Šta je novo?

Toplotna pumpa

Slažem se sa Animanom, meni je grejna sezona sa TP nekih 250 evra, a da koristim CG za ovu kvadraturu bi me izašlo nekih 1000 evra.

830e razlike?!? Koliko ste plaćali grejanje preko toplane a koliko grejanje toplotnom pumpom? Koliko kvadrata je u pitanju? I kako ste uspeli da se isključite sa toplane?

Vivax 16kw

Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..

700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.

200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.

HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008

Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009

Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010

Feroli Omnia 3.2

Pogledajte prilog 363007

20231108_234117.jpg
Ovih dana cu da uradim merenje na 24h preko brojila i da vidim prosečnu potrošnju. TP mi je na posebnom garaznom brojilu.

Kada udjem u opcije izacuje mi da je korišćeni kapacitet 6.7kw trenutno i on se menja za 0.1-0.2kw

20231108_234028.jpg
Ovo power consumption se ne menja pa mislim je je to mozda max ili ga ne očitava.

Screenshot_20231108_235755_Firefox.jpg

Takodje kalkulator toliko odprilike izbacuje na ovim temperaturama u kuci i spolja.. Tako da su fino precizni za Midea TP tj njihove kopije 👌😊

830e razlike?!? Koliko ste plaćali grejanje preko toplane a koliko grejanje toplotnom pumpom? Koliko kvadrata je u pitanju? I kako ste uspeli da se isključite sa toplane?
1000e godisnje, 84m2 … oko 170-180e sezona na TP. Iskljucivanje je relativno lako, pozoves Beogradske toplane, oni na mail posalju dva dokumenta mislim, jedan je zahtev za iskljucenje, a drugi je za upravnika zgrade (potpis da ispred skupstine stanara potvrdjuje da ce iskljucenje mozda uticati na kvalitet grejanja, laz klasicna). Onda u direkciji podneses oba i moras da imas izmirene sve predhodne obaveze. Nakon toga oni posalju ekipu da utvrdi stanje, kako sam ja na zadnjem spratu iskljucenje je tehnicki bilo lako. Onda dobijes od toplana da platis to koliko ce kostati samo iskljucenje, oko 250e je bilo. I nakon toga oni dodju i iskljuce. Posto kada sam iskljucen nisu mi ostale magistrale, nemam ni obavezu bilo kakvu prema Toplanama. U slucaju da ostaju magistralni vodovi npr u hodniku placao bi samo za kvadraturu tog hodnika. Ne postoji zakon protiv iskljucenja samo malo vise cimanja i provera tehnickih mogucnosti sta moze da se iskljuci sta potencijalno ne. I po najvise postoji ta zabluda da je nemoguce ili tesko.

Ta cena preko JP toplana uopste ne cudi, kod mene u stanu je 500evra sezona za 55m2 grejne povrsine, sa novom spoljasnom izolacijom cele zgrade, to je najskuplji nacin grejanja.

Apsolutno, po novim cenama mene bi godisnje 84m2 kostalo 134k dinara ili sa onim popustom ako redovno placam oko 127k. Ok i struja je poskupela ali usteda je znacajna, i to za 24h grejanje nasuprot 6-22h koje je na toplanama 95% sezone.

Nasao sam dokumenta po mailovima, ovo je je sve sto vam treba da krenete u postupak skidanja sa toplana, uz ovo napisano u ovom prvom dokumentu
:

1699520303536.png
1699520360890.png

Evo vam jedno interesantno poređenje potrošnje energenata u različitim sistemima grejanja.
Uzet je kao primer prosečna kuća od 120m2, srednje loše izolacije, toplotni gubici su oko 12kW na režimu -10'C / +21'C. Lokacija Beograd. Vreme trajanja i intezitet grejne sezone je petogodišnji prosek za realnim izmerenim temperaturama za lokaciju. Cene energetana su uzete na 01.10.2023
20231109_141554.jpg

@don_776

Šta u praksi znači "srednje loša izolacija"?
Na ovom konkretnim primeru je izolacija zidova 5cm, nema krovne izolacije. Podno je rađeno bez podloge, tj samo stiropor od 3.5cm.
Po pravilu se podno radi sa 5cm izolacije pa preko toga 3.5 cm siropor osnove sa "pečurkama" na koje se ređaju cevi podnog grejanja.
Kada bi na ovim objektu bila urađena izolacija tavanuce sa min 5cm, toplotni gubici, stim u vezi i računi bi bili niži za bar 30%.

Evo vam jedno interesantno poređenje potrošnje energenata u različitim sistemima grejanja.
Uzet je kao primer prosečna kuća od 120m2, srednje loše izolacije, toplotni gubici su oko 12kW na režimu -10'C / +21'C. Lokacija Beograd. Vreme trajanja i intezitet grejne sezone je petogodišnji prosek za realnim izmerenim temperaturama za lokaciju. Cene energetana su uzete na 01.10.2023
Pogledajte prilog 412590
ZA ostale elemente mi se uklapa računica, ali da je cena 1 kwh struje u kalkulaciji za TP samo 10 din mi ne stoji nikako. Za realnu situaciju da je jedno brojilo i da je domaćinstvo već potrošilo zelenu zonu, svi kwh koje troši TP su u plavoj zoni pa je i cena sigurno veća.
I sa tom korekcijom i poskupljenjem, i dalje je najpovoljniji i najkomforniji oblik grejanja, ali za naše prilike početno ulaganje je i dalje velika prepreka...

ZA ostale elemente mi se uklapa računica, ali da je cena 1 kwh struje u kalkulaciji za TP samo 10 din mi ne stoji nikako. Za realnu situaciju da je jedno brojilo i da je domaćinstvo već potrošilo zelenu zonu, svi kwh koje troši TP su u plavoj zoni pa je i cena sigurno veća.
I sa tom korekcijom i poskupljenjem, i dalje je najpovoljniji i najkomforniji oblik grejanja, ali za naše prilike početno ulaganje je i dalje velika prepreka...
Nije kalkulacija tako jednistavna. Cena električne energije koja je u kalkulaciji je prema cenovniku EPS-a, tj oko 14 RSD. Ali se računa potrošnja po grejnim satima, što znači oko 30% cene ide prema noćnoj nižoj tarifi.
Ono što nije u kalkulaciji je kućna potrošnja električne energije. U ovom konkretnom slučaju postoji dobra šansa da u januaru mesecu jedan deo potrošnje ode u crvenu zonu.

Imam proračune koji su dosta dobri za moju kuću (140m2 - Ytong 37,5, potrkovlje 20-30 cm izolacije, podno grejanje 13 cm XPS). Pratim i potrošnju struje i računam struju potrešenu u domaćinsvu, zone, noćnu i dnevnu tarifu.
Što se tiče kalkulacija za grejanje, koristim spoljne temperature sa meteroološke stanice. Nije baš 1 na 1 za lokaciju gde mi se kuća nalazi, ali je dosta precizno. Ovo su proračuni po godini i mesecu:
Grejanje godine.png

Grejanje meseci.png
I stvarna potrošnja struje sa računa:
Struja potrosnja.png
Ovo je stvarna potrošnja TP, očitano sa merača potršnje vezanog direktno na TP (postavio sam ga prošle sezone):
TP stvarna potrosnja.png

Inače, noću je hladnije pa toplotna pumpa više radi nego danju. Takođe to utiče na COP. Danju je bolji nego noću. Ali pošto je struja noću 4x jeftinija isplati se u novcu.

Citam po forumima da je za TP bolje da radi non stop ili da ima sto manje gasenja/paljenja. Kakvo je vase iskustvo (posebno za prelazni period), da li ima logike smanjiti polaznu temperature vode a podici na termostatu zadatu temperaturu prostorije i namestiti na taj nacin da pumpa non stop radi (ili da ima mali broj paljenje/gasnej), a izbalansirati da je u kuci dobra temperatura?

Pogledajte prilog 412521
Ovih dana cu da uradim merenje na 24h preko brojila i da vidim prosečnu potrošnju. TP mi je na posebnom garaznom brojilu.

Kada udjem u opcije izacuje mi da je korišćeni kapacitet 6.7kw trenutno i on se menja za 0.1-0.2kw

Pogledajte prilog 412523
Ovo power consumption se ne menja pa mislim je je to mozda max ili ga ne očitava.

Pogledajte prilog 412525

Takodje kalkulator toliko odprilike izbacuje na ovim temperaturama u kuci i spolja.. Tako da su fino precizni za Midea TP tj njihove kopije 👌😊

Upaljena 24h

Merenje od 10-10 ujutru.

7kw noćna
10kw dnevna

Prosek 700w/h 👌

Slicno kao prošle godine u ovo vreme.

Imam proračune koji su dosta dobri za moju kuću (140m2 - Ytong 37,5, potrkovlje 20-30 cm izolacije, podno grejanje 13 cm XPS). Pratim i potrošnju struje i računam struju potrešenu u domaćinsvu, zone, noćnu i dnevnu tarifu.
Što se tiče kalkulacija za grejanje, koristim spoljne temperature sa meteroološke stanice. Nije baš 1 na 1 za lokaciju gde mi se kuća nalazi, ali je dosta precizno. Ovo su proračuni po godini i mesecu:
Pogledajte prilog 412679

Pogledajte prilog 412680
I stvarna potrošnja struje sa računa:
Pogledajte prilog 412681
Ovo je stvarna potrošnja TP, očitano sa merača potršnje vezanog direktno na TP (postavio sam ga prošle sezone):
Pogledajte prilog 412683

Inače, noću je hladnije pa toplotna pumpa više radi nego danju. Takođe to utiče na COP. Danju je bolji nego noću. Ali pošto je struja noću 4x jeftinija isplati se u novcu.
Svaka čast za pedantnost 🤌

Zanimljivo kako je na jednoj tabeli proracunato da je gas 70% skuplji od TP a na drugoj svega oko 25% ... Verujem da je ove racunice precizno isvesti zaista tesko jer ne znamo tacnu efikasnost gasnog bojlera i TP, a oba uredjaja imaju promenljivu efikasnost na osnovu temperature polazne vode s tim sto gasni kotao ne mari dal je napolju +10 ili -20c... Po ovim racunicama ispadne da staromodno grejanje na drva i ugalj i nije bas tako skupo ali treba uzeti u obzir da to i nije bas tako bajno,realna potrosnja drveta-uglja je cesto veca...Tolika toplotna energija iz drveta-uglja moze da se dobije samo ako se kotao lozi u najefikasnijem rezimu odnosno da klapna bude otvorena i temperatura u kotlu 80-90c i na taj nacin se postigne potpuno sagorevanje energenta i maksimalno iskoriscenje ali to naravno ima svoje mane.. Ja kad bih tako lozio morao bih sve prozore na kip da drzim i tu se onda energija baca... A ako se kotao pritvori i smanji temp. onda se ne postize potpuno sagorevanje i pola uglja se baci u vidu sljake.. Kako god obrnes ne valja.. Resenja postoje ali se onda cena takve kotlarnice brzo penje na nivo gasa i TP...

Zanimljivo kako je na jednoj tabeli proracunato da je gas 70% skuplji od TP a na drugoj svega oko 25%

Da li se ovo odnosi na moj račun? Ako jeste, molim te reci mi na šta si mislio da ispravim.
Meni ispada da je gas oko 13% skuplji, ali sada vidim da sam koristio nove cene struje (koje važe od 1.11.), ali ne i nove cene gasa. Čak su mi ostale jako stare cene gasa. Grejanje na gas bi trebalo da je 50% skuplje od TP, ako računam cenu gasa od 5,02 din (sa porezima) po kW.

Što se tiče drva, trenutno računa da je m3 drveta 7000 din. Toliko je letos platio otac, ali sada su skuplja i trebalo bi da povećam cenu. Kalorijska vrednost m3 drveta je 2500 kW, a računao sam da je 70% iskorišćenje. Sve zavisi od sistema. Piroliltički kotao ima veće iskorišćenje. Nisam ga računao ovde. Za gas sam računao 95% iskoršćenja za kondenzacioni kotao (toliko tvrde neki proizvođači). Verujem da je nešto manje iskorišćenje u stvarnosti.

Staromodno grejanje na drva nije skupo, ali je najgore što se tiče komfora. Malo bolje ako imaš kotlarnicu, ali jedino grejanje gde treba redovno čistiti pepeo i ručno dodavati gorivo i odoržavati odžak. Pelet je tu malo bolji, ali zbog trenutne cene ne znam da li iko to koristi ko ne mora.

Poslednja izmena:
Pozdrav drustvo, imam pitanje. Dakle, toplinska Inventor matrix 16kw na radijatore. Temperatura vode drzim izmedzu 35 i 38 stepeni, vanska temp izmedzu 6 i 14 stepeni, u kuci sve vreme oko 24 stepeni, potrosnja oko 12-16 kw na 24 sata. E sada primetio sam da kad je teperatura vode (valjda) dostignuta, kompresor se iskluci i nakon neko vreme se radijatori skoro skroz ohlade. I tako neko vreme, mozda i pola sata, pa ponovo se ugriju. Jel to tako treba ili moram nesto nastimati jos?

@component
Nisam duboko ulazio bas u cene svakog energenta posebno.. Znam da ovi nasi dizu svakih 6 meseci cenu i struje i gasa.. Tako im naredili ovi iz mmf-a ... Gde je greska u racunici ne znam , samo sam primetio da je razlika malo veca ... Za komfor nema polemike i gas i tp su u tom smislu vrh..
Sto se tice isplativosti grejanja gas je inicijalno jeftinija investicija i mnogo flexibilnija u odnosu na TP jer moze lako da se nakaci i prilagodi-optimizira da radi dobro i na moderne izolovane kuce sa dobrom izolacijom ( nisko temperaturno grejanje) a i na stare kuce sa starim radijatorima ( visoko temperaturno grejanje). Ta inicijalna usteda u grejanje se na kraju polako topi i gubi jer je trenutno cena toplotne energije dobijena iz TP najjeftinija.

@ToMiCcc

Izbor načina grejanja zavisi od objekta. Kod mojih roditelja smo izračunali da im se ne isplati toplotna pumpa. Meni sam izračunao da mi se više isplati TP u odnosu na gas, pošto bih morao da platim i uvođenje gasa.
Cene se menjaju iz godine u godinu pa treba izračunati u trenutku kada planiraš da instaliraš grejanje. Ako imaš postojeći kotao, ne isplati se da prelaziš na nešto drugo dok je taj koji koristiš još uvek ispravan (osim ako ne koristiš trenutno pelet, ali i to može da se promeni). Ako u celu računicu ubacimo i cenu TP u odnosu na cenu gasnog kotla ili kotla na drva, sve se menja. Za našu kuću nema veze da li se grejemo na gas, drva ili TP pošto cena same TP i njena instalacija pojede niske račune eksplatacije. Mogao bih isto tako da kupim gasni kotao i platim ga 4 puta manje i da imam veće račune. Ni toplotna pumpa ne traje večno, kao ni gasni kotao.
Mi koristimo TP pošto je to najveći komfor. Imamo podno i plafonsko grejanje, pa TP koristimo i leti za hlađenje. Mnogo je prijatnije nego da stalno duva klima. Pošto nam je grejanje niskotemperaturno, gas nije toliko efikasan, a čvrsto gorivo još manje.
Osim toga zavisimo samo od struje, a ne gasa i struje (ili bi morali da stavljamo baterije za cirkulacione pumpe i slične stvari).

Citam po forumima da je za TP bolje da radi non stop ili da ima sto manje gasenja/paljenja. Kakvo je vase iskustvo (posebno za prelazni period), da li ima logike smanjiti polaznu temperature vode a podici na termostatu zadatu temperaturu prostorije i namestiti na taj nacin da pumpa non stop radi (ili da ima mali broj paljenje/gasnej), a izbalansirati da je u kuci dobra temperatura?
I mene ovo zanima :)

@ToMiCcc

Izbor načina grejanja zavisi od objekta. Kod mojih roditelja smo izračunali da im se ne isplati toplotna pumpa. Meni sam izračunao da mi se više isplati TP u odnosu na gas, pošto bih morao da platim i uvođenje gasa.
Cene se menjaju iz godine u godinu pa treba izračunati u trenutku kada planiraš da instaliraš grejanje. Ako imaš postojeći kotao, ne isplati se da prelaziš na nešto drugo dok je taj koji koristiš još uvek ispravan (osim ako ne koristiš trenutno pelet, ali i to može da se promeni). Ako u celu računicu ubacimo i cenu TP u odnosu na cenu gasnog kotla ili kotla na drva, sve se menja. Za našu kuću nema veze da li se grejemo na gas, drva ili TP pošto cena same TP i njena instalacija pojede niske račune eksplatacije. Mogao bih isto tako da kupim gasni kotao i platim ga 4 puta manje i da imam veće račune. Ni toplotna pumpa ne traje večno, kao ni gasni kotao.
Mi koristimo TP pošto je to najveći komfor. Imamo podno i plafonsko grejanje, pa TP koristimo i leti za hlađenje. Mnogo je prijatnije nego da stalno duva klima. Pošto nam je grejanje niskotemperaturno, gas nije toliko efikasan, a čvrsto gorivo još manje.
Osim toga zavisimo samo od struje, a ne gasa i struje (ili bi morali da stavljamo baterije za cirkulacione pumpe i slične stvari).
gas je usko vezan za dostupnost tj lokaciju.

Plafonsko grejanje?
1699625296966.png
Ovo deluje odlicno za ljude koji ne bi da lupaju podove ako je tako jednostavno kao sto izgleda

Ali zar nije u suprotnosti sa fizikom :D
Nije :)
Plafonsko hlađenje hladi vazduh na visini koji polako pada dole.
Kada se koristi kao grejanje onda greje zračenjem. Podno grejanje greje konvekcijom i zračenjem. Kod plafonskog konvekcija dolazi slabije do izražaja.
Iz isukstva, osetim da li je ukjučeno grejanje u plafonu i podu ili samo u podu. Prijatnije je kad grejanje dolazi sa više strana.

frrka, nešto slično smo uradili. Kod nas je u uradi sam varijanti. Nismo kupovali panele. I obične rigips ploče smo koristili. Tako da nam je dodatni trošak bio samo cevi i alu limovi koji služe da bolje prenesu toplotu/hladnoću. Sigurno nije toliko efikasno kao kod tako nekog sistema koji si našao, ali nama je dobro.

Nije :)
Plafonsko hlađenje hladi vazduh na visini koji polako pada dole.
Kada se koristi kao grejanje onda greje zračenjem. Podno grejanje greje konvekcijom i zračenjem. Kod plafonskog konvekcija dolazi slabije do izražaja.
Iz isukstva, osetim da li je ukjučeno grejanje u plafonu i podu ili samo u podu. Prijatnije je kad grejanje dolazi sa više strana.

frrka, nešto slično smo uradili. Kod nas je u uradi sam varijanti. Nismo kupovali panele. I obične rigips ploče smo koristili. Tako da nam je dodatni trošak bio samo cevi i alu limovi koji služe da bolje prenesu toplotu/hladnoću. Sigurno nije toliko efikasno kao kod tako nekog sistema koji si našao, ali nama je dobro.

Da da.. deluje zanimljivo kao neko DIY resenje, da li imas neki link odakle ste dobijali ideje .

Posto mi za hladjenje deluje privlacnije nego fancoil, sa druge strane kada bi to ugradio , mogao bi da prebacim pumpu na niskotemp grejanje.

Vezano za proračun koji sam okačio. Njega smo radili pre mesec dana po zahtevu za klijenta i jako je kompleksan. Mnogo faktora ulazi u kalkulaciju da ne razbijam sad na sitne činioce. Poenta je da se pored cene energenta, efikasnosti sistema, zadatih i spoljašnjih temperatura gleda i sama dužina grejne sezone za datu lokaciju. Dakle proračun je 100% tačan za taj slučaj. Kada bi uzeli identičan objekat i stavili ga na drugo mestu u Srbiji, ili neku planinu rezultati bi se promenili dosta.
Što se tiče grejanja na gas, to je jedno od najboljih grejanja koje postoje. Toplotna pumpa je efikasnije i po trenutnim cenama električne energije jeftinije rešenje, ali troškovi uređaja i instalacije su na strani gasnog kotla. Ko želi samo grejanje, isplati se ići na gas, posle toga toplotna pumpa, pa jedno 3 mesta prazno i onda sve ostalo.
Vezano za plafonako hlađenje, tu je priča ista kao i kod podnog ili zidnog hlađenja, mora se paziti da temperatura vode ne pređe donju tačku rose, tj štiti se od kondenzacije. Najbolji način da se to reši je ugradnja senzora vlage koji bi ograničavao najnižu temperaturu pri hlađenju, ako njega nema onda se temperatura ograniči da ne ide ispod 19-20'C. U praksi se pokazalo da je kombinacija podnog/plafonskog i fan coil-a najbolje rešenje.

Nazad
Vrh Dno