Skoro sam jednom članu foruma pisao da meni nije cilj ovde da tražim nove klijente, već da vam svima koliko god mogu ponognem u moru dezinformacija koje dobijate od instalatera, servisera, trgovaca i da što lakše dobijete pouzdan i naravno ekonomičan sistem kada su toplotne pumpe u pitanju.@don_776 Dobro veče želim! Nemam toplotnu pumpu i verovatno neće uskoro doći na dnevni red (samo zbog finansija), ali mi je tema vrlo zanimljiva pa je pratim. Kada kažete da bi cena sistema za grejanje 150 m2 bila 5,500-6000€ po sistemu ključ u ruke, šta to podrazumeva? Da li je to cena TP, projekta, ugradnje itd. šta ulazi u cenu? Objekat u koji bih ugradio TP kada se za to stvore uslovi je prizemna kuća površine 100 m2, giter blok+malter+12 cm stiropor (tek treba da ga ugradim), 10 cm stiropor kao izolacija tavana (takođe na nivou plana još uvek), izolacija poda ne više od 4 cm stiropora (kako je gde moguće), PVC stolarija (6 komora, dvoslojno staklo 4S Clima guard ili tako nešto, punjeno argonom). Lokacija je bliža okolina Niša, u selu je, ali nema objekata neposredno pored koji bi pružali neku zaštitu. Grejanje bi bilo na radijatore isključivo. Nema postojeći sistem grejanja, TP bi bila jedini izvor.
Ne očekujem da se detaljno bavite ovim i trošite svoje vreme, samo me zanima neka gruba procena, kolika snaga TP je potrebna, i koliko bi sve to koštalo, po sistemu ključ u ruke?
U Vašem slučaju pošto su radijatori u pitanju, treba odlučiti odmah u startu da li ćete platiti na mostu ili na ćupriji. Pod tim mislim ako u startu odvojite malo više novca na dobru izolaciju i na veću površinu radijatora onda ćete kasnije, stalno imati manje zahteve na grejanju i nižu temperaturu u sistemu grejanja. Ili sa druge strane, ako ugradite grejna tela standardnih površina, onda ćete morati da investirate u skuplju (kvalitetniju) toplotnu pumpu koja može i na velikom minusu da isporučuje visoku temperaturu u polazu, ili pak da ne investirate u kvalitetniju pumpu nego u neku srednju klasu koja će zbog toga da troši više kada radi u (za nju) nepovoljnijem režimu.
Dakle, prvo izolacija, zatim određivanje toplotnih gubikata i na osnovu toga veličinu grejnih tela, pa tek onda priča oko toplotne pumpe.
Ako predpostavimo da ste uradili dovoljnu izolaciju i ugradili dovoljnu veličinu radijatora. Tada će Vam za ugradnju toplotne pumpe trebati između 5000 i 7000 eur, u zavusnosti od modela i brenda. To podrazumeva toplotnu pumpu sa potrebnom automatikom, setom senzora, magnetnim filterom, nosačem spoljasnje i unutrašnje jedinice, bakarnim cevima sa izilacijom, povezivanjem i puštanjem u rad. Ima tu još dodatne opreme (kolena, fitinzi, kabliranje, po potrebi dodatna cirkulaciona pumpa itd...)