Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Постоје и друге, приватне и стране фирме које довлаче линкове из иностранства, да ли они имају бољу понуду или су и они друштванце? Разбуцати једно да би се дала прилика другом да то исто ради? Пошто СББ нуди 100/100?

Mi u firmi i imamo njihovi fiber i košta 150€ za 10 MBits simetričnog linka. Verovatno za veće brzine cena po MB niža ali sumnjam da bi mi odgovarala za stan.

ubr, time bih samo podržao njihovu "logiku" da fizička lica i treba da drže na 2mb.

100/100 je 1400 do 1500 eura mesečno.Čisto da znaš.Imaš i neki mali popust na ugovor.
Odavno je trebalo razbucati do društvance koje pije krv maloj privredi.
Znam da je simetricni preskup, zato ga nisam ni spomenuo. :D
Pomislih, mozda su se malo smirili i za asimetricni ponudili normalnije cene.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Dali je neko mozda uspeo da ZTE H168N prebaci u bridge pa da se konektuje preko Mikrotika?

Ja sam testirao na tom ZTE modelu (hw verzija 2.1 čini mi se, nije ovaj 3.1 što na 192.168.1.1 stranici ima MTS logo i crvenu boju interfejsa) bridge mode ali sam konekciju pravio iz Windows-a, pošto nemam drugi ruter (proveravao sam samo da li i dalje rade PPPoE user/pass sa starog Huawei-a, pošto sa ovog ne mogu da se izvuku ti podaci preko Telnet/SSH) i radilo je.

Jedino što ne dozvoljava da se menja postojeća "HSI" WAN konekcija nego nju sam brisao pa pravio novu samo promenjeno na Bridge mode.

Prilozi

• Screenshot_20160830-190557.png
    Screenshot_20160830-190557.png
    61.2 KB · Pregleda: 307
Poslednja izmena:
Ja sam testirao na tom ZTE modelu (hw verzija 2.1 čini mi se, nije ovaj 3.1 što na 192.168.1.1 stranici ima MTS logo i crvenu boju interfejsa) bridge mode ali sam konekciju pravio iz Windows-a, pošto nemam drugi ruter (proveravao sam samo da li i dalje rade PPPoE user/pass sa starog Huawei-a, pošto sa ovog ne mogu da se izvuku ti podaci preko Telnet/SSH) i radilo je.

Jedino što ne dozvoljava da se menja postojeća "HSI" WAN konekcija nego nju sam brisao pa pravio novu samo promenjeno na Bridge mode.
To za ADSL pricas ili za VDSL?
Meni je adsl radio ok u bridge godinama, xDSL Transfer Mode je bio ATM i ona podesavanja 8/35.
Od kako sam presao na vdsl nece pa nece, ovde je xDSL Transfer Mode PTM i nema onih PVC podesavanja.
Dobio novi user i pass za konekciju od telekoma ali nevredi, nisam uspeo da se konektujem.

VDSL, taj sam modem/ruter dobio kad sam prešao sa ADSL 20/1 na VDSL 50/2. Kao što rekoh testirao sam pravljenje PPPoE konekcije samo na Windows 8.1, a tu nema ništa od konfigurisanja osim unosa username i password. A za novu WAN konekciju koju sam pravio na samom ZTE samo sam izabrao transfer mode da je PTM, Type "Bridge Connection", uključen VLAN switch i uneo 300 kao VLAN ID i to je to. Kao što rekoh na predefinisanoj WAN konekciji za internet (ime "HSI") mi ne dozvoljava da promenim ni jedno "combo box"/"drop-down list" polje, zato sam pravio novu konekciju a brisao tu postojeću (naravno prvo backup-ovao konfiguraciju pošto ne znam PPPoE podatke ovog rutera)
Pojma nemam kako izgledaju PPPoE podešavanja na Mikrotik-u.

Prilozi

• ZTE_bridge.PNG
    ZTE_bridge.PNG
    13.8 KB · Pregleda: 231
Izostavio sam deo "uključen VLAN switch i uneo 300 kao VLAN ID"
hm jedino ako je do toga nesto...
Pokusacu sutra ponovo (prvo pc pa mikrotik) pa javim ako uspe.
Hvala u svakom slucaju za info.

Постоје и друге, приватне и стране фирме које довлаче линкове из иностранства, да ли они имају бољу понуду или су и они друштванце? Разбуцати једно да би се дала прилика другом да то исто ради? Пошто СББ нуди 100/100?
Orion premijum optika nudi daleko niže cene,daleko!!!!

VLAN ID 300 na VDSL-u je isto što i VPI/VCI 8/35 na ADSL-u, ako se ne unese VLAN ID 300 nema ni neta!

Poslednja izmena:
Ne mora da se pravi nova VDSL ili ADSL konekcija da bi stavili ruter u Bridge mod.

Bridge mod procedura:
-(ako već ne koristite) skinite Mozilla Firefox sa Firebug
-ulogujte se u modem sa admin:tzlkisonpk ili ztonpk (zavisi koji modem/ruter imate)
-kliknete na stavku "basic" pa u pod meniju na "WAN" ili Internet pa WAN
-kliknete na drugi red u tabeli (onaj dropbox gde piše PPPoE je blokiran)
-sada pritisnite taster F12 na tastaturi (da se otvori Firebug)
-pri vrhu Firebug prozora ima ikonica sa plavom strelicom, kliknite na nju i kliknite na onaj tekst levo od onog blokiranog PPPoE "Connection type"
-sada se u Firebugu promenilo ono što se prikazuje i selektovano je ovako nesto
Code:
+ <td width="241" align="right>
a vi treba da kliknete na plusić koji je ispod ovog reda o onda kliknete na to što je unutra
Code:
<select id="IdConnType" name="IdConnType" disabled="">

-kliknite sada jednom na onu reč "disabled" i onda ce vam Firebug dati mogućnost da to editujete, sada samo obrisite tu ključnu reč i pritisnite Enter
-sada vam je na stranici otključan dropbox i možete da izaberete koju god opciju hoćete

Prilozi

• ZTE H267N.png
    ZTE H267N.png
    113.1 KB · Pregleda: 471
Poslednja izmena:
Jel se desava nekome da WiFi propusta 20/2 umesto 50/2?
Preko etherneta mi je stalno 50/2, a kada restartujem wifi i on se 'sredi'.
U pitanju je ZTE ZXHN H168N modem

Poslednja izmena:
Zagusenje signala, koliko se puta pisalo o tome, prelistaj temu malo...
Elem, koji su sve telekomu brzi profili, ima li brzi profil na 60 ili se ja nisam dobro razumeo sa tehnicarom?

Novi ZTE H267N može da gura VDSL profil 30a, ako si na to mislio, samo ne znam koje su mogućnosti telekoma za te profile.

Poslednja izmena:
shecky slicno je i kod mene samo ja imam zte onaj iz h2xxx serije
nisam testirao preko lana onda kad brzina preko wifi padne na 20-25mbps, ali desava se jednom u 10 dana da obori brzinu iako u control panelu vdsl i dalje pokazuje stabilnu 50/2mbps konekciju
resenje je bilo u tome da restartujem vdsl modem, iduci put cu da probam restart wifija.. ne verujem da je zagusenje.. oko mene ima 6-7 slabih wifi signala i samo 1 jak wifi na 1. kanalu.. ja sam rucno stavio moj signal u vdsl modemu na 13. kanal.. koji je malo iznad 12, nemaju sve wifi kartice opciju za to... tamo nema guzve koliko vidim.. 2.472ghz i opet zezucka pomalo, ponekad.. ja sam sumnjao a sumnjam i dalje u vdsl modem i telekomovu mrezu, ko ce ga znat... dok ne probam preko lan-a nikad necu znati 100%

Nemaš ti šta da menjaš, to su setovanja na DSLAM u centrali. A sve 3 VDSL brzine koje Telekom nudi su pokrivene sa 17a profilom.
Vidi tabelu ako si baš toliko radoznao.

A @Drakenzen je mislio na "fast" vs "interleaved" data path, tj pitao koji od profila za Box korisnike ima da nije interleaved nego fast, zbog manjeg ping-a na fast.

Poslednja izmena:
Nešto nije u redu sa ovim vdsl kod telekoma. Radio je jedan dan ok, međutim sad je stanje katastrofa.
2f8d41bb22c8a5ea6c88c0cb97cceddb.jpg

Послато са C5503 уз помоћ Тапатока

A ja prvi put imao dobar ping na VDSLu sinoc!
(da, ne kapiram ni ja odakle 3Mbps UL, ali speedtest na telefonu cesto pretera za UL)

Prilozi

• Screenshot_2016-09-08-10-54-12.png
    Screenshot_2016-09-08-10-54-12.png
    523.8 KB · Pregleda: 171
Ovo je čisto informativno,jer nemamo ovde u stanu komp nego od gazde koristimo wifi. Prvi dan je radio ok međutim sad nema šanse da prebaci preko ove brzine.
Parametri brzine su ok, nema grešaka niti pucanja veze.
Ruter je zte h160n.

Zovi podrsku, ocigldno je neki problem do njih. Ako je stvarno problem kod Telekoma, za internet i fixni resavaju stvarno korektno!

E, da... neko rece da ne moze preko Chromea da pristupi 192.168.1.1 - izgleda da je do verzije firmware-a delimicno, jer kod mojih moze a kod komsije ovde (isto HG630) ne moze :) Kod mene na HG655b radi odavno.

proveri sledece, moguce da je isti problem kao i kod mene
udji u control panel preko ip adrese, i restartuj adsl modem/ruter
proveri nakon restarta da li su se brzine vratile u normalu
kod mene samo to pomaze, mada se problem retko javlja

i obavezno napisi ovde sta si uradio i kako si prosao, da imamo povratnu informaciju :)

da9ed6755868aac9fe4df2115382a6c9.jpg

2a58a11cfe4e8e061bf9413fabf307ca.jpg

Da li je ovde sve ok, po meni trebalo bi da jeste ali ko će ga znati. Prvi put se srećem sa VDSL-om.
Probao sam i reboot i reset iz menija opet je isto
c139c319f3955658b5f78acfc2a1e083.jpg

Line Attenuation (Up) 60.1 je nenormalno veliki a opet ti je Noise Margin (Up) 13.4 ok i nemaš CRC Errors (Up/Down) što je dobro, ali mi nije jasno što je Line Attenuation (Up) velik!

Ko će znati, stan smo iznajmili sa sve instalacijom, i ruterom, tako da su mogućnosti ograničene.
Jedan dan je radilo super i onda tajac.

Da li si probao test speed preko LAN-a ili isključivo koristiš Wi-Fi konekciju?

Vrh Dno