Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Stigao VDSL, evo slike parametara sa adsl-om i sada sa vdsl-om
adsl parametri.pngvdsl.png

inace udaljen sam 569 metara od centrale, eto da zna neko sta moze da ocekuje :)

Poslednja izmena:
Zasto je interleave delay za up samo 2ms?
Koliki ti je ping, ne bi trebalo preko 16..

Kako je moguće da promenom modema i prelaskom na VDSL i parametri budu ovako drastično promenjeni?

Pozdrav, evo da se i ja ukljucim malo u temu...naime imam jedan malo neobican problem...pre par dana ukljucen mi je VDSL2 i ovako sve radi ok, medjutim...desava mi se da prilikom igranja World of Warships igrice ruter ume da se resetuje, odnosno desava se da se pogase sve osim Power lampice na njemu, i naravno izgubi mi se veza sa Internetom. Sinoc mi se desilo tri puta u toku igranja. Danas ceo dan gledao You Tube nesto malo skidao i nije se restartovao nijednom. Vidim da je na njemu nemoguce iskljuciti Firewall, ima samo podesavanja za High, Middle i Low pa me interesuje da li je moguce da ga on zeza i zna li neko da li je uopste moguce iskljuciti Firewall na ovom modemu?
Inace modem je ZTE ZXHN H168N V3.1.
Capture2.JPG
Evo i slike statusa sa rutera, ako moze neko da mi kaze da li je ovo OK, posto se ne razumem bas u ove parametre...
Capture.JPG
Hvala unapred na odgovorima!

Poslednja izmena:
miljanars;[/QUOTE je napisao(la):
Da li ti u tom trenutku kad se resetuje modem ne sijaju ni lan lampice kao ni wifi?
Ako je to slusaj onda zovi i trazi da ti promene modem, taj je riknuo...

shora92;[/QUOTE je napisao(la):
Ne zovi nista i ne diraj nista, ovo je odlicno za interleaved data path... Uzivaj samo u novom netu.. :bottle::bottle:

Da li ti u tom trenutku kad se resetuje modem ne sijaju ni lan lampice kao ni wifi?
Ako je to slusaj onda zovi i trazi da ti promene modem, taj je riknuo...

Ne zovi nista i ne diraj nista, ovo je odlicno za interleaved data path... Uzivaj samo u novom netu.. :bottle::bottle:

Hahaha vazi brale, ziveli! :D

Ako je to slusaj onda zovi i trazi da ti promene modem, taj je riknuo...:

Haha, pa kad je vec riknuo za tri dana koriscenja, izvadio sam ga glanc novog iz pakovanja:)...moracu da zovem...jednom mi se resetovao modem ali uglavnom se ugase DSL i Internet lampice dok ostale rade...evo sad sam probao i sa Tenkovima isto se izgubi veza kao sto sam prethodno opisao.
Malo mi je cudno da puca veza samo u ovim online igrama, You Tube, torenti i sve ostalo radi, odnosno ne puca veza. WTF????

Pozdrav drugari
Jel moze neko da mi objasni zasto je Output Power up u velikom minusu od -18.8 dBm a kad povezem direktno u uticnicu bez telefona i splitera tad pada na -20.1. Modem je ZXHN H168N V3.1 :)

Link Status Up

Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 2047/51199 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 37073/117016 kbps
Noise Margin(Up/Down) 31/21.3 dB
Line Attenuation(Up/Down) 0/3.6 dB
Output Power(Up/Down) -18.8/13.8 dBm
Data Path(Up/Down) Fast/Fast
Interleave Depth(Up/Down) 1/1
Interleave Delay(Up/Down) 0/0 ms
INP(Up/Down) 0/0 symbols

Profile 17a

LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 1/1
FEC Errors(Up/Down) 4/0
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 0 h 49 min 20 s

Poslednja izmena:
Podneo sam zahtev za VDSL na broju 0800/100-100.
Prva zelja je 50Mb, ali me pitala ako ne bude uslova da li mi odgovara 20Mb link, rekoh odgovara ali se nadam 50Mb zbog lokacije.

Rece da je zahtev kreiran i da ce me neko pozvati za aktivaciju - moje pitanje je kada cu saznati za brzinu i kada se ide po opremu(ruter)?

Zvace te vrvtn, ili poslati SMS. Ako ne, pozovi opet u sredu otprilike, nekada ne dodje.

To ces tek pri uzimanju opreme znati (ili ako zoves CC, mozes saznati).

U sustini, ako ne moze po sistemu 50, nece oni sami raditi merenje, nego ce ti dati 20. Pa ti po modemu posle mozes videti da li mozes 50, i traziti da se premeri.
Nemoj potpisivati ugovornu obavezu pre nego sto dobijes 50 ili garanciju da ne moze, bilo direktno ili merenjem da se utvrdi (moze/ne moze), time ces biti siguran da te nisu otkacili samo.

Kada bi još podigli upload brzinu za VDSL paket 50/2 Mbps na 5 Mbps to bi bilo super.
Moje mišljenje je da svako ko može da ima download brzinu od 50 Mbps, bez problema može da ima i 5 Mbps upload-a.
Sa tim potezom mislim da bi Telekom privukao mnogo više korisnika.

Kada bi još podigli upload brzinu za VDSL paket 50/2 Mbps na 5 Mbps to bi bilo super.
Moje mišljenje je da svako ko može da ima download brzinu od 50 Mbps, bez problema može da ima i 5 Mbps upload-a.

Jeste ali zaboravljaš da se u Srbiji prave paketi da upload bude maltene na knap da ima za slanje ACK (acknowledgement) informacija kad se koristi maximalno download. Za 50 Mbps download je to oprilike 1.5 Mbps upload-a. Kad bi ikako moglo manje oni bi sigurno stavili još manji upload... Jer bože moj, ako povećaju na "čak" 5 sigurno će cela Srbija početi da host-uje sajt u kućnoj varijanti umesto da im plaćaju hosting pakete :p

I uzjedno razlog zasto im ne daju :)

To ces tek pri uzimanju opreme znati (ili ako zoves CC, mozes saznati).

U sustini, ako ne moze po sistemu 50, nece oni sami raditi merenje, nego ce ti dati 20. Pa ti po modemu posle mozes videti da li mozes 50, i traziti da se premeri.
Nemoj potpisivati ugovornu obavezu pre nego sto dobijes 50 ili garanciju da ne moze, bilo direktno ili merenjem da se utvrdi (moze/ne moze), time ces biti siguran da te nisu otkacili samo.
Kad je u pitanju Telekom MTS jedna stvar koju sam zapamtio iz mog predjasnjeg dugogodisnjeg iskustva je da se u poslovnicu mora ici kad tad. I tako danas predvece prolazih pored jedne i pomislim "Ajde da svratim i proverim status aktivacije i pitam jos ponešto. Nisam bio godinama, a bio sam dosta puta ranije pa da osetim da li imaju novi ukus".

Guzva bila nestandardno manja (nova poslovnica) i dodjem brzo na red. Kazem proverite mi zahtev za VDSL na tom i tom broju, i kako i sta dalje ide. Tek ona kaze: nema nikakav zahtev na vasem broju. Kazem kako to mislite da nema, danas pre 3 sata preko 0800100100 sam podneo zahtev, ona meni jok, nema nista u sistemu. Zelite li da sada podnesete? :)
Haha, stari dobri Telekom ali ajde dobro, svesno sam usao ponovo u dil jer mi treba samo kako tako stabilan net i nikakve napredne usluge...

Podneo zahtev, kreirali mojtelekom nalog i mail. Proverili mogucnost, kaze 6 duzina sto je ok za 50Mb. Jedino je pitanje da li ce biti VDSL portova u centrali. Ako nema onda ADSL 10Mb dok se ne oslobodi VDSL port.

Sve u svemu, nema nista bez poslovnice, ona je keva :). Kakav bre crni kol centar i slicne gluposti.

Poslednja izmena:
Nego sta je, koliko sam puta zavrsavao tamo stvari za koje su mi oni u kol centru rekli da ne postoje, samo da se zalomi dobar radnik u poslovnici...

Sve je zavrseno danas, MTS Telekom VDSL 50Mb in da haus :)

Danas sam preuzeo vdsl modem u poslovnici, to je vec pominjani ZTE ZXHN H168N V3.1. Ustekao ga bez splitera, promenio samo pass, wps off i channel na 13.

Brzine su, pa onako, sa kompa oko 25-28Mbps u proseku:zgran:, mozda jednom 40Mbps. Sa telefona (N5X) nesto bolje, 25-41Mbps, cesce preko 30Mbps nego na kompu. Ping ka domacim provajderima oko 5ms.

Nesto mi je ovo tanko :)

Na slici su parametri konekcije, komentari dobrodosli:

Prilozi

• vdsl.jpg
    vdsl.jpg
    82.8 KB · Pregleda: 762
Poslednja izmena:
Koliko shvatam, sve si probao preko WiFi-ja?

Onda probaj na računaru, preko LAN-a, odnosno ethernet-a.

Poslednja izmena:
Pozdrav! Potpisao sam pre 5 dana box3 ugovor na 24 meseca sa netom 20/2 i sada bih presao na 50/2. Kakve su mi sanse?

attachment.php
update: ne postoje tehnicke mogucnosti za brzinu 50/2.. odgovor posle 4 dana

Sve je zavrseno danas, MTS Telekom VDSL 50Mb in da haus :)

....

Na slici su parametri konekcije, komentari dobrodosli:

attachment.php

Haha eto šta je Telekom, @aleksandareka "nema uslova" za 50 a @Septimus ima.

Poslednja izmena:
Ako sam pratio na času Septimus nema box?

@veljadj: Vidi se na screenshot-u da ruter procenjuje max bzinu na 66 Mbps, znači gotovo sigurno ima dovoljno i za 50 Mbps net i 2 (SD kanali) IPTV risivera. I korisnik je dobio odgovor da "nema tehničkih mogućnosti"... ne bi bio problem da je dobio odgovor tipa "ne može jer ste tek potpisali ugovor, moći će za 20 meseci". Kao što ja npr ne bih mogao da pređem sa Net 50/2 na neki Box paket jer sam potpisao ugovor pre 10 meseci (kada nisu postojali Box paketi sa netom preko 10 Mbps) i od toga imao 5 meseci za 1 dinar. Jeste kret*nska logika (da hoće korisnik da im daje više para mesečno a oni mu ne daju dok pred kraj ugovora) al ajd to bar ima kao neke logike .

Poslednja izmena:
Шта има да јављаш, стандардна појава је да без кабла иде као што си писао а кабл ће да буде у фул брзини. Ја сам развукао кабл до друге собе за лаптоп, унапред избушен зид, да не размишљам о томе какав ће када да буде, сада је увек у фулу. Кабл конза. ;)

Meni ponekad na wifi baca i 49, zavisi kako kad, ali bez kabla nista!! [emoji38]

Nazad
Vrh Dno