Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ukoliko ja mogu da pomognem nekako - na raspolaganju sam da prenesem svoja iskustva sa toplotnom pumpom Vitocall 200.
Već 7-a godina kako mi je jedini način grejanja u novoj porodičnoj kući (nemam alternativno rešenje ovog trenutka priključeno), i imam samo reči hvale.
Kuća ima 177 kvm životnog prostora, oko 40% je podno grejanje a dodatnih 11 panelnih radijatora se nalazi u spavaćim sobama i dnevnom boravku.
Takože - pumpom se greje sanitarna voda putem Termoradovog bojlera od 200L koji se nalazi u garaži.

U kući ne postoji jorgan, krećemo se i boravimo samo u majcama i trenerkama svi. Temperatura unutra od 22 najhladnije do 24 uglavnom. Lako ode i preko ako zaboravim da spustim temperaturu (do 28 stepeni ode).

Troškovi grejanja za celu grejnu sezonu (kraj septembra i pumpa se ne gasi do maja recimo) od pre 7 godina su rasli kako se povećavala cena struje i ubacili nam pretplatu za RTS - od 401€ do 620€ najviše prošle godine. Ovu sezonu još nisam računao.
Troškovi su za ceo period.

Slobodno izvolite sa pitanjima ukoliko mogu da pomognem.

Poslednja izmena:
@Trajce 620€ za komplet 6 meseci sezone '22.-'23.?

@Trajce 620€ za komplet 6 meseci sezone '22.-'23.?
Ne... komplet grejanje kuće i sanitarne vode za 620€ za 8 (osam) meseci).
Mogu da slikam račune ukoliko je od pomoći i neko ne veruje. Uvek ste dobrodošli da proverite lično i to kada su najveće zime.

Jedno pojašnjenje, uzeću prošlu godinu kao reper jer su cene povećane (a biće još malo veće sada).
Račun za kuću je recimo 10.000 u nekom hladnom mesecu, na primer. Račun za struju u LETNJIM mesecima, kada pumpa radi samo da zagreje vodu u bojleru, a za ostatak kuće (rerna, šporet, dva računara, TV, sudomašina, veš mašima, mašina za sušenje veša, osvetljenje...) je recimo do 4.500RSD. To je maksimalno.
Ako od onih početnih 10.000 oduzmem tih 4.500, ostatak je otišao na čisto zagrevanja kuće.

Kada za period (oktobar-maj... ili kada se već gasila pumpa prošle godine, jel te...) saberem taj utrošak... mene izađe grejna sezona 620€. Čistog grejanja. Najmanji utroša ikada je bio pre 5 godina kada me je blaga zima koštala tačno 401€ za 8 meseci.

Kuća je relativno nova, dakle... 7-a sezona sada. 10cm stiropora spoljne iuolacije, 30cm minralne vune ispod krova.
Sada me baš interesuje koliko me ova sezona košta - čim proverim poslednji račun, pokupiću sve račune, slikaću ih i okačiti ovde ako nekome to pomaže.
Kada sma pravio porodičnu kuću, čuo sam svakakve komentare od strane svih... svi su "stručnjeci"... "A gde su ti pregradna vrata od hodnika do ulaznih vrata - odlaziće ti toplota tu...", "Nemoj PVC, jer je drvo bolje... DIŠE...", "Nemoj bre podno grejanje jer je nezdravo za vene na nogama..." :ROFLMAO:, "Podno grejanje će manje trošiti ako je povratni vod direktno iz radijatora, manje se muči znaš...) i tako dalje...
Na kraju sam našao kulturnu firmu sa godinama iskustva (ne neki priučeni majstor koji filozofira više nego što radi), firmu koja ima iskustva u radu sa toplotnim pumpama (ne firmu koja je dobila licencu tek da bi popunila svoj portfolio, već onu koja zaista radi sa pumpama svaki dan... i evo i dan danas kažem... da mi ovog trenutka otkaže pumpa opet bih je uzeo.
A trebalo bi joj malo pomoći - uzeti pomoćni bafer recimo da manje radi kompresor, uzeti glupavi termostat da se isključuje po potrebi (mrzi me da se cimam i dam 100 € koliko košta - a trebalo bi iskreno.

Poslednja izmena:
Malopre vidim temu o računima za struju po pitanju koliko troše klime... i ne budem lenj pa pogledam svoje račune na EPS sajtu. Šaljem sliku dole - sklonio sam lične podatke samo.
Pregled svim mojih računa za poslednjih godinu dana, kao i poslednjeg računa za struju gde se vidi potrošnja u KW po mesecima.
Jasno se vidi razlika između letnjih i zimskih meseci. Ukupno je to od septemba (mada nemam razloga da njega baš računam jer je pumpa puštena da radi tek par dana pre kraja tog meseca, ali hajde...) do poslednjeg računa za april (biće i maj verovatno dodat) - 86.171,03 RSD. Cela kuća.
Uzmu se zatim letnji računi u obzir (koliko troši sama kuća sa normalnim potrošačima... sudomašina tri puta nedeljno, veš mašina i mašina za sušenje veša jednom do dva puta nedeljno recimo...) koji iznose ne više od 4.500 RSD i pomnože se sa 8 meseci.
To se oduzme od ukupnih 86,171 RSD i dobije se 50.771,03 RSD. Ili ako ćemo u Eurima, po zvaničnom kursu je to malo ispod 430€ za 8 meseci. To je za 200€ manje nego prošle godine!

Računi.jpg

Potrošnja april.jpg
Eto... možda nekome razbije sumnje i pomogne.
Moja preporuka - nakon početnih 4.300€ koje sam dao za pumpu pre 7 godina, ona je isplatila samu sebe za dve godine. Neka bude za tri.
Uzimam u obzir cenu ogreva na drva i ugalj i pelet koji mi je bio prvi izbor tada. Svake godine bih morao da uzimam bar 4 do 5 tona peleta - oko 1.500 do 2.000€ svake godine. Ili koliko bi već izašlo to drva i uglja (a grejao sam se 20 godina kod oca tako pa znam koja je muka sa cepanjem drva i unošenjem uglja, čišćenjem dimnjaka i sl.)

Poslednja izmena:
Niko još nije *****ao fiziku. Imaš toplotu generisanu i toplotne gubitke. TP, posebno kad je nasvirana na maks efikasnost (podno grejanje, pravilno dimenzionisana, niska polazna temp vode, ušuškana spoljna na suvom mestu itd) jeste ubedljivo najjeftiniji vid grejanja jer ti u suštini samo 1/4 ili 1/5 toplotne energije dobijaš od struje, ostatak dobijaš od spojnog vazduha.

Ali drugi očigledan deo jednačine su toplotni gubici, znači dobra izolacija. I eto, rešena misterija.

Niko još nije *****ao fiziku. Imaš toplotu generisanu i toplotne gubitke. TP, posebno kad je nasvirana na maks efikasnost (podno grejanje, pravilno dimenzionisana, niska polazna temp vode, ušuškana spoljna na suvom mestu itd) jeste ubedljivo najjeftiniji vid grejanja jer ti u suštini samo 1/4 ili 1/5 toplotne energije dobijaš od struje, ostatak dobijaš od spojnog vazduha.

Ali drugi očigledan deo jednačine su toplotni gubici, znači dobra izolacija. I eto, rešena misterija.
Tako je. Mišljenja sam da je ova zima bila baš blaga. A uz dobru izolaciju svaki vid grejanja će biti bolji.

Sa takvom izolacijom ti ne bi trebalo 4-5t peleta vec 3-4t max. Cena peleta nije 375-400€ kao sto ti racunas,tako da ti je i usteda svakako manja. Da je jeftinije grejanje na TP od peleta jeste sigurno, ali sanse nema da se TP otplati za 2-3g.

Sezona 2022/23, oko 185€, mozda 1000RSD gore-dole, jer nemam za klime bas tacne podatke, vec su cifre razlika u odnosu na racune kada sam bio na CG.
1683962578596.png

Sa takvom izolacijom ti ne bi trebalo 4-5t peleta vec 3-4t max. Cena peleta nije 375-400€ kao sto ti racunas,tako da ti je i usteda svakako manja. Da je jeftinije grejanje na TP od peleta jeste sigurno, ali sanse nema da se TP otplati za 2-3g.
Cena peleta je oko 40.000 RSD po toni bila poslednji put kada sam proveravao. U Kragujevcu je tako. Ne može da se nađe inače, i postoji samo po ovoj ceni. Ako imaš poznanike i sreće, bude manje pre sezone. Neka mi je potrebno i 3-4 tone... To je 1.000-1.200€. inače, ljudi koje znam i imaju nove kuće, sa dobrom izolacijom i slične površine, ne mogu da prođu zimu sa 4 tone. Pelet je loš, ide dosta više nego što bi trebalo. Skoro svi su napustili takvo grejanje i prelaze na toplotne pumpe.
Ja sam u prve dve godine dao oko 900€ za grejanje. Na pelet bih potrošio tri puta više da sam se tako grejao. Razlika u ceni toplotne pumpe i kotla za pelet se amortizuje nakon dve ili tri godine. Neka budu i četiri.
Nakon toga... Ja se grejem tri puta jeftinije od nekoga na pelet.
Meni je to ušteda.
Odlično znam koliko me košta sve i koliko sam uštedeo nakon samo dve ili tri sezone.
Nisam ovde da se ubeđujem sa ljudima d ali mi je dobro ili loše, ili da ubeđujem nekoga d li bi njemu bilo bolje - niko ovde nije mali.
Dao sam svoja iskustva, crno na belo - pa možda nekome pomognu da se odluči da uzme toplotnu pumu. Ili naprotiv... Možda mu pomogne da je ne uzme.
Stvar je izbora.

Niko ne racuna podignutu vrednost nekretnine. U Bg, svaki stan sa TP se prodaje za bar 10% vise nego npr ista lokacija i kvadratura sa CG

Ja sam u prve dve godine dao oko 900€ za grejanje. Na pelet bih potrošio tri puta više da sam se tako grejao. Razlika u ceni toplotne pumpe i kotla za pelet se amortizuje nakon dve ili tri godine.
Te dve godine bi te pelet kostao oko 1300€.
Na pelet sam se grejao od 2014g do zime 2021/2022g. 2014g cena peleta je 150€ da bi svake naredne rasla za po 5€. 2021g cena je bila 185€.
Da su ostale normalne cene peleta TP se ne bi isplatila ni za 10g.
Tek od prrosle godine i drasticnog skoka cene peleta Tp postaje isplativija investicija. Plus komfor koji donosi TP.
Nista ja tebe ne ubedjuem,ali sanse nema da se TP otplati za dve sezone grejanja.

jedne od jeftinijih TP koliko sam video. Ne znam da li ih neko ima i kakva su iskustva. Vidjam ih po BG na vecim nekim sistemima.

Dosao je novi gas koliko vidim R290

R290 nije novi gas. Radi se o propanu.

Evo i ja da se javim sa trenutnim iskustvom, pa da znate kako stojimo, ako ima neko neku sugestiju molim da napise.

Ovakav je plan, prosla je subvencija drzave od 360.000 za toplotne pumpe i ugradnju podnog grejanja.

Ukupna cifra je oko 1.000.000 - 360.000 subvencija:
Plan je sledeci za sada, ko nije ispratio napisacu ponovo ukratko:
Kuca, 2 sprata, gornji sprat 80kv, donji 70kv, na gornjem spratu su radijatori, donji sprat radimo podno grejanje.
Stiropor spoljni 5cm -> unutra planiram staklenu vunu, samo razmisljam 5 ili 10cm, verujem da cu za 10 da se odlucim, ako ima nekih predloga recite, staklena vuna samo za donji sprat gde ce biti i podno grejanje, stolarija pvc.
Trenutno grejanje struja i pelet.
Plan je pumpa Ferroli 12KW to je grejanje do optimalne temperature -7, nakon toga plan je da se predje na pelet tako su mi preporucili kazu da je to najbolji nacin za hibridno grejanje.

Sada za hladjenje dole cu lako da organizujem jer ferroli moze da pusti vodu oko 18c, tako da pretpostavljam da mi nije potreban fancoil ako mogu tako da se hladim, bar su mi tako rekli, ono sto me malo plasi jeste sto su bakarne cevi koje idu po plafonu za gornji sprat, pa ne znam da li bi to kondezovalo ako bi se i gore hladilo putem radijatora i da li to moze uopste da se primeni, ako zna neko? I drugo da li moze i dole da kondenzuje ako se pusti na plasticne cevi hladjenje. Ako ima neko iskustva sa TP grejanje i hladjenje, a pogotovo kada je jedan deo radijatori kakva su iskustva?

Za svaku pomoc sam tu, pitajte ako nekoga zanima, i ako ima neko sugestiju neku takodje, plan je da se odradi sve u narednih 3 meseca

potrebna je jos jedna informacija, posto dole radim podno grejanje koliko mi je pametno da stavim podnu izolaciju, imam razliku u visini, da li staviti 5cm i 3cm, ili da pokusam na 8cm i 5cm?
Takodje plafonska izolacija da li je raditi, s'obzirom da je gore sprat, ali ne znam da li ce se konstantno grejati. Hvala

Koliko ti pise u projektu? Pretpostvljam da imas projekat jer si konkurisao za subvenciju.
Termo izolacija ne bi trebala biti manja od 5cm,takodje kosuljica sa cevima 4,5-5cm.
Kolika ti je razlika u visini? Moras ukalkulisati i debljinu podne obloge koju planiras da postavis.
Nisam iz struke,ovo sam citao kada sam ja razmisljao o podnom grejanju. Nisam imao visinu pa sam odustao.

Nisam shvatio najbolje gde će dole biti staklena vuna? Pretpostavljam sa se misli na mineralnu vunu. Gde to tačno unutra? Malo mi je diskutabilno iskreno, ali hajde ne razumem verovatno najbolje gde će tačno ići?
Što se tiče stiropora napolju, moja preporuka je bar 10 cm. Bolje to nego mineralna vuna unutra.
Kada sam radio izolaciju pre 8 godina, ukupno sam dao za materijal i ruke oko 6.000€.
Majstor mi je sam rekao da i ako po projektu ide stiropor spolja od 8 cm, uzmem 10 cm jer je tipl isti (već sam ga bio uzeo). Da ću svakako videti razliku, i na tome sam mu beskrajno zahvalan.
Od ukupnog troška za izolaciju, razlika za 400 kvadrata spoljne površine između 8 i 10 cm stiropora je izašlo tačno 15.000 RSD! 120€ na ukupno 6.000€ koliko je potzrošeno - smešno.
Zato i ja preporučujem da se ne štedi na debljini stiropora spolja, ukoliko je to moguće naravno finansijski.

Unutra sam stavio mineralnu vunu samo ispod krova, i to nema dodira sa delom gde se živi.

Ja sam razumeo da je pitao za izolaciju poda prilikom postavljanja podnog grejanja. Moj odgovor se na to odnosi.

Pozdrav,
pročitao ceo forum, ali bih voleo i posebno mišljenje za moj objekat i pomoć oko izbora TP. Micubiši je najbolji ali je preskup za mene.

Kuća 155m2,dve etaže.

Radijatorsko grejanje.

Izolacija zidova 10cm

Izolacija tavanske ploče 15cm mineralne vune.

Stolarija na kući drvena vakum staklo.

Radijatori lipovica ekonomik 690 u kući je 229 rebara.

Hvala

Pozdrav,
pročitao ceo forum, ali bih voleo i posebno mišljenje za moj objekat i pomoć oko izbora TP. Micubiši je najbolji ali je preskup za mene.

Kuća 155m2,dve etaže.

Radijatorsko grejanje.

Izolacija zidova 10cm

Izolacija tavanske ploče 15cm mineralne vune.

Stolarija na kući drvena vakum staklo.

Radijatori lipovica ekonomik 690 u kući je 229 rebara.

Hvala
Nadji proračun za rebra koliko emituju toplote na temperaturi od delta t 35c
Trebalo bi oko 70w po m2 mislim.. Pa ako ti fali dodaj rebra za TP da bude to ok.. Pisalo se o tome u temi ako si sve prošao

Jel sme toplotna pumpa da se gasi dok radi, sto se kaze iz nkenog menika, direktno da se prekida radni rezim u kome se nalazi? Ili postoji neki bolji/preporuceni metod koji je mozda bolji za pumpu? Dogrevao sam za vikend i kada vise nije bilo potrebe iskljucio sam je direkt prekidom rada na samoj jedinici pumpe? Hvala

@Trajce Da li mogu dobiti kontakt onoga ko ti je radio grejanje jer upravo planiram da radim grejanje u kući oko 180m2 grejne površine. Išao bi na TP ali ne mogu da nađem pouzdanog izvođača. Za sada bi uradio samo razvod grejnih krugova do sabirnika.

Nadji proračun za rebra koliko emituju toplote na temperaturi od delta t 35c
Trebalo bi oko 70w po m2 mislim.. Pa ako ti fali dodaj rebra za TP da bude to ok.. Pisalo se o tome u temi ako si sve prošao
Problem je sto su radijatori stari i proračuni za njih na 35c ne postoje. Ja ih nisam našao.

Jel se objekat već grejao? Ako jeste, sa kojom temperaturom polaza?

kucaj na google radiator sizing calculator

ovo ce ti pomoci koliko odprilike treba W po prostoriji. Ima tu ko zna koliko jos faktora ali najbolje krenes bar od negde.

Vidi da uklopis delta t 35c da bude sto blize potrebnoj kolicini W za te prostorije i to je to.

Ako je 50c na ozbiljnom minusu super, ako je 50c na prosecnih zimskih 2-3c onda si negde na granici ekonomicnog grejanja sa TP, ja bih povecao broj rebara da jos malo spustis temp polaza. Ovo je opste mesto, nevezano za tip i snagu pumpe.

Nazad
Vrh Dno