Šta je novo?
@nixylive odnosilo se na to da je kurs za povlačenje na Master karticu nepovoljniji, a da može da se povuče i kod UniCredit. Za Visu to ne važi. 1% do 10$ generalno uzima PayPal i limit za pojedinačno povlačenje je 2500$. UniCredit ne naplaćuje ništa dodatno za potrošnju u inostranstvu.

10.000 je limit za popunjavanje obrasca o poreklu novca.
Postoji li negde ovo napismeno? Izgleda da banke ovo fleksibilno tumače.
Pre nekoliko dana, službenica AIK banke mi je dala da popunim izjavu o poreklu zato što je kumulativni iznos uplate u ovoj godini prešao 15.000 eur. Tako mi je objasnila. Kaže da sistem neće da joj otprinta uplatnicu dok ne potvrdi da je primila izjavu.
Pitam se, kako bi izgledalo da sam te pare uplatio na bankomatu.

Po novom zakonu je limit preko kog se traži izjava 15.000 eur. Ako u 30 dana imaš više uplata koje prelaze iznos od 15.000 takođe se traži. A po proceni, za nekoga ko im sumnjive transakcije (recimo svaki mesec uplaćuješ po 14.500 eur) takođe banka može da traži da potpišeš izjavu

Koji zakon je u pitanju? Hvala
Moj AIK slučaj: uplaćivao sam 3.5k, od prethodne uplate prošlo više od 60 dana. Ovom uplatom jesam premašio 15k kumulativno u 2021.

Kao i vecina zakona ovde glupost koja nicemu ne sluzi. Tumaci kako ko hoce i kad kako mu odgovara.
Kao sto sest miliona ljudi potpisuje izjavu da nije funkcioner umesto da onaj ko jeste, potpise izjavu da jeste.
U drzavama koje postuju zakon i sprovode kaznenu politiku to ima smisla u Srbiji nema.
Nema realne odgovornosti ako slazes napises da si dobio pomoc od rodbine ili prijatelja iz inostranstva i eto uplatio u banku.
A verovatno teroristi i peraci novca zure da uplate novac u banku da bi posle karticom kupovali oruzije i druge zabranjene stvari da mogu lakse da ih uhvate.

Multivalutni devizni je dostupan samo uz Može i Premium račun. Korisnici Club (omladinskog), iRačuna i običnog tekućeg svakako ne mogu da ga otvore. Politika banke je da savetnik uvali viševalutni i Može po principu app, ali prema opštim uslovima se evro račun može otvoriti po osnovu prijema novčanih doznaki iz inostranstva i to su ključne reči sa kojima ulazite dalje u proceduru kada usledi pitanje za šta vam treba račun. Isti se otvara i uz Visa Virtuon karticu.

Zna li neko daje li erste (doduše pored njega imam i iRačun u RF i mts) dodatni devizni račun za štednju u evrima? Trenutno kod njih imam tekući i devizni, ali je devizni povezan na karticu sa kojom plaćam na netu, pa ne bih da koristim taj račun za štednju. Kamata mi je nebitna.

Moje poimanje je da avista štednja i viševalutni devizni su im dva različita tipa računa, tako da bi to trebalo da bude to.

Zna li neko daje li erste (doduše pored njega imam i iRačun u RF i mts) dodatni devizni račun za štednju u evrima? Trenutno kod njih imam tekući i devizni, ali je devizni povezan na karticu sa kojom plaćam na netu, pa ne bih da koristim taj račun za štednju. Kamata mi je nebitna.
Ja imam 2 devizna u Erste, ali oročena štednja nije na deviznom računu već se posebno vodi

@Rokitansky možeš li malo detaljnije objasniti? Jesi li tražio da ti otvore drugi i šta si naveo za razlog?

Meni odgovara i ovo što je dervisbegovic postavio, ali i ne mora da bude štednja uopšte, niti da dobijam neku kamatu, jer je ionako mizerna. Bitno mi je da mogu da deponujem evre, da su uvek dostupni i da račun nije povezan za karticu.

@Rokitansky možeš li malo detaljnije objasniti? Jesi li tražio da ti otvore
Došao sam i rekao: treba mi dinarski tekući račun i dva multivalutna devizna računa. :)

Pitali su zašto. Rekao sam da hoću da mi za jedan bude vezana kartica, a za drugi ne (da bi veći deo novca stajao na tom drugom).

Videcu bas da li moze da se odradi to online ili da posalju papire postom, da ne moram da idem u poslovnicu zbog radnog vremena. Jedina losa stvar je sto nemaju bankomate kao RF, da moze i uplata, doduse ne znam moze li kod RF uplata deviza.

Kao i vecina zakona ovde glupost koja nicemu ne sluzi. Tumaci kako ko hoce i kad kako mu odgovara.
Kao sto sest miliona ljudi potpisuje izjavu da nije funkcioner umesto da onaj ko jeste, potpise izjavu da jeste.
U drzavama koje postuju zakon i sprovode kaznenu politiku to ima smisla u Srbiji nema.
Nema realne odgovornosti ako slazes napises da si dobio pomoc od rodbine ili prijatelja iz inostranstva i eto uplatio u banku.
A verovatno teroristi i peraci novca zure da uplate novac u banku da bi posle karticom kupovali oruzije i druge zabranjene stvari da mogu lakse da ih uhvate.
Највећи домет те агенције и тог закона је што сад новчаницу од 5000 дин. нисам видио баш дуго,на банкомату све само нема ње:)

Pitao sam na više instanci u Erste može li bez dolaska u filijalu otvaranje računa, potpis dokumentacije sertifikatom iz lične ili slanje poštom, al uzalud, samo ličnim dolaskom se rešava sve, online je samo popuna ličnih podataka u predugovornoj fazi. U RF može i uplata evra na bankomatu.

@uji Hvala za info. To je bas ocaj onda. Em moram lepo da vozim do prve erste poslovnice, em se nisu setili da stave radno vreme koje se ne poklapa sa radnim vremenom vecine klijenata, bar da je sat - dva duze jednim danom u nedelji.

RF je super zbog tih bankomata, ali kod njih imam samo iRacun, kad bih hteo da dodam ovaj devizni, pretpostavljam da bih morao da prelazim na "moze" tekuci i placam 640din mesecno, a verujem i da naloge naplacuju proviziju (mrzim iskreno da gledam tarfnik).

@optical ni na jednom tipu računa nema provizija za naloge, samo 1% za plaćanje karticom u inostranstvu. Najjednostavnije je da uzmeš Visa Virtuon i platiš 1200 za dve godine. Sa tog deviznog evro računa radiš uplatu i isplatu sa višenamenskog bankomata karticom iRačuna i bez obzira na to što neće biti vezana za njega, sistem prikazuje sve račune vlasnika.

@uji ima li ta ponuda na sajtu (bar da vidim okvirno uslove) ili ne gine odlazak u poslovnicu i u ovom slucaju?

@optical samo se u opštim uslovima poslovanja banke navodi da za izdavanje kartice klijent unapred plaća trogodišnju članarinu. Međutim, u praksi je stanje drugačije i kartica važi dve godine, a mesečno izađe 50 dinara. Kartica je bez čipa poput Visa Internet banke Intesa.

Поздрав, где је најбоље имати штедни рачун?
Тренутно сам у Интези, и тамо постоји опција између ороченог штедног рачуна (паре се ороче на неки период и нема додавања/узимања) и платног рачуна (без картица) који наплаћују 220 дин месечно, нема камате (другим речима на губитку сам).
Мени би требало нешто као штедња по виђењу - да могу месечно да уплаћујем новац на тај рачун и да га подигнем по потреби, камата ми није битна, само да нема наплате одржавања рачуна.

Mobi banka ima najbolje kamate za RSD štednju po viđenju, bez mesečnog održavanja Osnovnog paketa

@nnn753 avista sa kamatom definitivno Opportunity
Beskamatni, sa karticom (3,5€ na 3 godine): Erste viševalutni
bez elektronskog bankarstva ako dinarski nije otvoren i moraju se obezbediti valute sa kursne liste da ne bi evri bili konvertovani po kursu banke, ostale valute mimo kursne liste zadužuju evro račun i idu po MasterCard kursu (denar, lev, kuna i slično).
Za avista beskamatnu štednju po viđenju ima više opcija, najpre elektronske usluge će uspostaviti UniCredit:
Od ostalih banaka: Halk, Sber (prelazi u AIK), Credit Agricole (prelazi u Raiffeisen), OTP i Komercijalna (viševalutni)

Mobi banka naplaćuje EUR račun 50 rsd mesečno na osnovom paketu. Dinarski račun (i štedni) je besplatan, mislim da se na njega odnosilo pitanje.

Cao drugari!
Vidim da je i ovde komunikacija o bankama, pa ako mozete pogledajte moje pitanjce, ko ima vremena i zeli.
Zafaljujem

Хвала свима.
У питању је штедња у динарима. Што се тиче моби банке, да ли треба да имам и платни рачун или може да се отвори само штедни рачун?

@nnn753 da, osnovni tekući, ali ne naplaćuje se održavanje, ide Dina kartica na kućnu adresu i račun na klik (trajni nalozi za struju, info, telenor, sbb/total) su besplatni. Štedni račun može i kroz aplikaciju. Preporučujem da isključiš sms obaveštenja, jer su podložna naplati i umesto njih uključiš besplatna e-mail obaveštenja ukoliko želiš.

Хвала свима.
У питању је штедња у динарима. Што се тиче моби банке, да ли треба да имам и платни рачун или може да се отвори само штедни рачун?
Ukoliko planiras da stedis neke malo vece iznose, razmotri SBER Elite paket (650 din mjesecno), gdje izmedju ostalog dobijas jedan devizni stedni (kamata 0.45%) i jedan dinarski stedni (kamata 1.70%). To znaci da ako polozis oko 450k dinara pokrivas odrzavanje otprilike, i u toj cijeni dobijas dosta dobrih pogodnosti u ovom paketu (jako dobar kurs za kupovinu/prodaju eura, neko zdravstveno osiguranje, pomoc na putu, usluge majstora itd. itd.). Nema dodatnih troskova osim ovih gore 650 din mjesecno.

Ne znam da li ti tako nesto radi posao, ali ako da, provjeri detalje.

@nnn753 da, osnovni tekući, ali ne naplaćuje se održavanje, ide Dina kartica na kućnu adresu i račun na klik (trajni nalozi za struju, info, telenor, sbb/total) su besplatni. Štedni račun može i kroz aplikaciju. Preporučujem da isključiš sms obaveštenja, jer su podložna naplati i umesto njih uključiš besplatna e-mail obaveštenja ukoliko želiš.

Kad otvoriš osnovni paket da li plaćaš mesečno održavanje za EUR i USD, jer i to ulazi u taj paket a vidim da se plaća po 50 rsd za svaku od tih valuta ?
U principu ne treba ti ti devizni račun ali svejedno moraš da ga imaš u tom paketu i izadje te 100 rsd mesečno, jesam dobro razumeo ?

Vrh Dno