Šta je novo?
ProCredit koristi Asseco aplikaciju. Izgleda kao da je iz prošlog veka i nema ništa od fensi funkcija. Ne znam kako radi u praksi.

Pored toga, čusmo ovde da ProCredit uvek koristi dinarski račun za ino transakcije i onaj loš kurs banke za kupovinu evra, tako da se u tom slučaju čak i Raiffeisen isplati više većini ljudi.

Pa zar im nije račun multivalutni? Gde stoje ti evri što se kupe po srednjem kursu?

Ili vuče dinare kad su inotransakcije, čak i kad na računu ima evra?
Post automatically merged:

Plaćanje u ino se vrši tako što se vuče sa dinarskog.
Aha, sad vidim... To je baš bezveze. I ne računa srednji kurs tada, pre nego što se probile taj limit od 1000evra?

Koliko znam to je vezano za određenu internet prodavnicu.
Svakako online plaćanje imamo 😂
Nije vezano za online plaćanje.
wave2pay je da ne moraš da daješ karticu u prodavnici nego platiš preko telefona (prineseš mobilni telefon POS terminalu)

Erste nema wave2pay (vidim da u mađarskoj ima). Mobilnu aplikaciju naravno ima.
Mobilnu aplikaciju imaju sve banke ali koliko vidim wave2pay nemaju svi.

Nije vezano za online plaćanje.
wave2pay je da ne moraš da daješ karticu u prodavnici nego platiš preko telefona (prineseš mobilni telefon POS terminalu)

Mobilnu aplikaciju imaju sve banke ali koliko vidim wave2pay nemaju svi.
Za taj način plaćanja preko NFC imamo samo Apple Pay za sada. Očekujem uskoro i Google Pay.

Koristi li neko Direktnu banku? Pričao sa kolegom čija žena tamo radi, oboje imaju račune tamo i super su zadovoljni, ali možda su malo biased :D

Pozdrav, citam malo prepisku pa sam se upravo registrovao. I ja se sklanjam od Intese posle dugo godina pa poredim alternative. Imam jedno pitanje vezano za KomBank, pa ako je neku upucen.. Gledam Osnovni racun uz 200rsd odrzavanja dinarskog tekuceg. Nude besplatan ebanking kroz web (ne mobi bank), SMS obavestenja sto mi odgovara. Takodje nude i besplatno odrzavanje deviznog racuna uz zahtev za Visa Debit karticu sto je odlicno jer jurim Vizu za PayPal. Naglasili su da maksimalno 3 Visa Debit kartice mogu da izdaju linkovane na otvorene dinarske/devizne racune, pa me zanimaju sledeca dva scenarija:

1. Osnovni racun 200rsd; jedan dinarski tekuci vezan za Visa debit + jedan devizni EUR vezan za drugu Visa debit (maksimalno 3 izdate Visa Debit, naglseno u ponudi na dnu)
Da li je devizni racun vezan za jednu valutu, ili kao u Intesi ranije visepartijsko deljenje racuna? Ukoliko mogu da se otvore dva devizna vezana za dve valute, da li ima smisla sledeci scenarij?
2. Isto kao i u prvoj varijanti, samo otvoriti dodatni devizni vezan za USD + treca Visa debit kartica vezana za ovaj racun.

Predpostavljam da je varijatna 1 dinarski plus devizni (mesoviti ili predefinisana valuta) izvodljiva, ali da li je izvodljivo dinarski plus devizni EUR plus devizni USD Sa tri Visa kartice?
Da li su uopste ove komerijalne Visa payWave kartice ekvivalent Intesinim Inspire/Electron? Da li su ok i u inostranstvu za dizanje sa bankomata i koriscenje pos terminala?

Poslednja izmena:
@wanderer442 U temi za PayPal komentari od pre 3 godine kazu da ta Visa paywave sto daju u Kombanci ne moze da se veze za PP. Imaju Visa prepaid koja valjda moze. Tako da obavezno proveri, mozda se nesto promenilo.

Tačno, Visa paywave koju standardno daju uz TR ne može da se veže da PayPal, jer na kartici nema svih 16 cifara, već samo poslednje 4. Može da se koristi samo za plaćanja u prodavnici i za keš na bankomatima.
U inostranstvu radi, ali ne svuda. Komercijalna ima u ponudi i master debitne kartice koje su ekvivalent intesinim visa debitnim karticama koje daju uz TR.
Visa prepaid može da se poveže sa PayPal.

Poslednja izmena:
Tačno, Visa paywave koju standardno daju uz TR ne može da se veže da PayPal, jer na kartici nema svih 16 cifara, već samo poslednje 4.
Malo su se promenile stvari, tako da citirani deo teksta nije vise tacan. Kartica ima svih 16 cifara.

opet nznm zašto je skup procredit toliko, jedni su od najskupljih
mobi, mts, otp, euro, pošta... nude više za manje para
Kako kome, sve zavisi od onoga što je vama potrebno. Meni ProCredit nikako ne može biti skup kada pokrivam troškove mesečnog održavanja i još zarađujem...
Godinama su mi pare bile na deviznom računu u Intesi. Ni to im nije bilo dovoljno što ih besplatno koriste pa su hteli da mi naplaćuju 120 din mesečno. Tada sam po...o zbog skoka troškova sa 300 na oko 850 i hvala bogu saznao za Procredit. Prenosim tekst sa posta o Banca Intesa:

Ja podigao sve eure iz Inteze sa aviste i oročio u API bank (nikad čuo). EKS je 1,23%. S obzirom na to da je osigurano do 50.000 eura samo pogledam na Kamatici ko daje najveću kamatu i tamo oročavam. Pošto sve gasim u Intesi, otvorio sam račun (online) u Prokredit banci. Meni jako ide na ruku jer dozvoljavaju kupovinu eura PO SREDNJEM KURSU do 1000 eura mesečno, dok je u Intesi razlika između kupovnog i prodajnog 1.2 din. Naravno da sam dinare dizao na bankomatu, išao u menjačnicu pa čekao red u Intesi da ostavim eure jer nemaju bankomat za eure, za razliku od Prokredit. I na sve to mi plaćaju kamatu koja se računa na dnevnom a isplaćuje na mesečnom nivou, i sve devize su mi 100% dostupne 24/7 na bankomatu do 5000 eura dnevno bez prekida oročenja pošto se računa na dnevnom nivou. Kartice mi šalju poštom, nikakav kontakt sa šalterima i redovima + zarađujem oko 700 din na kursu i kamati svaki mesec. + kamata od API banke, hvala Intezo što si mi otvorila oči. Naknada je 550 din, minus 9% godišnje. Meni je ovo leglo kao kec na 11.

Moze visa iz komercijalne da se koristi i za placanje na netu, upravo probah. Tako da i sledeci deo posta @desp nije vise tacan. Bilo nekad tako.

Kako kome, sve zavisi od onoga što je vama potrebno. Meni ProCredit nikako ne može biti skup kada pokrivam troškove mesečnog održavanja i još zarađujem...
Godinama su mi pare bile na deviznom računu u Intesi. Ni to im nije bilo dovoljno što ih besplatno koriste pa su hteli da mi naplaćuju 120 din mesečno. Tada sam po...o zbog skoka troškova sa 300 na oko 850 i hvala bogu saznao za Procredit. Prenosim tekst sa posta o Banca Intesa:

Ja podigao sve eure iz Inteze sa aviste i oročio u API bank (nikad čuo). EKS je 1,23%. S obzirom na to da je osigurano do 50.000 eura samo pogledam na Kamatici ko daje najveću kamatu i tamo oročavam. Pošto sve gasim u Intesi, otvorio sam račun (online) u Prokredit banci. Meni jako ide na ruku jer dozvoljavaju kupovinu eura PO SREDNJEM KURSU do 1000 eura mesečno, dok je u Intesi razlika između kupovnog i prodajnog 1.2 din. Naravno da sam dinare dizao na bankomatu, išao u menjačnicu pa čekao red u Intesi da ostavim eure jer nemaju bankomat za eure, za razliku od Prokredit. I na sve to mi plaćaju kamatu koja se računa na dnevnom a isplaćuje na mesečnom nivou, i sve devize su mi 100% dostupne 24/7 na bankomatu do 5000 eura dnevno bez prekida oročenja pošto se računa na dnevnom nivou. Kartice mi šalju poštom, nikakav kontakt sa šalterima i redovima + zarađujem oko 700 din na kursu i kamati svaki mesec. + kamata od API banke, hvala Intezo što si mi otvorila oči. Naknada je 550 din, minus 9% godišnje. Meni je ovo leglo kao kec na 11.
jel može malo više informacija o toj flex štednji, kako to funkcioniše
a pored tih 500 din naplaćuju provizije za e bank, nema neograničeno podizanja sa drugih bankomata i još naplaćuju proviziju za e bank plaćanja i plaćanja karticom u inostranstvu imaju proviziju a i krediti imaju veću kamatu nego kod drugih

Može. Na sve eure koji su vam na računu dobijate kamatu. Kamata se računa na dnevnom nivou a isplaćuje na mesečnom. Svi euri su vam raspoloživi u svakom momentu (do 5.000 dnevno na bankomatu, ostalo u ekspozituri. Uz najavu na sajtu može sutradan i više na bankomatu). Dakle svaki dan se obračunava kamata i plaća na kraju meseca. To je to. Danas sam uplatio 5k (maksimalni iznos) na bankomatu, sve funkcioniše savršeno. To je verovatno normalno, ali oprostite nama koji bežimo od Inteze, ja ovo vidim prvi put u životu. Pa do pre koji mesec tamo nam je i bankomat za uplatu dinara bio misaona imenica. Znači samo redovi i čekićanje. Pored toga mi se svidelo što sve rade online, gledali smo se preko mob i otvorili račun, kartice poslali po kuriru, aktivirao ih sms-om sa svog registrovanog broja. Kartice važe 5 godina, najduže na tržištu u Srbiji i kada ističu isto vam pošalju nove, bukvalno nemate ništa sa ekspoziturom a tu je ako treba.
Provizija nije 500 nego 550, a ne plaćaju se provizije za ebank plaćanja, bez limita je kao još ovaj mesec u Intesi. Na njihovim bankomatima je naravno neograničeno podizanje na bankomatima (i to 600.000 a ne 120k kao kod I.). A daju i 5 besplatnih na bankomatima svih drugih banaka što kod I. nisam imao. Meni više nego dosta. Imam zaista visoka primanja, mesečna štednja mi je 1k eura i to se taman poklopilo sa tih do 1000 eura mesečno po srednjem kursu NBS za kupo-prodaju eura. Možda drugima to ne znači ali meni više nego sve ostalo. Skontao sam da mi ne trebaju kreditne kartice (nikad za 11 godina se nije desilo da ne isplatim sve do 10. u mesecu), imao sam minus ali nikad nisam ušao u crveno, jednostavno ne volim da im plaćam ništa i takav sam. Što se kredita tiče tu se ne razumem nikada ga nisam uzimao, ali vidim da se reklamiraju da imaju najnižu kamatu na minus koji je 9% godišnje u visini dve plate. Ima samo taj račun i zove se Total, sve vrlo jednostavno. BTW mogli bi da promene webbanking sajt, sve funkcioniše ali izgleda kao win 95. Dajte bar XP neka bude :)

Da li su uopste ove komerijalne Visa payWave kartice ekvivalent Intesinim Inspire/Electron? Da li su ok i u inostranstvu za dizanje sa bankomata i koriscenje pos terminala?

@wanderer442

Komercijalna Visa (Debit, Classic) kako je oni zovu PayWave odlicno radi sa PayPalom i za placanja i za povlacenja novca sa PP na karticu. Radi i instant withdraw opcija povlacenja sa PP na nju, za razliku od Intesine Visa debit, ovde su pare na kartici za 15ak minuta. Kartica je redovna Visa Debit Classic -PayWave i ima sve brojeve na njoj, znam da su davno davali kartice bez broja ali to odavno nije slucaj. (U Komercijalnoj inace imaju i Visa prepad kartice, pa to ne treba mesati. Prepaid kartice vise ne rade sa PayPalom za povlacenje novca).
Sto se tice tvog pitanja sa povezivanjem vise izdatih kartica na razlicite racune, i ja sam imao slicnu ideju, ali nisam jos probao. Ja isto placam samo osnovni 200 din i uz to posebno otvoren besplatni devizni i besplatna Visa debit na zahtev + free web banking, bez mob bank. Imam za sada samo jednu Visa karticu (nisam trazio dodatne), i nju mozes da vezes i za dinarski i za devizni racun. Meni je uglavnom od deviza samo EUR bitan, pa ne znam za ostale valute i to da li isto treba poseban racun za svaku valutu ili je ovaj visevalutni, ali vidim da mi pise kod tog deviznog racuna EUR. Placanje u inostranstvu radi najnormalnije, ako je vezana i za dinarski i za devizni prvo skida sa deviznog, ako nema sredstava skida sa dinarskog. Pise ovde:

Malo su se promenile stvari, tako da citirani deo teksta nije vise tacan. Kartica ima svih 16 cifara.
Drago mi je da su to rešili. A toliko puta su me pravili budalom zbog toga, u smislu "šta fali kartici", "a za šta vama treba svih 16 cifara" i sl.
Morao sam bio da uzmem i Master karticu zbog toga.

Videh sinoć na tv reklami da u Unicredit banci uz paket Gold (395 rsd/m) daju 3000 dinara (uslov je prenos plate i bar jedna transakcija MC gold karticom) pa izađe taj račun 145 rsd/m a dobije se i putno osiguranje u Evropi do sume od 15k.

Kakva je Procredit mobilna aplikacija? U odnosu na Intesa npr. (ili Komercijalnu, Raiffeisen ili u odnosu na bilo šta što ste prethodno koristili)
Meni je sve bolje od Intese kad mora da se ode u banku da se aktivira i kada promeniš sistem itd.
Aplikacija prilično jednostavna za korišćenje, dodato je pre neki dan plaćanje preko QR koda.
Tu ti je i pristup svi računima, lako se prebacuje sa i na Flex save računa.

Kolika je kamata na dinare za taj Flex save? Nema na sajtu ili ja ne mogu da nađem.

Po tom tarifniku i ProCredit naplaćuje 1% na transakcije karticom u inostranstvu. Onda su, kad se sve sabere, čak i nepovoljniji nego Raiffeisen.

Zna li neko da li jos koja banka (osim ProCredit) ima srednji kurs za kupovinu EURA (kroz mjenjacnicu)? Ili barem blizu srednjeg, da je na nivou boljih mjenjacnica...
Do nedavno je MTS banka imala jako dobar kurs, ali to se sad promijenilo, vjerovatno zbog nadolazecih promjena i prodaje PS.
ProCredit mi ne odgovara jer je iznos premali (1000e mjesecno) za cijenu odrzavanja (ako se ne varam 500 ili 550 dinara).

Meni je kupovni kurs u Erste ebankingu 117,82, ali to nigde ne piše zvanično na sajtu (tamo je 118,2).
Ne znam zašto imam povoljniji kurs, primam platu preko njih, imam i neku štednju.

To je taj novi cenovnik što ste postavili.
Niko ne daje srednji kurs drugi, koliko znam. Za transakcije u Ino mogu proveriti da li je to cifra, nisam izlazio iz zemlje od kada sam se zaposlio 😂 Preko 1000e ide preferencijalni kurs, što je opet prilično povoljno. Održavanja računa su sada svuda slična u ovim paketima gde je sve uključeno. U drugim bankama ima se doplata kartice, mbankinga, ebankinga... Ovde je sve u paketu.

Nemaju kreditne kartice ali mi realno i ne trebaju. Ja sam tu samo zbog srednjeg kursa i dnevnog zaračunavanja kamate na eure a isplate mesečno. Pogodnosti su to što je u paket uključeno neograničeno plaćanje, sms obaveštenja, do 5 podizanja mesečno na tuđim bankomatima i što sam sve otvorio online bez odlaska u banku (i kartice mi poslali). Kome znači nizak je i taj minus 9%. Što se mene tiče samo sajt za ebanking da se modernizuje i ostalo mi je ok.

Imaju kreditne kartice.

Jedno je što ne ide uz paket. Drugo je što si napisao da nemaju kreditne kartice.

Videh sinoć na tv reklami da u Unicredit banci uz paket Gold (395 rsd/m) daju 3000 dinara (uslov je prenos plate i bar jedna transakcija MC gold karticom) pa izađe taj račun 145 rsd/m a dobije se i putno osiguranje u Evropi do sume od 15k.

to je ovo. nije lose zaista. ne znam kako si dosao do 145din? podelio 3000 na 12 meseci pa da te toliko izadje?

Ne. 395 dinara mesečno izađe 4740 dinara na godišnjem nivou tj. za period od 12 meseci. Od te sume oduzmeš 3000 koje ti poklanjaju i razliku podeliš sa 12 u dobiješ 145 rsd prosek za mesec dana.
Ovo je računica za period korišćenja od godinu dana ali bolje da sam napisao da te praktično prvih 8 meseci ništa ne košta.

da da. tako je. ili kome ne smetaju cesti prelasci iz banke - ako posle 3 meseca odes u drugu banku - prakticno ti ostaju poklon pare od banke.. :) probas banku i ako nisi zadovoljan banka ti je barem platila vreme na otvaranju racuna kod nje

Nazad
Vrh Dno