Šta je novo?

Total Commander vs EF Commander vs Frigate vs Ragework vs Salamander

Ne pada mi na pamet ni da isprobavam a kamoli a koristim bilo šta drugo od file managera osim TC. Obavi sve šta mi treba na posve zadovoljavajući način.

audiofreak je napisao(la):
Nedavno sam pitao Ghislera da li ce ikad da threaduje Commander. Covek mi odgovorio da to "trosi memoriju jer svaki thread uzme 1MB steka". Uzas. I jos bi da mu plate za to.

Ma katastrofa :d A zašta će ti drugi (treći, peti) thread???

Poslednja izmena:
grozda je napisao(la):
Sve je stvar navike.

Oni koji vise rade sa misem i poceli su sa Windowsom za njih ce svaki drugi biti bolji ..

A zasto su TC i mish nemoguca kombinacija? Evo ja sam na primer bio "naviknut" na explorer i powerdesk ali me je TC namagnetisao. :)
Tastatura jeste kewl za heavy operacije doduse.
Drzim TC na Left Mouse Button (Windows standard), + ono sto mi je smetalo jeste sto nema "Rename only" na F2 ali i to se resilo. Pa jos ako se ima mis sa gomilom dugmica od kojih dva budu "Move" i "Queue" na primer...

U stvari jos uvek mi smeta double click :p

btw. Vidim da ne drzite "Use Explorer delete method", Sto? Meni se cini da je dramaticno brzi. Mislim, nije XP 98-ica da se delete otegne 3 minuta?!

Poslednja izmena:
Ja sam takodje dugo radio sa PowerDesk-om, ali sam uvijek imao Total Commander tu sa strane, a u zadnje vrijeme sam totalno presao na TC, narocito od kad nabavih onaj PowerPack 1.7, stvarno super mocno.

Poslednja izmena:
t.o. je napisao(la):
....ono sto mi je smetalo jeste sto nema "Rename only" na F2 ali i to se resilo. ...

shift+F6 po defaultu ili promenis shortcut. rekoh da kazem za svaki slucaj , posto nisi rekao kako si resio , pretpostavljam ovako ...

poz

PretendeP je napisao(la):
shift+F6 po defaultu ili promenis shortcut. rekoh da kazem za svaki slucaj , posto nisi rekao kako si resio , pretpostavljam ovako ...

poz

Da i extra je sto rename u TC-u selektuje samo ime bez ekstenzije. :smoke:

PretendeP je napisao(la):
ili promenis ...pretpostavljam ovako ...
Pa naravno tako, kako drugacije ,) Glupo je drzati kombinaciju 2 tastera za ren.
ipedja je napisao(la):
Da i extra je sto rename u TC-u selektuje samo ime bez ekstenzije.
Mislis obrnuto?!:trust:

Kod mene precica selektuje ime bez ekstenzije, tako da je dobro napisao.

Kod mene ne. But then, držim da mi ekstenzija bude zajedno sa imenom (ime.ext) a ne u odvojenoj koloni.

Po defaultu selektuje ime sa ekstenzijom, postoji INI tweak da selektuje ime bez ekstenzije. Pogledajte help ili uključite TweakTC.

I kod mene je ekstenzija zajedno sa imenom, ali je ne selektuje. Nema to veze sa načinom prikazivanja nego zavisi isključivo od podešavanja u TC INI fajlu.

Poslednja izmena:
Kod:
Izvorno postavio/la t.o.
....ono sto mi je smetalo jeste sto nema "Rename only" na F2 ali i to se resilo. ...

I meni je smetalo sto je rename Shift+F6 pa se to lako promeni:

Configuration/Options/Misc

Redefine Keys - izaberes samo F2 pa za to Command: cmRename Only (Shift+F6) i onda radi Rename kao u Windowsu

Meni je lakše na Shift+F6, jer kad hoću da udarim F2, redovno promašim pošto je u ćošku i iskoči help ili view...

Koliko Komandi, klika misem ili kucanja treba TC-u za ovo:

Iz foldera C:\My documents\Slike\Cice\Angelina\ Prebacujem Folder Inserti2 (ima 4 foldera sa animacijama) i 5 slika gde je u brushalteru (ima 50 slika u folderu)

U d:\Narezati Milancetu

U Exploreru
1. Wintaster+E
2. Klik + My Documents (Tree View)
3. Klik + Slike (Tree View)
4. Klik + Cice (Tree View)
5. Klik + Angelina (Tree View)
6. "Hold Shift" Start
7. Mouse Click - Rectangle Select (slike za Brushalterom) :D jer naravno taj folder automacki ima default thumbnail view.
8. End "Hold Shift"
8. Ctrl+C
9. KLik + D:\Narezati Milancetu (Tree View)
10. Ctrl+V

U TC:

Tastaturom :

1. Double Click Shortcut
2. Enter na My Documents
3. Strelica Dole
4. Strelica Dole
5. Strelica Dole
.....
Enter
10. Strelica dole
.......

Ova Stvar se poboljsava kada kada ipak koristite misa i dodjete do tacke 6 iz Explorer liste i zakljucite da nemate pojma kako se zovu slike sa Brushalterom , pa onda Open With Acd See

12. Pa uporedjuj file name
13. Pa copy iz Acd See-a ....
...

Naravoucenije:

Mis i Tree view mogu da budu veoma korisni.

BTW: Realno Explorer-u fali "Skip" i folder size u detail view-u. Ostalo je stvar afiniteta i tipa operacije koja se radi sa fajlovima.

TC je bez premca za suvoparno prebacivanje. Za "sofisticirano" kopiranje multimedije Explorer i ostali thumbnail derivati su povoljnije resenje.

Poslednja izmena:
=Ivan= je napisao(la):
Koliko Komandi, klika misem ili kucanja treba TC-u za ovo:

Iz foldera C:\My documents\Slike\Cice\Angelina\ Prebacujem Folder Inserti2 (ima 4 foldera sa animacijama) i 5 slika gde je u brushalteru (ima 50 slika u folderu)

Recimo: Posto cesto koristis taj folder vec ti je u bookmarksima( C:\My documents\Slike\), znaci ctrl+d,kucas "ci" , enter , "ang" enter, selektujes sve , recimo uradis ctrl+m i na imena svih fileova dodas "brus", F5, enter , (enter), sve to uradis , bez rename-a za recimo 3-5 sekundi

.........

U TC:

Tastaturom :

....

3. Strelica Dole
4. Strelica Dole
5. Strelica Dole
.....

jedan dva ili tri klika na PageDown ili koristis tree , ako ti toliko nedostaje...

Ova Stvar se poboljsava kada kada ipak koristite misa i dodjete do tacke 6 iz Explorer liste i zakljucite da nemate pojma kako se zovu slike sa Brushalterom , pa onda Open With Acd See

12. Pa uporedjuj file name
13. Pa copy iz Acd See-a ....
...

BTW: Realno Explorer-u fali "Skip" i folder size u detail view-u. Ostalo je stvar afiniteta i tipa operacije koja se radi sa fajlovima.

:) jos mnogo toga(skip all older,ntfs permissions, pluginovi, podesavanje mem.buffer-a ...)

TC je bez premca za suvoparno prebacivanje. Za "sofisticirano" kopiranje multimedije Explorer i ostali thumbnail derivati su povoljnije resenje.

New in Total Commander 6.50:

- Thumbnail view: Display of miniature pictures for images and some other file types
- Custom columns mode: Up to 29 different user-defined view modes with custom columns

aktuelna verzija ti je 6.54a...

jos malo ga ti provaljuj
:type:

Pa dobro su se setili ali ja nemam obicaj da cekam verziju 6.54 nekog programa pa da pocnem da koristim nesto sto su dodali u Verziji 6.5 a Explorer to ima od verzije 1.0

BTW kako to Explorer nema NTFS Permissions? A Desni Klik Properties?

BTW Tree U TC nije isto sto i Tree U Exploreru. Mnogo je nefunkcionalniji.

Nego ja ne kazem da je Explorer bolji vec da je namenjen drugacijem nacinu razmisljanja pri manipulaciji fajlova. Vise vizuelnim tipovima ljudi koji znaju strukturu svog diska i to mogu da iskoriste preko tree view-a i memorisanog custom display-a svakog foldera . (Thumbnail, List itd..)

Poslednja izmena:
=Ivan= je napisao(la):
...

BTW kako to Explorer nema NTFS Permissions? A Desni Klik Properties?

nismo se razumeli , mislio sam na ponasanje prilikom kopiranja, mozes da ukljucis i iskljucis opciju za kopiranje ntfs permissions-a zajedno sa file-om.

BTW Tree U TC nije isto sto i Tree U Exploreru. Mnogo je nefunkcionalniji.

mozes da ukljucis jedan klik ako na to mislis (nisam ga nesto koristio, ovo ti kazem po secanju)

Nego ja ne kazem da je Explorer bolji vec da je namenjen drugacijem nacinu razmisljanja pri manipulaciji fajlova. Vise vizuelnim tipovima ljudi koji znaju strukturu svog diska i to mogu da iskoriste preko tree view-a i memorisanog custom display-a svakog foldera . (Thumbnail, List itd..)

u vezi ovog poslednjeg: ima tc tabove za foldere i za svaki tab pamti podesavanja i za view i za selekciju ... ponavljam pamti selektovane fileove u svakom tabu posebno , stavio sam i scrshot da se otprilike vidi o cemu pricam (ukljucio sam i horizontal arragement cisto kao demonstraciju jos jedne korisne opcije kod dugackih imena fileova).

uglavnom ovo sve je bilo samo u vezi kopiranja fileova i to samo ono sto mi je prvo palo na pamet (recimo prikazuje ti i brzinu kopiranja, imas background transfer manager sto je obavezan alat, proveru slobodnog prostora na destinaciji pre pocetka kopiranja itd..) a to je samo mali deo raznorodnih pozitivnih osobina tc-a.

uglavnom vidim da dosta ljudi ovde kaze da se tu radi o ukusu i sl. a nije tako. stvar je u tome da je tc bolji, mocniji, produktivniji po objektivnim kriterijumima od drugih f.manager-a, a narocito od explorera. ako te mrzi da ga sam provaljujes uzmi tc powerpack pa ce ti biti mnogo ociglednije.

onaj ko ne koristi tc je na gubitku.

Poslednja izmena:
=PretendeP]u vezi ovog poslednjeg: ima tc tabove za foldere i za svaki tab pamti podesavanja i za view i za selekciju ... ponavljam pamti selektovane fileove u svakom tabu posebno , stavio sam i scrshot da se otprilike vidi o cemu pricam (ukljucio sam i horizontal arragement cisto kao demonstraciju jos jedne korisne opcije kod dugackih imena fileova).

Pamti i kada zatvoris taj tab i ponovo ga otvoris? Pamti i kada zatvoris tab ,zatvoris TC i ponovo ga startujes i otvoris tab? Jer to Explorer radi.

uglavnom ovo sve je bilo samo u vezi kopiranja fileova i to samo ono sto mi je prvo palo na pamet (recimo prikazuje ti i brzinu kopiranja, imas background transfer manager sto je obavezan alat, proveru slobodnog prostora na destinaciji pre pocetka kopiranja itd..) a to je samo mali deo raznorodnih pozitivnih osobina tc-a.

uglavnom vidim da dosta ljudi ovde kaze da se tu radi o ukusu i sl. a nije tako. stvar je u tome da je tc bolji, mocniji, produktivniji po objektivnim kriterijumima od drugih f.manager-a, a narocito od explorera. ako te mrzi da ga sam provaljujes uzmi tc powerpack pa ce ti biti mnogo ociglednije.

onaj ko ne koristi tc je na gubitku.

Ne slazem se da su ljudi na gubitku, jer to zavisi od vrste posla koji rade sa fajlovima. Ja Imam i jedno i drugo na masini i veruj mi retko imam potrebu za bilo kojom od "naprednih funkcija" TC-a.

A sa racunarima se bavim jos od norton commandera i dos navigatora, veruj mi nije mi stran taj princip rada sa fajlovima, prvo sto sam uradio kada sam instalirao win 95 je instalacija win norton commander-a. A onda sam svatio da win explorer predstavlja vizuelni nacin navigacije koji mi je dosta ubrzao rad. Verovao ti to ili ne.

Insistiram da je to stvar ukusa. Mislis da bi ja presao na nacin rada koji mi je tezi i losiji iz cista mira?

Druga je stvar sto Neki ljudi nisu fleksibilni da prihvate drugacije poglede na file management.

Cist primer je to sto evo tek nakon verzije 6 TC ubacuje stvari za ono sto explorer ima od pocetka i polako te uci na nesto novo. Vi svi pricate eto sada i TC ima sve sto Ima i Explorer ali koliko vas od hard core TC user-a ima default Tree view Levo i Thumbnail ili detail view Desno?

Veoma malo. Moje kolege sa posla koji koriste TC se izgube u Win Explorer-u i svi koriste TC godinama. Sto dosta govori o rigidnosti TC user-a naspram novih ideja vizuelne navigacije.

A to je ono sto ja koristim u explorer-u godinama i retko mi treba Detail list - Detail list TC-a koji je doskora bio rigidni osnovni view. To sto su se sada setili nakon 7-8 godina da ubace neke od explorer opcija me bas briga. Brajko ja to vec imam godinama u explorer-u i takav princip rada mi treba svaki dan , a TC egzoticna funkcija jedan put u mesec dana.

Poslednja izmena:
=Ivan= je napisao(la):
Veoma malo. Moje kolege sa posla koji koriste TC se izgube u Win Explorer-u i svi koriste TC godinama. Sto dosta govori o rigidnosti TC user-a naspram novih ideja vizuelne navigacije.

Nove ideje? U 12 godina starom win exploreru :d Kad samo pomislim da explorer nema ni neke osnovne shortcut-ove meni je dovoljno da ne razmisljam o njemu, kao default file manager-u. A gdje je 'skip all', queue, directory compare, multi rename, tabovi...

Nisam znao da treba biti flexibilan da prihvatis novi pogled na file management WinExplorera koji se sastoji iz: drag&drop, copy-paste i desnog klika.

:wave:

Jel postoji opcija da se TC startuje u malo vecem prozoru?
znaci ne maximizovan, nego nesto malo manje od toga?

okmijun je napisao(la):
Jel postoji opcija da se TC startuje u malo vecem prozoru?
znaci ne maximizovan, nego nesto malo manje od toga?

Pa podesis na zeljenu velicinu/poziciju i snimis istu sa Configuration->Save position

ipedja je napisao(la):
Nove ideje? U 12 godina starom win exploreru :d Kad samo pomislim da explorer nema ni neke osnovne shortcut-ove meni je dovoljno da ne razmisljam o njemu, kao default file manager-u. A gdje je 'skip all', queue, directory compare, multi rename, tabovi...

Nisam znao da treba biti flexibilan da prihvatis novi pogled na file management WinExplorera koji se sastoji iz: drag&drop, copy-paste i desnog klika.

:wave:

Naravno da je to nov princip , koristiti GUI . TC-ov princip je DOS princip. Ko je sad tu nazadan u nacinu file management-a?
Samo se upitaj koliko je star princip iz TC-a, tj . princip norton commander-a?

Za tvoju informaciju Preko Dvadeset godina.

Toliko o tome.

Poslednja izmena:
=Ivan= je napisao(la):
Naravno da je to nov princip , koristiti GUI . TC-ov princip je DOS princip. Ko je sad tu nazadan u nacinu file management-a?
Samo se upitaj koliko je star princip iz TC-a, tj . princip norton commander-a?

Za tvoju informaciju Preko Dvadeset godina.

Toliko o tome.

GUI kazes. A sta koristi TC? Konzolu?

ipedja je napisao(la):
GUI kazes. A sta koristi TC? Konzolu?

Pa nije daleko odmakao od DOS Norton commander-a. Koji radi TXT only modu.

Srz Detail list prikaza mozes videti koristeci samo karaktere , tako da to i mozes nazvati principom konzole, dok Thumbnail bas i ne.

Ajde sad kazi ponovo pa TC ima i thumbnail od verzije 6.5 , ali to nije njegova osnovna ideja file managementa.

Poslednja izmena:
pa sam vise za alternativu, resimo kruzajder
ipak sta ima toliko da se radi sa fajlovima ?

Ako se TC gleda samo kao alat za manipulaciju fajlovima, ne bih znao da li je mnogo ispred ostalih, ali kada meni u 2 mb stane program za rezanje CD/DVD, program za ripovanje audio CD-a kao i konvertovanje u razne formate i image drive, o cemu onda vise da pricamo u danasnja vremena kada je nero dostigao velicinu instalacije omanjih igrica :)

A zasto je to prednost?

Zato što jeste. :)

Kad god neko u firmi kopira neki veliki fajl sa mog računara koristeći Explroer, moj računar se totalno zamrzne, disk je ugušen. 100Mbit mreža.

Kada sam ih naučio da koriste Total Commander i koga vidim da to ne radi ima da ubijem sesiju, mogu i njih 5 da kopiraju punom brzinom, jedva da osetim.

Windows shell kopiranje je shit, bez svake sumnje.

Hmmmm, sad ja slag na tortu: :d
Ja sam ovisnik o friget-u, iako sam korisnik od NCa preko WCa do TCa :p
Jeste usminkan, ali nekako volim taj flat stil. Ali od opcija najbolje mi je to sto za queue ne moram da razmisljam unapred da ga otpocnem sa kopiranjem stiskanjem na F2,vec svako sledece kopiranje dodas na add to queue. Druga stvar koja mi olakasava zivot u Frigate-u je ta sto mozes da kliknes bilo gde na putanji unazad da te vrati na odredjeni folder. Ne moram da idem na TCov back back back ... Dalje, kada hocu da uradim view edit i neke slicne z....ancije, on mi po default-u otvori novi tab koji se gasi na esc. Ima podrsku za mnoge formate, ukljucujuci slike, video, audio (cak podrzava winamp), i gomila stvari je vec ukljucena u njega bez da moram da se patim sa plugin-ovima. Sve je nekako na svom mestu. Ima jos gomila stvari koje su mi bolje kod Frigate-a od TCa, al nemogu da ih se setim sad.

Jedina mana je sto je kopiranje na USB stick malo sporija, ali to ne radim cesto.
Tako da sve u svemu, meni sve sto treba ima Frigate, a TC ima gomilu stvari, samo moras doci do njih, i ne daj boze da zaboravis a sacuvas podesavanja u ini ili plugin-ove zaboravis da backupujes, ili da iskopiras ceo totalcmd folder pre formatiranja C-a; (ili ako ni nemozes u nekim slucajevima), ajd Jovo Nanovo ...:eyebrows:

Poslednja izmena:
Hmmmm, sad ja slag na tortu: :d
.....
Druga stvar koja mi olakasava zivot u Frigate-u je ta sto mozes da kliknes bilo gde na putanji unazad da te vrati na odredjeni folder. Ne moram da idem na TCov back back back ...

samo drzi shift i klikni na folder u koji hoces da ides u putanji u zaglavljnu panela.znaci kao u frigate-u samo drzis shift

Dalje, kada hocu da uradim view edit i neke slicne z....ancije, on mi po default-u otvori novi tab koji se gasi na esc.

mozes u tc-u da pristisnes "ctrl+q" i otvori preview u drugom panelu, samo sto se isto gasi na "ctrl+q" a ne na esc.

Ima podrsku za mnoge formate, ukljucujuci slike, video, audio (cak podrzava winamp), i gomila stvari je vec ukljucena u njega bez da moram da se patim sa plugin-ovima. Sve je nekako na svom mestu. Ima jos gomila stvari koje su mi bolje kod Frigate-a od TCa, al nemogu da ih se setim sad.
....

Tako da sve u svemu, meni sve sto treba ima Frigate, a TC ima gomilu stvari, samo moras doci do njih, i ne daj boze da zaboravis a sacuvas podesavanja u ini ili plugin-ove zaboravis da backupujes, ili da iskopiras ceo totalcmd folder pre formatiranja C-a; (ili ako ni nemozes u nekim slucajevima), ajd Jovo Nanovo ...:eyebrows:

prema ovome sto si napisao iznad pretpostvaljam da bi tebi bio idealan tc powerpack, kada njega stavis dobijes sve pluginove i jos drugih stvari :)
:smash: :type:

Zoni, tree je neshto shto smo hvala bogu ostavili iza sebe pre mnogo godina. Ostao je samo josh u shugavom windows exploreru...
Interesantno, pogledaj onu anketu, začuđujuće mnogo ljudi koristi Windows Explorer. A kad ga toliko ljudi sa Bench-a (koji ipak većinom nisu tipični korisnici) koristi, znači da je verovatno još rasprostranjeniji nego što ta anketa pokazuje.

Pitanje koji je bolji, koji nije, u ovoj stvari je možda najkomplikovanije. File manager je nešto što najčešće koristimo i gde smo niz funkcija doveli do automatizma. Neka je program XY najbolji po nekom "objektivnom" kriterijumu, ali ako ja 2736 funkcija treba da učim od nule i da se 6 meseci uhodavam da steknem rutinu - on je za mene loš.

Probao sam ja i Freegate i xplorer2 Lite i Free Commander... Ali ostaje problem da treba dugo da se navikavam i da najčešće postoji niz funkcija na koje sam u TC navikao a kod njih ih nema ili se različito koriste. Ako nekome nešto znači, meni je Free Commander drugi (rezervni) file manager.

Nazad
Vrh Dno