Šta je novo?

TCL jeftina klima TAC-12CHSD/LFI

Mi u Srbiji imamo Frozzini i u ponudi je kod nas nekih godinu ipo-dve.
Bukvalno identicna klima kao Lukasova.
A sad sto je skoro pa iste cene kao TCL TAC-12CHSD TPG31I3AH to je vec pitanje za uvoznika sto je toliko visoka cena Frozzini klima kod nas.

Ne sumnjam da si imao dobru nameru,

ali dosta ljudi je zbunjeno posto se na srpskom trzistu Frozzini brend ne nudi a TCL zvanicno ima svoje modele drugacijih specifikacija, tako da je neophodno napisati da je u pitanju Frozzini brend a ne TCL, posto su svi posle tebe pisali iskljucivo o TCL modelima.

To je posao za moderatora koji razume o cemu se ovde govori, i da sredi ovu temu posto sada vec ima puno korisnih informacija ili napravi dve odvojene.

Na srpskom trzistu Tesla ima modele koji takodje proizvodi TCL pa mozda medju njima vredi traziti neki model slican tom Frozzini-ju

elite odlicno greje malu prostoriju temperatura tacna u pola stepena uvek.
Tpro ne koristimo za grejanje, tako da ne znam, hladi dobro
Ne dirajte @LukasP, da nije on pokrenuo priču i Frozzini-ju ne bi se mi zagrejali za TCL klime iz te serije 😁
Šalu na stranu, nije lako da se danas raspetlja ko u stvari pravi koje klime, a čiji je znak na uređajima. Čak i kad se zna, nije lako da se pronađu svi potrebni podaci, jer prodavci često pišu odokativno, a čak i neki proizvođači kao da ne vode baš računa šta im piše na sajtovima. Recimo, na oficijelnom sajtu TCL (tcl.com) nema svih modela, a i podaci su izgleda problematični (na slici gde se ovde na temi vide kutije sa TCL klimom uredno piše da je korišten gas R32, a na sajtu piše da je u klimama R410A 😑).
Čovek bi pomislio da je sajt proizvođača najmerodavniji 🙄.
U svakom slučaju, @bakara hvala puno za opis iskustva sa klimama koje koristiš 🙌

Zato i kazem da je najmerodavnije da se uslika nalepnica sa boka unutrasnje jedinice tu sve pise tacno i precizno, i tim podacima se rukovodite.

@LucasP unosi zabunu zato sto on nema TCL vec Frozzini klimu, i svaki put to vesto propusti da napise.

Ima TCL sa grejacem ali to izlazi iz ranga tih jeftinijih klima jer je 50% skuplja
https://ananas.rs/proizvod/tcl-tac-...click&utm_campaign=bidding&utm_term=es_0_1_pp

TCL ima 3 serije sa raznim varijacima, pricali smo na prethodnim stranama o razlikama:
poredjano od najmanje do najjace
  • elite (negde pise lite negde ne pise, ista je klima) 20kg spoljnja
  • T-pro (negde je zovu Ocarina) 22.5kg spoljnja
  • TPG31 25kg spoljnja

Sve rade lepo.
Gledao sam i ovu i isto nigde ne pise za grejac,jedino ako je “GREJNI POJAS” za njih grejac😂

U odnosu na najjeftiniju Elite seriju, sem grejača ima i breezless opciju i više gasa. T-pro (TPG11) je negde između i cenom i karakteristikama. Ima breezless, nema grejač, a gasa ima više od Elite, a manje od TPG31.

U odnosu na najjeftiniju Elite seriju, sem grejača ima i breezless opciju i više gasa. T-pro (TPG11) je negde između i cenom i karakteristikama. Ima breezless, nema grejač, a gasa ima više od Elite, a manje od TPG31.
Nista ne fali ni ovima a dzabe su kad pogledas,a tek kad uporedis sa drugim proizvodjacima za iste pare,60.000 je vec sasvim drugi cenivni rang i imas da biras za taj novac.

Prilozi

• IMG_5037.png
    IMG_5037.png
    142.2 KB · Pregleda: 96
  • IMG_5038.png
    IMG_5038.png
    105.5 KB · Pregleda: 79
Možda je ovo neki TCL model iz Tesla asortimana? Vidim da ima grejač spoljne jedinice.

Tesla klima TA36QQAT-1232IAT IMG_20250313_091249.jpg

Hvala puno!!!
Nisam sretao AUX klime, beše oni rade klime za Vox?
Možda ovo nije loše rešenje za pristojnu klimu sa ugrađenom wifi vezom, grejačem spoljne jedinice, ili je možda TCL bez grejača bolji izbor?

Hvala puno!!!
Možda ovo nije loše rešenje za pristojnu klimu sa ugrađenom wifi vezom, grejačem spoljne jedinice, ili je možda TCL bez grejača bolji izbor?
Svw zavisi gde zivis kolki su minusi,kod mene zima ozb bila pre 10 godina,imam vox bez grejaca i radi odlicno,tako da meni nije bitan grejac,a i svakako mozes naknadno posle da ugradis za smesne pare ako bas mora,uzimati klimu za 60.000 zbog grejaca je glupo.

Hvala puno!!!
Vecinu odgovora si dobio u postu iznad mog. Ja bih samo dodao da dosta znaci i nacin rada klime. TCL iliti Frozzini iz opisa ove teme su se po iskustvima forumasa pokazale kao ok klime sa sasvim dobrom potrosnjom. Verujem da znaci grejac tacne ali ako je TA36QQ npr znatno veci potrosac vise se isplati ugraditi dodatni grejac u TCL modele koji ih nemaju ako je to nekome toliko preko potrebno. Nazalost za TA36QQ stvarno nigde nema nekog detaljnog iskustva. Meni su prodavci u vise prodavnica nudili te klime pricajuci kako su odlicne za taj novac. Ali to je bez bilo kakvog iskustva vec ono procitaju papir pa uporede sa drugim klimama ko sta nudi. To ne znaci mnogo u danasnje vreme jer to mozes i ti sam da procitas i shvatis.

Nije razlika u ceni zbog grejaca,
ta klima je fizicki veca, masivnija, ide vise gasa u nju i verovatno je veceg kapaciteta.

Inverteri u principu ne smrzavaju,
taj grejac sluzi da odvede kondenz iz tacne kada ona pocne zbog sledjenih otvora za odvod da preliva.

Ko se grejao na klimu razumece o cemu pricam,
ko nije mislice da grejac greje isparivac

Q
Svw zavisi gde zivis kolki su minusi,kod mene zima ozb bila pre 10 godina,imam vox bez grejaca i radi odlicno,tako da meni nije bitan grejac,a i svakako mozes naknadno posle da ugradis za smesne pare ako bas mora,uzimati klimu za 60.000 zbog grejaca je glupo.
Ja sam u Centralnom delu Srbije, zime su već godinama blage, malo dana zimi bude ispod -10c. Ne mora klima da ima grejač, nego sam zainteresovan za TCL klimu i dobio sam ovde preporuku da uzmem neki njihov model sa grejačem sp.jedinice. Takve klime kod nas koštaju nešto više od proseka u klasi. Ova za koju sam pitao (Tesla) nije ni blizu te cene od 60.000, dosta je jeftinija.
PS Imam klasičnu Vox 12-icu (on/off) i zadovoljan sam, ali se muči sa grejanjem kad dođe do nule. Zato sam hteo da uzmem neku inverter klimu koja može da radi bar do -10c.
Vecinu odgovora si dobio u postu iznad mog. Ja bih samo dodao da dosta znaci i nacin rada klime. TCL iliti Frozzini iz opisa ove teme su se po iskustvima forumasa pokazale kao ok klime sa sasvim dobrom potrosnjom. Verujem da znaci grejac tacne ali ako je TA36QQ npr znatno veci potrosac vise se isplati ugraditi dodatni grejac u TCL modele koji ih nemaju ako je to nekome toliko preko potrebno. Nazalost za TA36QQ stvarno nigde nema nekog detaljnog iskustva. Meni su prodavci u vise prodavnica nudili te klime pricajuci kako su odlicne za taj novac. Ali to je bez bilo kakvog iskustva vec ono procitaju papir pa uporede sa drugim klimama ko sta nudi. To ne znaci mnogo u danasnje vreme jer to mozes i ti sam da procitas i shvatis.
Problem je što od prodavaca ne može baš puno da se sazna, zato sam ovde postavio pitanje. Razumem da je od tog grejača daleko važnija efikasnost klime, i način rada. Zasad sam naklonjeniji TCL-u nego Tesli, ali gledam da saznam što više. Hvala! 🙌
Kao što neko na forumu lepo pomenu, prozvođači nas bombarduju novim modelima svake godine, stavljaju klime u nešto drugačije kutije, pa imamo gomilu modela, treba se tu snaći...

Poslednja izmena:
Q

Ja sam u Centralnom delu Srbije, zime su već godinama blage, malo dana zimi bude ispod -10c. Ne mora klima da ima grejač, nego sam zainteresovan za TCL klimu i dobio sam ovde preporuku da uzmem neki njihov model sa grejačem sp.jedinice. Takve klime kod nas koštaju nešto više od proseka u klasi. Ova za koju sam pitao (Tesla) nije ni blizu te cene od 60.000, dosta je jeftinija.
PS Imam klasičnu Vox 12-icu (on/off) i zadovoljan sam, ali se muči sa grejanjem kad dođe do nule. Zato sam hteo da uzmem neku inverter klimu koja može da radi bar do -10c.

Problem je što od prodavaca ne može baš puno da se sazna, zato sam ovde postavio pitanje. Razumem da je od tog grejača daleko važnija efikasnost klime, i način rada. Zasad sam naklonjeniji TCL-u nego Tesli, ali gledam da saznam što više. Hvala! 🙌
Kao što neko na forumu lepo pomenu, prozvođači nas bombarduju novim modelima svake godine, stavljaju klime u nešto drugačije kutije, pa imamo gomilu modela, treba se tu snaći...
Na tvom mestu uzeo bih ove jeftinije tcl od 40.000,60.000 mislim da ne vredi za tcl davati,svakako je neka mizerna razlika od ove najjeftinije tcl i ove od 60.000.

Prilozi

• IMG_5046.png
    IMG_5046.png
    144.8 KB · Pregleda: 78
Danas ugradjivao ovu Frozzini, iskreno, klima me izuzetno prijatno iznenadila. Ovo lagano moze da parira nekim skupljim klimama. Kvalitet plastike na zavidnom nivou, tiha spoljna jedinica, ima dobar protok vazduha na unutrašnjoj, prilično zahvalna za montažu. Sve to za 385€.

Prilozi

• 6D5E169A-AF02-4D91-BFEE-95C0CF83C3CF.jpeg
    6D5E169A-AF02-4D91-BFEE-95C0CF83C3CF.jpeg
    176.4 KB · Pregleda: 75
  • 473138FA-EA10-4C5C-89FB-9BBAC1C8E3CF.jpeg
    473138FA-EA10-4C5C-89FB-9BBAC1C8E3CF.jpeg
    197.2 KB · Pregleda: 74
Da li je to cena za neku prodavnicu u Srbiji i ako jeste koja je u pitanju?

Zanimljiva opcija, TCL klima javlja kada joj je prljav filter.

Jedina stvar koja me bas nervira sto nema prikaz trenutne temperature u aplikaciji.

1000002558.jpg

To je vrv fabricki ukljuceno kod TCL, da nakon odredjenog vremena ( 2-3 nedelje ) izbaci info i podseti korisnika da opere filtere, sto je vise nego korisna opcija.
Na mojoj je fabricki iskljuceno, ali moze da se setuje da te obavesti blinkanjem lampice kad odaberes ( 200, 400, 1000 sati )

Korisna stvar, vecini ljudi ( ne ovde na forumu ) ni na kraj pameti to nije, pa ako mu nakon nekoliko meseci ( i vise, a i zavisi od prostora ) padne napamet, do tad je uredjaj isporucivao ( da uzmemo najgori scenario ) pola kapaciteta energije, a uredno trosio isto kao kad su filteri cisti, tj kad isporucuje pun kapacitet.

Znaci eto ti je ona prica, tj, jedan od uzroka iste, "ova klima trosi duplo vise nego ona druga".

To je vrv fabricki ukljuceno kod TCL, da nakon odredjenog vremena ( 2-3 nedelje ) izbaci info i podseti korisnika da opere filtere, sto je vise nego korisna opcija.
Na mojoj je fabricki iskljuceno, ali moze da se setuje da te obavesti blinkanjem lampice kad odaberes ( 200, 400, 1000 sati )
Gde i sta da odaberes nista te ne razumem?

Ako si propustio ja imam dve TCL klime, jedna ima vise od 2 godine (ne koristimo je cesto),
a ova nema ni dva meseca ( koristi se svakodnevno), i izbacilo je ovo za prljav filter, i filter je stvarno bio prljav.

Na moju Fuji sam mislio, ista je prica kako to radi i na TCL po svoj prilici.
Znao sam da imas jednu, propustio za dve, nebitno, uglavnom ta opcija vrv radi na istom principu ( vremenski ), ne vidim kako bi drugacije moglo.
Da ubacuju neki senzor za kolicinu prasine sakupljene na filteru, ne verujem da bi im se isplatilo :)

Uglavnom, jako koristan dodatak za prosecnog korisnika.

Ako moze update neki od ljudi koji su je uzeli, mislim da izgleda sasvim korektno kao sledeca klima, samo mozda budem uzeo breezless. Kako god izgleda kao korektna za tu cenu, kakva su vam iskustva?

I mene zanima

Nazad
Vrh Dno