Šta je novo?
@sammy RSD se ne plaća, samo EUR u slučaju pokrića/promene, a kada je na nuli, onda nema naplate.

Koji zakon je u pitanju? Hvala
Moj AIK slučaj: uplaćivao sam 3.5k, od prethodne uplate prošlo više od 60 dana. Ovom uplatom jesam premašio 15k kumulativno u 2021.
Juče u Komercijalnoj uplatio 10.000 eura, što mi je najveća pojedinačna uplata do sad. Nisam popunjavao obrazac o poreklu novca, ali nije ni bilo zbirno više od 15.000 u tekućoj god.

Da li u nekoj banci može da se dobije Visa ili Mastercard debitna kartica bez otvaranja tekućeg računa već samo da se plaća članarina za karticu?

@Sunshine4747 može, ali kartice će svakako imati namenski račun i to su:
Eurobank MasterCard Debit Prepaid - 300 dinara
Elektronske usluge se mogu uspostaviti za proveru stanja
i Kombank Visa PrePaid - 500 dinara
Kartica je besplatna u Start setu licima do 27 godina. Za elektronske servise mora makar i osnovni tekući. Start paket ih obuhvata.
iPay MasterCard Prepaid (isto što i A1 mWallet, Globaltel) izbegavaj kao fizičku karticu ako planiraš upotrebu na bankomatu, jer je bilo više pritužbi da bivaju progutane.

Da li su tih 300 i 500 dinara za te kartice na mesečnom ili godišnjem nivou ili je to za izdavanje kartica?Nažalost imam 28 godina tako da Start paket ne mogu.

Poslednja izmena:
@Sunshine4747 trogodišnjem. Platiš samo plastiku i to je to.
Edit: vidim, u drugoj temi si komentarisao da ti je kartica bila potrebna za ino plaćanja. U tom slučaju, Erste ima viševalutnu deviznu (3,5€ na 3 godine):
Da ne bi išla konverzija banke, moraš obezbediti valute sa kursne liste na pripadajućim partijama (dolari, funte, krune i drugo). Za ostalo (kune, levovi, denari, lire...) isključivo evro.

Poslednja izmena:
A da li ta Visa Prepaid Komercijalne radi na stranim internet sajtovima, jer imah problem sa Rajfajzenom (problem napisan u Rajfajzen temi), a negde pročitah da neki strani sajtovi ne primaju Prepaid kartice, pa ne znam koliko je to tačno?

@Sunshine4747 da, nažalost, neki trgovci zadržavaju pravo da ograniče upotrebu Prepaid kartica. Pravo da ti kažem, nisam je ni koristio za plaćanja zbog konverzije banke+uvećanja za 2%, tako da ti je Erste devizna tu mnogo bolja varijanta. (Editovao sam prethodni post za detalje).

@Sunshine4747 ono što sam mogao da shvatim, postoji princip kombinovane potrošnje (u Srbiji dinari, u inostranstvu evri), ali kada nema evra ili dinara, zadužuju se obrnuto po kursu banke. Kod SoGe je to bilo blokirano pa su preuzeli modul Vojvođanske. Naravno, bez računa ne ide. Vojvođanska je ranije nudila Visa internet, sada su sve Visa kartice povučene iz ponude za fizička lica.

Kakva je Visa internet kartica Banka Inteze? Da li se na njoj uplaćuju samo evri ili mogu i dinari, i uz koji paket računa ide?

@Sunshine4747 bez čipa i magnetne trake, sa cvc brojem uokvirenim spreda. Ništa različitija od Visa Classic Debit za online transakcije i ista joj je kategorija kartice. 2016. kada sam je uzeo za PayPal, na nju je moglo da se povlači, a tadašnja Electron je imala neki problem. Za obe sada plastika košta 200 dinara i održavanje deviznog je 120 kada na računu ima pokrića. Intesa Online će važiti do sredine aprila, posle i mobilno bankarstvo postaje obavezno, što znači još 50 mesečno.
Edit: Uz Paket HIT Plus je dinarski i devizni uključen u cenu od 350 dinara mesečno sa sve elektronskim servisima i ako se ne varam, troškovima plastike.
Kao alternativu predlažem Visa Internet Poštanske štedionice. Uslov je konstantan depozit od 20€/2000 dinara i dodatno pokriće od barem 5€ za plastiku 100+150 godišnje. U PayPal Srbija grupi je bilo pritužbi na kontu konverzija dinarske kartice, stoga devizna je daleko bolje složena (podizanje dinara po srednjem kursu sa bankomata). Prednost ove kartice za PayPal je instant transfer i momentalna raspoloživost sredstava. Možeš uzeti i LIB za praćenje stanja na Homebanking-u.

A da li se mora imati tekući račun za Visa Internet u Poštanskoj? I tih 2000 dinara se ne troše jel tako? To je malo glupo, imati novac koji se ne troši? I održavanje računa 150 dinara mesečno?

Ne mora. Samo taj namenski račun po kartici. Nema mesečnog održavanja, samo godišnjeg troška kartice i naknade za izdavanje. Depozit koji ostaje tvoj ako otkažeš karticu, je taj da kažem kompromis, zbog koga ni nemaš mesečno održavanje kao kod avista deviznog gde je 50 dinara mesečno, ali samo u mesecu u kom je bilo promena.
Jedino preostaje Visa Virtuon u Raiffeisen-u, 1200 na dve godine, ali problem je što ovo neprijatno iskustvo te je odvratilo od te priče i već imaš problem sa rezervacijama odbijenih transakcija.

Poslednja izmena:
Jeste. A baš sam imah dobro mišljenje o Rajfajzenu, a oni ga upropastili iz prve i izgubili klijenta...

UniCredit je od 1. prilikom korišćenja Visa kartica u inostranstvu uvela proviziju od 2% za konverziju ostalih ino valuta koje nisu evro. Isto kao što je slučaj i u Komercijalnoj.

Koliko je kod Erste banke provizija za placanje racuna na netbankingu, jedini podatak koji sam nasao je:

"Plaćanje sa računa fizičkog lica u korist računa van Erste Bank 1,00%, min 70 RSD, max 6.000 RSD"

Sto je po meni bezobrazno mnogo te ako je ovo tacno trazim drugu alternativu

Iz mBank je 0.25%, minimalno 15 dinara (to je znaci fiksna provizija za placanja do 6000 dinara), maksimalno 1500 din. Zvuci mi nevjerovatno da je za netbanking vise (i uopste drugacija tarifa).

Vjerovatno gledas pogresan tarifnik (ili sekciju u njemu).

Isto je i za mBank i za netbanking

@Misha976 Mastercard FLEXIA van paketa 100 RSD mesečno. Imaš i sledeću soluciju - Paket račun štednje:
Bez naknade
  • Račun štednje po viđenju
  • Račun oročenog depozita
  • Elektronsko i Mobilno bankarstvo
što znači da na ovaj način mogu da ti priključe i e/mbank.
Bio na sajtu i video informaciju da flexia može i bez prenosa zarade. Odem u poslovnicu, kažu ne može, mora gold racun. Zovem call centar oni mi potvrde da je u pitanju namenski račun za koji se plaća 100din, odem opet u poslovnicu i opet me odjave. Pisao sam im prigovor na njihovoj formi na sajtu.

• Like
Reagovanja: uji
@bstambolija nadam se da si naveo neke približne podstke (imena osoblja, lokaciju ekspoziture) kako bi mogli da postupe po prigovoru i jave im da reše te nepravilnosti u radu.

@bstambolija nadam se da si naveo neke približne podstke (imena osoblja, lokaciju ekspoziture) kako bi mogli da postupe po prigovoru i jave im da reše te nepravilnosti u radu.
Naveo ekspozituru, mislim da je dovoljno. A inače, sa call centra na pitanje kako da to izvedem, u pomenutoj ekspozituri, jel mogu oni poslati neki dopis njima ili slično, rekla mi je da dodjem u Beograd. Iz Pančeva sam, nije mi predaleko, ali opet..

Pitanje za korisnike novog Raiffeisen iRačuna.

Da li je moguće kupovina karticom koju dobijete kada otvorite račun (Visa Debit) u inostranstvu (npr. u dolarima na AliExpressu)?
Znam da je račun samo dinarski i da nema prenošenja deviza na računu, ali kontam da to ne bi trebalo da te spreči da kupuješ karticom, samo što će ti raditi konverziju po njihovom kursu. Jel grešim?

Poslednja izmena:
Naravno da možeš, u tom slucaju prvo ide konverzija iz dolara u evre po kursu Vise, na to ide provizija od 1% i onda to po kursu banke se pretvara iz evra u dinare i na to opet ide 1%. Ako plaćaš online u evrima onda ide samo konverzija po kursu banke i 1% zbog stranog payment processora.

Naravno da možeš, u tom slucaju prvo ide konverzija iz dolara u evre po kursu Vise, na to ide provizija od 1% i onda to po kursu banke se pretvara iz evra u dinare i na to opet ide 1%. Ako plaćaš online u evrima onda ide samo konverzija po kursu banke i 1% zbog stranog payment processora.
Dakle, bolje mi je onda da odaberem evre pri plaćanju?

Kada se aktivira free trial za nešto i ako se zaboravi da se otkaže da li se debitna kartica zadužuje i uvodi u minus za cenu neke mesečne pretplate na nekom sajtu i da li se skida taj iznos pri narednoj uplati ili se vidi da nema sredstava pa bude samo transakcija odbijena bez uvodjenja u minus?

@Sunshine4747 Diskutabilno i relativno. Većina odbije, ali ima i onih pretplatnih servisa koji kroz recurring payment oteraju račun u nedozvoljeni minus. Ukratko, tehnički je moguće da banka izvrši zaduženje, iako je rezervacija prethodno bila otkazana. Ovde su na primer Deezer i Spotify fer, jer možeš da platiš i otkažeš, dok ako otkažeš Apple Music, pretplatni plan momentalno prestaje.

Nazad
Vrh Dno