Spusti plafon ubaci tu izolaciju kao privremeno rešenje ako neces raditi komplet tavan sada.Pozdrav ljudi, ponovo ja. Zamenio bih radijatore u dnevnom boravku (2 komada 2m x 60cm, tip 22) za fan coilere, posto mi radijatori ne vrse poso, odnosno moram vodu u sistemu moram drzati na 50 da bi se iole zagrejao. Prilicno je veliki dnevni boravak, dosta prozora, i nemam na plafonu izolaciju. Sad me interesuje kako fan coileri rade, odnosno koju temperaturu vode traze da bi optimalno radili. U ostalim sobama bih za ovu sezonu ostavio radijatore, jer mi nije toliko bitno da je mnogo toplo.
Ne znam jel sme link, ovako nesto 2 kom bi uzeo. Ili bolje slabiji? Povrsina sobe je nesto manje od 40 kvadrata.
![]()
Midea zidni fancoil - MKG-600-C — Friend Tehno
Midea zidni fancoil MKG-600-C je unutrašnja jedinica toplotne pumpe koja se montira na zid isto kao i obična klima. Nudi ekonomično grejanje i hladjenje.friendtehno.com
Извињавам се. У праву си. Сада сам погледао спецификацију детаљно. Али опет мислим да је боље да изолује додатно него да улаже у фанкоил.Cini mi se da si se nesto zeznuo u racunici , sa nizom temperaturom polazne vode toplotna snaga radijatora ne opada linearno. To znaci da ako npr. jedan radijator na 80c daje 2000w sta mislis koliko ce dati na 40c vode? Mnogo manje od 1000w ... Jedan panelni radijator tip22 2000x60cm na sobnoj temp od 22c sa protokom od ~230 L/h pri ulaznoj vodi od 50c i izlaznoj od 45c isporucuje oko 1420w toplote...
Nisam strucan, moram da se ogradim ponovo, ali meni je logicno da primarni izlaz iz TP za grejanje treba da ulazi u donju zonu bufera. Time se postize da temperatura u bufferu bude ravnomernija jer topla voda sama po sebi tezi da ide na gore, a hladna na dole. Izlazi iz buffera prema kuci kod kolege bi trebali da budu korektni.Tako radi klima,kad hladi,greje menja smer,kod mene je mojom greskom magnetni filter postavljen na polazni vod,prikraju sam sklapanju toplotne pumpe pa cu tako da isprobam dal funkcionise ako nefunkcionise promenicu smer i postaviti mag.filter na povratni vod.
Davno smo apsolvirali, buffer nikako, termostat u svakoj sobi također, nek se vodi TP po vanjskoj temperaturi i to je to. To ugrađivati je bacanje para i nepoznavanje materije od strane nekih majstora. Zovi Duleta nek to pogleda ako ti je blizu i da svoje mišljenje.U diskusiju sam se ukljucio jer sam u procesu planiranja svog sistema i cekam da cujem od iskusnih sta ce reci. Konkretno meni, raslojavanje ima smisla ako je buffer veci nego sto treba, ali ako je dimenzionisan korektno onda ne, mislim ne razumem onda svrhu njega. Dolazio mi lik za TP i odmah krenuo mogu sve da ti napravim hoces termostat u svakoj sobi bafer jedno drugo, dosli do TP on naravno odmah desetku, a proracune sam radio i znam da bi mi i sestica zavrsila posao, al posto kontam i bojler u sistemu, rekoh mozda osmica, pa ako treba da se limitira i da to bude korektno. On odma krenuo to ti je malo mučiće se pumpa kad je hladnije pogresices, htedoh da mu kazem da pogleda ovaj forum, al se ugrizoh za jezik jer bih pokrenuo raspravu koja ne znam kako bi zavrsila. Naravno razmiljam da nadjem drugog majstora i ako je ovaj po navodnoj preporuci.
Ovo drugo, uvek.Da li više veruješ onome kome ćeš platiti da ti uradi sistem ili nekim likovima na internet forumu![]()
Takodje ako ima nekog iz okoline Kragujevca sa dobrom iskustvom, preporuka bi mi mnogo znacila. Hvala punoKuca je u Kragujevcu, tako da nista od Duleta. Mada ako neko ima njegov kontakt neka mi pusti na PM, pa cu ga zvati, mozda to i bude izvodljivo.
Realno platio bih i vise da budem siguran da je odradjeno kako treba.
Mada bih najvise voleo sa nekim lokalnim zbog servisa. Svakako necu raditi sa nekim koji hoce samo upsale da pravi i komplikuje sistem.
Imaš u Čačku "Hladiša" (Panasonic).Takodje ako ima nekog iz okoline Kragujevca sa dobrom iskustvom, preporuka bi mi mnogo znacila. Hvala puno
Ne znam koje si gledao TP ali npr kod Midea TP i njihovih kopija 8kw i 10kw su iste TPU diskusiju sam se ukljucio jer sam u procesu planiranja svog sistema i cekam da cujem od iskusnih sta ce reci. Konkretno meni, raslojavanje ima smisla ako je buffer veci nego sto treba, ali ako je dimenzionisan korektno onda ne, mislim ne razumem onda svrhu njega. Dolazio mi lik za TP i odmah krenuo mogu sve da ti napravim hoces termostat u svakoj sobi bafer jedno drugo, dosli do TP on naravno odmah desetku, a proracune sam radio i znam da bi mi i sestica zavrsila posao, al posto kontam i bojler u sistemu, rekoh mozda osmica, pa ako treba da se limitira i da to bude korektno. On odma krenuo to ti je malo mučiće se pumpa kad je hladnije pogresices, htedoh da mu kazem da pogleda ovaj forum, al se ugrizoh za jezik jer bih pokrenuo raspravu koja ne znam kako bi zavrsila. Naravno razmiljam da nadjem drugog majstora i ako je ovaj po navodnoj preporuci.
Pricali smo o tome ranije. Mislim da cu ici sa 8kw Midea ili 7kw Ariston, jer kontam to je najbolji odnos cene i sta dobijas. Sto se tice bojlera mislim da cu ici na Thermorad 200l posto su mi cevi za toplu vodu izolovane, pa ako to ne bude optimalno, vraticu se na konvencionalan rad. Nocni rad. 🙂Ne znam koje si gledao TP ali npr kod Midea TP i njihovih kopija 8kw i 10kw su iste TP
Sto se tiče bojlera za TP, mislim da se računica ne isplati.
Koliko on košta + delovi, kolika je ušteda u odnosu da punis samo noću veći bojler.
Razliku čini recirkulacija. Ako hoćeš da imaš instant toplu vodu na slavinama, onda recirkulaciona pumpa periodično vrti toplu vodu kroz krug koji dodiruje svako točeće mesto. U toku recirkulacije voda u bojleru se meša, pa nema ništa od stratifikacije. Tj TP mora češće da dogreva bojler. Ako ti nije problem da čekaš toplu vodu da dođe od bojlera do točećeg mesta, onda u bojleru imaš stratifikaciju i ređe se dopunjava bojler, a dopuna traje duže. Kako god, sa recirkulacijom je skuplje u odnosu na bilo koju drugu varijantu, treba ti vodovodna instalacija sa tri cevi, sanitarna recirkulaciona pumpa, itd. Kad sam gledao za sebe, bojler je bio oko 1000eur, pumpa oko 300... I odustao sam. Plan je dva brojila i 2*150L Talas XX150 bojleri. Manje elegantno rešenje, ali svakako jeftinijePricali smo o tome ranije. Mislim da cu ici sa 8kw Midea ili 7kw Ariston, jer kontam to je najbolji odnos cene i sta dobijas. Sto se tice bojlera mislim da cu ici na Thermorad 200l posto su mi cevi za toplu vodu izolovane, pa ako to ne bude optimalno, vraticu se na konvencionalan rad. Nocni rad. 🙂
Ništa manje nego dva? Koliko vas ima u kući i koliko se to često kupate?Plan je dva brojila i 2*150L Talas XX150 bojleri.
Koliko treba vremena da se zagreje voda kad se bojler potpuno isprazni. Gledao sam Talas 200 i termorad 200 cini mi se da talas ima 4.5kw grejac, a termorad 6kw.Ništa manje nego dva? Koliko vas ima u kući i koliko se to često kupate?
Mi imamo jedan Talas 150L i dovoljan je. Jedini put kad nema dovljno vode je kad ostavmo decu da se sami igraju u kadi i prepune je, a prethodno smo i žena i ja koristili.
Sa 300 litara bi svakako bio siguran da možeš da greješ vodu isključivo noću, a da preko dana imaš zagarantovano dovoljno tople vode preko celog dana.
Sad kad razmislim... nije zi loša ideja, ako imaš mesta za oba bojlera.
Kako bi ih vezao? Redno ili paralelno? Ili sa nekim ventilom pa da biraš koji koristiš?
Puno nepoznatih. Grejac od 3kw, 150l vode dize po 1 stepen svakih 3.5 minutaKoliko treba vremena da se zagreje voda kad se bojler potpuno isprazni.
Da se "potpuno isprazni" kod nas znači da je voda hladna da se tuširaš sa njom... možda je to 25°C. Vodu grejemo na otprilike 55°C.Koliko treba vremena da se zagreje voda kad se bojler potpuno isprazni. Gledao sam Talas 200 i termorad 200 cini mi se da talas ima 4.5kw grejac, a termorad 6kw.
Talas XX150 ima grejač od 3kW. Dakle vremenski kao bojler od 100L sa 2kW grejačem.Koliko treba vremena da se zagreje voda kad se bojler potpuno isprazni. Gledao sam Talas 200 i termorad 200 cini mi se da talas ima 4.5kw grejac, a termorad 6kw.
Ima na AliExpress da se kupi wifi upravljivi kontaktor sa programibilnim tajmerom. Izgleda kao automatski osigurač.Da, upravu ste. Velika bi bila investicija da se bojler poveze na pumpu, a cak i da radi ok, nebih mogao da vratim investiciju, a zakomplikovao bih sistem. Koji model preporucujete od 200l? Vidim da su talas i termorad veoma slicni. Dali ima razlike u softveru ako ga imaju uopste i dali je taj timer externi ili integrisan?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari