Šta je novo?

Tom Clancy’s: The Division [PC]

Produzena je beta za 1 dan, sad sam zavrsio i krenuo u dark zone ali ne vidim smisao dark zonea ako igram sam.
Btw ispravka, fx6300 i 270x su dovoljni za high/ultra kako god da se zove, samo mi je danas previse stvari bilo upaljeno na racunaru pa se muka preznojio.

Da pitam ljude koji su igrali betu ili znaju mozda, kad igras multiplayer mode trebas da imas prijatelje na uplay-u?

Imas matchmaking system u igri, a ako hoces da dodas nekog posebno, dodas ih kao prijatelja na uPlayu prvo pa ce ti se pojaviti u igri.

^
E hvala to me interesovalo posto nemam nikog od friend-a na uplay-u :D.

Ja cu jos videti kakav mi utisak daje ova beta, posto citajuci po netu vecini ljudi je posle par sati igranja division dosadio, kazu da ne vredi uzimati

I mene je nešto smorila beta posle par dana ali možda joj dam sansu za koji mesec kada vidim kako ce se pokazati kada je ispeglaju malo,reakcije ljudi i tako.

U sustini zavisi od contenta. Beta je bas prazna.

Od čega zavisi?

Sadrzaja. Ako bude misija i solidnog end game-a, mozda ce i imati neke svrhe duze igrati.

Pa biće misija, more of the same na sve strane. Biće i mnogo Dark zona, jedino što tu vredi je PvP, ovaj PvE kako su ga osmislili je dosadan do zla boga. Sa tom razlikom što ja pod content ne podrazumevam da me igra izbombarduje sa 7000 oružja, 12000 modova, 9000 dodataka. Interesuje me kvalitetan content, ne količina istog.

Dobro je primetio i TB u onom videu, sva oružja deluju isto. To što ti kao poboljšaš recoil za 2.5% ili demidž za 4%, to se u praksi ništa ne oseća. Sva oružja iz jedne grupe deluju manje-više isto.

Ukoliko bi spustili cenu sa 60 na 15 evra, to znači da bi trebali da prodaju 4 puta više igara da bi došli na isti nivo prihoda. Samim tim, da bi doprli do tolikog broja igrača, verovatno bi morali više da ulažu u marketing itd. itd.

Pa sad ti razmisli da li se nekome ko proda 5 miliona kopija isplati da spušta cenu toliko. Da li bi prodao 20 miliona kopija sa nižom cenom? Čisto sumnjam. Uostalom, oni znaju da će cene padati i davaće igru na akcijama, ko nema da je kupi odmah imaće kroz godinu, dve ili tri.

P.S. plus što mi ni ne znamo koliko od tih 60 evra ide na raznorazne zezancije tipa porez, plaćanje distribucije, štancovanje fizičkih kopija i slično, ulaganje u servere, u ljude koji održavaju igru tipa game admini, podršku, koliki procenat zadržavaju digitalne prodavnice za sebe, tako da recimo može lako da se desi da njima od 60 evra ostaje 35, a da im od 15 evra ostaje 5, što je još drastičnija razlika.

Pa evo reći ću ti što znam pouzdano pošto sam nedavno krenuo da razvijam svoj projekat:

30% uzimaju prodavnice tipa Steam, Google, Apple itd.
5-10% ide na engine. Ja recimo koristim Unreal 4 za koji ide Epic-u 5% od ukupne cene prozivoda po prodatom komadu. Ako razvijaš svoj engine imaš troškove razvoja koji su svakako veći od navedenog procenta.
20% je uglavnom porez na dobit koji svaka kompanija ili firma mora da plati. Ovo varira u zavisnosti gde je komapanija registrovana. Primera radi, dobar deo je u zadnje vreme premešten u Kanadu upravo zbog manjih taksi i nižeg poreza.

Plus, ostale stvari od kojih si neke naveo (marketing, podrška, radnici, saradnici, serveri itd.). Sve u svemu kada se odbije ono što moraš da platiš ako razvijaš svoj projekat, ispada da je čista zarada sigurno manja ili oko 40% od ukupne cene po prodatom komadu. Ne znam kako stvari stoje u ovom slučaju, ali verujem da je čista zarada oko 30% po prodatom komadu. U prevodu, ako je zarada recimo 20$ a prodaju 4 miliona primeraka, zaradiće 80 miliona $. Ovo je opet okvirna procena jer postoje različita izdanja jednog te istog naslova (gold, standard, collector's itd.) koja se razlikuju u ceni. Od te cifre na kraju se odbije novac koji je uložen u izradu projekta i ono što ostane je čista zarada. Inače pitanje je koliko košta izrada ovakve jedne igre, ali s obzirom na zahtevnost i dužinu razvoja verujem da je minimalna cena oko 50 miliona $, a verovatno je više. Primera radi, Starcraft II je koštao čak 100 miliona $, tako da verujem da nisam mnogo pogrešio u ovom slučaju. Naravno u zavisnosti od projekta cene variraju, ali mahom multiplatform AAA igre koštaju između 20 i 50 miliona $.

Poslednja izmena:
Nije valjda da Steam, tj Valve, uzima 30% i nekim anonimcima koji prave indie igre i Ubisoftu? Na stranu što Ubisoft ima svoj Uplay...

Nije valjda da Steam, tj Valve, uzima 30% i nekim anonimcima koji prave indie igre i Ubisoftu? Na stranu što Ubisoft ima svoj Uplay...

Heh, nažalost tu nema pardona. Svi uzimaju 30%!!! Pokojni Steve Jobs je dao podatak da svake sekunde 100 aplikacija biva skinuto sa njihove prodavnice... cenim da je to verovatno i razlog zašto toliko naplaćuju svoje usluge!

Poslednja izmena:

Pa šta misliš, zašto su pokrenuli Uplay? :)

BTW Vlado, hvala na dobrim informacijama, tako nešto smo i ranije nagađali, ali uvek je super videti iz prve ruke kako to izgleda.

Poceo je preload za open betu 26GB ;).

XBOX ONE: Thursday, Feb 18 10am CET | 4am EST | 1am PST.
PS4 and PC: Friday, Feb 19 1pm CET | 7am EST | 4am PST.

The division beta ends: Monday, Feb 22 1pm CET | 7am EST | 4am PST.

Ja sam pukao kintu...pa sada mogu samo da višem bože pomozi :p

Odradio preload jos juce popodne, cekam ko zapeta puska da vidim dal je moja konfa sposobna da pokrene ovo cudo[emoji14]I po ovome kada kod nas pocinje beta? U 1popodne ili ranije?

Odradio preload jos juce popodne, cekam ko zapeta puska da vidim dal je moja konfa sposobna da pokrene ovo cudo[emoji14]I po ovome kada kod nas pocinje beta? U 1popodne ili ranije?

Bice ti gusto, ali igra nije zahtevna, daleko manje od Unitija recimo, mozda je bolje optimizovana i od Tomb Raidera poslednjeg bar po onome sto se videlo iz prosle bete. Ako mozes da guras ovaj Siege recimo da bi mogao i ovo.

Siege je na custom podesavanjima radio u 60, koji fps gore dole, ma samo da grafika bude bar na nivou sa Xbox one I ja cu da pevam, ali u vecem fps-u naravno :d

Moze li da se skine ova beta za probu?...dodjem im.

Mozes da skines a dal mozes 19tog da probas to nisam siguran.

Odigrao jedno 2 sata i presao onu misiju sa doktorkom, pre toga malo razgledao... Iskreno meni je ova igra odlicna, uopste nije toliko tesko ubiti one kapuljase, par hitaca u gornjem predelu tela i oni padaju nije da bas treba ceo sarzer :p Cim primim platu pada kupovina, a I optimizacija je odlicna konfa iz potpisa medium high podesavanja bez problema izvlaci izmedju 40 I 60fps-a, prilicno igrivo, I grafika je dobra kako sam ocekivao da ce biti s obzirom na snimke sa one-a.

grafika je mnogo dobra :D ipak je ovo beta...bice tu jos optimizacije :D

Vrh Dno