Može i zemlja-voda ako ima novca za to. Voda-voda je dobar izbor gde uslovi to dozvoljavaju. Drugi parametri su u igri, ali svakako ne treba isključiti kao opciju.
Nije neka ekstremna lokacija da bilo koja vazduh-voda TP neće biti dobra. Meni se ovako, od oka, čini samo da nije dobar izbor polovna 16kW.
Nego, šta njemu treba?
3 tone peleta je oko 14.000 kWh energije. U Beograd i okolina bi trebala da je manje više ista klima kao i kod mene, što znači da se 50% potrošnje odradi u decembru i januaru, a ostalih 50% potrošnje u ostalim mesecima grejne sezone. Dakle, najviše oko 3500 kWh energije za mesec dana. I da je jako loš COP sa defrost ciklusima, ne bi trebalo da potroši više od 1400-1800 kWh struje u tim mesecima. Ako je potrošnja domaćinstva 500 kWh, može da računa 1900-2300 kWh račun. Znači, grejanje po ceni plave i crvene zone. Dobra vest je da, ako ima dvotarifno brojilo, dobar deo će biti u nižoj tarifi.
Druga dobra vest je da sada nema izolaciju, a da će je imati kada bude koristio TP. Ali će imati i dodatno potkovolje za koje ne znamo koliko još treba toplote. Malo plus, malo minus. Opet na osećaj, i otprilike, deluje mi da je TP dobra opcija, ali neće biti dobro sa temperaturama vode kao do sada (što i verovano neće ni biti potrebno zbog dodate izolacije).
Moj predlog bi bio sledeći:
Da se odradi izolacija. Da se povećaju radijatori tj. doda što više grejne površine (nigde nije spomenuto da jesu radijatori u pitanju, ali pretpostavljam da jesu). Da se zadrži pelet kao dodatna opcija. Možda neka skretnica ili šta već, to bi znao neko ko se bavi cevima, ali ne bih izbacivao pelet. Topotnu pumpu bih stavio što je moguće manju, pošto na toj lokaciji nema ekstremnih i dugih niskih temperatura. Recimo 6-8 (max 10) kW. Ukoliko se desi neki period sa ekstremno niskim temperaturama gde TP ne može da ugreje, onda se koristi pelet (što bi verovatno i bilo jeftinije od crvene zone u višoj tarifi).
Druga opcija je da kupi tu TP 16kW (i time uštedi par hiljada €), i da ga baš bude briga da li će da ima kratke cikluse i koliko će tako da radi. Reši se peleta i svo grejanje radi isključivo TP. Možda je Daikin toliko dobar da to bude pouzdano rešenje? 5 godina stara kažeš? Bez garancije? Ako joj se nešto desi, recimo, 31. decembra, koliko će vremena trebati dok ponovo ne počne da greje? Majstor ima delove i popraviće je 1. januara, ili je možda "spaja praznike" kao i ovi koji poručuju deo iz inostranstva? Kad bolje razmislim, pelet kao rezervnu opciju bih ipak imao i u ovom slučaju.