Šta je novo?

TCL jeftina klima TAC-12CHSD/LFI

Na teritoriji KiM i Makedonije ove klime su pod nazivom "Bruno" ako neko bude trazio.

Cene za 12cu po modelima su:
Elite 339e
Okarina 399 e
T-Pro 439 e

Ugradio sam ovih dana dve klime. Jednu Vox IJF12 i TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH TPro. Jel moguce da 20k skuplji TCL nema na app temperaturu prostora. Ima funkciju ifeel na daljinskom ali nema prikaz na app

Ugradio sam ovih dana dve klime. Jednu Vox IJF12 i TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH TPro. Jel moguce da 20k skuplji TCL nema na app temperaturu prostora. Ima funkciju ifeel na daljinskom ali nema prikaz na app
80% klima nema temperaturu prostora jer se senzor temperature nalazi u unutrasnjoj jedinici koja je pri plafonu i tu je temperatura obicno za 1-2-3 stepena veca nego na visini na kojoj se boravi + senzor je uz izmjenjivac koji je takodjer topal. Tako da ta ocitanja obicno nisu bas precizna i sluze klimi da mjeri temmperaturu ulaznog vazduha i tako kalkulise kako ce raditi... klime koje pokazuju tu temperaturu obicno koriste "algoritam" koji spuste tu ocitanu temperaturu da bi se dobila priblizna realna temperatura prostorije ali najcesce to nije to (posebno dok klima radi).

Za tu svrhu se kupi digitalni termometar i stavi na visinu oko 1.5m na zid sa strane od klime da klima ne puse u njega

To nije bas tacno
ja sam jedino TCL video da nema prikaz unutrasnje temperature, i o tome sam vec pisao da je to mana.

naravno da nas sve zanima koja je temperatura prostorije pa cak i ako je izmerena do plafona.

@LukasP hvala. Imam par digitalnih termometara po kuci(3kom) koristim i Air purifier pa mogu preko neta da vidim temp nego mi je ovo mala mana kod klime. Izrada ide u korist Tcl-a mada Vox brze krene sa radom(grejanje).

To nije bas tacno
ja sam jedino TCL video da nema prikaz unutrasnje temperature, i o tome sam vec pisao da je to mana.

naravno da nas sve zanima koja je temperatura prostorije pa cak i ako je izmerena do plafona.
to je kao da mjeris temperaturu stana 30cm od sporeta na kojem lozis drva

To nije bas tacno

Ima Vivax prikaz i u principu ne služi ničemu...
Kada se preselim na plafon, onda ću možda i promeniti mišljenje...

Najveća je misterija zašto mobilni telefoni nemaju prikaz ambijentalne temperature pored silne elektronike

Ne bih se složio da ne služi ničemu. Evo kod mene u dnevnoj sobi, Hisense klima prikazuje prilično tačno temperaturu u sobi. Identično kao merač koji je dijagonalno na drugom kraju sobe i dosta niže postavljen u odnosu na klimu. Tačan je kad je klima isključena i kad hladi. Kad greje, onda laže, dodaje, baš zbog toplog vazduha koji ostaje tu oko UJ . Ali to je ok

ta ocitanja obicno nisu bas precizna
Kod mene na Daikinu na 4 metra od klime i metar visine izuzetno precizno pokazuje temperaturu.
Najveća je misterija zašto mobilni telefoni nemaju prikaz ambijentalne temperature pored silne elektronike
Neki imaju, ali je izuzetno neprecizno. Procesor se zagreva na preko 50°c, baterija na 35°c, ekran, telefon je obično u džepu gde je toplije, i sve to utiče. Ima da se uradi kalibracija ali se uslovi u telefonu stalno menjaju pa nikad nije precizno.

Prilozi

• IMG_20250407_170740.jpg
    IMG_20250407_170740.jpg
    88.2 KB · Pregleda: 31
Pixel ima...
Može i laserski merač s obzirom da je većina komponenti već u telefonu...

Sve i da meri, u suštini ne znači ništa. Temperaturne razlike u istom prostoru mogu da budu i više stepeni...

Kazem za senzor temperature koji bude u unutrasnjoj jedinici
Upravo na taj senzor i mislim. Pokazuje 24°c isto kao i termometar udaljen 4 metara dalje na metar visine. Kod mene je baš precizan.

Prilozi

• IMG_20250407_191606.jpg
    IMG_20250407_191606.jpg
    98.9 KB · Pregleda: 47
Upravo na taj senzor i mislim. Pokazuje 24°c isto kao i termometar udaljen 4 metara dalje na metar visine. Kod mene je baš precizan.
Pa fino bogme. Nisam ni jednog kineza vidio da mu je ovo precizno, sto klima vise radi od paljenja to je nepreciznije

Nisi javio 🙃
Montaža je trajala 2,5 sata. 3 metra instalacija, svaka cijev zasebno izolirana, vakumiranje urađeno. Klima je u sobi od 10 kvadrata sa dva vanjska zida i nalazi se na spratu kuće bez ikakve izolacije, iznad nje je potkrovlje, na krovu samo crijep. Vrata su otvorena i dogrijava dugački hodnik, temperatura setovana na 26°C u modusu grijanja, fan2, i stabilno održava sa 136w. Vanjska temperatura je bila 17°C. Jedina stvar koja mi smeta je što čujem blagi "naponski zvuk" u sobi. Taj zvuk pravi vanjska jedinica čak i kad je klima isključena. Ne znam da li je to normalna pojava jer mi je ovo prva klima.

Prilozi

• IMG_20250415_082825.jpg
    IMG_20250415_082825.jpg
    136.9 KB · Pregleda: 23
Taj zvuk nisam čuo ni na jednoj od svojih klima.

Montaža je trajala 2,5 sata. 3 metra instalacija, svaka cijev zasebno izolirana, vakumiranje urađeno. Klima je u sobi od 10 kvadrata sa dva vanjska zida i nalazi se na spratu kuće bez ikakve izolacije, iznad nje je potkrovlje, na krovu samo crijep. Vrata su otvorena i dogrijava dugački hodnik, temperatura setovana na 26°C u modusu grijanja, fan2, i stabilno održava sa 136w. Vanjska temperatura je bila 17°C. Jedina stvar koja mi smeta je što čujem blagi "naponski zvuk" u sobi. Taj zvuk pravi vanjska jedinica čak i kad je klima isključena. Ne znam da li je to normalna pojava jer mi je ovo prva klima.
Hvala na detaljnom opisu....mozda porucim ovu,to je ista ?

Porucio sam Frozzini na Ananas...bio je popust 8% vaucer 2500 na registraciju master kartice ...sa postarinom 52190

Vrh Dno