Bufer je pozeljan zbog tog nekog peglanja tj smanjivanja oscilacija u temperaturi dolazne-polazne vode a isto tako nije na odmet imati neku malu kolicinu toplotne energije u rezervi za situacije kad uredjaj radi defrost..Ne znam koliko ima finansijskog smisla vec postojeci sistem grejanja prepravljati da moze i da greje i da hladi... Treba nova instalacija i fancoil u svakoj prostoriji a to kosta papreno...Da je u pitanju novogradnja ili kuca koja nema apsolutno nikakav vid grejanja pa da se mora sve od 0 onda bi imali smisla.. ali ovako ne znam bas... Mozda vise ima smisla iskoristiti postojecu inslataciju da se napravi grejanje a ostalu ustedu u novcu uloziti npr u dve klime ? Pa si tako resio i hladjenje a i imas neku rezervu sto se tice grejanja za nedaj Boze...Sto buffer? Vredi li ta usteda?
Po meni baffer jedino ima smisla na TP ako se ubaci vakumski kolektori u racunicu , pa da se sve to poveze.Bufer je pozeljan zbog tog nekog peglanja tj smanjivanja oscilacija u temperaturi dolazne-polazne vode a isto tako nije na odmet imati neku malu kolicinu toplotne energije u rezervi za situacije kad uredjaj radi defrost..Ne znam koliko ima finansijskog smisla vec postojeci sistem grejanja prepravljati da moze i da greje i da hladi... Treba nova instalacija i fancoil u svakoj prostoriji a to kosta papreno...Da je u pitanju novogradnja ili kuca koja nema apsolutno nikakav vid grejanja pa da se mora sve od 0 onda bi imali smisla.. ali ovako ne znam bas... Mozda vise ima smisla iskoristiti postojecu inslataciju da se napravi grejanje a ostalu ustedu u novcu uloziti npr u dve klime ? Pa si tako resio i hladjenje a i imas neku rezervu sto se tice grejanja za nedaj Boze...
U ovom slucaju, ja bih isao podno grejanje na donjem spratu + FC (za hladjenje), gore FC (grejanje i hladjenje) ... Posto zelis i hladjenje da pokrijes sa TP, taj sistem koji imas trenutno nema mnogo svrhu. Bafer iskreno ne znam koliko ti je potreban, te oscilacije koje bi peglao sa tih 150-300l kada je defrost, to je neosetno, narocito na podnom grejanju. Ja sa radijatorima nisam imao pojma kada radi pumpa defrost, sem ako nisam video da se pusi od kondenza spoljna jedinica. Ako su mozda mislili da koristis tih 150-300l za grejanje vode za kupanje i tusiranje, to je onda ok. Sto se kapaciteta tice, mislim da to od izolacije, na samostojecoj kuci sto imas nije dovoljno za ovaj manji kapacitet od 10kW, mada to treba neko strucniji od mene da ti proceni i kaze. Srecno i javljaj sta si odlucio.Pozdrav,
Zamolio bih za pomoc, takodje bih platio ukoliko je neko strucan da mi pomogne.
Naime, ugradjujem toplotne pumpe (vazduh-voda) u kucu, kuca je na 2 sprata, 1.sprat nemam radijatore ni podno, 2.sprat radijatori.
Ukupna povrsina 80kv po spratu = 160kv ukupno, spoljna izolacija 5cm (nije stiropor nego nesto slicno stiroduru) + krovna + pvc stolarija
Konkurisao sam za subvencije i bio je majstor da pregleda, rekao mi je ovako:
-> gornji sprat posto su radijatori u pitanju da tako ostane samo u pola kuce gde je moguce da odradim podno grejanje zbog visine plafona ostatak da ostanu radijatori, ili da ostavim gore da budu radijatori bez prepravki
-> ceo donji sprat da se uradi podno grejanje i to je to, naime zelim i hladjenje i grejanje
-> preporuka toplotna pumpa 10KW ferroli monoblok + buffer 300l
Kolega koji mi je poslao njegovog majstora jer sam hteo da potvrdim da li je sve tako, on mi je rekao:
-> gornji i donji sprat u svakoj sobi mora da bude fancoil (ukupno 10 soba) na 2 sprata sa kupatilima i hodnicima
-> preporuka toplotna pumpa 16KW ferroli split + buffer 150l
Ono sto mene zanima ako moze neko da mi kaze tacnije sta da radim jer je razlika izmedju toplotnih pumpi 2.500e + 10 fancoil-a oko 5000e, zelim da imam i hladjenje i grejanje.
Ukoliko ima opet neko strucan moze mi se javiti u inbox, pa cu platiti da se pogleda, jer mi je dosta drugacije ovo sto mi preporucuju jedan i drugi.
Ali znas i sam da je to sve bajka i sarena prica dok ne objave konkretno na kojoj spoljnoj temp oni postizu tih famoznih 5 COP.. verovatno kad je napolju tipaaaa + 12 ili +15c...Naime podigli su stepen kompresije sa 13 na 17.
Navode da je COP 5.11, a SCOP A+++
Ima smisla da evropa gura tu pricu jer propan 220 puta manje zagadjuje okolinu za razliku od npr R32... Ali je boljka sto je propan takodje i mnogo vise zapaljiv od ostalih gasova... Zato za sad koriste taj gas samo u split sistemima...Uglavnom svi veci proizvodjaci prelaze na propan zbog regulativa EU.
Pardon greska u izrazavanju... Koriste taj gas i u mono i u split sistemima samo zavisno od drzava i propisa jos nije za sve isto.. Odnosno jos uvek nije "zazivelo" punom parom sto bi se reklo...Zato za sad koriste taj gas samo u split sistemima...
Ruku na srce 4 dana u ovom obracunskom periodu marta smo bili van kuce, tako da nije bilo potrosnje, kapiram bila bi veca za 300-400 dinara.To je stvarno ekstra potrosnja. Meni su dve klime u martu potrosile 376Kw,grejem malo manje od 100 kvadrata.
100kw skupe i 100kw jeftine struje je oko 2400 din
Na tu kvadraturu.. Imas oko 15k eura ukupno troškova.Živim u kući tri etaže oko 260m2 i imam pomoćni objekat P+PK oko 180m2 ukuono 440m2
U kući grejem deo prizemlja i sprat oko130m2 u pomoćnom objektu takođe grejem oko 120m2 ukupno 250m2 Ostatak prostora grejem po potrebi.
Grejem se na kotao na drva 50kw ugrađen od pre 6 godina Feroli P12 gorionik na pelet.Trošim godišnje 7-9 tona peleta godišnje(ove godine 7t)
Držim temperaturu 22,5 danju 21C noću.Potrosnja za proslu godinu 330x7=2310e(Blaga zima)
Kuća zidana blok 20+5 stiripor+12 fasadna,stolarija PVC ugrađena pre 20godina(moja procena 80% od željenog efekta?..)
Radijatori Global aluminijumski(optimalni broj rebara)u dva kupatila podno +sušač u ostalima ne.Veza između kuće i pomoćnog objekta je podzemna 15m.(po mom misljenju postoje gubitci)
Hteo bi da smanjim trošak grejanja sa TP.Više bi voleo vazduh voda.
Moje pitanje jea li mogu staviti jednu TP ili bi bilo bolje da ugradim DVE i od koliko KW?
Da li da razdvojim kuću i pomoćni objekat i tako izbegnem podzemnu vezu?
Posedujem dva trofazna brojila jedno je obično a drugo je Merna grupa.
Molim vas za neki predlog posto sam laik za ovu oblast.Zanima me neko ekonomično rešenje ali nikako nekvalitetno.Hvala .
Ako ce ti voda biti 65C usteda ce ti biti jako mala u odnosu na elektriicni kotao. Kapiram da ce to biti mozda desetak dana u godini, ali po tome mogu da pretpostavim da ce ti i temerature vode kada nisu znacajno niske temperature napolju biti vece. Ako mozes napraviti da ti npr na -9, -10C pokrije potrebe 45C u instalcijama onda si na konju sa ustedom.LG Therma V 16KW ima navodno temp.polazne vode od 65C a to bi možda pokrilo moje nedostatke u izolaciji a i cena je pristojna.
Vivax 16kw
Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..
700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.
200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).
Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.
HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008
Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009
Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010
Feroli Omnia 3.2
Pogledajte prilog 363007
November 8000din
December 10000din
Januar 11500din
Februar 11750din
Sa 1200e za ugalj i drva zadnje dve godine.. Odlično 👌😁
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari