Šta je novo?

Toplotna pumpa

Nasao sam: Mitsubishi Electric toplotna pumpa ZUBADAN PUHZ-SHW112YHA 11kW

Grejanje (A7/W35): Kapacitet (kw): 11.20 COP: 4.46 Potrošnja engergije (kw): 2.51 Grejanje (A2/W35): Kapacitet (kw): 11.20 COP: 3.34 Potrošnja engergije (kw): 3.35 Hladjenje (A35/W7) Kapacitet (kw): 10.00 EER: 2.83 Potrošnja engergije (kw): 3.53 Hladjenje (A35/W18) Kapacitet (kw): 10.0 EER: 4.74 Potrošnja engergije (kw): 2.11

Grejanje (A7/W35): Kapacitet (kw): 11.20 COP: 4.46 Potrošnja engergije (kw): 2.51 Grejanje (A2/W35): Kapacitet (kw): 11.20 COP: 3.34 Potrošnja engergije (kw): 3.35 Hladjenje (A35/W7) Kapacitet (kw): 10.00 EER: 2.83 Potrošnja engergije (kw): 3.53 Hladjenje (A35/W18) Kapacitet (kw): 10.0 EER: 4.74 Potrošnja engergije (kw): 2.11
Cijena ?

Imam ovu TP i ovo navedeno je cista reklama sa ciframa dobijenim u nekim idealnim uslovima.

Samo da se nadovežem, neću komentarisati i upoređivati modele i brendove. Ima dosta "botovanja" i navijačkog pristupa ovde, nisu mi 15 godina da se u to upuštam. Svaka pumpa je dobra ako se ugradi kako je fabrika namenila i ako se koristi kako treba.

@veliki tesla
Našao sam za taj Zubadan tabelu. Na 7°C spoljne i 35°C vode ima COP 4,46 (koji si i ti naveo).
Ne piše koliko je na 0°C, ali ima za 2°C za 40°C (što je realnije da će ti trebati) i COP je 3,02.
Zašto pokušavaš da imaš COP 4,5 na 0°C? Ako ti je to potrebno, pogledaj onda sisteme voda-voda. Mislim da sa vazduh-voda to nećeš naći.

Potkrovlje koje sredjujem ( novo zidani ) je velicine od 110m2, sa visinom plafona od 2,9m - 3m. Prednji zid sa celo zidan je od siporeks blokova debljine 25sm, zadnji zid sa celom zidan je od siporeksa debljine 30sm. Bocni zidovi su zidani sa ciglom debljine 25sm visine 1m pa nastavljeno sa siporeksom debljine 25sm jos 1m. Krov je patosan sa daskom debljine 3sm, ispod daske ce ici staklena vuna debljine 35sm, alu folija i gipsane ploce. Svi spoljni zidovi se oblazu sa PIR plocama debljine 16sm, stolarija se radi od rehau pvc profila sa troslojnim staklom.

Potkrovlje koje sredjujem ( novo zidani ) je velicine od 110m2, sa visinom plafona od 2,9m - 3m. Prednji zid sa celo zidan je od siporeks blokova debljine 25sm, zadnji zid sa celom zidan je od siporeksa debljine 30sm. Bocni zidovi su zidani sa ciglom debljine 25sm visine 1m pa nastavljeno sa siporeksom debljine 25sm jos 1m. Krov je patosan sa daskom debljine 3sm, ispod daske ce ici staklena vuna debljine 35sm, alu folija i gipsane ploce. Svi spoljni zidovi se oblazu sa PIR plocama debljine 16sm, stolarija se radi od rehau pvc profila sa troslojnim staklom.
I tražiš 12kw za to ? Mozda da se malo bolje raspitaš

To sto si opisao deluje da je za max 6kw a ne za 12

Poslednja izmena:
Nije ono što sam mislio. Kod Vas mi to podno grejanje nešto ne izgleda kako treba. Ako 45'C ne može da zagreje pod, onda tu nešto ne štima. Možda ima vazdušnih čepova, ili su cevi retko ređane, ili je košuljica predebela, ili nema izolacije ispod podnog, ili pumpa ne isporučuje 45'C, mnogo stvari može biti uzrok.

I tražiš 12kw za to ? Mozda da se malo bolje raspitaš

To sto si opisao deluje da je za max 6kw a ne za 12

Slazem se sa tobom frrka, interesuje me koje toplotne pumpe ( marka i tip ) daju najvecu toplotnu energiju za potresen kilovat struje ( COP ). TP je predvidjena za grejanje potkrovlja a, rashladjivanje ce odradjivati dve kvalitetne klime.

Slazem se sa tobom frrka, interesuje me koje toplotne pumpe ( marka i tip ) daju najvecu toplotnu energiju za potresen kilovat struje ( COP ). TP je predvidjena za grejanje potkrovlja a, rashladjivanje ce odradjivati dve kvalitetne klime.
Evo vam link zvaničnog EU tela za poređenje pumpi. Prebacite na eng jezik i odaberite režim radijatorsko ili podno, šta Vam treba, imate sve žive modele i njihove testirane efikasnksti.

https://sparenergi.dk/varmepumpelisten

Ako nepredstavlja problem pogledajte ovo:

HOLA R290 TOPLOTNE PUMPE​

Monoblok toplotna pumpa vazduh/voda​

Savršene performanse HOLA R290 TOPLOTNE PUMPE mogu zadovoljiti potrebe korisnika za grejanjem, hlađenjem i grejanjem potrošne tople vode tokom cele godine
• Poseduje ekološko i prirodno rashladno sredstvo R290
• RADI STABILNO i efikasno i u ekstremno hladnim danima na -25°C održavajući visok COP uz zagrevanje tople vode do 70°C kako bi se obezbedilo grejanje i hlađenje stambene jedinice.
• Najviši nivo energetske efikasnosti A +++ i SCOP do 5,29
• Koristi poseban troslojni filter za zvučnu izolaciju tako da je jako tih u svom radu. To ga čini pogodnim za stambene objekte u gusto naseljenim delovima grada. Ovako ne uznemirava okolinu svojim radom.
• Odgovara modernom tipu stanovanja, ali se lako integriše i u već postojećim sistemima grejanja.
• Razvijen po evropskim standardima.

Nije ono što sam mislio. Kod Vas mi to podno grejanje nešto ne izgleda kako treba. Ako 45'C ne može da zagreje pod, onda tu nešto ne štima. Možda ima vazdušnih čepova, ili su cevi retko ređane, ili je košuljica predebela, ili nema izolacije ispod podnog, ili pumpa ne isporučuje 45'C, mnogo stvari može biti uzrok.
Redjano je jako često tj na minimalni razmak. Ima pečurka i ispod pečurke 1cm tvrdo presovani( više nisam mogao zbog vrata i balkonaca). Kosuljica je najdeblja tacka oko 5 cm. 45°C zagreje al je serviser valjda prebacio na mod kao za radijatorsko, ovako kako jeste podešeno postize temperaturu.

Potrebna mi je drugarska pomoc oko odabira pouzdanog proizvodjaca i tipa TP, sta bi ste mi konkretno predlozili za potkrovlje koje sam objsnio kako ce biti.

Šta god da ti kažemo, odluka mora biti vaša. Vi morate presjeći, vaši su novci. Krenite onda ko ima bolju servisnu podršku, dalje ne znam šta da Vam kažem.

Upravu si [B]Pezo2008[/B], ali voleo bih vase misljenje jer ste strucni u ovoj temi, posto cu objekat odraditi da bude sto vise energetski efikasan ( pasivan objekat ), zelim da ugradim TP sa sto boljim karakteristikama i koja se u praksi pokazala odlicna.

Upravu si [B]Pezo2008[/B], ali voleo bih vase misljenje jer ste strucni u ovoj temi, posto cu objekat odraditi da bude sto vise energetski efikasan ( pasivan objekat ), zelim da ugradim TP sa sto boljim karakteristikama i koja se u praksi pokazala odlicna.
Poslušaj savjet koji ti je frka napisao da bi znao bar približno koliki su ti gubici, mada sve je to okvirno, a onda ćemo dalje da vidimo. Ima ovdje još raje koja je spremna pomoći poput dona, maxi, frka, kamikaza, i ostali.

Redjano je jako često tj na minimalni razmak. Ima pečurka i ispod pečurke 1cm tvrdo presovani( više nisam mogao zbog vrata i balkonaca). Kosuljica je najdeblja tacka oko 5 cm. 45°C zagreje al je serviser valjda prebacio na mod kao za radijatorsko, ovako kako jeste podešeno postize temperaturu.
Možda je dužina cevi u krugovima velika, i cirkulaciina pumpa ne može da ostvari potrebnu brzinu strujanja, tj željeni DT. Ako je jedan deo poda topao, a drugi hladan, to može biti pikazatelj da je ovo u pitanju.

Nazad
Vrh Dno