji program tog tipa.

Napraviti da jedan free program nešto radi bolje od jednog izuzetnog programa kakav je TC - to je ogroman uspeh.
wiz011 je napisao(la):
WTF? ipak... nije bas da je bolji :D

Nego, sto kaze Genuine, ljudima iz thread-a kao da je TC (ili koji vec FM) najozbiljnija aplikacija na komp-u, pa RADE u njoj nesto pametno, a ne samo pomocni alat za copy/rename/move (90%op).
Posle Norton Commandera u DOSu do Total Commander-a, koji sam godinama koristio, nije mi bio ni najmanji problem da se na poslu naviknem na Unreal Commander (probao i FreeCmd).
Ipak je to sporedna alatka...

WTF? ipak... nije bas da je bolji :D
Nisam rekao da je bolji, nego baš onako kako si i citirao, da "nešto radi bolje". Npr. pored quick searcha kakav ima i TC, FC ima i taj svoj quick search koji je često zgodniji.

FC je vrlo upotrebljiv program, verovatno ću ovih dana malo više da ga koristim.

FreeCommander ima jednu mnogo zgodnu opciju. Mogucnost da se sa dva leva klika bilo gde u okviru tab-a vratite nivo nazad. U TC-u nisam uspeo da provalim tu opciju, a bez toga mi zivot nema smisla. :d

Ima on puno čuda sa tim kliktanjima, bezmalo gde god da kliknete ima neki štos, ili iskoči history, ili neki zgodan meni... :) Primetio sam da može da pravi junction i hard links, ne znam jel' to njegova funkcija ili ume da iskoristi softver koji je već instaliran u tu svrhu.

Poslednja izmena:
Ja sam jutros skinuo tu portable verziju, ali nisma ni znao da je nova (prevideo ono a).

Otkrio sam da kad je aktivan Free Commander copy to folder/move to folder u FastStone MaxView ne radi, baš čudno.

Kako namestiti BACK i FORWARD tastere sa pacova da rade u Free Commander-u?

Nazad
Vrh Dno