Šta je novo?

Toplotna pumpa

@don_776 Dobro veče želim! Nemam toplotnu pumpu i verovatno neće uskoro doći na dnevni red (samo zbog finansija), ali mi je tema vrlo zanimljiva pa je pratim. Kada kažete da bi cena sistema za grejanje 150 m2 bila 5,500-6000€ po sistemu ključ u ruke, šta to podrazumeva? Da li je to cena TP, projekta, ugradnje itd. šta ulazi u cenu? Objekat u koji bih ugradio TP kada se za to stvore uslovi je prizemna kuća površine 100 m2, giter blok+malter+12 cm stiropor (tek treba da ga ugradim), 10 cm stiropor kao izolacija tavana (takođe na nivou plana još uvek), izolacija poda ne više od 4 cm stiropora (kako je gde moguće), PVC stolarija (6 komora, dvoslojno staklo 4S Clima guard ili tako nešto, punjeno argonom). Lokacija je bliža okolina Niša, u selu je, ali nema objekata neposredno pored koji bi pružali neku zaštitu. Grejanje bi bilo na radijatore isključivo. Nema postojeći sistem grejanja, TP bi bila jedini izvor.
Ne očekujem da se detaljno bavite ovim i trošite svoje vreme, samo me zanima neka gruba procena, kolika snaga TP je potrebna, i koliko bi sve to koštalo, po sistemu ključ u ruke?
Skoro sam jednom članu foruma pisao da meni nije cilj ovde da tražim nove klijente, već da vam svima koliko god mogu ponognem u moru dezinformacija koje dobijate od instalatera, servisera, trgovaca i da što lakše dobijete pouzdan i naravno ekonomičan sistem kada su toplotne pumpe u pitanju.
U Vašem slučaju pošto su radijatori u pitanju, treba odlučiti odmah u startu da li ćete platiti na mostu ili na ćupriji. Pod tim mislim ako u startu odvojite malo više novca na dobru izolaciju i na veću površinu radijatora onda ćete kasnije, stalno imati manje zahteve na grejanju i nižu temperaturu u sistemu grejanja. Ili sa druge strane, ako ugradite grejna tela standardnih površina, onda ćete morati da investirate u skuplju (kvalitetniju) toplotnu pumpu koja može i na velikom minusu da isporučuje visoku temperaturu u polazu, ili pak da ne investirate u kvalitetniju pumpu nego u neku srednju klasu koja će zbog toga da troši više kada radi u (za nju) nepovoljnijem režimu.
Dakle, prvo izolacija, zatim određivanje toplotnih gubikata i na osnovu toga veličinu grejnih tela, pa tek onda priča oko toplotne pumpe.
Ako predpostavimo da ste uradili dovoljnu izolaciju i ugradili dovoljnu veličinu radijatora. Tada će Vam za ugradnju toplotne pumpe trebati između 5000 i 7000 eur, u zavusnosti od modela i brenda. To podrazumeva toplotnu pumpu sa potrebnom automatikom, setom senzora, magnetnim filterom, nosačem spoljasnje i unutrašnje jedinice, bakarnim cevima sa izilacijom, povezivanjem i puštanjem u rad. Ima tu još dodatne opreme (kolena, fitinzi, kabliranje, po potrebi dodatna cirkulaciona pumpa itd...)

Skoro sam jednom članu foruma pisao da meni nije cilj ovde da tražim nove klijente, već da vam svima koliko god mogu ponognem u moru dezinformacija koje dobijate od instalatera, servisera, trgovaca i da što lakše dobijete pouzdan i naravno ekonomičan sistem kada su toplotne pumpe u pitanju.
Bravo majstore i jedino što si zaboravio je da je i ovde bar 90% informacija "čuo sam da treba tako ali zašto pojma nemam", i 1°C više da se dobije na izvoru znači i previše ali je ovde najviše komentara kako modulira i kako da zeznem prirodu ali im je prethodno trgovac izabrao traženu vrstu TP. Da ne pišem o komentarima ja imam ili hoću TP ali nigde se ne navodi koji energent iz prirode se koristi.

U Vašem slučaju pošto su radijatori u pitanju, treba odlučiti odmah u startu da li ćete platiti na mostu ili na ćupriji. Pod tim mislim ako u startu odvojite malo više novca na dobru izolaciju i na veću površinu radijatora onda ćete kasnije, stalno imati manje zahteve na grejanju i nižu temperaturu u sistemu grejanja. Ili sa druge strane, ako ugradite grejna tela standardnih površina, onda ćete morati da investirate u skuplju (kvalitetniju) toplotnu pumpu koja može i na velikom minusu da isporučuje visoku temperaturu u polazu, ili pak da ne investirate u kvalitetniju pumpu nego u neku srednju klasu koja će zbog toga da troši više kada radi u (za nju) nepovoljnijem režimu.
Dakle, prvo izolacija, zatim određivanje toplotnih gubikata i na osnovu toga veličinu grejnih tela, pa tek onda priča oko toplotne pumpe.
Ako predpostavimo da ste uradili dovoljnu izolaciju i ugradili dovoljnu veličinu radijatora. Tada će Vam za ugradnju toplotne pumpe trebati između 5000 i 7000 eur, u zavusnosti od modela i brenda. To podrazumeva toplotnu pumpu sa potrebnom automatikom, setom senzora, magnetnim filterom, nosačem spoljasnje i unutrašnje jedinice, bakarnim cevima sa izilacijom, povezivanjem i puštanjem u rad. Ima tu još dodatne opreme (kolena, fitinzi, kabliranje, po potrebi dodatna cirkulaciona pumpa itd...)
Postovani,
Totalni sam laik u ovoj prici pa Vas molim da razjasnimo malo celu pricu, bice zanimljivo i drugim clanovima.
Imam nekih 100 mkv grejnog prostora. Razvedeno centralno grejanje pre 25 godina na cvrsto gorivo. To grejanje ne koristimo zadnjih 15 godina, mada i kada je radilo nije bas u svim sobama bilo toplo, tj radijatori su bili do pola topli a u donjem delu hladni i pored ispustanja vazduha. Kuca je spratna, ima izolaciju 10cm stiropor zidovi i potkrovnu sa mineralnom vunom. Takodje kuca je dvojna, tj jedan ceo vertikalni zid je unutrasnji. Ostalo nije bitno necemo da davimo sa proracunima. Generalno me zanima koji bi bio redosled uvodjenja grejanja na TP, tj sta bih sve trebao da uradim do dolaska TP na red za montazu. Takodje me zanima kolika je garancija na dobre TP i generalno koliki im je zivotni vek.
Hvala

Postovani,
Totalni sam laik u ovoj prici pa Vas molim da razjasnimo malo celu pricu, bice zanimljivo i drugim clanovima.
Imam nekih 100 mkv grejnog prostora. Razvedeno centralno grejanje pre 25 godina na cvrsto gorivo. To grejanje ne koristimo zadnjih 15 godina, mada i kada je radilo nije bas u svim sobama bilo toplo, tj radijatori su bili do pola topli a u donjem delu hladni i pored ispustanja vazduha. Kuca je spratna, ima izolaciju 10cm stiropor zidovi i potkrovnu sa mineralnom vunom. Takodje kuca je dvojna, tj jedan ceo vertikalni zid je unutrasnji. Ostalo nije bitno necemo da davimo sa proracunima. Generalno me zanima koji bi bio redosled uvodjenja grejanja na TP, tj sta bih sve trebao da uradim do dolaska TP na red za montazu. Takodje me zanima kolika je garancija na dobre TP i generalno koliki im je zivotni vek.
Hvala
Ja bih krenuo od merenja radijatora. Školski kada bi se radilo treba izmeriti svaki radijator u svakoj prostoriji i izračunati na kom režimu taj radijator može uspešno da zagreva prostor. Ako negde treba zameniti radijator većim. Druga stvar je locirati najveće gubitke, to mogu biti prozori, zidovi, krovna površina, podovi... i dodatno izolovati ako je to moguće. Nakon ovoga se tek ulazi u razmatranje da li ugrađivati toplotnu pumpu ili ne, ako je odgovor "da" onda se dimenzioniše snaga toplotne pumpe. Izračuna se očekivana potrošnja i investicioni troškovi kako bi budući korisnik mogao da stavi prst na čelo i zapita se da li se to njemu isplati ili ne. Priča sa toplotnim pumpama je postala kao i sa električnim automobilima, odjednom se očekuje da to svi treba da imaju i da svi hoće da imaju, možda to prosto nije tako. Možda se nekome više sviđa gasni kotao ili nešto treće. Nije toplotna pumpa odgovor na sva pitanja u svetu grejanja.
Garancije su od 2 do 5 godina, ali u većini slučajeva su 2 godine + produžena garancija na neku komponentu (recimo kompresor ili inverter). Meni je to lično šuplja priča, smišljena samo da zamaže oči. Dakle računajte 2 godine. Radni vek je solidan, dobre pumpe (često skuplje, ali ne uvek) imaju realan radni vek od 15 do 20 godina. Ove jeftinije su obično kraćeg veka... kako se kome zalomi.

Hvala Vam na odgovoru. Verujem da to nije cilj, ali s obzirom da je priča oko ugranje TP ipak kompleksna stvar, lepo je čuti od stručnog lica mišljenje, umesto uobičajenih šac metoda. To je ono što me je zanimalo, koliko bi sve to okvirno koštalo, uz izolaciju i radijatore prilagođene za TP. Snagu TP sam laički mogao da procenim (naravno samo da bih imao predstavu o cenu iste), ali mi je jasno da to nije kraj priče, da tu ima još neophodnih troškova. Sada imam neku ideju o potrebnoj investiciji, koja svakako nije mala. Što je razlog više da se uradi kako treba, kada bude došla na red.

Mislim da su TP super rešenje za kuće sa vise soba da kažemo zatvorenog tipa tj mnogo soba i vrata. Za manje stambene prostore koji su vise otvorenog tipa gde nema previše vrata.. Kuhinja, dnevna trpezarija i deo hodnika su jedna celina.. Mozda racionalnije rešenje su kvalitetnije klime.

Ja bih krenuo od merenja radijatora. Školski kada bi se radilo treba izmeriti svaki radijator u svakoj prostoriji i izračunati na kom režimu taj radijator može uspešno da zagreva prostor. Ako negde treba zameniti radijator većim. Druga stvar je locirati najveće gubitke, to mogu biti prozori, zidovi, krovna površina, podovi... i dodatno izolovati ako je to moguće. Nakon ovoga se tek ulazi u razmatranje da li ugrađivati toplotnu pumpu ili ne, ako je odgovor "da" onda se dimenzioniše snaga toplotne pumpe. Izračuna se očekivana potrošnja i investicioni troškovi kako bi budući korisnik mogao da stavi prst na čelo i zapita se da li se to njemu isplati ili ne. Priča sa toplotnim pumpama je postala kao i sa električnim automobilima, odjednom se očekuje da to svi treba da imaju i da svi hoće da imaju, možda to prosto nije tako. Možda se nekome više sviđa gasni kotao ili nešto treće. Nije toplotna pumpa odgovor na sva pitanja u svetu grejanja.
Garancije su od 2 do 5 godina, ali u većini slučajeva su 2 godine + produžena garancija na neku komponentu (recimo kompresor ili inverter). Meni je to lično šuplja priča, smišljena samo da zamaže oči. Dakle računajte 2 godine. Radni vek je solidan, dobre pumpe (često skuplje, ali ne uvek) imaju realan radni vek od 15 do 20 godina. Ove jeftinije su obično kraćeg veka... kako se kome zalomi.
Ja bih prvo krenuo od iskusnog, iskrenog
ing. sa dobrim iskustvom i koji će svoj rad naplatiti ali isto tako stojati iza svoga rada tj. garantovati ali sve napisano na papir. Vremena su takva da i to treba.
Kolega don_776. Da li možeš da vjeruješ, prije dva ili tri dana zovem jedan dućan, oko Tuzle je, i tražim info za Mitsubishi Zubadan od 8 i 11 kW i frajer mi kaže cijena je 13500 KM i jedan i drugi.

Poslednja izmena:
Na osnovu podataka koje ste naveli, toplotni gubici za Vaš objekat su oko 6kW. Možete ići sa 8kW, čisto radi neke sigurbosti, ali je i to gornja granica. Ne znam na osnovu kog proračuna su odredili 14 ili koliko već.
Savet za sve, ne samo za Vas je ako Vam neko nešto tvrdi, da im tražite to na uvid, ako je na osnovu proračuna, pitajte da imate uvid u taj proračun.
Poređenja radi, u nekom paralelnom univerzumu, da ste došli inženjera iz našeg tima, po praračunu bi radili sa TP od 7-8kW. Budžetska cena za takav sistem, ključ u ruke, za TP koja je iznad Italijana, je oko 5500 do 6000 eur. Projektovani troškovi grejanje u grejnoj sezoni bi bili 300 do 400 eur.
Nije mala investicija u pitanju, zato za svoj novac, potražite više mišljenja, više ponuda i uvek, ali uvek tražite da Vam dokumentuju to što govore, da se držite za neke činjenice.
Da li ste ovo obracunali toplotne gubitke sa planiranom nadogradnjom sprata i ukupno oko 150mkv grejne površine?

Pozdrav ljudi prvi mesec sa TP, sada nisam siguran da li je nesto pogresno postavljeno kod mene, ali meni racun ja bih rekao dolazi vise nego sto je kod vas,

moguce da imam neku gresku, kuca gornji sprat se samo greje nesto preko 60 kvadrata, od 5.novembra do 5.decembra 13.500 da napomenem samo je TP na brojilu.
Potroseno preko 1000kw.

Detaljnije u pitanju je FERROLI Omnia 12kw, ona je postavljena jer imam i donji sprat oko 70kvadrata, ali ne koristi se trenutno, pa nekad u buducnosti da moze i dole da greje.

Ako moze neko meni kao laiku da kaze sta se desava, znaci imam buffer 200l, tu TP, jedan strujomer, samo je TP na njemu, taj sprat gde su roditelji oko 60kvadrata, presovani stiropor 8cm izolacija, radijatorsko grejanje, alu stolarija dupla emisiona, na TP sam stavio temperaturu 57 stepeni, temperatura koja je stavljena je 22 preko dana, 21 nocu.

Mene interesuje da li sam stavio temperaturu vecu nego sto treba ovo 57 stepeni, da li treba dodati vise radijatora, moguce da negde fali, ali ono zagreje uvek korektno svuda je ok temperatura. Nemam nikakvih iskustava pratim sve na forumu, ali nisam naleteo na slicno mom problemu, vidim da je stavljano kod drugih 45 do 48 stepeni temperatura kada su radijatori. Da li se kod mene mnogo puta upali i ugasi pa trosi vise, nije mi bas najjasnije.

gledao sam onaj kalkulator jos kada sam kupovao i po njemu ovo ispada dosta vise od projektovane potrosnje.

Kolega don_776, ovo je slučaj za vas. Buffer, distorzija, previsoka temperatura, fali rebara ako su alu radijatori, predimenzionisano TP itekako, i sama kvaliteta TP. Ta se pali i gasi po cijeli dan non stop.

Pozdrav ljudi prvi mesec sa TP, sada nisam siguran da li je nesto pogresno postavljeno kod mene, ali meni racun ja bih rekao dolazi vise nego sto je kod vas,

moguce da imam neku gresku, kuca gornji sprat se samo greje nesto preko 60 kvadrata, od 5.novembra do 5.decembra 13.500 da napomenem samo je TP na brojilu.
Potroseno preko 1000kw.

Detaljnije u pitanju je FERROLI Omnia 12kw, ona je postavljena jer imam i donji sprat oko 70kvadrata, ali ne koristi se trenutno, pa nekad u buducnosti da moze i dole da greje.

Ako moze neko meni kao laiku da kaze sta se desava, znaci imam buffer 200l, tu TP, jedan strujomer, samo je TP na njemu, taj sprat gde su roditelji oko 60kvadrata, presovani stiropor 8cm izolacija, radijatorsko grejanje, alu stolarija dupla emisiona, na TP sam stavio temperaturu 57 stepeni, temperatura koja je stavljena je 22 preko dana, 21 nocu.

Mene interesuje da li sam stavio temperaturu vecu nego sto treba ovo 57 stepeni, da li treba dodati vise radijatora, moguce da negde fali, ali ono zagreje uvek korektno svuda je ok temperatura. Nemam nikakvih iskustava pratim sve na forumu, ali nisam naleteo na slicno mom problemu, vidim da je stavljano kod drugih 45 do 48 stepeni temperatura kada su radijatori. Da li se kod mene mnogo puta upali i ugasi pa trosi vise, nije mi bas najjasnije.

gledao sam onaj kalkulator jos kada sam kupovao i po njemu ovo ispada dosta vise od projektovane potrosnje.

To je kopija Midea TP, kontrolisi je preko wather compensation

Probaj na par dana da stavis -5 da ti bude 45c, na +15 da bude 30c

ukljuci power limitation na 8
1703185702622.jpeg
Ako ti je hladno u kuci tj ispod 22-23, moraces da dodajes rebra

Auuuu, već imam ideju koji instaleteri su u pitanju. Neću da ih imenujem. Par ljudi je već lepo napisalo šta treba raditi.
Toplotna pumpa nije kotao na drvo ili gas. Nema tu opcije setovanja fiksne temperature u baferu pa iza bafera cirkulacione pumpe. To je skroz pogrešno. Treba pistaviti krivu grejanja uslivljenu prema spiljašnjoj temperaturi i ostaviti automatici da sam odredi visinu polaznog voda. Kada su temperature u plusu i 40'C je puna kapa. Sada sa polazom od 57'C taj Feroli ima COP možda 1.5, u najboljem slučaju 2, ali verovatno ispod 2, što znači još malo pa kao elektro kotao.

November 8000din
December 10000din
Januar 11500din
Februar 11750din

Sa 1200e za ugalj i drva zadnje dve godine.. Odlično 👌😁
200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

novembar 2023 9500din, posebno brojilo za TP

ukljucen od pre par dana power limitation da vidim kako ce raditi.

Pozdrav ljudi, ja imam pitanje za podno grejanje nije svuda ista toplota (mislim na pod). U pitanju je TP ariston 14kw bafer od 100l i bojler od 200l. Zadata temperatura je trenutno 45, da li je to mnogo za podno grejanje? Postavljena je na toliko jer na temp od 30,35,40 nisam mogao da postignem zadatih 23.5 u prostoriji? Da li neko ima savet sta treba da promenim i ostalo? Inace potrosnja za ovaj mesec mi je bila oko 1000kw za novembar ukupno grejanje i topla voda, da li je to ok?
Pozdrav ljudi, ja imam pitanje za podno grejanje nije svuda ista toplota (mislim na pod). U pitanju je TP ariston 14kw bafer od 100l i bojler od 200l. Zadata temperatura je trenutno 45, da li je to mnogo za podno grejanje? Postavljena je na toliko jer na temp od 30,35,40 nisam mogao da postignem zadatih 23.5 u prostoriji? Da li neko ima savet sta treba da promenim i ostalo? Inace potrosnja za ovaj mesec mi je bila oko 1000kw za novembar ukupno grejanje i topla voda, da li je to ok?
Izolacija 10 cm spolja, unutra plafon 3cm pod 5 cm.

Izolacija 10 cm spolja, unutra plafon 3cm pod 5 cm.
Ovo mi je nešto poznato, gde se nalazi objekat?

U pitanju je TP ariston 14kw bafer od 100l i bojler od 200l. Zadata temperatura je trenutno 45, da li je to mnogo za podno grejanje? Postavljena je na toliko jer na temp od 30,35,40 nisam mogao da postignem zadatih 23.5 u prostoriji?
Bafer izbaciti iz jednadžbe, temperatura previsoka za podno, a za ostalo kolega don_776 je tu da Vam pomogne.

Dobrio sam potvrdu danas da će od 01.01.2024 ipak krenuti sa primenom novi pravilnik o kupovini i distribuciji freona. Sva lica koja kupuju freon će morati da poseduju dozvole kao i da vode evidenciju gde su taj freon koristili. Ideja je da se onemogući fizičkim licima bez firme i bez dozvole mogućnist da kupuju i koriste freon. Ovo u praksi znači (ako se zaista bude primenjivalo) da će instalateri koji rade na crno, a oni su većina morati da postanu legalni, ili što je veća šansa da pređu masovno na monoblok sisteme. Da se našalim malo, znači od 01 januara će svi početi da pričaju kako je monoblok najbolji sistem na svetu.

Sama prica o tome traje vec dosta dugo.
Mada, po mom mišljenju, ni malo nece uticati na to da ce mnogi da predju u legalu.

Hteo bih u novom potkrovlju da postavim podno grejanje sa toplotnom pumpom, interesuje me koji brend bi bio na prvom, drugom i trecem mestu po Vama?

Hteo bih u novom potkrovlju da postavim podno grejanje sa toplotnom pumpom, interesuje me koji brend bi bio na prvom, drugom i trecem mestu po Vama?
Veliki Tesla izvini nisam stigao da Vam proslijedim tablice koje ste tražili. Radi se o Fujitsu TP. Čim dođem na posao šaljem Vam.
Što se tiče brenda TP tu je glavna četvorka, nije bitan redoslijed : Daikin, Mitsubishi, Fujitsu i Toshiba. Pardon i Panasonic.

Veliki Tesla izvini nisam stigao da Vam proslijedim tablice koje ste tražili. Radi se o Fujitsu TP. Čim dođem na posao šaljem Vam.
Što se tiče brenda TP tu je glavna četvorka, nije bitan redoslijed : Daikin, Mitsubishi, Fujitsu i Toshiba. Pardon i Panasonic.
Kad vidim ovu "veliku četvorku" mislim da mi skoči pritisak na 200 istog trenutka.

Kolega, nemoj da ti skače pritisak, nije dobro za zdravlje. Pa neću mu predložiti Štibel Eltron.

Midea monoblok .. To je Xiaomi za TP 😁👌

Najbolji odnos 👌😁

Vazno mi je da TP ima sto bolji COP, po mogucstvu veci od 4,5 na spoljnoj temperaturi od 0 stepeni. U obzir dolazi TP vazduh - voda koja ce se koristiti za podno grejanje. Potkrovle ce se rashladjivati sa dve klime od 12000BTU

Nazad
Vrh Dno