Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ako je 50c na ozbiljnom minusu super, ako je 50c na prosecnih zimskih 2-3c onda si negde na granici ekonomicnog grejanja sa TP, ja bih povecao broj rebara da jos malo spustis temp polaza. Ovo je opste mesto, nevezano za tip i snagu pumpe.
Radijatori odaju snagu na 70c polaza 130w po rebru. Mislim da je 229 rebara za grejanje 150m2 dovoljno sa polazom od 45c imali bi snagu od cca 13kw

znaci treba ti oko +50 reb za istu toplotu na 45c

ja imam u dve sobe da izmenim koje su u prizmemlju 2 radijatora, zimi je u njima je bilo onako, znaci malo jaca zima bice hladnije a istovremeno nije izolovan plafon i greju mi sprat pa planiram da stavim za 20cm vislje radijatore jer od vrha radijatora do prozora je prazan prostor da bi dobijo vise W po radijatoru.

Mozda tu stavim panelne tip 22 900x1200

"Panelni radijatori uprkos malim dimenzijama imaju visoko odavanje toplote. Panelni radijatori su pogodni i za rad sa nižim temperaturama vode u razvodu, pa se mogu koristiti i u niskotemperaturskim sistemima grejanja. Kod niskotemperaturskih sistema grejanja je važno da se dimenzije radijatora povećaju."

Dobar dan svima,
Potrebna mi je pomoć, možda više savet nekog od iskusnijih: da li da uzmem Fujitsu split 10 kw WOYA100KLT/ WSYA100ML3 ili LG R32 monobloc S Therma V HM123MR.U34? Kuća je P+PK, greje se max 130 m2 (možda koji kvadrat manje), izolovana, Rehau stolarija (7 komora, 2x staklo sa nekim klima čudom, ne greje se, ne hladi se...). Potkrovlje je sa puno kosina, služi više kao spavaonica i neki radni deo :)
P.S. Majstor je savetovao 10 kw, a mene zaista zanima šta kaže praksa. Dvoumim se između ova dva modela i nadam se da imate iskustva po tom pitanju.
Hvala unapred na savetu.

Ja bih tu radije LG pazario, jer je em jaca, em je propisana da radi na -25c, em vodu moze da greje i do 65c.
Fujitsu je slabija, radi na min -20c, a vodu gira do 55c.

Dobar dan svima,
Potrebna mi je pomoć, možda više savet nekog od iskusnijih: da li da uzmem Fujitsu split 10 kw WOYA100KLT/ WSYA100ML3 ili LG R32 monobloc S Therma V HM123MR.U34? Kuća je P+PK, greje se max 130 m2 (možda koji kvadrat manje), izolovana, Rehau stolarija (7 komora, 2x staklo sa nekim klima čudom, ne greje se, ne hladi se...). Potkrovlje je sa puno kosina, služi više kao spavaonica i neki radni deo :)
P.S. Majstor je savetovao 10 kw, a mene zaista zanima šta kaže praksa. Dvoumim se između ova dva modela i nadam se da imate iskustva po tom pitanju.
Hvala unapred na savetu.
Pozdravi majstora i prenesi mu da je ok, a ovi što ti predlažu jaču da pazariš na tu kvadraturu i izolaciju neka je prvo postave kod sebe pa neka onda napišu utiske, a da ne govorimo o grejanju vode čuj do 65. Ako ti misliš da će ti TP morati grijati vodu sve preko 45 stepeni onda to nije grijanje za tebe, grij se na nešto drugo. Kolika li je snaga tog LG na -7 da mi je znati i koliko povuče iz utičnice PI u tom trenutku. Tuđim novcem ja se ne bih trzao.

LG je kod nas poprilično popularan, a ne znam nikoga da se žali na njihove tp.

Mogu da se nađu podaci o TP Fujitsu treba potražiti za LG pa se uporedi.Fujitsu ima 6kw grejače 3x2 idu na odvojene osigurače od TP.Može TP da radi i bez njih naravno a mogu da se podese kada da se uključe (Bivalent Point) -7/-10/-15.

LG je kod nas poprilično popularan, a ne znam nikoga da se žali na njihove tp.
Jedno je popularno, drugo da li se neko žali, treće su subvencije pa ide roba samo tako, a ne mogu ni znati za bolje ako nije probao od nekog drugog proizvođača, ali ne bih dalje da širim temu.

LG sa tp nije od juče na tržištu Srbije. I nemoj dalje da širiš, jer ne vodi ničemu
Mogu da se nađu podaci o TP Fujitsu treba potražiti za LG pa se uporedi.Fujitsu ima 6kw grejače 3x2 idu na odvojene osigurače od TP.Može TP da radi i bez njih naravno a mogu da se podese kada da se uključe (Bivalent Point) -7/-10/-15.

Imaju podaci na euroventu za LG

Pozdravi majstora i prenesi mu da je ok, a ovi što ti predlažu jaču da pazariš na tu kvadraturu i izolaciju neka je prvo postave kod sebe pa neka onda napišu utiske, a da ne govorimo o grejanju vode čuj do 65. Ako ti misliš da će ti TP morati grijati vodu sve preko 45 stepeni onda to nije grijanje za tebe, grij se na nešto drugo. Kolika li je snaga tog LG na -7 da mi je znati i koliko povuče iz utičnice PI u tom trenutku. Tuđim novcem ja se ne bih trzao.
Kakve veze ima koliko povuce iz uticnice?
Vece mogucnosti najcesce ukazuju na ozbiljniji hardver, nebitno sta ces koristiti.
Ako je 12kW prejaka, neka uzme 9kW model, isto radi do -25c i moze da greje do 65c vodu.
Servisna podrska za Fujitsu je na jako losem nivou, dok sa LG i ako sam nazalost vise iskustva imao, bila su pozitivna.

Kupio, utisci dobri.
20220709_182737.jpg

Poslednja izmena:
Jel bi hteo ako si u mogućnosti, kad se stvore uslovi za to, da je poteras na bar 60° pa da podelis nesto od podataka sa nama.
Nesto kao: koliko joj je vremena trebalo da postigne i odrzava tu temperaturu, koliko trosi na odrzavanju sa tom temperaturom, mozes i zapreminu sistema ako znas... Neka bude u toku dana na recimo bar +5° i moze koji stepen vise.
Mene iskreno zanima, jer od zimus cekam da se javi onaj sto preporucuje one feroli tp sto greju do 65° ali se eto nikad nije javio.

Ako za LG TP ima ovakvih podataka a trebalo bi da ima onda može da se uporedi.Možda je LG dobar izbor ali je isto moguće da je Fujitsu TP bolji izbor.

Prilozi

• 123.png
    123.png
    221.4 KB · Pregleda: 42
  • 456.png
    456.png
    176.3 KB · Pregleda: 37
  • 789.png
    789.png
    122.6 KB · Pregleda: 38
Proleter (promoter) pored svih fujitsu klima ima i sve fujitsu toplotne pumpe. Verujte coveku (info iz prve ruke zagarantovan), nemojte da ste naivni.

Pa ako kažeš da ne vjerujemo proleteru onda Qizo ne možemo da vjerujemo ni ovo drugom sa njegovim prijedlogom.

Proleter (promoter) pored svih fujitsu klima ima i sve fujitsu toplotne pumpe. Verujte coveku (info iz prve ruke zagarantovan), nemojte da ste naivni.
Nema potrebe za ovakvim postom koji nema veze sa temom.Ali opet to je neki tvoj nivo komunikacije.

Saborci moji ima li neko iskustva sa Termoflux toplotnim pumpama iz Bosne,posto nas subvencije u mojoj opstini vezuju za Termoflux(bar je tako bilo do prosle godine),hvala unapred pozz

Dobro vece forumasi,potrebna mi je pomoc.Planiram da konkurisem za TP.U kuci vec imam radijatorsko grejanje,ali sam negde procitao podatak da bi cevi trebale da budu 20mm-22mm.Moje cevi su tanje(1,5cm).da li to moze predstavljati problem kod instalacaije Tp,ima li neko iskustva sa ovim ili neki savet? Hvala unapred

Dobro vece forumasi,potrebna mi je pomoc.Planiram da konkurisem za TP.U kuci vec imam radijatorsko grejanje,ali sam negde procitao podatak da bi cevi trebale da budu 20mm-22mm.Moje cevi su tanje(1,5cm).da li to moze predstavljati problem kod instalacaije Tp,ima li neko iskustva sa ovim ili neki savet? Hvala unapred
Mislim da su mi pricali kod moje ugradnje da moze da utice na protok vode i pumpa izbaci grešku ako je direktno vezano ...da li ti je klasicno grejanje radilo ok?
Ako ti ide izmenjivač toplote izmedju pumpe i cevi u kući trebalo bi da bude ok.

Potrebna mi je pomoc oko izbora toplotne pumpe

Kuca je u pitanju, novogradnja, uradjeno podno grejanje, oko 215m2 grejne povrsine, Prizemlje + sprat. Zidano je Zorkinim Klima blokom 25cm, stolarija ALU sa najjacim troslojnim paketom stakala

Izolacija i fasada se rade na jesen(10-12cm), posle toga i planiramo da se uselimo, pa mi treba grejanje za zimu. Hladjenje je reseno inverter klimama, a sto se tice TP, imam preporuku od majstora koji su mi radili podno grejanje za Daikin altherma 3, 16kw (oko milion dinara)
Druga preporuka mi je Mitsubishi Zubadan 14kw (oko 900 000)

Nude mi i Mideu 16kw (oko 550 000), druge brendove nisam ni gledao...

Osnovna dilema mi je, citajuci sve ovde je da li je 14KW (Zubadan) ili 16KW Daikin prava jacina pumpe, posto mi je jasno da nije dobro ni da je prejaka. Imajuci u vidu da ce kuca biti dobro izolovana, sta je optimalna jacina?

Ne može to majstor da ti kaže, trebalo bi da uradiš proračun toplotnih gubitaka kuće i na osnovu toga uzmeš TP odgovarajuće snage

Malo bolji majstor

Potrebna mi je pomoc oko izbora toplotne pumpe

Kuca je u pitanju, novogradnja, uradjeno podno grejanje, oko 215m2 grejne povrsine, Prizemlje + sprat. Zidano je Zorkinim Klima blokom 25cm, stolarija ALU sa najjacim troslojnim paketom stakala

Izolacija i fasada se rade na jesen(10-12cm), posle toga i planiramo da se uselimo, pa mi treba grejanje za zimu. Hladjenje je reseno inverter klimama, a sto se tice TP, imam preporuku od majstora koji su mi radili podno grejanje za Daikin altherma 3, 16kw (oko milion dinara)
Druga preporuka mi je Mitsubishi Zubadan 14kw (oko 900 000)

Nude mi i Mideu 16kw (oko 550 000), druge brendove nisam ni gledao...

Osnovna dilema mi je, citajuci sve ovde je da li je 14KW (Zubadan) ili 16KW Daikin prava jacina pumpe, posto mi je jasno da nije dobro ni da je prejaka. Imajuci u vidu da ce kuca biti dobro izolovana, sta je optimalna jacina?
Baci oko ovde

Ja sam uzeo 16kw vivax (midea ali druga klasa uredjaja najverovatnije , to su uredjaji koji ne zadovolje tolarenciju za Mideu pa idu u Vivax)
Ova zima je bila ok.. kucaj u pretrazi Vivax 16kw pisao sam dosta u ovoj temi i potrosnju detaljno. Meni je radijatorsko grejanje oko 65%, 35% podno. U kuci 23-24c konstantno.
Moj savet ti je da uzmes dodatno brojilo (1000e) ako je moguce da imas samo TP na njmeu, neki mali kotao na pelet (ako imas gde) za ne daj boze da nema struje ili ako je bas hladno, bolja iskoriscenost je preko crvstog goriva na vecim minusima.
Poziciju TP ako mozes da nadkrijes jer kada pada vlazan sneg lepi se za sace od TP (ili da je pozicioniras gde ne navejava sneg).

Baci oko ovde

Ja sam uzeo 16kw vivax (midea ali druga klasa uredjaja najverovatnije , to su uredjaji koji ne zadovolje tolarenciju za Mideu pa idu u Vivax)
Ova zima je bila ok.. kucaj u pretrazi Vivax 16kw pisao sam dosta u ovoj temi i potrosnju detaljno. Meni je radijatorsko grejanje oko 65%, 35% podno. U kuci 23-24c konstantno.
Moj savet ti je da uzmes dodatno brojilo (1000e) ako je moguce da imas samo TP na njmeu, neki mali kotao na pelet (ako imas gde) za ne daj boze da nema struje ili ako je bas hladno, bolja iskoriscenost je preko crvstog goriva na vecim minusima.
Poziciju TP ako mozes da nadkrijes jer kada pada vlazan sneg lepi se za sace od TP (ili da je pozicioniras gde ne navejava sneg).
Imam dodatno brojilo. Nije samo za toplotnu pumpu, ali je vrlo mali deo kuce na njemu, to sam i planirao da sa 2 izbegavam crvenu zonu... alternativni nacin grejanja necu, tih par dana godisnje kad je bas hladno nek trosi koliko god, nije mi vredno cimanja i ulaganja u dodatni kotao...

Na daikin sajtu ima neki kalkulator, izbacuje mi za moju kvadraturu da je dovoljno 10.6kw za grejanje, 11.6kw za hladjenje. A majstor preporucuje 16kw...

Mislim da moras da imaš alternaivni izvor grejanja, uglavnom to bude el kotao koji se isto kupi. Tako nesto, sobzirom da ja imam klasičan kotao na drva i ugalj i samo sam dodao TP.
Vidi raspitaj se da li je to i dalje tako.

Sta ti izbaci kalkulator iznad sto sam ti poslao?

Neke TP imaju grejače.Na primer 3x2KW.

Nazad
Vrh Dno